HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2020 Cuma - 19:31

İzmir’de buruk sevinç: İEF 89. kez kapılarını açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği İzmir Enternasyonal Fuarı, 89. kez kapılarını açtı. Maske, mesafe ve temizliğin ön planda olduğu Fuar 8 Eylül’e kadar konserler, tiyatro, sinema gösterimleri ve eğlenceli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlayacak.

İzmir’de buruk sevinç: İEF 89. kez kapılarını açtı

EGEDESONSÖZ- İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) bu yıl 89’ncu kez kapılarını açıyor. Pandemi sebebiyle 4-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan İEF’nin açılış etkinliği gerçekleştirildi.

Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan, Ticaret Bakanı Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, CHP Parti Meclisi Üyesi (PM) Rıfat Nalbantoğlu, İzmir milletvekilleri Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, ilçe belediye başkanları, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve davetliler katıldı. Yoğun pandemi önlemleri altında yapılacak İEF, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının ardından İzmir’de açılan ilk fuar olma özelliği taşıyor.

Açılış programı İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi ile başladı. Sinevizyon gösterimin ardından açılış konuşması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sahneye geldi.

HER İZMİRLİ FUAR ZAMANI ÇOCUKSU BİR HEVESLE KOŞAR KÜLTÜRPARK’A
Açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, “Türkiye'nin ilk uluslararası fuarını 89. kez açmanın heyecanı içindeyiz. Bu sene pandemi nedeniyle bazı etkinliklerimizde kısıtlamalar olsa da fuarı yeniden açmanın gurunu yaşıyoruz. İzmir 1. Dünya Savaşı’nda emperyalizme karşı savaşan bir şehirdi. İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tam bağımsız mücadelesinin ancak ekonomik anlamda gerçekleştireceğini söylediği şehirdir. İzmir, ‘Atatürk'ün siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar iktisadi zaferlerle taçlandırılmadığı sürece başarılı olamaz’ dediği şehirdir. Ancak fuar hiçbir zaman sadece ticari anlamlı bir fuar olmamıştır. 2'nci Dünya Savaşı esnasında dünyada yer yerinen oynarken birbiri ile savaş halindeki ülkeleri yan yana getirmiştir. Fuar yıllar geçtikçe diğer ülkelerle ticari ilişkilerini gelişmesi yönünde turizmin gelişmesinde önemli görevler üstlenmiştir. İzmir Fuarı, İzmirliler için büyük anıların ve büyük ilklere ev sahipliği yapmıştır. Fuar, uzaya giden ilk astronotun kıyafetinin sergilendiği yer oldu. Her sene usta oyuncuların oyunları ile tiyatro sevgisini fuarda kazandık. Her İzmirli fuar zamanı çocuksu bir hevesle koşar Kültürpark'a…”

AKDENİZ KENTLERİNİN BİRLİKTELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Bu yıl fuarı Akdeniz teması ile yaptıklarını açıklayan Soyer, “Ülkemiz için bu kadar köklü bir öneme sahip İzmir Enternasyonal Fuarı'nı Akdeniz teması ile gerçekleştiriyoruz. Amacımı pandemi ile birlikte gelen ekonomik süreci birlikte atlatmaktır. İzmir tarihte Akdeniz'in en büyük liman kentlerinden biri olmuş. Göreve geldiğim de ilk yaptığım şey 6 Akdeniz kentine mektup yazmak oldu. İzmir'in bu çeşitliliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyor, ekonomik ve kültürel olarak Akdeniz kentlerinin birlikteliğinin çok önemli olacağını söylüyoruz. Medeniyetlerin doğuşu Akdeniz'den başlar. Şehrimiz İzmir'de Akdeniz'in kalbinde yer alır. Akdeniz umut, coşku ve renk demek… Tüm bunlar İzmir demek” dedi.

Fuar’da pandemiye karşı gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirten Soyer, “İzmir Enternasyonal Fuarı'nın İzmir ve ülkemize iyi geleceğine inanıyoruz. 1990 yılından itibaren İzmir'in fuarlar kenti olmasında önemli emek harcayan İZFAŞ'a çok teşekkür ediyorum. İzmir'e böyle güzel bir alanı kazandıran Dr. Behçet Uz'a teşekkür ediyorum. İzmir Enternasyonal Fuarımız bir kardeşlik şöleni, bir demokrasi alanı, Akdeniz gibi sıcak ve eğlenceli” dedi.

BAKAN PEKCAN: BU KÖKLÜ GELENEĞE ARA VERMEYE GÖNLÜMÜZ EL VERMEDİ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pandemi sürecine karşı İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Pekcan açıklamasında “küresel pandemi nedeniyle yaşanan tüm olumsuz şartlara rağmen bu köklü geleneğe ara vermeye gönlümüz el vermedi. Fuarımız bu yıl da alıştığımız güzelliklere sahne olacaktır. Bildiğiniz üzere bu güzide fuarımızı İzmir'in canlılığın yakışır şekilde mümkün olduğu ne güzel şekilde gerçekleştirilmesi için bakanlığımıza büyük sorumluluk düşmektedir. Biz de buna büyük önem veriyor. Bu kültürü geleceğe taşımak için büyük çaba sarf ediyoruz. Pandemi kaynaklı olarak diğer ülkelere ev sahipliği yapamadık. Ancak İzmir İş Günleri’ni yapmamıza pandemi engel olamadı. Bu süreci internete taşıdık. Bu sayeden birçok firmamızı yurt dışındaki isimler ve alanındaki uzman kişilere bir araya getirdik. İzmir İş Günleri kapsamında gerçekleştirildiğimiz forumu Akdeniz ülkelerinin bakanları da katıldı. Bölgesel ticaretin işbirliğinin arttırılması konumunda fikir alışverişinde bulunduk. İzmir'imizin bu süreçte ana çekim noktası olmasını önem arz etmekteydi” dedi.

“HEDEFİMİZ İZMİR’İN BÜYÜK POTANSİYELİNİ DÜNYAYA GÖSTERMEK”
İzmir’in ekonomik ve beşeri yönden bir cazibe merkezi olduğunu belirten Bakan Pekcan, “2019 yılında gerçekleştirdiği ihracat ile ihracatımızın lokomotifi olduğunu göstermiştir. Verilere göre İzmir'imiz ihracat desteği içinde yüzde 7,5 destek almıştır. İzmir ilimizde özel sektör kuruluşları ile devam eden 11 adet aktif uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesine yönelik projenin olması bizi mutlu etmektedir. Bilindiği üzere Türkiye, Akdeniz ticaretinde tarihten bu yana önemli bir yer taşımaktadır. Bu önem bugüne dek devam etmektedir.  Türkiye bugüne kadar olduğu gibi Akdeniz'deki ticaretin adil gelişmesi için çalışmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti dünya ekonomisinin açılışının sembollerinden olan İzmir Enternasyonal Fuarı benimde dahil olmak üzere herkesin hayatında bir anıdır. Bu köklü geleneği devam ettirmek ve geleceğe aktarmak memnuniyet verici… Bu fuar uzun yıllar ülkemizin tanıtımına büyük hizmetlerde bulunmuştur. Hedefimiz İzmir'in büyük potansiyelini dünyaya göstermektir” dedi.

ÖZGENER: FUARIMIZ BİR İLKE İMZA ATIYOR
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener Yaptığı konuşmada, fuarın açılması yönünde aldığı karar için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti. Özgener, “Bu yıl fuarımız bir ilke imza atıyor. Pandemi sürecinde açılan ilk fuar olarak bir ilki yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu karar için çok teşekkür ederim. Ayrıca kendisine iş aleminin sorunlarını dinlemesinde ve çözüm arayışları için de çok teşekkür ediyorum. İzmir Enternasyonel Fuarı’nın manevi ağırlığı, pandeminin yükünü ağırlayacak güçtedir” dedi.

BÖKE: DAHA GÜÇLÜ BİR KALKINMA İÇİN SOSYAL DEVLET KURMAYA İHTİYAÇ VAR
CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke yaptığı açıklamada, “Bugün burada olamasa da heyecanımızı paylaşan genel başkanımızın başarı dileklerini iletmek istiyorum. İzmir Enternasyonal Fuar'ı hem aydınlık geleceği hem de başarıyı simgeliyor. Dünyanın ve ülkemizin aydınlık geleceği için İzmir Enternasyonal Fuar'ı olduğu önemden daha fazla önem taşıyor. Fuar’ın İzmir'de gerçekleşmesi tesadüf değil. İzmir demokrasi kavramının merkezi ve birlikte yaşamanın simgesi… Ekonomik krizden, pandemi krizine kadar yaşadığımız bu dönem bize birçok şey öğretiyor. Ya bu dönemde birleşerek yardımlaşarak hep birlikte daha güzel bir ekonomik dönem çıkartacağız ya da yoksulluğun olduğu bir karanlığa gömüleceğiz. Tercih atacağımız adımlara bağlı. Bugünden ister ekonomik kriz ister pandemi krizi olsun bugünün yaralarını saracak daha önemlisi geleceği değiştirecek adımlar atmaya ihtiyaç var. Daha güçlü bir kalkınma için güçlü bir sosyal devlet kurmaya ihtiyacımız var. İçinde doğduğumuz ailenin coğrafyanın kaderini belirlediği bir kaderden bahsetmiyorum. İzmir Enternasyonal Fuarı bu ilkelerin geleceğini tarif ediyor. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

VALİ KÖŞGER: İZMİR FUARI BÖLGENİN CAN DAMARIDIR!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “İzmir Enternasyonel Fuarı, İzmir ve Ege’nin can damarlarından biridir. Fuar, kentimizin sosyo-kültürel ve ekonomik olarak gelişmesinde aktif rol oynamaktadır. Fuarımız bu yıl içeriği ve kapsamı daraltılmış şekilde organize edilmek zorunda kalındı. Salgınla mücadelede devletimiz tüm kabiliyetlerini seferber etmektedir. Salgının olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmek için büyük çaba gösteriyoruz. Böyle bir durumda moralleri yüksek tutmamız gerekiyor. Bu kapsamda İzmir Fuarı da faydalı olacaktır. Fuar organizasyonunun bu yılki Akdeniz temasını isabetli buluyorum. Denizlerimizin önemini bu kapsamda yeniden kavrayacağımıza inanıyorum. İzmir Fuarı’nın organize edilmesinde ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GÜLLE: BU RUHU KAYBETMEYELİM
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Fuar’ın 89 yıldır ülkemize vermiş olduğu heyecanın, kültürel ve ekonomik katkının devam etmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi. Gülle, “Bu ruhu kaybetmememiz gerekiyor. 98’inci yılını kutladığımız Zafer Bayramı’nın ardından İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılması son derece önemli. Askeri sahada kazanılan zaferlerin ticaretle taçlandırılması dünyanın geleneğidir. İEF bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi.

89. İEF’den notlar
8 Eylül’e kadar devam edecek fuarda giriş ücretleri 5 TL olarak belirlendi. 89. İEF’de Lozan Kapısı girişinden itibaren sınırlı sayıda stant kuruldu. Belediye hizmetleri, eğitim, gıda, hediyelik eşya gibi ürün çeşitliliğinin olacağı fuarın tamamında yoğunluk oluşmaması için sık sık uyarılar yapılıyor. Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurduğu stantla birlikte hizmetlerini fuar misafirlerine aktarıyor.

Fuardaki tüm etkinlikler ise ücretsiz olacak. Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda 6 Eylül Pazar akşamı Anadolu Ateşi sahneye çıkacak. 7 Eylül akşamı Ufuk Beydemir ve Buray sevilen şarkılarını seslendirecek. Kapanışı ise 8 Eylül’de klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat sitesinden konserler için QR kod ile bilet alınabilecek.

İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde 6-7 Eylül tarihlerinde Nazım Hikmet Ran’ın “Kuvayi Milliye Destanı” adlı oyunu sahnelenecek. Uzun havuzda kurulan alanda 5-8 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiler sinema keyfi yaşayacak. Fuar süresince her gün “Barış ve Özgürlük” temalı graffiti çalışmaları yapılacak. Kaskatlı Havuz Sahnesi’nde pandomim ve sokak performansları gösterilecek. Lozan Kapı Sahnesi’nde palyaço gösterisi, animatörlerin gösterileri ile Bubble Show olacak. Ahşap Sahne’de ise “Kuruluştan Kurtuluşa İzmir’de Medya ve Sanat” adlı kültür söyleşisi düzenlenecek. İEF’nin sokak sahnelerinde Akdeniz esintileri taşıyacak müzik dinletileri olacak. Çim alanda yer alacak Survivor Parkuru’nda katılımcılar isterlerse tek başlarına, isterlerse takımlar halinde birbirinden zorlu parkurlarda finale ulaşmak için yarışacak. Çocuklar ise ebeveynleri eşliğinde alana giriş yapabilecek.

89. İzmir Enternasyonal Fuarı, 12.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarda ayrıca Resim Heykel Müzesi önünde Akdeniz lezzetleri bölümü de yer alıyor.

 
Koca: Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68!
 
Kredilerde taksit sayısı 60 aydan 36 aya indirildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİSK’ten İzmir raporu: Her belediyede10-15 vaka var!
İzmir’de pandemin ilk başlığı 11 Mart’tan 1 Haziran’a dek parmakla sayılacak ...
Balkonda üretiyor... 6 ülkeye gönderiyor!
İzmir'de yaşayan 41 yaşındaki kadın, evinin 3 metrekarelik balkonunda ...
Başkan Karabulut’tan İnciraltı raporu: En büyük endişemiz Büyükşehir’in dava açması!
İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, planlama ...
 
DTO Başkanı Öztürk’ten kruvaziyer mesajı: O gemiler İzmir'e gelecek
Pandemi öncesi İzmir'le bağlantısı kesilen kruvaziyer gemilerin kentimize ...
Altın ve gümüşte devlet hakkı oranları belirlendi
Altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranlarının yüzde 25 artırımlı ...
İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı
Koronavirüs nedeniyle nisan ayında getirilen işten çıkarma yasağı 2 ay ...
 
2020'nin en çok satan akıllı telefonları belli oldu
Koronavirüs salgını ile düşüşe geçen akıllı telefon sektöründe satış rakamları belli oldu.
Deneme seferleri başladı: İzmir'de 'Bisitaksi' faytonlara alternatif olacak
Deneme seferleri başladı: İzmir'de 'Bisitaksi' faytonlara alternatif olacak
Kritik enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon ağustos ayında TÜFE'de yüzde 0,86 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 11,77 oldu.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva