HABERLER>GÜNCEL
23 Ekim 2016 Pazar - 12:52

İzmir'de 3 ayda 21 bin FETÖ ihbarı: Kaçı değerlendirildi?

15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi bünyesinde oluşturulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu", FETÖ'ye ilişkin 21 bine yakın ihbar aldı. Tek tek incelenerek süzgeçten geçirilen ihbarlardan, yaklaşık 9 bini ayrıntılı olarak değerlendirildi.

İzmir de 3 ayda 21 bin FETÖ ihbarı: Kaçı değerlendirildi?

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi bünyesinde oluşturulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu", FETÖ'ye ilişkin 21 bine yakın ihbar aldı. Tek tek incelenerek süzgeçten geçirilen ihbarlardan, yaklaşık 9 bini ayrıntılı olarak değerlendirildi, bazıları operasyonlara temel teşkil etti.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası örgüt üyesi kişilerin yakalanması için vatandaşların "155 Polis İmdat", "Alo 140 Terör İhbar Hattı", "Jandarma 156", BİMER, savcılıklar ve güvenlik birimlerinin elektronik posta adreslerine bildirdiği ihbarlar, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"nda toplanıyor.

Vali Yardımcısı, başsavcıvekili, istihbarat ve terörle mücadele birimleri sorumlusu emniyet ve jandarma yetkililerinden oluşan komisyon, tüm ihbarları öncelik ve içerik incelemesinin ardından, ihbara konu olan kişiler asker, polis, sağlıkçı, öğretmen, din görevlisi, öğrenci, vakıf ya da dernek yetkilisi gibi meslek kategorilerine ayrılarak, ayrıntılı incelemeye alınıyor.

Şüphelinin örgütle ve örgüt bağlantılı kuruluşlarla bağını, hesap hareketlerini, sosyal medya paylaşımlarını ve sabıkasını araştıran, örgüte finans desteği, yayın organlarına aboneliği, kriptolu haberleşme yazılımı ByLock kullanımı olup olmadığını inceleyen komisyon, önceki şüphelilerin ifadelerinde isminin geçip geçmediğini araştırıyor.

Daha sonra komisyon, değerlendirilebilir ya da şüpheli olarak belirlenen bilgileri, ayrıntılı inceleme ve soruşturma amacıyla kategorilerine göre, İzmir Adliyesindeki Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda bu konuları soruşturan savcılara iletiliyor. Savcılık talimatıyla, güvenlik güçlerinin operasyonlarına temel teşkil edecek ilk bilgileri oluşturuyor.

Anlık ihbara mobil ekip
"Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"na gelen ve acil, anlık değerlendirilmesi gereken ihbarlara yönelik olarak da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde görevli ve aynı zamanda komisyona bağlı çalışan terör polislerinden oluşan 20 mobil ekip hizmet veriyor. Ekipler, komisyonun yönlendirmesiyle acil konulara anında müdahale ediyor.

3 ayda 21 bin ihbar
İzmir'de "Olağanüstü Hal İhbar Komisyonu"nun faaliyete geçmesinin ardından, "Polis İmdat", "Jandarma ihbar", "Terör İhbar", BİMER, savcılık ve elektronik posta üzerinden gelen 21 bine yakın değerlendirdiği bildirildi. Titiz incelemeden geçirilen ihbarlardan yaklaşık 9 bininin değerlendirilmeye alındığı ve ayrıntılı olarak araştırıldığını ve bir çoğunun da operasyonlara temel teşkil etmesi için değerlendirildiği öğrenilirken, asılsız ihbarlarla mağduriyetlerin yaşanmaması için de yoğun çaba gösterildiği kaydedildi.

İhbarlar arasında, boşandığı eşini, ayrıldığı, sorun yaşadığı iş yerinin patronunu ya da amirini, alacak-verecek sorunu yaşadığı kişiyi de "örgüt üyesi" olarak bildirenlerin de bulunduğu, bu kişilerin tespit edilerek, haklarında "suç uydurmak ve iftira atmak" suçlamasıyla işlem yapıldığı aktarıldı.

Yetkililer bunun bir örneğinin, trafik kazasında babasını kaybeden bir kişinin, araç sürücüsünü bazı düzmece belgeler hazırlayarak, "FETÖ üyesi" olarak ihbar ettiğini, yapılan incelemede gerçeklerin ortaya çıkarıldığını ve iftirada bulunan kişinin tutuklandığını hatırlattı.

Güvenlik güçlerinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası sürdürdükleri çalışmalarda, İzmir'de 3 bin 867 kişiyi gözaltına aldıkları, bunlardan bin 525'inin tutuklandığı, bin 161'inin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

Halen gözaltındaki 1181 kişinin ise işlemlerinin emniyet ve jandarma ekiplerince sürdürüldüğü belirtildi. (AA)

 
Tütün devi İzmir’de kapasite artırıyor
 
Ebru Şallı'dan Cem Yılmaz iddiasına yanıt
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 23 Ekim 2016 Pazar 13:55

özellikle fetöcüler asılsız ihbar yaparak güvenlik güçlerinin işini yapmasını engelleyip kendilerini gizliyorlar

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gizli tanıktan çok çarpıcı FETÖ itirafları!
FETÖ soruşturması kapsamında, Kasım 2015'te ifadesi alınan gizli tanığın, ...
Robot meraklıları İzmir'de buluştu
Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen robot meraklıları İYTE gerçekleştirilen ...
Flaş! TSK açıkladı: 59 terör hedefi vuruldu
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında dün terör örgütü DEAŞ'a ait 8 ve terör ...
 
Bingöl'den acı haber: 1 polis şehit
Bingöl'ün Genç ilçesinde, zırhlı polis aracının geçişi sırasında PKK'lı ...
Tunceli'de 5 terörist etkisiz hale getirildi
Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki jandarma karakoluna taciz ateşi açılmasının ...
'Türk tankları Suriye’ye girdi' iddiasına yalanlama
Hatay Valisi Erdal Ata, Türk tanklarının Suriye’ye girdiği iddiasına ilişkin, ...
 
FETÖ soruşturmasında gizli tanıktan kumpas itirafı!
FETÖ/PDY ilgili, Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 şüpheli ...
İzmir'de 'Gölbaşı 6' operasyonu: Çok sayıda gözaltı var
İzmir merkezli 3 ildeki operasyonlarda 23 kişi gözaltına alındı.
İzmir'in turistik ilçesinde uyuşturucu operasyonu
Selçuk ilçesindeki operasyonda, uyuşturucu madde ticareti yaptıkları gerekçesiyle ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva