HABERLER>GÜNCEL
13 Nisan 2013 Cumartesi - 13:17

İzmir'de ilk 'akil' buluşma: Heyet kenti dinliyor

'Çözüm sürecini' halka anlatmaları için hükümetin Ege Bölgesi'nde görevlendirdiği Akil İnsanlar Heyeti, ilk durakları İzmir’e geldi. Heyet Başkanı Erdem, amaçlarının halkı dinlemek olduğunu belirterek, "İkna olan olur, olmayan olmaz" diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden Erdem, heyette yer alan Baskın Oran’ın ‘eyalet sistemi’ çıkışını da eleştirdi. Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Kemeraltı’nda kentle buluştu, İzmirliler’in çözüm sürecine bakışını dinledi.

İzmir de ilk  akil  buluşma: Heyet kenti dinliyor

İZMİR - 'Çözüm sürecini' halka anlatmaları için hükümetin Ege Bölgesi'nde görevlendirdiği Akil İnsanlar Heyeti, ilk durakları İzmir’e geldi. Heyet Başkanı Tarhan Erdem, amaçlarının halkı dinlemek olduğunu belirterek, "İkna olan olur, olmayan olmaz" dedi.

 
Tarhan Erdem başkanlığında heyet İzmir’deki bir otelde bir araya geldi. Otel girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyetin başkanı Tarhan Erdem, İzmir'e mahsus bir düşünceleri olmadığını ifade ederken, şöyle dedi: "Bize bu görevi verenler tarafından bize bu görevin tanımı yapılmış değil. Siz gidin ne isterseniz manasında. Biz kendi kendimize şu görevi verdik. İnsanlarla gideceğiz konuşacağız ama tabi ki sayısını da abartmamak lazım. Burada kimle kaç kişiyle konuşabilirsek İzmir gibi bir Ege gibi bir yer az kalabalık bir yer değil. Çok nüfusu olan bir yer, çok nüfusa ulaşmak zaten mümkün değil. Biz bazı insanlarla konuşacağız. Ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşacağız. Konuştuklarımızın hepsi ne İzmir'in tamamını, ne de Ege'nin tamamını temsil edecektir. Çözüm süreci denilen şeyi nasıl tanımlıyorlar, nasıl görüyorlar onu dinleyeceğiz. Biz de onlara karşı kendi tanımlarımızı söyleyeceğiz. Bu tanım heyetin tanımı olmayacak, konuşanın tanımı olacak."
 
"BASKIN BEY BAZI KAVRAMLARI KULLANMASA İYİ OLURDU"
Baskın Oran'ın dünkü konuşmasında özerklik yönündeki sözlerini değerlendiren Erdem, "Baskın bey konuştu, çok güzel şeyler de söyledi. Bazı kavramları kullanmasaydı daha iyi olurdu. Bütün bu kavramlar değişik devletlerin yönetim sisteminde kullandıkları kavramlar. O ülkeler için bir anlamı var. Türkiye için kullandığınız zaman yanlış bir şeyi söylemiş oluyorsunuz. Benim kanaatim herkes kendi tanımını söylüyor. Biz kendi kendimize bu süreci nasıl görüyorsak, nasıl anlatabiliyorsak öyle anlatacağız. Muhataplarımızın da halkın da fikrini dinleyeceğiz” dedi.

 
Tarhan Erdem, yarınki programlarında 'Çat kapı' köylere gidebileceklerini, belki bir kahveye uğrayıp kahve içebileceklerini dile getirerek, "Böyle bir çalışmaya başlanıyor, bu çalışmayı tartmak lazım. Oran’ın toplantısında, tepki başlamadan olmuş, kendi fikirlerini söylemiştir. Baskın'a bir tepki değil, tepki olması için konuşması lazım. Ondan sonra tepki vereceksiniz” diye konuştu.
 
"VARSA VAR"
Tarhan Erdem, sürece yönelik İzmir’deki tereddütlerle ilgili olarak, şunları söyledi:
"Varsa var. Bizimki o kadar geniş ve derinlemesine bir çalışma olmayacak ki. Şu anda bile düşünüyorum, çalışıyorum. Sizinle konuşuyorum. Toplumun düşüncelerini sizden öğreniyorum, size anlatıyorum. Bizim için öğrenme safhası. Halkın tepkilerini öğreneceğiz. İletişim problemimizin olacağını sanmıyorum. Söylemek istediklerimizi söyleyeceğiz. Ben daha çok dinlemeyi tercih edeceğim. Halkı dinleyeceğiz, hiçbir toplantımız gizli değil, buna da gerek yok. Bizim yapacağımız halkın fikrini dinlemek, sürece bakışını anlamak, kendi fikrimizi söylemek. 1-1.5 ay sürer. Heyette bulunanların kendilerine göre bir işi var, yaşadığı bir hayat var. Ayın 4'ünde bu görev bize verildi. Herkes bir hazırlık yapıyor çalışmak için. Biz de bugün başlayabildik. Böyle bir disiplin içinde, şunlarla görüşelim diye bir planlama yapmadık."
 
"AMACIMIZ, HALKIN FİKRİNİ ANLAMAK"
Tarhan Erdem, şehit aileleri ile görüşüp- görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile görüşeceklerini, buna şehit ailelerinin de dahil olduğunu kaydederek "Kim olursa görüşürüm dinlerim. Dinlerken de anlamak lazım” dedi. Akil insanlara yönelik tepkilerin kendilerini rahatsız edip etmediğiyle ilgili soruya Erdem, şu yanıtı verdi: "Hayır. Herkes kendine göre fikrini söylüyor, bazısının üslubu sert, bazısının yumuşak. Bazıları da bu süreci endişeyle karşılıyor. Bu gayet doğal. Heyetin endişeleri gidermek gibi bir görevi yok. Ben bu süreçten çok ümitliyim. Hep beraber konuşacağız. Şahsen amacım, halkın fikrini anlamak."
 
Tarhan Erdem, açıklaması ardından otelin önünde karşılaştığı işadamı Lucien Arkas’la bir süre sohbet etti.

 
ERDEM KOCAOĞLU’NU ZİYARET ETTİ
Tarhan Erdem, diğer üyelerle bir araya gelmeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Kocaoğlu’nun eski bir dostu olduğunu, ziyaretin çözüm süreci ile ilgili olmadığını belirten Erdem, "Bizim düşüncemizi halkın kararını, ne düşündüğünü anlamaya çalışmak ve kendi fikirlerimizi İzmirlilerle paylaşacağız. Biz insanları ikna etmeye çalışmayacağız. Biz onlara kendi fikrimizi söyleyeceğiz. İkna olan olur, olmayan olmaz" dedi.

Erdem, bir gazetecinin "Başarı kriteriniz nedir?" sorusu üzerine "Ben onların fikirlerini onlar da benim fikirlerimi öğrendiği zaman ben başarılı olmuş olurum. Burada amaç halkımızın düşüncesini doğru anlamaya çalışmaktır. Onlar çözüm diye neyi tanımlıyor, biz neyi tanımlıyoruz, bu ikisi arasındaki farkı görmeye çalışacağız" dedi.

YENİ BİR YÖNTEM
İzmir’de bulunan Akil İnsanlar Heyeti'nden Fehmi Koru gazetecilere yaptığı açıklamada, “Heyeti oluşturan insanların kendilerine ait düşünceleri var. Bunlar en aşırıdan en uyumluya kadar değişebilen görüşler. Ben herhangi bir konuda kamuoyuna görüş iletirken, bu beni bağlıyor" dedi.
 
İzmir'in çok önemli bir il olduğunu ve kendisinin de İzmirli olmaktan gurur duyduğunu belirten Fehmi Koru, "Burada insanların çok farklı düşündüklerini, kiminin süreç konusunda tereddüt yaşadığını ben de biliyorum. Bu tereddütler Türkiye’nin her yerinde yaşanıyor. Bunu doğal karşılamak lazım çünkü bugüne kadar başka ülkelerde denenmemiş, yepyeni bir yöntemle sonuç alınmaya ve Türkiye’yi terörden kurtarmaya çalışılıyor" diye konuştu.

 
İTİRAZLAR BARIŞIN KENDİSİNE DEĞİL
Her yenilikte olduğu gibi insanların kafasının karışması, ne olacağını öngöremedikleri için bundan kuşku duyarak tepkide bulunmalarının doğal olduğunu belirten Fehmi Koru, Türkiye'de insanların hepsinin barış ve terörün geride kalmasını istediklerini belirtti. Koru, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin daha önemli bir ülkeye dönüşmesini istiyor. Bunlardan herkes kendisine düşecek bir refahı almak istiyor. İtirazların barışın kendisine değil, süreçte anlamadıkları yönlere olduğunu zannediyorum. Birbirimizi anlamaya çalışmakla ve gerçekten o tereddütlerde ve itirazlarda üzerinde düşünülmesi gereken noktalar varsa onları raporlaştırıp ilgililere ulaştırmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Akil insanlar bir kurum olarak dünyada da yeni gelişmekte olan bir kurum. Ülkemizde böyle bir şeyin olması doğrudan ve katılımcı demokrasiye en önemli katkılardan biri olacaktır. Buradan öğrendiklerimizi siyasetçilere aktaracak olmamız katılımcı demokrasiye bir adım daha yaklaştığımı ortaya koyuyor.”
 
KIZLARAĞASI HANI ZİYARETİ
Heyet Başkanı Tarhan Erdem, heyet sekreteri Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Baskın Oran, Fadime Özkan, Hasan Karakaya, bir süre kaldıkları otelde dinlendikten sonra Kemeraltı Çarşısı’na geçti. Bir süre gezdikleri çarşıda esnafla sohbet eden heyet üyeleri, daha sonra turistlerin ve İzmirlilerin uğrak yeri tarihi Kızlarağası Hanı’nda çay, kahve içti, ikram edilen tarçınlı şekerlerden yedi. Vatandaşlarla sohbet eden heyet üyeleri, tek tek not aldı.

- FOTO GALERİ: AKİL İNSANLAR İZMİR'İ DİNLİYOR...
 
Heyet üyeleri, 'Hükümetin attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?', 'Sizce ne yapılmalı?', 'Sürecin yöntemi sizce doğru mu?' sorularını yöneltti. Vatandaşlar ise özellikle sürecin belirsizliği, Öcalan’a af kaygısı, barış sürecinde onların da yeterince aydınlatılıp aydınlatılmadığıyla ilgili sorularını heyete yöneltti.

İZMİRLİLER’DEN APO’YLA GÖRÜŞME TEPKİSİ
Vatandaşların bazıları çözüm sürecini olumlu bulurken bazıları da eleştirilerini dile getirdi. Vatandaşlar, “Bu süreçte Apo’yla görüşülmesini doğru bulmuyoruz. Bebek katili denen birisiyle süreçle ilgili düşüncesinin alınması yanlış. Ayrıca terör örgütü üyelerinin elini kolunu sallayarak ülkeyi terk etmeleri doğru değil. Onlar bizim askerlerimizi şehit etti. Bunun hesabını onlara kim soracak?” dedi. Bazıları ise, “Akan kanın durmasını biz de istiyoruz. Çözüm süreci her kesimden insanın desteklemesi gerekiyor. Umarız başarılı olur” yorumunda bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BARIŞ SÜRECİNE MOODY!'S DE DESTEK VERDİ 13 Nisan 2013 Cumartesi 23:53

Türkiye halkını ikna edebilmek için tüm emperyal güçler iş başında. Ortada fol yumurta yok iken P&C not arttırdı. RTE hükümetini şirin göstermek içim Moody's de göz kırptı ve borsa yükseldi. Tüm amaç Türk halkını tavlamak. Tavlama heyeti(akiller) İzmir'de toplantı yapacakları yerleri duyurmuyorlar. Duyurulursa hepimiz birden gidip kendilerini soru yağmuruna tutalım. Aptal olmadığımızı anlatalım.

Yorumu oyla      13      5  
TC partizan 13 Nisan 2013 Cumartesi 17:59

İZMİR HALKINI BARIŞ PROJESİ DEDİĞİNİZ ABD KURGUSUNA PROJESİNE İZMİRLİLERİ İKNA EDEMESSİNİZ.SİZLER ÖNCE ONBİNLERCE ASKERİMİZİN NEDEN ŞEHİT OLDUĞUNUN CEVABINI VERİN CİNAYET ŞEBEKESİ PKK YI VE İŞBİRLİKÇİLERİNİ İZMİRLİLER HİÇ BİR ZAMAN AFFETMİYECEKTİR..

Yorumu oyla      16      5  
TC HALK 13 Nisan 2013 Cumartesi 15:57

AHMET TÜRK EFENDİ SOY İSMİN NE SENİN 12 NİSAN 2013*DE AYNEN SÖYLEDİĞİ BİZ DE İNSANIZ TABİKİ SİZDE İNSANSINIZ SOY İSMİN GİBİ TÜRK SÜN NUFUSUN*DA TC VE TÜRK BAYRAĞI ALTINDA YAŞIYORSUN ANA DİLİMİZ TÜRKÇE DİR VE TÜRKİYE CUMHURİYETİN*DE BÜTÜN SAHİLLER OLMAK ÜZERE 3 BÜYÜK ŞEHİRLERDE EN GÜZEL YERLER ELLERİNİZDE SİZİ DIŞLAYANMI VAR BEYEFENDİ BU ÜLKEDEN DAHA NE İSTİYORSUNUZ AKP DE 7 BAKAN VAR 7 SİDE SİZDEN AHMET EFENDİ MİLLET VEKİLLERİ VAR KAMUDA ÇALIŞANLAR VAR DAHA SAYALIM*MI ÜLKENİN HUZURUNU BOZMAYIN..

Yorumu oyla      19      5  
DOKUZ KİŞİLİK HEYYETİN hiç biri AK PARTİLİ DEGİL... 13 Nisan 2013 Cumartesi 15:37

Her biri sözünü sakınmıyan nitelikli kişiler...AMA İZMİRİN S A K İ L ADAMLARI SIKINTILI...Eh dört aydır ŞEHİT CENAZESİ GELMİYOR, BOMBALAR PATLAMIYOR...Durup dururkende KAOS YARATAMIYORLAR, FAŞİST TERÖRÜ ÜFLÜYEMİYORLAR...Seçimler yaklaşıyor TÜRKİYEYİ BARIŞ Havası sarınca, Eh İZMİRDE İZMİRLİDE ESKİSİ GİBİ, SALLAMACILARA.( SOSYAL MANGALCILARA )Pirim vermiyor... Sepeti koluna herkes yoluna diyorlar...İZMİRLİNİN 1. Sorunu DEPREMDE CAN GÜVENLİGİ Onuda kimin başaracagını bekliyor ve gün sayıyor...

Yorumu oyla      11      17  
T.C Rumeli'li 13 Nisan 2013 Cumartesi 14:13

İzmir'de yapılacak olan Bdp ve Apo'yo selam toplantısı ve başkanı sayın Tarhan Erdem'in medaratör'lüğünde nerede,daha doğrusu hangi salonda yapılacaktır.İzmir'lilere neden yeri ve saati bildirilmez.Bildirsinlerki İzmir'lilerde bu salona gelip bu kişilere sorularını sorabilsinler.Yoksa bu toplantının yapıldığını sadece yandaş Tv'lerdemi göreceğiz.Haberide muhtemelen şöyle verebilirler"İzmir'de yapılan"BARIŞ SÜRECİ" toplantısı ,İzmir'lilerden büyük destek gördü,

Yorumu oyla      23      8  
gerçek 13 Nisan 2013 Cumartesi 14:11

PKK diyorki yenildiniz gelip önümüzde diz çöküp barış istediniz..Biz ettik siz etmeyin bu bir anlamda o halde her isteğimizi yerine getirteceksiniz

Yorumu oyla      23      7  
Bilal-İzmirli 13 Nisan 2013 Cumartesi 13:45

Ve Akil İnsanlar İzmir'i dinlemeye geldi...Tarhan Erdem başkanlığında heyet İzmir’deki bir otelde bir araya geldi....Sayın Erdem 80 yıllarda SHP Konuşmacısı olarak fuara gelmiştiniz o zamanki konuşmanızla bu günkü konuşmalarınız taban tabana ZIT hangisi doğru.yada şöyle diyelim o zaman mı palavra atıyordunuz şimdimi.Sahipsiz Vatandaş.

Yorumu oyla      20      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de zehir çetesine darbe!
İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, merkezi İzmir olan operasyonlarda ...
Siyaset ve STK’lar el ele: Göç sorununa TOSEP formülü
Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ...
İzmir’de ‘merdivenaltı’ kumara baskın: 29 gözaltı
Karşıyaka ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonda, 4 evde kumar oynatıldığı ...
 
Savcı Gök’ün ölümünün ardındaki sır perdesi aralanıyor…
Murat Gök’ün ölü bulan Samsun Cumhuriyet Başsavcı vekili Fahri Gülay’dan kritik açıklamalar geldi.
‘Süper Savcı’nın ardından: İzmir’i şok eden ölüm
İzmir başta olmak üzere, Ege Bölgesi’nde çete ve yolsuzluk yapıldığı iddia ...
Pakdemirli’nin kaleminden Özal’ın sırları…
Özal’ın bakanı Ekrem Pakdemirli, anılarını ''Özal'ın Mirası'' adıyla kitaplaştırdı.
 
Yok artık: Sınavda bakanın göbek adı mı soruldu?
Tarım Bakanlığında açılan sınavda, Bakan Mehdi Eker’in göbek adının sorulduğu ...
Böyle kaza görülmedi: Araba dik durdu!
Ankara'da 7 metre yüksekliğindeki köprünün korkuluklarına çarpıp ön kısmı ...
Arazide otlayan hayvanları vurup etlerini sattılar!
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, arazide gördükleri ve av tüfeğiyle vurup ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva