HABERLER>SAĞLIK
27 Aralık 2016 Salı - 09:17

İzmir'de uzman ekip iş başında: Unutmak kader değil!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Üçkuyular’daki “Alzheimer ve Demans Merkezi”nde, çağın hastalığı Alzheimer’a karşı yoğun bir mücadele yürütüyor. Merkez, hastalar kadar ailelerine de yardım eli uzatıyor.

İzmir de uzman ekip iş başında: Unutmak kader değil!

Unutkanlık, kelime bulmada zorluk, kişilik değişiklikleri ve eşyalarını kaybetme gibi evrelerle başlayıp ilerleyen Alzheimer hastalığı tüm dünyada giderek artıyor. Ülkemizde yaklaşık 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu tahmin edilirken, İzmir’de bu rakam yaklaşık 8 bin civarında…

“Geçmişi ve anıları çalan hırsız” olarak tanımlanan ve giderek yaygınlaşan Alzheimer’a karşı son 3 yıldır yoğun bir mücadele başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastaların hayatlarını kolaylaştırmak, sosyalleşmelerini sağlamak ve hasta yakınlarına yardımcı olmak amacıyla Üçkuyular’da açtığı “Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi”nde yardım elini uzatıyor.

GEÇMİŞİ VE ANILARI ÇALDIRMIYORUZ
Amaçlarının hastaların sosyal yaşantılarını kısıtlamamak, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak ve ailelerin yaşantılarını kolaylaştırmak olduğunu söyleyen Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi Müdürü Sedat Önder, “2013 yılından beri bu merkezde Alzhıemer hastalarının yaşam kalitesini yükseltmek için çabalıyoruz, onlara anılarını unutturmamak için çabalıyoruz. Kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısını da burada verdiğimiz için aileler merkezimize gönül rahatlığı içinde hastaları bırakabiliyorlar. Tüm çabamız, hastaların merkezimizden mutlu ayrılmasını sağlamak” diye konuştu. Hafızayı geliştirici tekniklerle oyun oynayarak, el becerisini geliştirebilecek resim boyama gibi aktivitelerle hastaların bilgilerini dinç tutmaya çalıştıklarının kaydeden Önder , “Nitekim bazı hastalarımız ilk geldiklerinde ismimizi hatırlamıyordu ancak şimdi sorduğumuzda hepimizi söylüyorlar. Merkezimize gelen hastalarımız memnun, aileler memnun. Biz bu zor süreçte sadece hastaya destek olmuyoruz; aynı zamanda ailelere de destek olarak onların yaşam standartlarını korumalarını ve sosyal hayattan kopmamalarını sağlıyoruz” dedi.

HASTALAR DA MUTLU, AİLELER DE…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi’ni 7 ay önce keşfettiklerini ve hayatlarına büyük kolaylık getirdiğini ifade eden Önder Burçak, “Kayınbiraderim yaklaşık 10 yıl önce beyin kanaması geçirdi ve daha sonra da bu hastalığa yakalandı. Haftada 3 gün buraya gelerek sosyal aktivitelere katılıyor. Kötüye giden hastalığın bir şekilde durduğunu ve ileriye gitmesinin yavaşladığını gördük. Hem hastamız açısından hem de bizler açısından bu merkez çok büyük bir fayda sağladı. Önceden içine kapanık olan, yüzü gülmeyen kayınbiraderim, bu merkeze başladığından beri akşam eve geldiğinde yüzü gülüyor. Sabahları kalktığında merkeze gideceğini hissediyor ve sabırsızlanıyor. Çünkü buradaki aktivit eler onu hem mutlu ediyor hem de hastalığını ertelemeye yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

KAPIYA KADAR SERVİS VAR
Kısa bir süredir merkezden faydalandıklarını, buna rağmen ablasının bu merkeze gelmek için sabırsızlandığını söyleyen Fatih Eriş ise düşünceleri şöyle paylaştı: “Ablam Alzheimer hastası ve 15–20 gündür Büyükşehir Belediyesi’nin Alzheimer ve Demans Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi’ne geliyor. Ve tabiri caizse, bu yere bağlandı. Burada çok mutlu. Örgü örüyor, şarkı söylüyor, arkadaşlarıyla sohbet ediyor. Merkezin hizmetleri bununla da sınırlı değil! Kapının önünden servis alıyor, kapının önüne kadar da bırakıyor. Merkez sadece ablama değil bana da faydalı oldu. Çünkü annem de ileri derecede Alzheimer hastası, ikisine birden bakmak çok zor oluyordu; o yüzden bu merkez yükümüzü bir nebze de olsa hafifletti.”

UZMAN EKİP İŞBAŞINDA
Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu’nun büyük desteğiyle, 2013’te Üçkuyular’da hizmete alınmıştı.

1. evre Alzheimer veya hafif Demans hastası olan; yeme, içme, tuvalet gibi günlük yaşam faaliyetlerini sürdürenlerin kabul edildiği merkez, hafta içi saat 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Müdür, uğraş terapisti, hemşire, 2 sorumlu ve 2 tane hasta ve yaşlı bakım elemanının görev yaptığı merkezden, haftanın iki veya üç günü yararlanılabiliyor. Zorlu bir süreçten geçen Alzheimer hastalarının yakınlarına da hayatı kolaylaştırabilmek için danışmanlık hizmeti veriliyor. Merkezden yararlanmak isteyenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne veya İnönü Caddesi No: 817 Kat: 1 / Üçkuyular adresine dilekçe ile başvurabiliyor. Merkezin telefon numarası ise 285 07 79.

 
2017 yılı MTV fiyatları belli oldu
 
Çeşme için korkutan açıklama: Buzdağının görünen yüzü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye sınırında H5N8 virüsü!
Yunanistan'ın Türkiye sınırına yakın bir bölgede yabani bir kuşta yüksek ...
İzmir’deki hastanede ölüme ‘yanlış teşhis’ suçlaması
'Böbrek taşı sancısı çektiği' teşhisiyle bol su içmesi söylenerek evine ...
Kızılay'dan kan bağışı çağrısı
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, kış mevsiminin olumsuzlukları nedeniyle ...
 
İzmir’de sıra dışı operasyon: Ayak parmağı eline dikildi
Düzce’nin merkez ilçesine bağlı Yukarı Yahyalar Mahallesi'nde yaşayan ...
O ünite ülkede ilk kez İzmir'de: Kanser hastaları için...
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ...
'Türkiye Hepatit B'de orta seviyede'
Uzmanlara göre, Türkiye ciddi bir halk sağlığı sorunu olan Hepatit B virüsünün ...
 
Alerjenlerin yüzü İzmir’deki gıda merkezinde gülüyor!
Alerjen olduğu için uzun yıllardır tatlı ve unlu mamul tüketemeyenlerin ...
Lösemili çocuklar zamanı durdurdu!
Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören lösemili ...
Bakanlık kara listeyi açıkladı: İzmir ve Ege’den hangi firmalar var?
Taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen aralarında et ve et ürünleri, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva