HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2015 Çarşamba - 18:26

İTO Başkanı Demirtaş: Bizim de kırmızı çizgilerimiz var

İzmir Ticaret Odası Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclisin açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in ihracat rakamlarının düştüğünü açıklarken, kötüye giden turizm rakamları için iyimser olduklarını söyledi. 7 Haziran seçimlerini gündemine alırken “tatsız konu” benzetmesi yapan Demirtaş, olası bir koalisyon için kendilerinin de kırmızı çizgilerinin olduğunu açıkladı.

İTO Başkanı Demirtaş: Bizim de kırmızı çizgilerimiz var

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Odası (İTO) Haziran ayı meclisi toplantısı gerçekleştirildi. Meclisin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın gündeminde Türkiye’nin geride bıraktığı 7 Haziran genel seçimleri ve kent ekonomisi yerini aldı.
 


‘BABA’YA KİTAPLA VEFA
Sözlerini geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i anarak başlayan Demirtaş, “Ülkemize ve devletimize 50 yıl boyunca verdiği hizmetler ile tarihimize ismini yardırdı. Şimdiye kadar odamızın birçok etkinliğine, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin birçok açılışına katılan bir isimdi. Hayatı demokrasi mücadelesi ile geçti. Beren de Ankara’ya gidip cenaze törenine katılarak, hepimizin adına görev yaptım” dedi.  Demirtaş ayrıca Demirel’in İEÜ’de yaptığı konuşmaları kitaplaştırılacağını duyurdu.
 
TATSIZ KONU 
7 Haziran genel seçimlerinden sonra seçimleri ve TBMM’de izlenecek yolu değerlendiren Demirtaş, konu ile ilgili sözlerine başlarken “tatsız bir konuya geldik” değerlendirmesini yaptı. Demirtaş, “Seçimlerle birlikte 13 yıldır iktidarda olan AK Parti, bu seçimlerde hükümeti kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı. Başbakanın deyimi ile surda delik açıldı. Sandıktan iktidara ve muhalefete çözüm üretin mesajı çıktı. Siyasi partilerin hükümet kurmak için yapıcı bir tavır sergilemeleri lazım. Şimdi koalisyon ve erken seçim konuşuluyor. Her seçim ayrı bir maliyet bunun ekonomiye yansıması çok sert olur. Beklentimiz bir an önce hükümetin kurulmasıdır” diye konuştu.


 
BİZİM DE KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ VAR
Meclis gündeminde koalisyonların kurulması ile ilgili Demirtaş, oluşacak koalisyonda İTO olarak kendilerinin de kırmızı çizgilerinin olduğunu söyledi. Demirtaş, “Türk milleti böyle bir meclis istedi. Buradan bir şeyin çıkması lazım. Bu seçimde görüldü ki barajlar, engel değil, çözüm de değil. Demokrasi ve uzlaşma sektörünün Türk siyasi hayatında olması gerekiyor. Buna herkes saygı duymak zorunda. Ama bazı partilerin kırmızı çizgileri var. Bizim de kırmızı çizgilerimiz var. İktidar olabilecek partilerin serbest piyasa ekonomisi, demokratik sistem, parlamenter sistem, Atatürk ilkeleri,  ülke sınırları ve ülke sınırları içerisinde tek bayrak olması bizim vazgeçilmezimiz sistemini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Demirtaş ayrıca milletvekillerinin göre başlamasıyla “İzmir ilçeleri Ekonomik Profili Durum Raporunu” İzmir’in milletvekillerine sunacaklarını söylerken,  İzmir’den mutlaka bir bakanın çıkması gerektiğini vurguladı.
 
 HSCB GİDİYOR ICBC GELİYOR
Siyasi gündemi değerlendirmesinin ardından Demirtaş Türkiye ve İzmir ekonomisi ile ilgili konuştu. Türkiye ekonomisi ile ilgili Demirtaş,” İçeride dışarıda ekonomik veriler hiç iç açıcı değil. Avrupa Birliği’nin umut vaat etmeyen ekonomik görünümü ihracatımızı zora sokacağa benziyor. Doların Türkiye ihracatını arttırması bekleniyordu. Ancak kurdaki değerleme ihracatımızı arttırmayacak gibi gözüküyor. Türkiye’nin ilk bankası olan HSBC, Türkiye ve Brezilya’dan çekileceğini açıkladı. Bunun yanında Çin Devlet Bankası ICBC Bank, Tekstil Bank’ın yüzde 75.5’ini satın aldı” dedi.
 
İZMİR’İN İHRACAT RAKAMLARI DÜŞTÜ
İzmir ekonomisini değerlendiren Demirtaş, ‘‘İzmir ekonomisinin Türkiye’den pek bir farkı yok. Türkiye büyüdüğü zaman İzmir de bundan nasibini alıyor. Ama biz İzmir’in Türkiye’nin ötesinde büyümesini ve gelişmesini istiyoruz. Türkiye’deki ihracat düşüşü İzmir’e de yansıdı. İzmir’in ihracatı Mayıs 2014’te 804.1 milyon dolardan 2015’te 619,3milyon dolara geriledi’’ diye konuştu.
 
DEVAMLI PANİĞE GEREK YOK
İzmir turizminde yaşanan düşüşün nedenlerini Ortadoğu, seçim dönemi, okulların erken kapanışı gibi nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Demirtaş, “İzmir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısının hızla artacağını öngörüyoruz.  Sene başında kruvaziyer şirketleri İzmir’e 106 sefer rezervasyon yapıldı. 19’u iptal oldu ama 35 ek sefer eklendi. Sene sonuna kadar 122 sefer düzenlenecek. Devamlı gemiler gelmiyor diye panik yapmaya gerek yok. Biz üzerimize düşeni yaparsak, hiçbir şirket vazgeçmez” ifadesini kullandı.
 
GELECEĞİ İNŞA EDECEK GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ
Demirtaş, 2001 yılında öğretim hayatına başlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 14. Yaşına girmesini kutladı. Üniversite sınavlarının sona ermesiyle tercih sürecine giren öğrencilere seslenen Demirtaş, Kesinlikle İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni öneriyorum. Üniversitemiz dünyanın en teknolojik sınıflarına sahip. Bunun için sürekli yatırımlar yapıp üniversitemizi geliştiriyoruz. Dijitalleşen kampüste öğrenciler derslerini kullandığı mobil teknolojilerle sığdıracak. 3 milyon dolarlık yatırım sistemi kurduk. Geleceği inşa edecek gençleri yetiştiriyoruz” dedi.
 

 
Valilikten şok yazı: Erdal Eren kimdir/hizmetleri nelerdir?
 
CHP İzmir’de flaş karar: O isim görevden alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petkim Limanı’nda yeni plana bakanlık onayı
Petkim Limanı’nın büyütülmesini öngören yeni plan Çevre ve Şehircilik ...
Turizm sektörü Salihli'de meslek lisesi istiyor
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen otel, restoran, kafeterya ...
Bandırma’dan Brezilya’ya kule ihracı
Balıkesir’in Bandırma İlçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Gesbey ...
 
Zeytinyağı 20 lira oldu: Peki suçlu kim?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytinyağı fiyatlarındaki hızlı ...
Flaş! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, Haziran ayı faiz kararlarını açıkladı. MB, beklendiği ...
HGS’de e-devlet dönemi
Türksat AŞ'den yapılan açıklamada, PTT işbirliği ile hazırlanan HGS Hesap ...
 
Türkiye ihracat şampiyonlarında ilk 10'a 3 Egeli
Türkiye İhracatçılar Meclisi 22. Olağan Genel Kurulu, 2014 yılında Türkiye’ye ...
İESOB iftarında Mutlu’dan “kırgınlık” mesajı
İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Ramazan ayı kapsamında gelenekselleşen ...
Turizmciler Fuar İzmir’de buluşacak
Türkiye’nin turizm sektöründeki en önemli buluşmalarından biri olan Travel ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva