HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
22 Ocak 2024 Pazartesi - 08:47

Karabağlar’daki özel plan mahkemelik!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Karabağlar Esentepe’deki rezerv alanın imar planı TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası tarafından yargıya taşındı. 7 hektarlık rezerv alanda iseTurkmall şirketi Forum Göztepe projesini hayata geçirmeyi planlıyor.

Karabağlar’daki özel plan mahkemelik!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Esentepe Mahallesi’ndeki 80 bloktan oluşan sosyal konutların bulunduğu 7 hektarlık alan yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan ilan edilmişti.

Rezerv alanda herhangi bir bir firma yetkilendirilmezken TurkMall isimli şirket tarafından bu bölgeye dair hazırlatılan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarılmıştı.

ODA'LAR YARGIYA TAŞIDI
Askıya çıkarılan planlarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi planları yargıya taşıdı. Oda’lar tarafından açılan davada söz konusu planların kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ileri sürüldü. Mahkemenin vereceği karar bölgenin geleceğini etkileyecek.

REZERV KARARI DA MAHKEMELİK
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan kararı ise bölgedeki hak sahipleri tarafından yargıya taşınmıştı. Dava sürecinin devam ettiği öğrenildi. Kimi hak sahipleri, rezerv alan kararının iptal edilerek ada-parsel bazlı dönüşümün yeninden mümkün kılınmasını talep ediyor.



TİCARET ALANI EKLENDİ
Şirket tarafından hazırlatılan planlarla birlikte 41 parsellik bölgeyi kapsayan alanın yapılaşma koşulları ve statülerinde değişiklik yapılmıştı.  Plana en dikkat çeken nokta ise ticaret statüsünün getirilmesi olmuştu. Yaklaşık 40 bin metrekarelik alanın konut statüsü ikiye bölündü. 26 bin 358 metrekarelik alan konut olarak kalırken, 14 bin 902 metrekarelik alan ise konut ve ticaret olarak değiştirildi.  Öte yandan çoğunlukla 6 katlı yapıların olduğu planlama bölgesinde emsal oranı 3’ten 2, 70’e düşürülürken 12 kata da yapılaşma izni getirildi. 



FORUM GÖZTEPE PROJESİ
TurkMall Şirketi ise rezerv alanda Forum Göztepe projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Proje ile birlikte 820 konutun olduğu bölgede 1450 konut ve ticari merkezlerin inşa edilmesi düşünülüyor.  



MÜTEAHHİTLERİN HEDEFİNDE
Öte yandan 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlatılan Karabağlar 1. Etap (Üçkuyular-Hatay Kesimi) planlama bölgesinin içinde yer alan ve 3 emsal ve 15 kata kadar yapılaşma izni verilen sosyal konutlara müteahhitlerin radarında olan bir bölge. Hali hazırda 5-6 katlı yapıların bulunduğu bölgede hak sahiplerini ikna etmeye çalışan inşaat şirketleri riskli yapı kararları üzerinden ada ve parsel üzerinden çoğunluğu sağlamaya çalıştı. Kimi parsellerde hak sahipleri ile inşaat şirketleri anlaşırken vatandaşlar evlerini boşaltarak kiraya çıktı. Kima binalarda söküm ve yıkım işlemleri başlamış durumda. Ancak diğer inşaat şirketleri ile sözleşme imzalayan ve evlerini boşaltan ev sahiplerinin durumu ise belirsizliğini koruyor. Kiraya çıkan ev sahiplerinin yeni konutlarına kavuşma sürecinin uzaması ihtimal.  Beş binlik ve binlik planların ardından parselasyon planı süreci başlayacak.

 
AK Partili Dağ'dan ilk vaat... İzmir'e özel konut projesi!
 
Çengel-6 operasyonu: 1 ton sahte alkol ele geçirildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Haklı 26 Ocak 2024 Cuma 11:13

Bu rezerv alan olayı ile hak sahipleri ne olduklarını anlamadıkları birşeyin içine çekiliyor. Burada şirketler büyük kâr yaparken hak sahiplerinin ne olacağı belli değil.

Yorumu oyla      1      1  
Kskli 22 Ocak 2024 Pazartesi 12:28

Insanlara yazik 3-5 sene mahkeme sureci.

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık'tan kira gelirini beyan etmeyenlere inceleme
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi ...
Yüzde 119'luk artış... 2023'te İzmir'de kiralar cep yaktı!
Konut değerleme platformu Endeksa verilerine göre İzmir'de 2023 yılı ...
İzmir’de konut satışlarında sert düşüş!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre İzmir’de geçtiğimiz yıl 65 bin 465 konut ...
 
Konut satışında son 9 yılın en düşük rakamı
Türkiye genelinde konut satışları aralık ayında bir önceki yılın aynı ...
Sakin Şehir için kritik dava… Gözler mahkeme kararında!
EGEÇEP ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınarak iptali istenen Seferihisar ...
İzmir Emniyeti'nden fiyat güncellemesi... Maliyet 1 yılda 3'e katlandı!
Kentte yaklaşık 3 yıl önce yaşanan deprem sonrası hasar alan ve boşaltılan ...
 
Hedef 2027... İzmir'in ölüm yoluna 200 milyonluk bütçe!
Kamuoyunda ‘Ölüm-Yolu’ olarak bilinen Tire Belevi yolu için 2024 bütçesinde ...
Kiracısına zam baskısı yapan ev sahibine emsal ceza
Kirayı artırmak için kiracısının huzurunu kaçıran ev sahibi mahkemelik ...
Tahliye davasında emsal karar!
Son yıllarda ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan uyuşmazlıklar büyük ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva