HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ekim 2017 Cuma - 17:43

İzmir'de Balkanlardan gelen 'Barış ve Dostluk' rüzgarı esiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 12.’si düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkarak düzenledikleri bu festivalin dünya barışına katkıda bulunmasını dilediklerini belirtt

İzmir de Balkanlardan gelen  Barış ve Dostluk  rüzgarı esiyor

1935 ve 1936 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıllık aranın ardından 2007 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 12. kez start aldı. 11 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Karadağ Petnica Belediye Başkanı Samir Agovic, Sırbistan’ın Novi Pazar kenti Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Suljevic, Balkan derneklerinin temsilcileri, festivalde yer alan ülkelerin dans grupları ve İzmirliler katıldı.

Çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 12. Balkan Halk Dansları Festivali'nin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bu yıl festivalimizin 12.'sini düzenliyoruz. Ne mutlu bana ki bu 12 yılda hep ben vardım. Sizlerle kucaklaştım. Bundan sonraki yıllarda festivalimizin daha da güzel olacağını müjdeleyebilirim. Ben buraya gelen konuklarımıza İzmir'i anlatırken ‘Balkan şehri’ tanımlaması yapıyorum. Çünkü burada Balkan ülkelerinden gelen pek çok insan yaşıyor. Sizlere ‘hoşgeldiniz’ diyorum. Festivalin dünya barışına katkı koymasını diliyorum" dedi.

Turizm elçileri

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1935 yılında başlattığı festivalin, 1936'da ikincisinin düzenlendiğini hatırlatan Bosna -Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, "Ancak Atatürk'ün rahatsızlığı ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle Balkan Festivali daha sonra yapılamayarak adeta unutuldu. Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı bu festivale,  onun vasiyetine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ile ne kadar onur duysak azdır. Bugün buraya 11 ülkenin çok değerli evlatları ile yöneticileri, ülkemizden de doğunun kalesi Van şehrinden konuklarımız geldi. Konuklarımızın buradan döndüklerinde ülkemizin büyükelçileri olarak Türkiye'nin tanıtımına katkı koyacaklarına inanıyorum. Bütün dileğimiz savaşların olmadığı bir dünyada, barış, kardeşlik içinde kültür ve sanatla, folklor ile yaşamak" diye" konuştu. Festivalin açılış gösterisini Van Kavuncu Ali Çavuş Ortaokulu halk dansları ekibi yaptı. Büyük beğeni ile izlenen halk oyunları gösterisinin ardından törene katılanlar ve halk oyunları ekipleri Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Gündoğdu Meydanı;  Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan’ın halk oyunları gösterileri ile renklendi.

5 gün boyunca Balkan rüzgarı esecek

Festival kapsamında ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’ıdan gelen konuk dansçılar, 11 Ekim’e kadar sürecek festivalde Menemen ve Çiğli Cumhuriyet Meydanı, Buca Kasaplar ile Bornova Çamdibi Atatürk Parkı’nda gösteriler sergileyecek.

 
İzmir'de polis memuru dehşet saçtı: Tartıştığı oğlunu vurdu!
 
İzmir'de bir yanmış erkek cesedi daha bulundu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Bakıcı Egeli öğrencilere Selçuk’u anlattı
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğrencileri Selçuk ...
4. Urla Felsefe Günleri başladı
Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve Urla Felsefe Gönüllüleri işbirliğiyle ...
Gaziemir'in kadın atletlerinden büyük başarı
İzmir’in tek kadın atletizm takımı olan Gaziemir Belediyesi Spor Kulübü ...
 
Konak Cumhuriyet kutlamalarına hazır!
Konak Belediyesi Cumhuriyet’in 94’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında ...
Başkan Kocaoğlu anlattı: İzmir'de fuarcılık nasıl büyüdü?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'den bu fuarlar kaçmıyor ...
Kurtuluş Savaşı'nda yazılmış... Tarihi taş kitabe Bornova'da bulundu!
Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşundan önce ...
 
Selçuk'ta anne-babalar rahat edecek
Selçuk Belediyesi uzun zamandır beklenen İsabey Kreş ve Gündüz Bakım Projesi’ni ...
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, Egedesonsöz'e konuştu: 'Her göreve hazırım'
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, Egedesonsöz'e konuştu: 'Her göreve hazırım'
Film seti değil, Büyükşehir Belediye Binası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen “Acil Durum Tatbikatı"nda ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva