HABERLER>SAĞLIK
8 Ekim 2014 Çarşamba - 18:23

İspanya'da Ebola soruşturması

Madrid Savcılığı, bir hemşireye Ebola virüsü bulaşma vakasında suç unsuru olup olmadığını araştırmak için soruşturma açtı.

İspanya da Ebola soruşturması

MADRİD - İspanya Meclisi'nde bugün ana gündem Ebola vakası oldu. Elindeki eldivene güvenerek Ebola hastası misyonerin yüzüne dokunan bir hemşireye virüs bulaştığı belirtiliyor. Başkent Madrid'de ortaya çıkan, Afrika kıtası dışındaki ilk Ebola virüsü bulaşma vakasıyla ilgili olarak Madrid Savcılığı, soruşturma başlattı.
 
Savcılığın, Sierra Leone'den Madrid'deki Carlos III hastanesine 22 Eylül'de getirilen ve kısa bir süre sonra hayatını kaybeden İspanyol misyoner Manuel Garcia Viejo'dan Ebola virüsünü kaptığı tahmin edilen kadın hemşire vakasında ihmal ve ya suç teşkil eden bir şey olup olmadığına bakacağı, soruşturma sonunda gerekli görmesi halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulanabileceği belirtildi.
 
Bu arada Madrid'deki Ebola vakası bugün İspanyol Meclisi'nin de ana gündemi oldu. Muhalefetteki siyasi partiler, hükümeti "tedbirsizlik", Sağlık Bakanı Ana Mato'yu da "kötü yönetimle" suçladı.
 
Başbakan Mariano Rajoy, yöneltilen sorulara, "Şu anda dikkatli olmak ama aynı zamanda sakin olmak gerekir. Öncelik, hastaya iyi bakım ve olası şüpheleri tespit edip, gözetim altında tutmaktır. Kamuoyuna tam şeffaklıkta bilgi verilecektir. İspanya'da sağlık sektörü dünyanın en iyilerinden biri. Prestijli doktorlara sahibiz. Bırakın rahat çalışsınlar" şeklinde cevap verdi.
 
Olay nedeniyle istifası istenen Sağlık Bakanı Ana Mato da Ebola hastası iki İspanyol misyonerin Afrika'dan Madrid'e getirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği protokolün tamamen uygulandığını söyledi. Mato, İspanya'nın şu andaki Ebola vakasıyla mücadele etmek için "mükemmel" bir şekilde hazırlanan en iyi profesyonellere sahip olduğunu, yeni vakaların önlenmesi için tüm önlemlerin alındığını savundu.
 
ELDİVENE GÜVENEREK HASTANIN YÜZÜNE DOKUNMUŞ
Öte yandan Madrid'de mevcut durumda Ebola virüsü taşıyan kadın hemşire dışında şüpheli vaka olarak hemşirenin direkt temasta olduğu kocası, Nijerya'dan gelen İspanyol bir mühendis ve 3 sağlık personeli de özel gözetim altında tutuluyor.
 
İspanya'da Ebola virüsüne rastlanan tek hastanın sağlık durumunun normal seyirinde devam ettiğini söyleyen Carlos III hastanesi iç hastalıklar bölüm başkanı doktor German Ramirez, gözetim altındaki diğer 5 kişiye bu zamana kadar yapılan anazlizlerde de negatif sonuç alındığını bildirildi.
 
Basın toplantısı düzenleyen doktor Ramirez ayrıca Ebola hastası hemşire ile konuştuklarında kendilerine, üzerindeki özel koruma elbisesini çıkardığı zamanlardan birinde elinde eldiven olmasına güvenerek misyoner Garcia Viejo'nun yüzüne dokunduğunu anlattığını aktardı.
 
Doktor Ramirez, net bir bilgi olmamasına rağmen kadın hemşireye Ebola virüsünün bu sırada bulaşmış olabileceği ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.
 
EBOLA İÇİN ACİL TOPLANTI
Ebola vakasıyla ilgili son olarak, AB üyesi 28 ülkenin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün temsilcileri bugün acil olarak toplandı. AB Komisyonu Sağlık Güvenliği Komitesi'nin öne alınan haftalık toplantısında, İspanya'nın Ebola vakasıyla ilgili yürüttüğü araştırmanın sonuçlanmasından sonra Ebola ile ilgili güvenlik protokolünün yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kara yıl 2013: Uyuşturucudan ölüm yaşı 14’e indi!
Türkiye’de, 2013 yılında, önceki yıla göre uyuşturucudan doğrudan ölüm ...
Dünya Tıp tarihinde bir ilk!
36 yaşındaki bir İsveçli kadın, rahim nakli olduktan sonra doğum yapan ...
Tıp tarihinde bir ilk: Rahim nakli mucizesi
İsveç'te 61 yaşındaki bir kadından rahim nakli yapılan 36 yaşındaki bir ...
 
Dikkat: Bayramın tadı kaçmasın!
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan ...
Uykunun azı da fazlası da zarar
Yetişkinlerde uykusuzluk, beynin yaşlanmasına ve hafızanın gerilemesine ...
Ebola doktorlarına 10 milyon dolar
Afrika Kalkınma Bankası, Ebola salgını ile mücadele edecek gönüllü doktorlar ...
 
Şok: Barkod sistemi çöktü, hastaneler iptal!
Türkiye genelinde 17 hastanede barkod sistemi arızalandı. Arıza sonucu ...
Bayramda sağlığınızdan olmayın
Sofraları şenlendiren Kurban Bayramı’na az bir zaman kala uzmanlar uyardı. ...
Antibiyotikler çocuklarda obeziteye yol açabilir
ABD'li araştırmacılara göre çocukluk çağında fazla antibiyotik alan çocuklar, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva