HABERLER>GÜNCEL
16 Haziran 2017 Cuma - 15:40

İzmir’de kıdem tazminatı için grev: İşçilerden ilk 'uyarı'

DİSK Ege Bölge Temsilciliğine bağlı sendikalar hükümetin kıdem tazminatındaki düzenlemesine tepki göstermek için aldıkları yarım günlük grev kararını uyguladı. İşçiler ilk eylemin uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

İzmir’de kıdem tazminatı için grev: İşçilerden ilk  uyarı

EGEDESONSÖZ - Hükümetin kıdem tazminatını fona devretme işlemleri karşısında harekete geçen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) uyarı niteliğindeki yarım günlük iş bırakma eylemini gerçekleştirdi.

Grev kararlarını geçtiğimiz günlerde tüm illerde eş zamanlı olarak yaptıkları açıklamayla kamuoyuna duyuran konfederasyon temsilcileri İzmir’den de hem hükümete hem de diğer konfederasyonlara seslenmişti.

İzmir'de de ulaşım, belediye hizmetleri ve fabrikalarda örgütlülüğü bulunan DİSK'in Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, yapacakları ilk grevin uyarı niteliği taşıyacağı, ulaşım ve can alıcı noktalardaki birimleri uygulama dışında bırakacaklarını belirtmişti.

Sabah saatlerinde yarım günlük iş bırakan sendika temsilcileri kentin çeşitli yerlerinde toplandı. Yürüyüşlerini Cumhuriyet Meydanı’nda noktalayan emekçiler adına konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Konca önemli açıklamalarda bulundu.

15-16 HAZİRAN’IN IŞIĞINDA KADRO HAKKI İÇİN DİRENMEK HAKTIR!
Konca şunları söyledi: "Taşeron işçiliğini ortadan kaldırmayı ve şirket işçilerine devlet kadrosu vermeyi seçim vaadi yapan siyasi iktidar seçim sonrasında ipe un sermektedir. Hükümet bu vaadi işçi sınıfının hafızasından silmeye uğraşmaktadır. “Çözüm arıyoruz” “çalışmalar sürüyor” gibi söylemlerle işçileri oyalanmaktadır. Devletin fermanı kadrolu, güvenceli işi tamamen tasfiye ederek, taşeron çalıştırmayı kural haline getirmeyi amaçlıyor. İşçilerin umutlarıyla oynayanlar bilsinler ki 15-16 Haziran’ın ışığında kadro hakkı için direnmek haktır.  Hükümet OHAL’i fırsat bilerek işçilerin kazanılmış tüm haklarına saldırırken kıdem tazminatına da gözünü dikmektedir. 1936’dan bugüne Türkiye işçi sınıfının ilmek ilmek örerek bugünlere getirdiği kıdem tazminatı, fon uygulamasıyla kuşa çevrilmek istenmektedir.

DEVLETİN FERMANI KIDEMİ SERMAYEYE KAYNAK YAPMAK İSTİYOR
Amaç, kıdem tazminatını bireysel fona dönüştürerek, iş güvencemizin son kalesini yok etmektir. Amaç, “yük” ifade ettikleri kıdem tazminatını düşürmektir. Amaç, fonda biriktirecekleri haklarımızı istedikleri gibi yağmalamaktır.   İşçi sınıfı fona onay vermemektedir. Sermayenin kıdem tazminatını tümüyle kaldırılması talebi de, fonu bir kaynak olarak gören hükümetin dayatması da işçiler için kabul edilemez. Devletin fermanı kıdem tazminatımızı sermayeye kaynak yapmak istiyor.  15-16 Haziran’ın ışığında kıdem tazminatı hakkımızı gaspına karşı direneceğiz. Bu ülkede işçiler taşeron işçilik, kiralık işçilik gibi adlar altında köleliğe mahkum ediliyor. Bu ülkede geçen yıl 56’sı çocuk 1970 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu ülkede işsizlik 7 milyona ulaştı; işsizlik sigortası fonu ise patronlara peşkeş çekiliyor. Bu ülkede KHK’lar ile haklarında hiçbir yargı kararı bulunmayan kamu çalışanları ve kayyum atanan belediyelerdeki işçiler hukuk dışı biçimde işlerinden edildi; gidecek mahkemeleri bile yok.  Bu ülkede işçiler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilirken hak aramak da yasaklandı. Bu ülkede grev hakkı, Bakanlar Kurulu kararlarıyla gasp ediliyor. Bu ülkede işçilerin sendikalı olma ve sendikasını seçme hakkı kısıtlanıyor.

ARTIK YETER!
Bu ülkede sadece emek değil, doğa da sermayenin yağmasının hedefi oluyor. Kıyılarımıza, meralarımıza, derelerimize, ormanlarımıza, zeytinlerimize göz dikiliyor. Artık yeter. Bizler OHAL’in kaldırılmasını; ülkenin kanun hükmünde kararnamelerle yönetilmesine son verilmesini istiyoruz. OHAL nedeniyle işlerinden edilen işçi ve kamu çalışanları için evrensel hukuk ilkeleri ve masuniyet karinesinin geçerli kılınmasını istiyoruz. İşçi sınıfı sendikal haklar alanında evrensel sendikal haklara saygı gösterilmesini; grev erteleme uygulamasına son verilmesini istiyor. Kıdem tazminatı fonu kurma girişiminden vazgeçilmesini; tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması için süre koşulunun kaldırılmasını ve tazminata devlet güvencesi sağlanmasını istiyoruz. Taşeron şirket işçilerine güvenceli devlet işçiliği kadrosunun verilmesini talep ediyoruz. Hükümeti tazminatı değil taşeronluğu kaldırmaya davet ediyoruz. Devletin fermanlarıyla değil eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik, sosyal bir Anayasa’nın güvencesi altında yaşamak ve çalışmak istiyoruz. 15-16 Haziran’ın 47 yıl öncesinden yaydığı ışıkla Türkiye işçi sınıfını birlik ve dayanışma içinde mücadeleye çağırıyoruz"

 
Gelinlik kolisi 9 kişiyi hastanelik etti
 
Babalar parkuru çocuklarıyla aştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelinlik kolisi 9 kişiyi hastanelik etti
Muğla'da, bir giyim mağazasına kargo görevlileri tarafından bırakılan ...
İzmir'de kaybolan minik için flaş gelişme: Arama çalışmalarında....
İzmir'in Dikili İlçesi'nde, emekli komiser Tarkan Tekelioğlu'nun geçen ...
Aybüke öğretmenden sonra bir şehit daha!
Batman'da Aybüke öğretmenin şehit olduğu saldırıda yaralanan asker de ...
 
Korkutan görüntü sonrası uyarı: Toplum ölümler olacak!
Burdur Gölü’nün rengi ’alg’ patlaması nedeniyle sarıya dönerken, kıyı ...
İzmir'de seyir halindeydi: Aniden alev aldı!
İZMİR'in Buca İlçesi'nde, seyir halindeyken bilinmeyen nedenle motor kısmı ...
Flaş! Bu kez 4.3! İzmir beşik gibi!
İzmir'in Urla İlçesi açıklarında, bugün saat 12.46'da Richter ölçeğine ...
 
Kahvehanede bayıldı, arkadaşları oyuna devam etti!
Birecik'te kahvehanede fenalaşarak yere yığılan 55 yaşındaki Ahmet Kayın’a ...
Cem Yılmaz mesaj göndermişti: AK Partili vekilden sürpriz
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Beykoz'da yaşayan 19 yaşındaki ...
İzmir'de bir aile yok oldu: Çığlıklar gelince...
İzmir'in Konak İlçesi'nde 60 yaşındaki Cemal Işıkhan ile aynı yaştaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva