HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2014 Pazartesi - 13:47

İzmir’de şok iddia: 500 ton siyanürlü atık dereye mi karıştı?

Bergama Ovacık Altın madeninin eski Genel Müdürü Hayri Öğüt'ün şoförlüğünü ve korumalığını yapan eski maden çalışanı Ersan Var, madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan borunun patlaması üzerine tonlarca siyanürlü atığın dereye boşaldığını ileri sürdü.

İzmir’de şok iddia: 500 ton siyanürlü atık dereye mi karıştı?

Senelerdir tüm direnişe rağmen siyanürle altın üretimi yapılan Bergama Ovacık Altın Madeni’nde bir felaket yaşandığı ileri sürüldü.

Evrensel’in haberine göre madenin eski Genel Müdürü Hayri Öğüt'ün şoförlüğünü ve korumalığını yapan eski maden çalışanı Ersan Var, madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan borunun patlaması üzerine tonlarca siyanürlü atığın dereye boşaldığını iddia etti. Haberde şirket yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmadığı bildirildi.
 
'YILLARIN İHMALİ'
Kazanın Narlıca köyü yakınlarında, madenin ağır iş makinelerinin giriş çıkış yaptığı B kapısı civarında meydana geldiğini belirten Var, “Madenden bana bilgi verdi arkadaşlar. Cuma günü meydana gelmiş kaza ve cumartesi sabaha karşı bütün maden alarma geçirilmiş. Bütün vardiyaları çağırmışlar. Öğütücü değirmeni de durdurmuşlar. 500 tonun üzerinde bir sıvı atık çamurunun dereye karışmış” diye konuştu. Madene karşı çıkanların yıllardır bu tehlikeye dikkat çektiğini kaydeden eski maden çalışanı “Hep bunları görmezden geldiler. Ama bir hata yılların ihmalini ortaya çıkarır. Bütün yetkili kurumlar harekete geçirilmeli. Ben Bergama belediye Başkanı Mehmet Gönenç'i de aradım. Kendisine bilgi verdim, kendisi hemen bir ekibi araştırma yapmak üzere görevlendireceğini söyledi. Bütün devlet kurumları harekete geçmeli” diye konuştu.
 
BİLİM YILLARDIR UYARIYORDU
Çokuluslu şirketler tarafından kurulan, 2004 yılından bu yana da Koza Altın şirketi tarafından işletilen Ovacık Altın madeni, Türkiye’nin ilk altın madeni özelliğini de taşıyor. Bergama Köylülerinin ve bilim insanlarının yıllarca karşı çıkmasına, eylemler yapmasına rağmen siyanürlü maden hükümetlerin desteği ve yasal düzenlemelerle çalışmaya devam ediyor. Ülkenin en üst yargı organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 1997 yılında madene karşı açılan davalarda “siyanürle altın üretiminde kamu yararı yoktur” diyerek madenin çalışmasının önünü açan işlemleri iptal etmişti. Zamanın koalisyon hükümeti ise bu kararı aşmanın yollarını bularak madenin çalışmasına, yargı kararına rağmen devam etmesinin yolunu açmıştı.
Altın madeninden olası bir siyanür sızıntısı bilim insanları tarafından yıllardır “felakete yol açabilecek bir risk” olarak ortaya konmuş ve bu risklere sahip madenin çalışmasına izin verilmemesi isteniyor.
 
BAŞKAN NUMUNE ALDIRDI  
DHA’nın haberine göre olayın ardından Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, dereden su numuneleri aldırtıp, incelenmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderdi. İddialar üzerine bölgeye ekip gönderdiğini belirten Belediye Başkanı Gönenç, "Maden yetkilileri, atık barajına giden borulardan birinin patladığını kabul etmiş. Bir sıkıntı oldu ancak yedek hattı devreye soktuklarını belirtmişler. Deye karışan sudan numuneleri alıp doğrudan İzmir'e gönderdim. Sonuçlar gelince daha ayrıntılı bilgi alabileceğiz. Şirket yetkilileri numumelerin teslim edilmesi için İzmir'e kadar eşlik etmek istemişler. Hatta belediyeye kadar gelip, numunenin tehlikeli olduğunu ve mühürlenmesi gerektiğini söylemişler. Kendilerine, görevimizi söylemelerine gerek olmadığını belirtttik. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü de arayıp bilgi verdim. Sonuçlar yarın sabah belli olacak. Haber bekliyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 25 Kasım 2014 Salı 09:15

Bu söyleniyorsa doğrudur. Bu ülke 13 senedir akepe ile talan edildi, binlerce insan uygun olmayan çağdışı çalışma sistemi ile öldü. Şimdide siyanür sorunu. Kardeşim anadoluyu parçalıyorsunuz. Tamamen kapatın. Bu ülke sadece hizmet ve üretim sektörü ile dünyanın bir numarası olur. Artık doğamızı tahrip etmeyi bırakın. İnsanları öldürüyorsunuz Yeter !!

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Odun kırıp soba yakan eğitim melekleri…
Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Çatak Değirmen Köyü'nde görevli İzmir ve ...
Flaş! 15 bin yeni öğretmene atama müjdesi
Başbakan Davutoğlu, ocak ayında 15 bin öğretmen ataması yapılacağını bildirdi.
Özfatura'dan çözüm süreci panelinde şirk uyarısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura BBP Partisi İzmir ...
 
Acil serviste kayboldu, 11 gündür haber yok!
İzmir’de, evinde kriz geçirdikten sonra, yasak olduğu için refakatçi alınmadan ...
İzmir’in karıştıran Meclis üyesi: Otobüsü durdurdu, alkol kontrolü yaptırdı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ESHOT Encümeni Erkan Tuncer’in ...
Bugün 24 Kasım: Öğretmenlerin yüzde 70’i…
Eğitim-İş sendikasının 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı "gelir" ...
 
‘Son tekmeyi’ silen bilirkişiye 3 yıl hapis!
Eskişehir'de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesine ilişkin görüntüleri, ...
Türkiye'den lavaş atağı!
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, 'lavaş'ın UNESCO'nun kültürel miras listesine ...
Süleyman Aslan'a milyonluk 'hukuk yardımı' kıyağı!
17 Aralık operasyonu sırasında evindeki ayakkabı kutusunun içinde 4.5 ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva