HABERLER>GÜNCEL
13 Nisan 2013 Cumartesi - 14:52

İzmir’de ‘Balkan’ çatlağı: Alternatif platform!

İzmir’de faaliyet gösteren Balkan dernekleri bir araya gelerek Balkan-Rumeli Platformu’nu kurdu. Hafta içinde 35 derneğin desteğini alarak kurulan platformun karşısına çıkan yapı başkanlığa İsmail Karaduman’ı seçti. Yerel seçimler yaklaşırken ikiye ayrılan balkan dernekleri ayrı ayrı yola devam etme kararı aldı. Toplantıya katılan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “Daha önce çok kez bir araya gelindi ama olmadı. Hep, ‘birlikte hareket edilmelidir’ denildi. Başaramadılar. Bizde general çok… Herkes ‘biz yapacağız, ben olacağım’ diyor. Yapılanmaya kesinlikle müdahale etmeyeceğim” dedi.

İzmir’de ‘Balkan’ çatlağı: Alternatif platform!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçimlere bir yıldan az bir süre kala siyasi partilerin dışında sivil toplum kuruluşları ve derneklerde de hareketlilik devam ediyor. Birçok dernek ve federasyon seçimlerde söz sahibi olmak isterken belediye başkan adayları için şimdiden bastırıyor. Siyasi partilere ‘Güçlüyüz’ mesajı gönderen derneklerin başında İzmir’de balkan kökenli dernekler ve STK’lar yer alıyor.

Genel seçimlerde ‘siyasi olarak çalışmak kaydıyla’ bir platform altında birleşen dernekler yine bu çalışmaları tekrarlamak için yola çıktı. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı’nın başkan seçildiği fakat birçok derneğin kabul etmediği hafta içinde kurulan ‘İzmir Balkan Platformu’na beş gün aradan sonra rakip çıktı. Bayraklı’da toplanan 21 balkan derneği yeni kurulan Balkan-Rumeli Platformu’nun başkanlığına Balkan İşadamları Derneği Başkanı İsmail Karaduman’ı seçti.
 
KAFATASÇI DEĞİLİZ
Toplantıya misafir olarak geldiğini ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, yaşanmış olayların olduğunu Amerika’yı yeniden keşfetmenin anlamsız olduğunu söyledi.

Sait, “Ben içinizden birisi olarak çıktım. Bütün hemşerilerimizin ortak desteği ile milletvekili oldum. Balkanların ne kadar gücü olduğunu söylerseniz söyleyin bir araya gelmezseniz anlamı olmaz. Balkanların başarısının en önemli göstergesi Rıfat Sait’in milletvekili olmasıdır. Bu önemli bir etkidir. Bütün siyasi partilerde İzmir için balkan adayları konuşuluyor. İl, ilçe teşkilatları, genel merkez yöneticileri de dillendiriyor.  Çeşme, Buca, Gaziemir ve Karşıyaka’da insanlar balkan kökenli adaylar talep ediyor. Biz kesinlikle ayrıştırma, parçalama olarak burada bulunmuyoruz. Biz, kafatası milliyetçiliği yapmıyoruz. Hepsi bizim kardeşimiz. Olaya hizmet ve anlayış olarak bakıyoruz. Kürtler de, Lazlar da bizim kardeşimiz. Ama İzmir’de balkan kökenli insanların olduğunu anlatmamız gerekiyor. Ayrımcılığa gittiğimizde kaybederiz. Bu gerçeği yadsıyamazsınız” dedi.
 
MÜDAHALE ETMEYECEĞİM
Hafta içinde kurulan İzmir Balkan Platformu’nun toplantısından haberinin olmadığını anlatan Sait, “Ben yapılmaması gerektiğini söyledim. Orada maalesef bazı gerginlikler oluşmuş. Uyardım. Onlara ‘yapmayın’ dedim. Bizim işimiz bozmak, gerginleştirmek değildir. Sadece siyaset olmasın tamam da siyasetsiz olmaz. Bizim milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz olmalıdır. Tüm siyasi partilerde temsil edilmeliyiz. Bizim dediğimiz insanlar ‘kapısını çalabileceğimiz’ herkestir. Bana ‘senin arkanda Diyarbakır, Mardin, Hakkari var’ diyorlar. Herkesi kucaklamalıyız. Balkan insanı İzmir’de oldukça kalabalık... Bunu stratejik olarak kullanmamız gerekir. Daha önce çok kez bir araya gelindi. Birlikte hareket edilmelidir denildi. Başaramadılar. Bizde general çok... Herkes ‘Biz yapacağız, ben olacağım’ diyorlar. En azından bir temsilcinin seçilmesi gerekiyor. Kesinlikle müdahale etmeyeceğim. Tecrübelerimden yararlanmak istiyorsanız her zaman yanınızdayım. Bir sonraki toplantıda sözcü topluluğu oluşturur. Bir an önce bir şeyin oluşması gerekiyor” diye konuştu.
 
FIRÇA ATTI, “TERK ETMEYİN” DEDİ
Aynı sorunun Balkan ülkelerinde de yaşandığını anlatan Milletvekili Sait, birliğin, beraberliğin oluşmadığını anlattı. Sait, “Balkan ülkelerinde de maalesef birleşemiyoruz. Hep krallar ve kraliçeler var. Makedonya’da Bulgaristan’da, Kosova’da birden çok Türk partileri kuruluyor. Biz Bulgaristan’da Hak ve Özgürlükler Partisi’ne ‘birleşin, bir araya gelin’ dedik. Partinin genel başkanı Ahmet Doğan, başbakanımızı kabul bile etmedi. Aynı olay burada da geçerli... Balkanların derneklerinde aynısını yaşıyoruz” dedi.
Sait, toplantıya katılan fakat oylama yapmadan ayrılmak isteyen dernek başkanlarına da çıkıştı. Sait, “Bu toplantılarda bazıları izin istiyor gidiyor. Sonra da ‘Şunu istiyorum, bu sıkıntım’ var diyor. Konuşmasını yapıp da gitmek olmaz. Dinlemesi gerekiyor. Bu toplantılarda gelen arkadaşların kalması lazım… Diğer arkadaşların hakkını yiyorsunuz. Herkes konuşursa olmaz. Ben 15 yıldır STK’ların içindeyim. Sen Arnavut Derneği olarak birleşemezsen, Kosova Derneği bir araya gelemezse kahrolur gidersin” ifadelerini kullandı.

 
GİZLİ KARARLAR ALMAYACAĞIZ
Balkan dernekleri olarak ‘Büyük Balkan Davası’ için çalışmalar yaptıklarını ifade eden İsmail Karaduman, derneklerin Bulgaristan’daki seçimlerden Makedonya’daki siyasi duruma kadar birçok konuyla ilgilendiğini söyledi. Genel seçimler öncesi kurulan platformun önceki çalışmalarını anlatan Karaduman, “Balkan Platformu, seçilecek noktalardaki isimlere destek verdi. Hangi siyasi parti olursa olsun destekleriz dedik. İzmir’den milletvekilimiz çıktı. CHP’den Aydın Özcan vardı. Önümüzde yerel seçimler var. Önce yerel seçim, ardından genel seçim yapılacak. Kim istiyorsa istesin ne kadar çok isim varsa bir araya gelsin istiyoruz” dedi.
 
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı’nın ‘başkan’ olarak lanse edildiği seçimin gerçekleştirilemediğini anlatan Karaduman, “Kimse unvan içinde olmasın. Siyasi partilerde adayların gösterilmesi için yapılanmanın olması gerektiğini söyledik. Basına olay farklı bir şekilde yansıdı. Birçok kişiyi çağırdık. Onlara ‘bir araya gelin’ dedik. Seçim oluşsun. Aday olmak isteyenlerin seçimde çıkmasını istedik. O gece ciddi şeyler yaşandı. Bağrışmalar yaşandı. Birlik ve beraberlik adına yapılan meseleler ayrıştırma sebebi olarak ortaya çıktı. Biz konfederasyon ya da konfederasyon oluşturmuyoruz. Balkanlara başkan seçmiyoruz. Benim balkan platformu başkanlığı gibi niyetim yok. Vahap Savaşan keşke yeniden başkan olsa. Ben burada konuştuğumu kapalı kapılar ardında konuşmalıyım. Biz çokluk değil kalite alıyoruz. İnanmış 10 kişi çatışma oluşturan yüz kişiden önemlidir. Biz ‘bir araya gelelim’ dedik. Seçim yapalım istedik. Büyük Rumeli-Türk Platformu’nu kuralım. Kimsenin haberi olmadan, gizli kararlar alarak insanların önüne koymayacağız. Lionslar, Rotaryler her hafta toplanıyorsa balkan dernekleri sürekli toplanmalıdır. Rıfat Sait vekilimiz ‘şunu yapın, bunu yapın’ demez. Ancak tavsiyesi ve yönlendirmesi olur. Arkadaşlarımız tüm fikirlerini bağımsız şekilde anlatmalıdır. İnsanlara ‘bunu konuşma, böyle daha iyi biliyoruz’ dersek demokratik olmaz. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu yanlış. Millete, halka bırakılmalıdır” dedi.
 
İTHAL BAKANLAR VAR!
Herkesi kucaklayacak bir yapıda olacaklarını anlatan Karaduman, “Bundan sonra yeni fikirleri, yeni düşünceleri paylaşalım. Keşke alternatif arayışlarına girilmeseydi. Biz dışarıya karşı ‘bir olalım, birlikte olalım’ diyoruz. Bazı arkadaşlar kendilerini ifade edemiyor. Birçok siyasi partide de bu durum yaşanıyor. Biz yeni platform kuralım, alternatifler oluşturalım anlayışında değiliz. Önümüzde seçimler var. Balkan derneklerinin öne çıkarabileceği Karşıyaka, Konak, Buca adayları, meclis üyesi isimleri var mı? Biz bir gücüz ama birbirimizle didişiyoruz. Ben çok şeyler söyleyebilirim. Oradaki arkadaşları kötüleyebiliriz ama yapmıyoruz. Biz, dernek başkanlarımızı neden belediye başkanı yapmayalım. Sürekli temaslarda bulunuyoruz, Ankara’ya gittik. Bizim bir milletvekilimiz var. Beş olsa beş kişilik gücümüz olur. Neden İzmir’in ithal bakanı var. İzmirli bakan niye yok. Birbirimizin ayağından çekersek yüz sene de geçse bu durum olmaz. Burada 22 dernek temsilcisi bir araya geldi. Bizim derdimiz başkan olmak değildir. Kim benden daha iyi yaparsa hemen devretmeye hazırım. Sanki devlet başkanı seçiyoruz da müthiş bir rekabet var. Böyle şey olmaz. Herkes bir şeyin ucundan çekiyor. Sayılarımız çok fazla dedik ama temsil noktalarına geldiğimizde bir elin parmaklarını geçmiyor. Rıfat Sait milletvekili ise ben de milletvekiliyim. Ben kendim olmuş kadar seviniyorum. Biz onların bir yere gelmesinden rahatsızsanız, onların ayaklarından çekiyorsak başarı zaten gelmez” diye konuştu.
 
AYAKLAR BAŞ OLDU
Hafta içinde gerçekleştirilen toplantıyı ve seçimi eleştiren Balkan-Anadolu Derneği Eş Başkanı Ender Öztürk, “Daha önce bir arkadaşımız balkan derneğinde bile olmamasına rağmen başkan seçildi. Onu sözcü yaptık. Ferman verdik neler yaptı. Görevini kötüye kullandı. Onu uyardım. Zor durumda kaldı. Platformun başkan seçmesi gerekiyordu ama bize seçim yaptırmadılar. Dernek başkanları dururken ayaklar konuştu. Baş konuşmazsa ayaklar konuşur. Böyle bir yapılanmaya ihtiyaç vardı” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı Boşnak 15 Nisan 2013 Pazartesi 18:35

Dernek Başkanlarının belediye başkanlıkları ve meclis üyeliklerinde bütün siyasi partilere ne kadar yaptırım yapabileceği konusunda bir tereddüdüm hiç yok.Partilerin ve İl başkanlarının bu konudaki tutumları muhakkakki sandıga yansıyacaktır.Bu platformun amacına ulaşmasını gönülden destekliyorum.İ smail Karaduman'ın diğer derneklerin desteğini alması ğerektiğini vurğulamak istiyorum.BAŞARILAR.

Yorumu oyla      15      6  
sami TOPAL 15 Nisan 2013 Pazartesi 09:17

hırs adamı bitirir,herşey e ben dersen olmaz .biz demesini öğrenmediğin müddetçe ,benim adamım olsun ben olayım dersen çakılır gidersin.yazık çok yazık.bu kadar bencillk hiç yakışmıyor.suyu akısına bırakın kimi nereye götürürse orada kalsın suyun yönünü değiştirmeye kalkarsan sele kapılır gidersin.m.v.,bakan,başkan ,başbakan,cumhurbaşkanı olunmaz

Yorumu oyla      12      5  
numi 14 Nisan 2013 Pazar 22:35

başından beri izliyoruz ve biliyoruz. " böl parçala yönet" tamam şimdi buldum. her an onun adı gelir.

Yorumu oyla      13      5  
ÇOK MU ZOR ? 14 Nisan 2013 Pazar 20:38

YAHU BU, AKPARTİ YADA CHP'LİLİK OLAYLARINI BIRAKALIM..BALKANLARI BİR ARADA GÖRELİM, ÖN YARGILARI BİR TEKMEDE YIKALIM.BİZ HEMŞEHRİYİZ BU YÖNÜMÜZÜ ORTAYA KOYALIM, EN BÜYÜK DERDİMİZ BU. CHP'Lİ,AKPARTİ'Lİ YAFTASINI YERİNE "HEMŞEHRİM" DİYELİM BİRBİRİMİZE BU ORTAK NOKTADAN YAKLAŞALIM "BEN BZ OLMADIĞIMIZ SÜRECE BEN DEĞİLİM" DİYELİM HEP BİRLİKTE..parolamız "BİRLİK" OLSUN.

Yorumu oyla      14      5  
hakan tuncay 14 Nisan 2013 Pazar 20:37

35 üye diyorsunuz bu üyelerin sayısı sadece 5. kalanlar şöför koruma . Hacı bayram ve niyazi de mi başkan oldu?

Yorumu oyla      16      8  
doğan 14 Nisan 2013 Pazar 16:30

Bu Platformun başına aslında AKP severler Balkan Platformu yada AKP BOrozancıları balkan platformu deselerdi daha iyi olurdu.

Yorumu oyla      17      8  
balkan platformu 14 Nisan 2013 Pazar 12:01

değil, arnavut platformu olmuş bu platform. olmadı be sayın vekilim. şık olmadı. vahap savaşanı, süleyman pehlivanoğlunu, necat yılmazı göreve çağırıyorum. yoksa bizden birşey olmaz. 2-3 meclis üyesi çıkar, ağızlara bir parmak bal çalınır tamam.

Yorumu oyla      18      10  
Birlikte yürümek; hep daima 14 Nisan 2013 Pazar 11:16

Çatışma ve ayrışma kültürünü kendisine adeta ilke edinip,böl parçalave geç karşısına "başardım" de. işte bu zihniyette olan insanlara rağmen, güzel izmirimde nitelikli biri, katılımı oldukça yüksek bir toplantıda Balkan platformu Başkanlığına seçildi.Balkan derneklerine üye bile olmayanların sırf hiziplik çıkarmak için, bir yerlere aday olduğunu deklare etmesine zaten hiç anlam verememiştim. Bu seçim gerçekten çok yerinde olmuş.Artık bize düşen bu kardeşimize destek olmak ve yanında olmaktır.

Yorumu oyla      16      8  
Kerim Savun 14 Nisan 2013 Pazar 09:28

Ben de Balkanlıyım. Yalnız Balkanlılar bölünmeye karşıdır. Rifat kardeşimiz konuşmasında arkadaşlarımızı tehdit etmiş. Bu çok ayıp bir şey. Tehdite pabjç bırakan Balkanlı olamaz, Atatürkçü olamaz. Rifat kardeşimizi Arnavutçuluk yapıyor. O zaman Kürtçülere benzresiniz.

Yorumu oyla      20      9  
Kerim Savun 14 Nisan 2013 Pazar 01:57

Hemşeriniz Atatürk'e ihanet ederseniz APO'ya söz edemezsiniz.

Yorumu oyla      16      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de ilk 'akil' buluşma: Heyet kenti dinliyor
'Çözüm sürecini' halka anlatmaları için hükümetin Ege Bölgesi'nde görevlendirdiği ...
İzmir’de zehir çetesine darbe!
İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, merkezi İzmir olan operasyonlarda ...
Siyaset ve STK’lar el ele: Göç sorununa TOSEP formülü
Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ...
 
İzmir’de ‘merdivenaltı’ kumara baskın: 29 gözaltı
Karşıyaka ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonda, 4 evde kumar oynatıldığı ...
Savcı Gök’ün ölümünün ardındaki sır perdesi aralanıyor…
Murat Gök’ün ölü bulan Samsun Cumhuriyet Başsavcı vekili Fahri Gülay’dan kritik açıklamalar geldi.
‘Süper Savcı’nın ardından: İzmir’i şok eden ölüm
İzmir başta olmak üzere, Ege Bölgesi’nde çete ve yolsuzluk yapıldığı iddia ...
 
Pakdemirli’nin kaleminden Özal’ın sırları…
Özal’ın bakanı Ekrem Pakdemirli, anılarını ''Özal'ın Mirası'' adıyla kitaplaştırdı.
Yok artık: Sınavda bakanın göbek adı mı soruldu?
Tarım Bakanlığında açılan sınavda, Bakan Mehdi Eker’in göbek adının sorulduğu ...
Böyle kaza görülmedi: Araba dik durdu!
Ankara'da 7 metre yüksekliğindeki köprünün korkuluklarına çarpıp ön kısmı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva