HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
26 Ocak 2024 Cuma - 08:56

İzmir’de konut satışında büyük düşüş… Paralar emlağa değil faize!

Konut satışlarının son üç aydır düşük seviyede seyrettiğini belirten İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, ““Konut fiyatları artmadığı gibi yüzde 15’lik bir gerileme söz konusu. Bu da peşin satışlarla alakalı bir durumdur. Çünkü mevduat faizleri yüksek ve faiz gelirleri arttı. Oysa gayrimenkule yapılacak yatırım, faiz gelirlerinin üstünde gelir sağlar. İnsanlar sıcak parayı seviyor ve faize yatırmayı tercih ediyor” dedi.

İzmir’de konut satışında büyük düşüş… Paralar emlağa değil faize!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkul sektörünün 2024 yılına kötü bir giriş yaptığını söyledi. 2023’ün son üç ayında yaşanan durağanlığın, 2024’te de devam ettiğini belirten Başkan Güleroğlu, mevduat faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle yatırımcıların gayrimenkul alımı yerine parasını faize yatırmayı tercih ettiğini ifade etti. Konut satışlarının durması nedeniyle fiyatlarda yüzde 15’lik bir düşüş olduğuna vurgu yapan Başkan Güleroğlu, piyasanın 31 Mart seçimlerinin ardından hareketlenmesini beklediklerini açıkladı.

UZUN SÜREN FİYAT ARTIŞI SONA ERDİ
Gayrimenkul sektörünün, hala 2023’ün izlerini taşıdığını, konut fiyatlarının uzun süre artış göstermesinin ardından durağanlaştığını ve 2024’te geçici de olsa düşme eğilimine geçtiğini anlatan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı şu değerlendirmelerde bulundu:

“Konut fiyatları artmadığı gibi yüzde 15’lik bir gerileme söz konusu. Bu da peşin satışlarla alakalı bir durumdur. Çünkü mevduat faizleri yüksek ve faiz gelirleri arttı. Oysa gayrimenkule yapılacak yatırım, faiz gelirlerinin üstünde gelir sağlar. İnsanlar sıcak parayı seviyor ve faize yatırmayı tercih ediyor. Haliyle gayrimenkul yatırımını erteliyor. Mevduat faizlerinin artması yanı sıra konut kredi faiz oranlarının yüksekliği, bankaların verdiği kredi miktarının düşüklüğü de insanların konut satın almasının önünde bir engel teşkil ediyor.”

KONUT VE DÖVİZDEKİ BASKI SEÇİMDEN SONRA KALKACAKTIR
2023’ün son dönemlerinde konut satışlarında düşüş ciddi bir şekilde görüldüğünü hatırlatan Başkan Güleroğlu, “O durağanlık, o gerileme, aynen devam ediyor” dedi ve bu piyasanın ne zaman canlanacağına dair tarih verdi:

“Seçime kadar bu böyle gider diye düşünüyorum. Seçim sonrası patlama olacağı muhakkak. Çünkü dövizin ve konutun üzerindeki büyük baskı, seçim sonrası kalkacak. O zaman piyasalarda bir hareketlenme olacak. Yaşanan bir kriz var. Krizler de aslında fırsat yaratır. Konut fiyatlarının şu anda çok uygun olduğunu söyleyebilirim. 3 milyon liralık bir konut, 2,5 milyon liraya düştü. Sıcak para, her ne kadar sıcak bir faiz geliri getirse de, altın ve döviz de artıyor olsa da, gayrimenkulün getireceği değer artışının, diğer yatırım araçlarına göre çok daha yüksek olacağını üstüne basa basa ifade etmek istiyorum. Seçim sonrası piyasa hareketlenmeye başladığında, konut fiyatları da artacaktır. Her seçim döneminde yaşanan bir gerçekten söz ediyorum.  Yatırımcı için bugünkü şartlarda konut almak, hem karlı, hem doğru hareket olur.”

KİRALIK EV KRİZİ AYNEN DEVAM EDİYOR
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’de uzun zamandır yaşanan kiralık konut kriziyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu:

“Kiralık konut açığımız giderek büyüyor. İzmir göç alan bir şehir. Bayraklı Şehir Hastanesi açıldı, üniversitelerimiz var, tayinler var ve kiralık konut taleplerine yetişemiyoruz. Yeni konut üretilmediği için kiralık konut sıkıntısı sürekli büyüyor. Müteahhitler de sürekli artan maliyetler nedeniyle kabuklarına çekildi. Konut üretme anlamında geri adım atmış durumdalar. Dolayısıyla yeni konut üretilmiyor. Kiralık konut piyasasında ise satılık konutlar gibi fiyatlarda gerileme yok, aksine artış görülüyor. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 25’lik artış, yasallığını koruyor. Hal böyle olunca mülk sahipleri, yüzde 25’i yeterli görmediği için daha kiralamanın başında yüksek fiyat çekiyor. Diğer bir deyişle yurttaşlar, kendi önlemlerini bu şekilde alıyor. Vatandaş, evini 10 bin liraya verecekse, 15 bin lira değil, bir yıl sonra yapılacak zamdan doğacak mağduriyetini baştan gidermiş oluyor. Yüzde 25 ısrarı, bir anlamda ters tepiyor.”

 
İlk başvuru bakanlıktan dönmüştü… Karşıyaka'ya sondaj izni!
 
Apple'dan yeni karar: Mart'tan itibaren geçerli
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ocak 2024 Cuma 12:07

ortalıkta insanlar değmeyecek evelr için astronomik rakamlar istiyordu. Çeşme'de dağ başında 20 milyonlar falan. Patladı hepsi şimdi. Daha da düşecek bekleyen kazanır..

Yorumu oyla      4      1  
MKC 26 Ocak 2024 Cuma 10:43

Artik ihtiyac fazlasi konut yatirim araci olmaktan cikmali, insanlar toplu halde yeni ekonomiye (elektrikli araclar, gunes ve ruzgar santralleri) yatirim yapmali. Yurtdisinda hic bir sekilde bu beton deliligi yok. Is yapiyor millet parasiyla.

Yorumu oyla      4      1  
26 Ocak 2024 Cuma 09:30

Seçimden sonra herşeye zam geleceği gibi yüksek enflasyon devam edeceğinden emlak satışları patlamayacak maallesef. Kriz dahada derinleşecek. Pembe tablolar çizmeyin. Çeşmede pandemi öncesi sıfır 1+1'ler 300bin TL iken şimdi 10milyona kümes gibi yerleri satıyorlar. Daha bunlar iyi günleriniz. Emlak çökmeye devam edecek. Fiyatlar iyice gerileyecek. Almayın kerizlenmeyin.

Yorumu oyla      6      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiracıdan 'Türkçe bilmiyorum' savunması
Artan hayat pahalılığıyla birlikte takip edilemeyen kira artışları kiracı ...
Kira gelirleri mercek altında: Konutlar incelenecek!
Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirini beyan etmeyenlere yönelik denetimlere ...
Kapanan inşaat şirketi sayısı 80 bini geçti
2023 yılında en çok şirket kapanışı görülen sektör yine inşaat oldu. Giriş ...
 
16 parsel listeye eklendi... İzmir'de özelleştirme kararları!
İzmir’in Aliağa, Çeşme, Dikili, Karaburun ve Konak ilçelerindeki 189 bin ...
Kira uyarlama davalarında artış!
Kiralardaki fahiş artışın önüne geçmek için yüzde 25 artış sınırı getirilmişti. ...
İzmir’deki dev dönüşüme durdurma!
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın yargıya taşıdığı, Çevre, ...
 
Sondaj vuruldu, su çıktı... Kordon'da büyük tehlike!
Kordon’da bulunan İzmir Vergi Dairesi binası için deprem dayanım raporunda ...
Karabağlar’daki özel plan mahkemelik!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamına ...
Bakanlık'tan kira gelirini beyan etmeyenlere inceleme
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva