HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
15 Kasım 2014 Cumartesi - 12:22

İzmir’de ayrımcılığa karşı müzik: İlle de Mozart olsun!

İzmir Tepecik'te yaşayan Roman gençler, karşılaştıkları ayrımcılığa müzikle isyan ederken yaşam tarzları, müzik ve kültürlerini küçümseyenlere karşı konservatuara girdi. 15 gençten oluşan Tepecik Filarmoni Orkestrası, Mozart'ın senfonilerini Roman müziği ile yeniden yorumladı. Gençler, mahalle dışındaki ilk konserlerini "İlle de Mozart olsun" adıyla 22 Kasım'da verecek.

İzmir’de ayrımcılığa karşı müzik: İlle de Mozart olsun!

İZMİR - Tepecik Semti'nde çoğu konservatuvar öğrencisi 15 genç, Mozart'ın senfonilerini Roman müziği ile düzenledi. Tepecik Filarmoni Orkestrası, 22 Kasım Cumartesi günü vereceği ilk konserde, Romanlar'ı ve müziklerini ezik görenlere "Biz Mozart da çalarız Haydar Tatlıyay da" diyecek. Mozart'n senfonisini mahallede ilk çalan, 4 yıldan bu yana  konservatuara giden 17 yaşındaki Niyazi Emre Şenyaylar oldu.
 
Babası kanun çalan Şenyaylar'ın amacı futbolcu olmaktı ancak babasının baskısıyla TOBAV'ın (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) açtığı "Sesime Kulak Ver" projesinde keşfedildi ve yetiştirilerek konservatuvara katıldı. Mozart'ın adını ilk orada duydu. Yaz aylarında çocukların oyuncaklarının keman ve darbuka olduğu mahallede arkadaşlarıyla bir araya gelip, Roman müziklerinin yanısıra Mozart senfonilerini çalmaya çalıştı. Kahvede prova yaparken o mahallede yetişen ünlü perküsyon ustası Hamdi Akatay'ın müziği duyup içeri girmesiyle Tepecik Filarmoni Orkestrası doğdu. Caz festivallerinin aranan ismi Akatay'ın gençleri yetiştirmesiyle "İlle de Mozart olsun" projesi oluştu.
 
Roman gençler, Mozart'ın 25. Senfonisi'ni, Haydar Tatlıyay ustanın Nihavent Üvertürü ile birleştirip yeniden çaldı, K457 C Minör –piyano sonatına Trilok Gurtu’nun Nine Horses eseriyle hayat verdi. Mahalleye iki yıl önce atanan Müzik Öğretmeni Dilan Keyvan, gençleri toplayıp sık sık klasik müzik, operaya götürerek, onların hayatına dokundu. En büyük desteği Konak Belediyesi'nden alan Roman gençler, mahalle dışında ilk kez 22 Kasım Cumartesi günü saat 20.00'da Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde ücretsiz konser verecek. Hedefleri ise Ocak ayında Avusturya Salzburg'da yapılacak Mozart Caz Festivali'ne katılabilmek.
 
"MOZART GİBİ OLACAĞIM"
Niyazi Emre Şenyaylar, bu konserle konservatuvarda bile ayrımcılık yapan meslektaşlarına "Ben Mozart da çalarım, 'çek tulumbayı çek' şarkısını da. Ama sen sadece Mozart çalarsın" mesajını vermek isterken, babası seyyar arabasıyla turşu satan ama kendisi tef ustası 17 yaşındaki Koray Celme ise "Mozart'ı hiç araştırmadım ama senfonilerini iyi çalıyorum" diye konuştu.  Orkestrada hello çalan 18 yaşındaki Tolunay Şenyaylar'ın ise Mozart gibi ünlü bir besteci olmayı amaçladığını söyledi.
 
"ÖTEKİLEŞTİRMEYE KARŞI İSYAN"
Gençleri yetiştiren Hamdi Akatay, projenin her alanda ayrımcılığa uğrayan Romanlar'ın bir haykırışı, isyanı olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: "Ayrımcılık, yoksulluk ve sosyal dışlanma Romanlar'ın en ağır sorunları. Eğitim, istihdam, barınma ve sağlık hizmetlerine diğer vatandaşlara kıyasla daha zor ulaşıyor ya da ulaşamıyor. Bu proje, gençlerin ötekileştiren bakışlara karşı tepkisi. Onlar çok yetenekliler. Benim destek vermem de onları motive etti. Çok büyük hedefleri var. Başarıları için hep yanlarında olacağım."


 
AFİŞİ BİLE ESPRİLİ
Çoğu Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi olan Roman gençlerin kurduğu Tepecik Filarmoni Orkestrası'nın 22 Kasım'da vereceği ilk konserin afişleri, İzmir'in cadde ve sokaklarına asıldı. Gençler, Mozart'ın eserlerini Roman müziği ile yeniden yorumladıklarını 'İlle de Mozart olsun' adlı konserin afişine de yansıttı. Mozart'ın fotoğrafına Romanlar'a özgü 'ben' ve ince bıyık yapıldı. Benli ve bıyıklı Mozart afişi, görenlerin ilgisini çekiyor.
 
'İlle de Mozart olsun'u seslendirecek Tepecik Filarmoni Orkestrası'nın üyeleri ve çaldıkları müzik aletleri şöyle:
 
 * Keman; Niyazi Emre Şenyaylar- Oğuzhan Yeter, * 2. Keman; Sedat Atlan- Resul Kara- Arif Gülfidan * Viyola; Nejdet Bürücüler, * Viyolonsel; Osman Güngördü, * Perküsyon; Hamdi Akatay, Memduh Akatay, Koray Celme, Tolunay Şenyaylar, Burak Dunar. * Klarnet; Eden Mert İlbey, * Klavye; İbrahim Yeter, * Kanun; Muzaffer Şenyaylar. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’da Yeşilçam gecesi: Başkan’la Sultan’dan resital!
Türk sinemasının 100'üncü yılı İzmir'in Aliağa ilçesinde bir dizi etkinlikle ...
Vizyonda 8 yeni film
Türkiye sinemalarında bu hafta dram, gerilim, komedi ve animasyon türünde ...
İzmir’e Japon çıkarması!
‘Dünyanın en iyileri’ arasında yer alan çağdaş Japon el sanatları, Ahmed ...
 
Cem Yılmaz'dan Levent Kırca'ya yanıt
Levent Kırca dün yaptığı, 'Cem Yılmaz filmimi çaldı' açıklamasına Cem Yılmaz'dan yanıt geldi.
Savaştan kaçtı, müzik dehası çıktı!
Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığındıktan sonra ailesiyle birlikte ...
Warhol'un iki eserine 151 milyon dolar
ABD'nin New York kentinde, Christie's Müzayede Evi'nin yaptığı müzayedenin ...
 
Yaşar Kemal'e fahri doktora
Yaşar Kemal'e İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Pink Floyd'dan Türkçe sürprizi
Müzik tarihine yön veren gruplardan Pink Floyd'un son albümü 'Endless ...
Levent Kırca'dan Cem Yılmaz'a şok dava!
Levent Kırca senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz'ın üstlendiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva