HABERLER>GÜNCEL
5 Kasım 2017 Pazar - 12:12

İşte TEOG'un yerine gelen sistemin detayları!

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine gelecek olan yeni sistemi açıklıyor. Yeni sınavsız mahalli yerleştirme sistemiyle öğrenciler evlerine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. Nitelikli okullara girmek isteyen öğrenciler ise "isteğe bağlı olarak" merkezi sınava girecek.

İşte TEOG un yerine gelen sistemin detayları!

TEOG'un yerine gelecek yeni sistemin detayları belli oldu.

"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" ile öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birisini seçecek.

Belirlenecek nitelikli okulları hedefleyen 8. sınıf öğrencileri ise isteğe bağlı olarak "merkezi sınava" girecek. 

90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak. Sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak. Sınavda 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatından sorular yer alacak.

Merkezi sınav haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak.

Yeni sistemin detaylarını Anadolu Ajansı'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz anlatıyor.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Mevcut sistem TEOG en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şekilde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. Ortaokullarda TEOG'a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı. Bazen bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şiklayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik. 

Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde, evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek. Bu ekrandan 5 tane tercihte bulunacak. Her okul türüne göre hiçbir öğrencimizi, istemediği bir başka okul türüne yerleştirmeyeceğiz. O halde öğrencinin ve velisinin tercihi esastır burada. 

"ORTAOKUL-LİSE BAĞLANTISI" 

Veliler, ortaokula kaydettikleri zaman evlatlarının bundan sonra hangi liseye gideceğini de bilebilecek. Dolayısıyla da ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz. Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. 

"OKULLARIN KALİTESİ ARTIRILACAK"

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe katettik, bunu gururla söyleyebilirim. Okullarımızın kalitesini artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız. 

İSTEĞE BAĞLI SINAV

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.

İKİ BÖLÜM, TEK OTURUM

Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak. Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak.

60 SORU 90 DAKİKA

Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız. Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak.

Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu'nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır.

YİNE 5 TERCİH

Sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize beş tercih sunacağız. Beş tercih, bulunduğu yere en yakın bir tercihtir. Bir de bu sınava girenler için de beş tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse de adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız ve merkezi olarak yerleştireceğiz.

Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz, eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, velimizin istediği Anadolu lisesi de olsun, velimizin istediği imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla bu eğitim bölgesi oluşturması, bu sorunu ortadan kaldıracak.

YABANCI EĞİTİM KURUMLARI

Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt da yapabilecekler.

ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN ŞUBATTA DUYURU YAPILACAK

20 bine yakın öğretmenin alımı için şubatta bir duyuru yapıyoruz. Muhtemelen mayısta sınavlarını yaparız, haziran-temmuzda da atamasını gerçekleştiririz. (NTV)

 
30 ilçe Karabağlar'da bir araya geldi: Zabıta zirvesi!
 
Eski savcı mehdiliğini ilan etti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 5 Kasım 2017 Pazar 14:12

Açıklama Net Degıl Ve de Bınlerce Soru İşareti; En Basit Olarak; Geçmıs de Teog İle Bır Okula Yerlesen Öğrencı YenınSıstem de Nakıl Olmak Isterse Nakıl Uygulaması Nasıl Olacak; Yenı Sısteme Gore Mı Eskı Sısteme Gore MınNakıl Olacak. Yenı Sıstem de Eskı Öğrencı Nasıl Nakıl Olacak. Ehhh Cevap Yok;

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Edepsizsin Gökçek' tweeti fikir özgürlüğü!
Yargıtay 2012 yılındaki kürtaj tartışmaları sırasında bir kadının Twitter'dan ...
Kazı bitti tartışma bitmedi: "Tonlarca altın bulundu"
Tarsus'ta büyük gizlilikle 1 yıldır yapılan kazı bitti ancak tartışma ...
Şırnak'ta 9 terörist etkisiz hale getirildi
Şırnak'ta düzenlenen operasyonda, birliklere saldırı hazırlığındaki 9 ...
 
İzmir'de feci kaza: Direksiyon kontrolünü kaybedince...
İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği ...
İzmir'de 'ruhsat' operasyonu: 9 eğlence mekanına mühür!
İzmir'inBornova İlçesi'ndeki eğlence mekanlarına yönelik yapılan denetimlerde ...
İzmir organ bağışında zirvede: Müdür Salnur’dan önemli açıklamalar…
Kentte yaklaşık 6 yıl içinde 812 bin 83 adet organ bağışlandığı ifade ...
 
Mehmet Karabel yazdı... 'Babayiğit...'
Mehmet Karabel yazdı... 'Babayiğit...'
Emrah Serbes'ten mektup: Beni unutun
Emrah Serbes'ten mektup: Beni unutun
Putin'den Türk iş adamına dostluk nişanı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin'de düzenlenen törende işadamı Çağlar'a ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva