HABERLER>GÜNCEL
13 Nisan 2013 Cumartesi - 12:43

Siyaset ve STK’lar el ele: Göç sorununa TOSEP formülü

Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ve kentleşme süreciyle ilgili harekete geçen Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu, ülke çapında İzmir'den başlattığı proje ile ailelere ulaşacak. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP) Genel Koordinatörü Prof.Dr. Nükhet Hotar, projeye katkı koymak isteyenlere kapılarının açık olduğunu söyledi. Hotar, proje kapsamında 6 ay boyunca 10 okulda 600 aileye ulaşacaklarını kaydetti.

Siyaset ve STK’lar el ele: Göç sorununa TOSEP formülü

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Kentlileşme ve göç konusunda yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla harekete geçen Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu, Türkiye çapında İzmir'den başlattığı proje ile ailelere ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelen göç olgusu ve kentleşme süreciyle ilgili olarak başlatılan 'Göçle Gelen Ailelerde Kentlileşme Sürecine Kaktı' projesi kapsamında 6 ay boyunca İzmir'deki 10 okulda 600 aileye ulaşılacak.
 

Swissotel Grand Efes İzmir'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP) Genel Koordinatörü Prof.Dr. Nükhet Hotar, Türkiye genelinde yürütülecek projeye İzmir'de başladıklarını söyledi.
Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda göç konusuna dikkat çeken Hotar, "Ülkemizin temel sorunlarından bir tanesi de göç ve bu oran oldukça yüksek. Bunun birçok önemli sebebi bulunuyor" diye konuştu.
İstihdam edilen kişi sayısının artmasına karşın İstanbul, İzmir ve Ankara'ya göçün devam ettiğini kaydeden Hotar, "Göçle birlikte bir takım sorunlar da yaşanmaya başlanıyor. Biz hem hükümet hem de Sivil Toplum Kurumları (STM) ve akademisyenler olarak, bu sorunu çözüm getirmek için bir araya geldik. Bu projeyle Türkiye'de bir süreç başlatıyoruz. Bu sürecin başlatıcılığını da STK, gönüllü kuruluşlar ve akademisyenlerden oluşan bu platformlar yapacak. Sosyal sorumluluk ve eğitim platformları her ilde teşkilatlanıp projeyi hayata geçirecek" dedi.
 
KAPIMIZ HERKESE AÇIK
Projeye katkı koymak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayan Hotar, "Projemize herkes katkı verebilirler. Biz bundan memnuniyet duyarız. Bu toplantı ile bu düşüncemizi yerel yöneticilere ve partilere de söylemiş oluyoruz. Çünkü bu sorun sadece Ak Part'nin değil. Dolayısıyla bu sorunu önemseyen herkese kapımız açık" ifadesinde bulundu. Proje kapsamında yapılacaklar hakkında da bilgi veren Hotar, "Projede nasıl yol alınacağız? Hep birlikte... Paydaşlarımızın bir kısmı medya, STK ve gönüllü kuruluşlardan oluşurken; bir kısmı da kamu kurumlarından oluşuyor. Dolayısıyla ilgili herkesin ilave olma şansı var. Projeyle neyi hedefliyoruz? Göçle kentlere gelen ailelerin kentlileşme sürecine katkı yapmak istiyoruz. Bu kapsamda ilk etapta göç alan bölgelerdeki ilköğretim okullarındaki öğrencilerimizin ailelerine Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla ulaşacağız. Gönüllük esasıyla 10 okuldaki 600 aileye ulaşmayı hedefleniyor. Bu aileler için meslek ve beceri kursları, sosyal ve kültürel etkinlikler, çeşitli seminerler ve sportif etkinlikler düzenlenecek. Böylece ailelerin istihdama ve kente katılımı sağlanacak. Bununla birlikte hedeflenen süre sonunda nasıl bir geri dönüş aldığımıza bakacağız" dedi.

 
SÜRE UZATILABİLİR
Konuşmasında kanun ve uygulamalara başlanması kadar bunun takip edilmesinin de son derece önemli olduğuna işaret eden Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer ki projeyi takip etmezsek, beklenen etkiyi alamayabiliriz. Dolayısıyla biz de bu projeyi belli periyotlarda ölçeceğiz. Yani kaç kişi istihdam edildi ya da ilk defa istihdam edildi şeklinde tespitler yapacağız. Ayrıca proje kapsamında ulaşılan ailelerin kütüphane veya tiyatroya gitmek sıklıklarını da tespit edeceğiz. Bir de suç oranlarındaki düşme gibi birçok konuyu değerlendireceğiz. Bu sonuçlarını alarak, projenin 6 ay ya da 1 yıl uzatılıp uzatılmayacağı ortaya çıkacak."
 
ERKEK OTORİTESİNİ KORUMAK İSTİYOR
Toplantıda söz alan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar ise "İzmir, Ankara ve İstanbul en fazla göç alan şehirlerimiz. Buraya göçle gelenlerin en büyük sıkıntısı, toprağını bırakarak para kazanma umuduyla geldiği kentte uyum sağlayamaması ve işsiz kalması. Bu şekilde kente gelen ailelerin çocukları da kente uyum sağlayamıyor. Bu ailede kısır döngüye dönüşüyor. Erkekler, Doğu'dan getirdiği örf ve adet nedeniyle, eşinin ekonomik özgürlüğünü elde etmesine karşın otoritesini korumak için şiddete başvuruyor. Biz iki tür çözüm düşündük. Bunlardan birincisi eğitimle verilecek olan kısmı; ikincisi ise sahada uygulanan çözümsel çözümler. Tabi ki burada en önemli çözüm istihdam sağlanması" diye konuştu.
Toygar, projeyle gençlerin bağımlılıktan kurtulmasını ve sportif faaliyetlerle illegal olaylara karışmamasını sağlamayı hedeflediklerini açıklayarak, "Örneğin bu projemizle sigara içme alışkanlığının da engellenmesini istiyoruz. Çünkü, sigara içme yaşı 11'e kadar düştü. Bu konuda da aile içinde ortak bir uzlaşma sağlayacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.
 
ÖRNEK BİR PROJE OLACAK
Projenin örnek olacağını belirten Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Bu projeye en çok katkı verecek ve en çok katkı alacak kamu kurumu Milli Eğitim Bakanlığı olacaktır. Dünyada da göç büyük bir sorun. Ülkemizde de Ege Bölgesi'nde ve özellikle İzmir'de önemli sorunlara neden oluyor. Yaşam şartları, terör ya da adına ne dersek diyelim insanları başka illere göçmesine neden oluyor. Üstelik bu insanlar gittikleri şehirlere entegre olamıyor. Bundan en çok etkilenen kesim ise kadın ve çocuklar. Bu proje başarıyla sürdürülür ve tüm Türkiye'de örnek olacak şekilde hazırlanmıştır. İyi bir noktaya geleceğine de inanıyorum" dedi.
 
PROJE EKİBİ
Proje ekibi şu isimlerden oluşuyor: Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Toplumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Platformu (TOSEP) Genel Koordinatörü Prof.Dr. Nükhet Hotar, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, Prof. Dr. Adnan Gülerman, Prof.Dr. Fikret Sönmez, Prof.Dr. Tancan Uysal, Bekir Pakdemirli, Faika Altunay, Jale Taşoğlu, Sibel Ağı Günerhan, Sevgi Bekeç ve Ferhan Demirgil.
 
PLATFORM EKİBİ
Platform ekibi şu isimlerden oluşuyor: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, Türk Anneler Derneği Buca Şubesi Başkanı Gülşen Örenel, Türk Anneler Derneği Gaziemir Şubesi Başkanı Gül Funda Bük, Bornova Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yücel Aksoylu, Kızılay Derneği Kemalpaşa Şubesi Başkanı Arif Uğurlu, Kızılay Derneği Bornova Şubesi Başkanı Fahrettin Dokak, Kızılay Derneği Karşıyaka Şubesi Başkanı Mahammet Altunkaynak ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Selami Seven.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yaylacıklı 14 Nisan 2013 Pazar 11:46

sayın hotar açık ara projeleriyle,fark atıyor

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de ‘merdivenaltı’ kumara baskın: 29 gözaltı
Karşıyaka ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonda, 4 evde kumar oynatıldığı ...
Savcı Gök’ün ölümünün ardındaki sır perdesi aralanıyor…
Murat Gök’ün ölü bulan Samsun Cumhuriyet Başsavcı vekili Fahri Gülay’dan kritik açıklamalar geldi.
‘Süper Savcı’nın ardından: İzmir’i şok eden ölüm
İzmir başta olmak üzere, Ege Bölgesi’nde çete ve yolsuzluk yapıldığı iddia ...
 
Pakdemirli’nin kaleminden Özal’ın sırları…
Özal’ın bakanı Ekrem Pakdemirli, anılarını ''Özal'ın Mirası'' adıyla kitaplaştırdı.
Yok artık: Sınavda bakanın göbek adı mı soruldu?
Tarım Bakanlığında açılan sınavda, Bakan Mehdi Eker’in göbek adının sorulduğu ...
Böyle kaza görülmedi: Araba dik durdu!
Ankara'da 7 metre yüksekliğindeki köprünün korkuluklarına çarpıp ön kısmı ...
 
Arazide otlayan hayvanları vurup etlerini sattılar!
İzmir’in Bergama İlçesi'nde, arazide gördükleri ve av tüfeğiyle vurup ...
Selçuk’taki aşk cinnetine müebbet hapis
Selçuk İlçesi'nde geçen yıl kendisinden ayrılmak isteyen Selçuk Belediyesi'nde ...
‘İZELMAN’ isyanı çığ gibi: Büyükşehir’de zincirli eylem
Personel ihalesinin kaybedilmesiyle işten atılma tehlikesi yaşayan 650 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva