HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2013 Çarşamba - 11:44

İzmir’de hayata ‘Gezi’ molası

Sendikaların orta eylem kararı sokakları sessiz bıraktı. Kamu kurumlarının bir çoğunda personel iş bırakırken çoğu da işe gitmedi.

İzmir’de hayata ‘Gezi’ molası

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İstanbul Taksim’deki Gezi Parka AVM yapılması kararı ile başlayan tartışmalar İzmir’de 6. gününe gelirken kamu çalışanları ve sendikalar iş bırakma kararı aldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’un eylem kararı ile birlikte birçok noktada hayat durdu. Kamu kurumlarının bir çoğunda personel iş bırakırken çoğu da işe gitmedi.
 
OTOBÜSLER ÇALIŞMADI
DİSK’in eylem kararının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait birimlerde de işler yavaşladı. Özellikle Genel İş Sendikası’nın eyleme destek vermesiyle birlikte otobüsler yola çıkmadı. Türk-İş Sendikası eyleme katılmadığı belediyenin ESHOT ve İZULAŞ Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 400’ün üzerinde otobüs iş başı yaptı. Genel İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İZELMAN’a bağlı şoförler çalışmayınca otobüsler seferlere çıkamadı, araçlar garajlarda kaldı. İzmir’de binin üzerinde otobüs öğleye kadar trafiğe çıkmadı. Kamu kurumlarında ve birçok yerde eylem kararı alınması, vatandaşların evlerinden sabah saatlerinde çıkmasına engel oldu.
 
Sendikaların ortak kararıyla gerçekleştirilen grev nedeniyle ulaşımda yaşanacak sorunları en aza indirmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçici önlemler uyguladı. Greve destek veren sendikalara üye olmayan personelle yeni düzenlemeye giden Büyükşehir 451 otobüsle devam eden toplu ulaşımı İZBAN, Metro ve vapur iskelelerine aktaracak şekilde planladı. Geçici düzenleme, öğleye kadar devam etti. Eylemin öğleden sonra son bulmasıyla birlikte hayat normale dönmeye başladı.
 
EYLEM ÇOK BAŞARILI
Eylem kararı ile ilgili konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, son yılların en demokratik tepkisini dile getirdiklerini söyledi. Sarı, “Örgütlü olduğumuz yerlerde kimse çalışmadı. Otobüslerin yüzde 90’ı yola çıkmadılar. Büyükşehir Belediyesi’nin ana binasında sözleşmeli memurlar haricinde herkes greve katıldı. Çok başarılı bir eylem gerçekleştirdik. Karara uyan üyelerimiz Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyecek. Hep birlikte sesimizi haykıracağız” dedi.
 
TÜRK-İŞ AKP’NİN ARKA BAHÇESİ
Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’nın eyleme katılmaması ve ESHOT ile İZULAŞ’taki şoförleri çalıştırmasıyla ilgili konuşan Sarı, “İnsanlar metro ve İZBAN’ı kullandılar. Kimi yerde ihtiyaçlarını vapurlar ile karşıladılar. Zaten kamu kurumlarında da eylem olduğu için sokağa az insan çıktı. Sokaktaki, duraktaki, caddelerdeki vatandaşlarımızı da yüzde 10 civarında çalışan otobüsler topladı. Hem eylem başarılı oldu, hem kimse mağdur olmadı. Bir ülkede anti demokratik yasalara karşı duran halkın yanında olmayan sendikanın duruşunu kabul etmiyoruz. Türk-İŞ’in Genel Başkanı Mustaf Kumlu AKP’nin arka bahçesi olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi. Sarı, Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’nın ‘iş başı yapılacak’ kararına rağmen İZSU’da örgütlü olan 6 Nolu Şube’ye bağlı persolenin işe gitmediğini söyledi.

SORUN YOK
Eylem kararı ile ilgili konuşan ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik büyük bir sıkıntı görülmediğini açıkladı. Alçelik, "A' ve 'B' planlarımız vardı. Hat planlaması yaptık. İZULAŞ ve ESHOT otobüslerini bazı hatlara kaydırdık. Tabii ki sefere çıkan otobüs sayısının azlığından dolayı bazı aksamalar oldu. Toplam 1000 araç sefere çıkmadı. Ancak, İzmirlileri mağdur etmedik” dedi.


Öte yandan eylemlere KESK’in iki günlük genel grev çağrısına sağlık çalışanlarının büyük ölçüde uyduğu görüldü. Acil olmayan hastalar da hastanelere gelmeyince boş koridor ve bekleme salonları dikkat çekti.
 
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri temsilciliği öncülüğünde başlatılan greve katılım tam oldu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sabah 06.00’dan itibaren eylem başladı. SES temsilcileri ilk kayıt gişesi önünde hastaları bilgilendirerek acil olmayan hastaların bakılmayacağını açıkladı. Daha önceden grevden bilgisi olan hastalar da hastaneye gelmeyince fazla sorun görülmedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de şok görüntüler: Sopalılar dövdü polis izledi!
Kentin ana gündemi Valilik tarafından inceleme başlatılan ‘eli sopalı ...
Gezi’de şölen, Beşiktaş’ta gazlı gece…
Beşiktaş'ta akşam saatlerinde polisle göstericiler arasında uzlaşma sağlandı ...
Seferihisar ‘Gezi’ için uyumadı
Seferihisar’da binlerce kişi, Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’ye ...
 
İzmir'de ihtiyaç molası can pazarına dönüştü!
İzmir'de, işlek olan yolun sol şeridinde tuvalet ihtiyacı için peş peşe ...
Hatay ve Tunceli'de gergin gece
Dün gece gerçekleşen gösterilerde bir kişinin hayatını kaybettiği Hatay'da ...
İzmir’deki AK Parti yangını: Bir şüpheli yakalandı
İzmir'de, AK Parti Karşıyaka İlçe binasını attıkları yanıcı madde ile ...
 
İzmir’de tahrike karşı sosyal medya operasyonu!
İzmir Emniyeti Gezi Parkı eylemlerinin gölgesinde sosyal medyada halkı ...
Akropol’de korkutan yangın
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, tarihi ören yerlerinden Bergama Akropol tepesinde ...
Şok! İzmir'de Tabip Odası'na da sopa!
İzmir’deki eylemde yaralılara tıbbi müdahalede bulunan İzmir Tabip Odası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva