HABERLER>POLİTİKA
25 Ağustos 2017 Cuma - 12:13

İzmir Borsası'nda tarihi olay: Stoklar tükenince...

Türkiye'de pamuk fiyatlarının belirlendiği İzmir Ticaret Borsası'nda üretici ve aracının elindeki pamuk stokları tükenince fiyat belirleme işlemleri durdu. İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uçak, "Böyle bir olay en son 35 yıl önce yaşanmıştı" dedi.

İzmir Borsası nda tarihi olay: Stoklar tükenince...

Türkiye'nin pamuk üretimi, tekstil sektörünün talebine yetişemeyince stoklar tükendi, fiyatların belirlendiği İzmir Ticaret Borsası (İTB) pamuk salonunda işlemler durdu.

126 yıllık tarihe sahip İzmir Ticaret Borsası'nda 95 yıldır ulusal pamuk fiyatlarının belirlendiği pamuk korbeyi, tarihi olaylardan birini yaşıyor. Her yıl 12 ay pamuk numuneleri üzerinde fiyat pazarlığının yapıldığı salonda, standartları temsil edecek kalite ve miktarda ürün kalmaması nedeniyle işlemler durduruldu.

Yeni sezonun başlayacağı 15 Eylül'e kadar fiyat belirlemesi beklenmeyen borsada seanslara da ara verildi.  

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, AA muhabirine, borsada ender rastlanan olaylardan birini yaşadıklarını aktardı.

Uçak, şöyle konuştu:

"Böyle bir olay en son 35 yıl önce yaşanmıştı. Zaten 30-35 yılda bir gerçekleşebilecek bir durum yaşıyoruz. Borsaya getirecek ürünün kalmaması ilginç bir durum. Bunun çeşitli nedenleri var. Normalde ithalat bağlantısı yapan tekstil fabrikaları, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dolardan tedirgin oldu. 'Doların ne olacağı belli olmaz, paramızı bağlamayalım' görüşü hakim oldu. ABD'de başkanlığa seçilen Trump'un yerli sanayiye dönme beyanatları da bu süreçte etkili oldu.

Kur riskini almak istemeyen yerli tekstil sanayicisi ithalat bağlantısı yapmadı ve ihtiyacını yerli pamukla karşılamaya döndü. Dolarda da yükseliş olmasıyla birlikte yerli pamuk stokları bir anda bitti. Şu anda sadece Ege'de değil Çukurova'da, Güneydoğu Anadolu'da da pamuk kalmadı. Bundan sonraki ihtiyaçlar ithalatla karşılanacak. Yeni sezona kadar borsada fiyat belirlemek mümkün değil. Tekstilcinin ihtiyacını yerli pamukla karşılamayı tercih etmesi memnuniyet verici bir durum"

- ÜRETİCİYE MORAL VERECEK

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise bu yıl Türk pamuğunun kalitesinin iyi olması nedeniyle iplik sanayicisinin yerli pamuğa döndüğünü ifade etti.

Yerli pamuğun bitmeye başladığı dönemde Türk cumhuriyetleri ve Yunanistan'dan pamuk ithal edilmeye başlandığına işaret eden Kocagöz, "Bu yıl ülke genelinde üretilen yaklaşık 750 bin tonluk ürün 8 ayda tükendi. Güneydoğu pamuğu 15 Eylül, Ege pamuğu ise ekim ayında çıkar. Bu tarihe kadar fiyat belirlemek mümkün değil." dedi.

Bu durumun üreticiye moral vereceğini, gelecek yıl için fiyatları destekleyen bir unsur olabileceğini dile getiren Kocagöz, 2017/2018 sezonu için üretimin 900 bin tona çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'nin bu yıl yaklaşık 700 bin tonluk pamuk ithalatı yaptığını anlatan Kocagöz, yerli üretim arttıkça ithalatın payının azalacağını, üretimi destekleyen politikaların devam etmesi halinde 3 yıl içinde ihtiyacın tamamını yerli üretimle karşılayabilecek durumda olabileceklerini bildirdi.

Türkiye'nin ilk ticaret borsası konumundaki İTB'de 95 yıldır pamuk fiyatının belirlenmesi için uygulanan korbey sistemi, ticarette yüz yüze pazarlık geleneğini devam ettiriyor.

Alıcı, satıcı ve aracıların buluştuğu, teminat yerine sözlerin geçerli olduğu korbeyde arz talep dengesine göre fiyat belirleniyor. (AA)

 
İEF'teki lunaparkın adı değişti
 
Fırtına 3 puan aşkına!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Karabağlar’da neler oluyor? Önemli iddialar...
Bir dönem Anadolu Partisi’ne giden sonra tekrar CHP’ye dönen ve Karabağlar’da ...
Kızı göreve iade edildi: O vekil konuştu
AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani’nin, adı geçen ay ihraç listesinde ...
Yıldırım'dan MHP lideri Bahçeli'ye referandum yanıtı
Singapur ve Vietnam ziyaretinin dönüşünde uçakta soruları yanıtlayan Başbakan ...
 
AK Partili Kalkan müjdeledi: Yarımada'ya can suyu olacak
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan Karaburun’da yapımı devam eden ...
Ünal: İstifalar yenilenme sürecinin bir parçası
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, partide yaşanan istifaların değişim ve yenilenme ...
Erdoğan, Kurban vekaletini o kuruma verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, kurban vekaletini Türk Kızılayı'na verdi.
 
CHP’nin gözü kulağı Çanakkale’de… İzmir’den kim/hangi görevi yapacak?
Çanakkale’de 26-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Adalet ...
AK Parti'li Sürekli'den 3 ilçeye çıkarma
AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, yerelde vatandaşları dinlemek ...
Flaş iddia! İzmir'deki o antik kente karakol mu kurulacak?
İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Kyme Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva