HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2016 Pazar - 09:19

İzmir’de Horizon 2020 harekatı: AB’den 2.5 milyon euro hibe!

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan “HORIZON 2020” İzmir'de hayata geçirilecek. İzmir'in 39 şehir arasında birinci olduğu program kapsamında, kentin kuzey bölgesinde ekolojik koridor oluşturulacak; gelecekteki yeşil altyapı stratejisini şekillendirecek adımlar atılacak.

İzmir’de Horizon 2020 harekatı: AB’den 2.5 milyon euro hibe!

Karbondionsit salınımının azaltılmasını öngören “Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi”ne (Covenant of Mayors) taraf olarak, 2020 yılına kadar yetkisi içindeki alanlarda karbondioksit salınımını yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt eden İzmir, bu hedef doğrultusunda yeni bir adım daha attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği tarafından yürütülen en yüksek bütçeli hibe programı olan “Ufuk 2020” (HORIZON 2020) projesine çok iyi bir başlangıç yaptı. Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na, Çamaltı Tuzlası’ndan Menemen Ovası’na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaların önerildiği İzmir projesi, 39 uluslararası proje içinde birinci oldu ve 2.5 milyon EURO hibeye hak kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentlerdeki sorunlara “doğa esaslı çözümler” getirmeyi amaçlayan ve ilk kez düzenlenen programda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi ile işbirliği yapacak. İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı da kapsayan özel proje alanı ve çevresine yönelik uygulamalar, İspanya’nın Vallodolid ve İngiltere’nin Liverpool kentleriyle birlikte “Yenilikçi ve Doğa Esaslı Projeler”de öncü ve uygulayıcı olarak yer alacak.

UFUK 2020 NEDİR?
Avrupa 2020 stratejisinin finansal aracı olarak ortaya konulan “Ufuk 2020” programı, 2014 yılından başlayarak araştırma ve yenilikle ilgili tüm finansman altyapılarını tek çatı altında toplamak üzere tasarlanmış bir program olma özelliği taşıyor.

Ufuk 2020, “Akıllı Kentler ve Topluluklar 2” genel çağrısı kapsamında, kentlerdeki iklim değişikliği, kontrolsüz kentsel büyüme, sel-taşkın riski, gıda ve su güvenliği, bio-çeşitlilik kaybı, kentsel doğal ortamın bozulması, kirli-terkedilmiş-atıl kentsel alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik “doğa esaslı çözümler” geliştirilmesini hedefliyor. Bütün çözümlerde bilişim teknolojilerinin yaygın kullanımı, halk sağlığı, yaşam kalitesi, kentsel adalet ekseni ve katılımcı yönetim beklentisi bulunuyor.

PROJEDE NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde geliştirilen projeyle, Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na, Çamaltı Tuzlası’ndan Menemen Ovası’na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamalar gerçekleştirilecek.

İklim değişikliğinden en fazla etkileneceği düşünülen yoğun kentsel yapılaşmanın olduğu Mavişehir Bölgesi için kent içi hava sıcaklığının olumsuz etkilerini giderecek, ani sel-taşkın risklerini azaltacak ve dereleri halkın daha kolay erişebileceği hale getirecek doğa dostu çözümler geliştirilecek.

İKLİM DUYARLI TARIM BÖLGESİ OLUŞTURULACAK
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı kapsayan özel proje alanı içinde, doğru tarım uygulamalarının yapılabildiği ve topluluk destekli, tarımla kentliyi tarıma teşvik edecek ‘İklim-duyarlı tarım bölgesi‘ oluşturulacak. Bu alanda iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları, deneyim ve eğitim alanları, kooperatiflere yönelik satış-pazarlama alanları ve eko-pazar gibi kullanımlar yer alacak.

Doğal ve kentsel alanlar arasında önemli bir geçiş noktasında olan özel proje alanının bu özelliğini güçlendirmek için bir ekolojik koridor oluşturulacak. İçinde bisiklet ve yürüyüş yolları, eğitim rotaları (bio-bulvar), bio-çeşitliliği arttıracak uygulamalar, sulak alan parkı, piknik alanı gibi kullanımlar yer alacak.

Bu çalışmalar kapsamında İzmir’in gelecekteki yeşil altyapı stratejisini şekillendirecek adımlar atılacak. Karbon salınımının azaltılmasına yardımcı olan uygulamalar ile kentin imzaladığı Başkanlar Sözleşmesi gereği 2020 yılına kadar gerçekleştirmesi gereken hedefler için bir sembol alan oluşturulacak.

 
İzmir’de kanlı gece: Korkunç infaz ve kavga dehşeti!
 
İzmir’in ‘abla-ağabey-kardeşleri’ tatbikata çıktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 18 Aralık 2016 Pazar 23:18

izmir nereye türkiye nereye?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundere’de gurur temeli: Türkiye’ye örnek olacak dönüşüm yola çıktı
Ülkede yüzde 100 anlaşma ve yerinde dönüşümle ilk olacak proje Uzundere’de ...
Buca'da velilere ‘istismar’ semineri
Buca Belediyesi Pırlanta Merkezleri’nde miniklerin ardından veliler de ...
Konaklı çocuklar yeni başkanını seçti
Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyesi çocuklar yeni dönem başkan ve yönetim ...
 
Çiğli Belediyesi'nin yeni araç filosu yola çıktı!
Çiğli Belediyesi tarafından satın alınan yeni hizmet araçları düzenlenen törenle hizmete girdi.
Karşıyaka’nın büyük pazaryeri kışa hazır
Pazar yeri, ısı yalıtımlı çatı kaplaması sayesinde daha korunaklı hale ...
Büyükşehir Meclisi yılı zam tartışmasıyla kapattı: Başkan’dan Ankara-İstanbul çıkışı!
Büyükşehir Meclisi’nde ulaşıma gelen yüzde 8’lik zam oy çokluğuyla kabul ...
 
Kınık Belediyesi şehitler için lokma döktürdü
Kınık Belediyesi’nin AK Partili Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Beşiktaş’ta ...
Bornova'da 'internet' paneli: Bağlıyım ama bağımlı değilim!
Bornova Belediyesi, ortaokul ve lise öğrencileri için “İnternete bağlıyım, ...
Torbalı’nın organik pazaryeri yola çıktı!
Üreticiden doğrudan tüketiciye ulaştırılacak ürünlerin tamamının organik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva