HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2018 Cuma - 14:17

İzmir’de işçiler çıldırdı: Dilekçe verdiler, ‘Bizi gömün’ dediler!

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası, mezarlıklar müdürlüğü önünde ilginç bir eyleme imza attı. 696 sayılı KHK sonrasında Ege Üniversitesi’nde işsiz kalan 87 kişi için, ‘60 gündür direniyoruz kefenlerimizi giyiyoruz, diri diri gömülüyoruz’ diyen işçiler, müdürlüğe dilekçe vererek, ‘bizi gömün’ dediler.

İzmir’de işçiler çıldırdı: Dilekçe verdiler, ‘Bizi gömün’ dediler!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bünyesindeki Genel İş Sendikası hükümetin 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) karşı yürüttüğü mücadele zaferle sonuçlanırken Ege Üniversitesi’nde güvenlik soruşturması kapsamında işsiz kalan 87 kişi adına Genel İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube sıra dışı bir eyleme imza attı.

Mezarlıklar Müdürlüğü önüne giden sendika temsilcileri burada alkışlı gösteri yaptı ve yargının dur kararı vermesine rağmen üniversitenin işçileri geri kabul etmemesine tepki gösterdi. KHK mağduru işçiler müdürlüğe dilekçe vererek, ‘bizi gömün’ dedi.

YAŞANANLARI ANAYASAYA GÖRE NASIL AÇIKLAYACAKSINIZ?
Kefenle eylem yapan işçiler adına konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı,  “696 sayılı KHK’ya göre hazırlanmış olan tebliğde sadece arşiv araştırması yapılması düzenlenmişken neredeyse tüm kamu kurumlarında güvenlik soruşturması yapılmış, işçilerin kendilerinin dışında tüm yakınları için de tahkikat yapılmıştır. Binlerce işçi, ikinci derece, hatta üçüncü derece yakınları ile ilişkilendirilerek güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işsiz bırakılmıştır. Geçiş sürecinde sabıka kaydında veya arşiv araştırmasında sorun yaşamadığı halde ve bugüne kadar her hangi suçu bulunmamasına rağmen aile bireyleri veya akrabalarından hatta uzak akrabalarından herhangi bir kişi gerekçe gösterilerek işsiz bırakılmaktadır. Bu yaşananları hangi evrensel hukuka göre ya da anayasanın hangi maddesine göre açıklayacaksınız? Açıklayamazsınız çünkü hiç bir hukuk sisteminde böyle bir anlayış yoktur” dedi.

HÜKÜMETE VE ÜNİVERSİTEYE SESLENDİLER!
Ancak 31 Mart 2018 tarihinde Ege Üniversitesi Web sitesinde sınava girip başarılı olan birçok işçi arkadaşın ismi yazılmamıştır ve yine üniversitenin web sitesinde ismi olmayan işçilerin herhangi bir hak alacağı olmadığına dair beyanda bulunulmuş, işçilerin geleceğine, emeğine, güvencesine el konulmuştur. 2 Nisan 2018 itibariyle taşeron şirketlerde çalışan Ege Üniversitesinde ki yüzlerce işçi KHK da belirtilen güvenlik soruşturması nedeni ile kapsam dışı kalmış ve açlığa mahkum edilmiştir. Ege Üniversitesi Rektörlüğü mevcut KHK kapsamında çalışanların başvurularını kabul etmiş, sınava tabi tutmuştur. Sınava katılıp başarılı olan işçilere sulh sözleşmesi imzalatılmıştır.  Üniversite yönetimi tarafından işçilere herhangi bir açıklama yapma gereği duyulmamıştır. Sendikamıza yapılan açıklama da ise listede ismi olmayan işçilerin, İzmir Valiliği tarafından isim listesinin gönderildiği bu nedenle geçişlerinin yapılmadığı söylenmiştir.  Güvenlik soruşturmaları tamamlanmış ve işini kaybeden işçilerle ilgili kurumların sitelerinde kıdem ve diğer haklarını alamayacaklarına dair beyanlarda bulunulmuştur. Bu işçilerin emeğinin, geleceğinin ve güvencesinin gasp edilmesidir. Ege Üniversitesi rektörlüğü önünde direnen işçilere suçlu muamelesi yapılmış işçiler ise İzmir Cumhuriyet başsavcılığına gidip dilekçe vererek “Suçlu isek yargılayın, suçlu değilsek işimizi, onurumuzu geleceğimizi geri verin” talebinde bulunmuştur. Basında “bir çılgınlık yaptık diyen çalışma bakanı” nasıl bir çılgınlık yaptığını görmek istiyorsa; yaşamları boyunca bir kez bile mahkemeye, adliyeye,karakola gitmemiş ve 24 yıl çalışmış ancak mevcut KHK ile güvenlik soruşturması nedeni ile  Rektörlük önünde 60 gündür işsiz kalan direnen ve çoğunluğu kadın işçi olan işçileri görmesi talebimizdir. Çalışma bakanı bir çılgınlık yapmış mevcut KHK ile çalışan işçileri işsiz bırakmıştır. Güvenlik soruşturması nedeni ile işsiz kalan bu işçiler İŞKUR aracılığı ile gönderilen hiçbir işyerinde KHK ile işten atıldığı gerekçe gösterilerek işbaşı yaptırılmamakta, bu işçiler ve işçilerin çocukları da dahil açlığa, ölüme mahkum edilmiştir. Hükümet işçileri öldürmüş gömmeyi unutmuştur. Buradan hükümete ve Ege Üniversitesi rektörüne sesleniyoruz; saydığımız tüm mağduriyetlerin ve eşitsiz, hakkaniyetsiz uygulamaların giderilmesi için ivedilikle yeni bir düzenleme yapılmalı, mağdur olan işçilerin işlerinin başına dönmesi sağlanmalı, bu işçilerin onurları gelecekleri işçilere geri verilmelidir” ifadelerini kullandı.

 
AK Partili Bölünmez'den Torbalı mesaisi: Kapı kapı gezip davamızı anlatmalıyız
 
İzmir’de ortak miting iptal!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vize serbestisinde önemli gelişme
AB heyetinin vize serbestisiyle ilgili Türkiye'nin yaptığı çalışmaları olumlu bulduğunu belirtildi.
İzmirli rapçi uyuşturucudan tutuklandı!
İzmir'de yaşayan rap müzik şarkıcıları 'Khontkar' adıyla bilinen O.D. ...
İzmir Deniz Ticaret Odası yarışması sonuçlandı
Türk denizciliğini ileri götürmek, İzmir ve Ege Bölgesi’nde deniz kültürüne ...
 
7 yaşındaki oğlunu öldürdü: 'Pişman değilim' dedi!
KKTC'nin başkenti Lefkoşa'ya bağlı Gönyeli'de oturan Bilge Lord Kunduracı, ...
Talimatname çıkarıldı... Aile yanında askerlik
Şehit ve gazi yakınlarının, ailelerinin yanında askerlik yapmasının önü ...
1806 kilometreden gelip İzmir'de operasyon yaptılar!
Terör örgütünün Hakkari yapılanmasında sözde üst düzey yönetici konumunda ...
 
İzmir'de bir ilçe oraya koştu: Gözyaşları sel oldu!
İzmir'in Beydağ ilçesinde, serinlemek için 2 arkadaşı ile Beydağ Baraj ...
İzmir'de filmlere taş çıkartan babalık davası: DNA testinden 5 ay kaçabildi!
İstanbul’da yaşayan işadamı Halim Bükcüoğlu, İzmirli Berrin Aşık’ın kendisine ...
Devlet hastanesinde fuhuş operasyonu!
Siirt Devlet Hastanesi'nde çalışan bazı personelin para karşılığı fuhuşa ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva