HABERLER>DÜNYADAN
7 Temmuz 2017 Cuma - 08:33

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinde sonuç yok!

5 saat süren yemekli toplantının ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı. Dürüstlükle bağdaşmayan adımlar gördük" dedi.

İsviçre deki Kıbrıs görüşmelerinde sonuç yok!

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında devam eden Kıbrıs görüşmelerinde taraflar bir anlaşma sağlayamadı.

Görüşmelerin sona ermesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir açıklama yaptı.

Kameraların karşısına geçen Çavuşoğlu, mevcut parametrelerin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının imkansızlığını ortaya koyduğunu söyledi ve "Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı" dedi.

"Kalıcı ve adil bir çözüm için Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında her zaman üzerine düşeni yapmıştır. Bu sonuç BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını ortaya koymuştur. Artık bunda ısrar etmenin anlamı yoktur" diyen Çavuşoğlu, Rum tarafının sıfır garanti sıfır asker talebinin kabul edilemez olduğunu vurguladı:

"Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesi ve Türkiye’nin garantörlüğünün sona erdirilmesi ne Kıbrıs Türk tarafı için ne de bizim için kabul edilebilir bir yaklaşım değildi. İlk günden son güne kadar aynı tutumlarını sürdürdüler. Dolayısıyla tutumlar arasında tabi ki bir yakınlaşma olmadı." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu Rum tarafının basına bilgi sızdırmasının konferansın başarısızlıkla sonuçlanmasına etkisi olup olmadığına yönelik soruyu da şu yanıtı verdi: 

"Maalesef dürüstlükle bağdaşmayan çok olumsuz adımları gördük. İç siyasete oynama, belgelerin sızdırılması... Biz kimsenin güvenini sarsmadık. Kırmızı çizgilerimizi de net bir şekilde gösterdik. Maalesef dürüstlüğe sığmayan bir çok şey oldu ama artık bunlar geri de kaldı."

"BAŞBAKANLARI DAVET EDECEKTİK"

Cumhurbaşkanı Akıncı ve kendisinin Crans-Montana sürecinin "son konferans" olduğunu söylediğini aktaran Çavuşoğlu, bunun kayıtlara geçirildiği bilgisini verdi.

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta bundan sonraki süreçte atacakları adımlarla ilgili soru üzerine konferansta bir yakınlaşma ışığı görmediklerini bildirerek, şunları kaydetti:

"Bir yakınlaşma olsaydı başbakanları buraya davet edecektik. Türkiye adına da Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey gelecekti ve her zaman buraya gelmeye hazırdı ama onları buraya getirecek bir ortam oluşmadığı için de Genel Sekreter zaten açıklamasında da söylediği gibi (süreci) sonlandırdı. Dolayısıyla BM'nin iyi niyet parametreleri çerçevesinde bu müzakerelerin sona erdiğini Genel Sekreter'in kendisi de açıkladı. Bundan sonra atacağımız adımlarda hem Türkiye olarak kendi aramızda değerlendirmeler yapacağız hem de KKTC ile bugüne kadar olduğu gibi istişareler yapacağız. Hangi adımları atacağımıza o zaman birlikte karar vereceğiz." 

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: ANLAŞMAYA VARILAMADI

Crans-Montana kentinde düzenlenen konferansın son günündeki toplantılara başkanlık eden ve ikili görüşmeler gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Kıbrıs Konferansı'nın herhangi bir sonuca varılmadan sona erdiğini açıkladı.

Guterres yaklaşık 5 saat süren yemekli toplantının ardından yaptığı açıklamada, "İki toplumun liderlerine en derin şükran ve minnettarlığımı ifade etmek, adanın kuzeyinde ve güneydeki tüm Kıbrıslılar için en iyi dileklerimi sunmak istiyorum." dedi.

Konferansın Ada'da "uzun zamandır süregelen dramatik soruna" bir çözüm bulunamadan sona erdiğini söyleyen Guterres, tarafların müzakerelere devam edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine de, "Bu konferans maalesef bir sonuç alınamadan sona erdi." diye konuştu.

Antonio Guterres, konferansın sonuçsuz kalmasının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik başka girişimler olmayacağı anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı 28 Haziran'da başlamıştı.

Kıbrıs müzakereleri Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. (NTV)

 
HDP Adalet Mitingi'ne katılacağını duyurdu
 
Ege'nin turizm merkezi alev alev: Patlama sesi geldi ve...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Temmuz 2017 Cuma 10:41

Ne yapıyorsunuz siz kardeşim? Bağlayın Türkiye'ye Kıbrıs'ı. Bitsin olay. Kime yamanıyorsunuz siz?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AP'den flaş Türkiye kararı: Bakanlık'tan jet yanıt!
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Raporu'nu oylandı. Müzakerelerin askıya ...
Trump'tan flaş Kuzey Kore açıklaması!
ABD Başkanı Donald Trump, Polonya'nın başkenti Varşova'da Kuzey Kore'ye ...
Tillerson'ın Türkiye çantasındaki Afrin mesajı
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 9 Temmuz Pazar günü İstanbul’daki ...
 
ABD'li diplomat Astana'da mışıl mışıl uyudu!
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye'nin de katılımıyla düzenlenen ...
Aç kalan ayı eve girdi, mutfağın altını üstüne getirdi!
"Colorado Springs" gazetesi, ayının ev sahibi üst katta uyuduğu sırada ...
Türkler sokağa çıkamıyor! Tehdit yağıyor!
Son on günü ülkedeki Türkler'e ve Romanlar'a karşı yapılan protestolarla ...
 
Katar'dan flaş açıklama
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar'a tanınan ...
Avusturya'dan sığınmacı akınına karşı sınıra asker
Avusturya, İtalya'dan gelen sığınmacı akınını durdurmak için sınıra asker gönderdiğini duyurdu.
Alman istihbaratı itiraf etti! PKK'ya...
Almanya iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı raporuna göre PKK Almanya'da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva