HABERLER>POLİTİKA
18 Mart 2024 Pazartesi - 13:04

İntegral’den seçim öncesi çarpıcı araştırma… İzmir’de yüksek ‘kararsız’lık!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, yaptıkları kamuoyu araştırmasında çarpıcı detaylar olduğunu söyledi. Yaldız, “Şimdiye kararsız kitlenin yüzde 6’ya düşmesi gerekirdi. Yüzde 15’lerde hala.  Sandığa gitmeyeceğim diyenler var. Öfkesini sürdürenler var. Öyle bir şey yaşanıyor ki son 1 haftada ikna oluyor ve sandığa gidiyor. Tüm bu ihtimaller bizi net bir oran açıklamaktan alıkoyuyor. Hamza Dağ 1-2 puanla seçimi kazanırsa benim için sürpriz değil, Cemil Tugay 10 puan farkla kazansa da sürpriz değil” dedi.

İntegral’den seçim öncesi çarpıcı araştırma… İzmir’de yüksek ‘kararsız’lık!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın ana konusu 31 Mart Yerel Seçimleri oldu.

İKİ TARAFTA DA İŞLER KOLAY DEĞİL
Ekonomide yaşanan sıkıntıların iktidarı, Mayıs Seçimleri sonrası muhalefette yaşanan dağılma sebebiyle seçmenlerin alternatif partileri değerlendirmeye başladığını ve bunun kararsızlığa yol açtığının altını çizen Yaldız, “bir zamanların Millet İttifakı 7 parçaya bölündü. Millet İttifakı’nın tüm unsurlarının adayı var. Herkes kendini ifade etmeye çalışıyor. Cumhur İttifakı kendince daha blok duruyor. Yeniden Refah Partisi kendince aday çıkardı. Uygun pazarlık şartları oluşmadı. Erdoğan sonrasına hazırlık yapıyorlar. Altılı Masa’da hepsi birbirine adeta rest çekmiş durumda. Herkesin büyükşehirde ilçelerde adayları var. Bu parçalanmış duygusu CHP’nin şemsiye partisi olma durumunu ortadan kaldırdı. Psikolojik üstünlüğü İzmir’de bile tehlikeye attı. Karşı taraf için işler kolay değil. Ekonomi çok ciddi can yakıyor. Emeklinin dar gelirlinin, yoksulun sitemleriyle muhatap olmak durumundalar. Sosyal belediyecilik vurgusu yapmak zorundalar. Madalyonun diğer tarafında 8 parçaya bölünmüş bir durum var. İç rekabet giderek keskinleşiyor. Herkes partilerine bir sonraki seçim için taban tutmak adına taraf tutmuş durumda. Zafer Partisi, sürecin gözde parti durumunda… Yüzde 2-3, bazı yerlerde daha fazla oy oranına ulaştığı görülüyor, Yeniden Refah öyle, İYİ Parti ‘yıkılmadım ayaktayım’ diyor. Bunların hepsi yüksek kararsızlığa sebep oluyor” dedi.

DAĞ 1-2 PUANLA SEÇİMİ KAZANIRSA SÜRPRİZ DEĞİL, TUGAY 10 PUAN FARKLA KAZANSA DA SÜRPRİZ DEĞİL
Kararsızların seçim sonucunu tayin edeceğini belirten Yaldız, “İntegral Araştırma’nın anketinde iki parti arasında büyükşehirde 4-5 puan fark olduğunu ve yüksek kararsızlık olduğunu söylemiştim. Bu anket o gün için doğrudur. Aradan 1 hafta geçmiş, faktörler değişmiş, araştırma da değişir, vatandaşın görüşü sabit değil. Şubat’ın sonu, Mart’ın ilk haftası böyleydi tablo. Başa baş bir mücadele var dedik. Genel Başkan Özgür Özel de dün verdiği mülakatta da aynı şeyi söyledi. Kararsızları dağıtmayınca böyle dağıtsanız bile fark çok artmıyor. Kararsızların yüzde 70’i Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kararsız. Normalde matematiksel olarak AK Parti’nin İzmir’i kazanması imkansızdır. Bu seçimde matematiksel mümkünlük var. Hamza Dağ 1-2 puanla seçimi kazanırsa benim için sürpriz değil, Tugay 10 puan farkla kazansa da sürpriz değil” şeklinde konuştu.

İZMİR’DEKİ TÜM KARARSIZLIĞI CEMİL TUGAY’A BAĞLARSAK HAKSIZLIK ETMİŞ OLURUZ
Kararsız seçmenlerin büyük çoğunluğunun muhalif seçmen olduğunu altını çizen Yaldız, “Muhalefet cephesi paramparça… Herkes aday çıkardı. Tüm bunlar kararsızlığın ana sebebi. Seçmen diyor ki genel seçimde oy verdiğim partinin adayına mı vereyim, farklı partinin adaylarından birine mi vereyim? Birinde hizmet proje odaklı Hamza Dağ önde duruyor, daha fazla güven veriyor. Belediye başkanlığı yöneticilik anlamında… Diğer tarafta yıllarca bir şekilde vatandaşın arkasına sığındığı İzmri’in değerleri, yaşam tarzı var. İzmir’e biçilmiş bazı elbiseler, gömlekler var. Bunların arkasında vatandaş ikilemde kalabiliyor. İdeoloji ve siyasi görüş noktasında ikilemde kalabiliyor. Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kişisel bir seçim olsa Hamza Dağ alır. CHP seçmeninden CHP’ye mesaj vermek isteyen bir kesim var. AK Parti’ye mesaj vermek isteyen seçmenler olduğu gibi. Orada da bir kararsızlık var. YRP, İYİ Parti seçeneği var. Her iki partiyle ilgili tam bir tatmin duygusu yok. Biri ekonomiyi kötü yönetiyor. Gelir adaletsizliği var. Diğerinde değişimi kağıt üzerinde bırakıp adaylardan duyulan memnuniyetsizlik var. Çok büyük anlamlar atfedilen büyük seçimin ardından yaşanan duygusal kopuş var. O da tam anlamıyla bitmiş değil. Daha çok muhalefet seçmeni kararsız… 14 Mayıs seçimindeki duygu kırılması devam ediyor. Asıl sebep o zaten. Adaydan kaynaklı olanlar var ama biz İzmir’deki tüm kararsızlığı Cemil Tugay’a bağlarsak haksızlık etmiş oluruz. CHP ile yol ayrımı yaşayan seçmenler var. 14 Mayıs’ta kendi eliyle seçimi verdiğini düşünenler, 25 senelik yerel iktidar tecrübesinden memnuniyetsizlikleri, yorgunlukları olan seçmenler var. Bir el freni çekmemiz lazım diyenler var. Bazen bu duyguyu anketöre de söylemeyen sandıkta söyleyecek olanlar var. CHP hala adayları noktasında kendi tabanını ikna edemiyor. Günün sonunda seçmen tıpış tıpış oyunu vereceklerine güveniyorlar” açıklamasını yaptı.

ŞİMDİYE KARARSIZ KİTLENİN YÜZDE 6’YA DÜŞMESİ GEREKİRDİ
Yaldız şunları söyledi:

“CHP favoridir. CHP kazanır algısı hala çok yüksek. Açık ara kazanır duygusu gitmiş. Az farkla kazanır duygusu var. Risk tabii ki var. Son 15 gün kala CHP’nin kendi iç birlikteliğini göstermek adına aracı kurumlar eliyle zoraki fotoğraflar veriyorsunuz, vatandaş bunlara bakıyor, 25 senelik hizmet memnuniyetini bir kenara koyuyor. Şimdiye kararsız kitlenin yüzde 6’ya düşmesi gerekirdi. Yüzde 15’lerde hala.  Sandığa gitmeyeceğim diyenler var. Öfkesini sürdürenler var. Öyle bir şey yaşanıyor ki son 1 haftada ikna oluyor ve sandığa gidiyor. Tüm bu ihtimaller bizi net bir oran açıklamaktan alıkoyuyor”

 
Avrupa hayalleri yarım kaldı... Göçmenler yakalandı!
 
Oytun NALBANTOĞLU yazdı... Tükeniş!
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 19 Mart 2024 Salı 10:44

bucada suat nezir faktörünü hep atlıyorsunuz süpriz yaşanacak biraz taraflı yayın yapmayı bırakın artık.

Yorumu oyla      0      0  
Yaldız 19 Mart 2024 Salı 09:24

İzmir'de ki tek kararsız dilediği kişi aday gösterilmeyen Ümit YALDIZ'dır. Adeta kendi istediği aday gösterilmedi diye rakip partiye çalışır oldu.

Yorumu oyla      3      0  
TC misafir 19 Mart 2024 Salı 00:08

Kararsızların geneli mevcut siyasi partilerin vasıfsız olduğunu ve sorun çözmekten uzak olduklarını belirtiyor. Diğer yandan kararsız seçmenin ülkenin mevcut olumsuzluklarının sebebi olan partinin yerelde de iktidar olup sorunları yerele de daha fazla taşıma korkusu var. Korku ağır basarsa Chp kazanır diğer türlü seçim ortada. Chp beter ise Akp beterin beteridir seçimin özeti budur.

Yorumu oyla      0      1  
haydar haydar 18 Mart 2024 Pazartesi 23:38

bu haberler arşivde kalsın. bu arkadaşı 31 mart akşamı tekrar ne kadar güvenilir diye bi yorumlayalım

Yorumu oyla      2      1  
guest 18 Mart 2024 Pazartesi 19:32

Tespit doğru. Zor bir karar biz seçmenleri bekliyor. Belki kabin içinde karar verilecek, el nereye gidecek belli olacak.

Yorumu oyla      2      2  
Besbelli 18 Mart 2024 Pazartesi 18:01

Chp kızan demokrat kesim DEM diyor bedel ödeyen kurşun yiyen biri var Çakma hizmet umanlar Akepe ye oy vereceğini çevredeki kamuoyundan biliyorum

Yorumu oyla      2      6  
Buluta cevap 18 Mart 2024 Pazartesi 17:16

Karşıyaka tersaneden çarşıya kadar git bakalım, yollar nasıl delik deşik göreceksin! Sonra buraya yorum yaz, partizanlık yapma, hizmet istiyor bu halk

Yorumu oyla      8      7  
Bulut 18 Mart 2024 Pazartesi 16:14

Ne çabuk unuttunuz seçim meydanlarında gavur izmir söylemlerini oy yoksa hizmette yok nidalarını İzmir vergi hacmi konusunda ülkenin 3 büyük şehri olarak devlete vergisini ödüyorsa devlet olarak ta senin yatırımını yapman lazım. Ne demek belediye akp de olursa hizmet gelir bu resmen padişahlık sistemi belediye başkadır parlemento başkadır ülke yönetimi devlet başkadır. Benden değilsen oyda yok hizmette yok anlayışına karşı eleştrilerde olsa her İzmirlinin Chp saflarında bu mücadeleye destek olması gerekir. Birde şu trollerin yollardaki çukur edebiyatına inanmayın. Bergama Menemen kınık yıllardır akp de gidin orda da köylerde yol yok şehir içi köstebek yuvası dürüst samimi hiç olmadılar.

Yorumu oyla      12      12  
BUCALI 18 Mart 2024 Pazartesi 16:05

Ne Akp ye ne CHP ye mecbur değiliz bu seçimde İyi partiye oy vereceğiz,bu seçimin sürprizi İyi parti olacak...

Yorumu oyla      9      14  
İşçi 18 Mart 2024 Pazartesi 15:59

İzmirin tüm yolları delik deşik, bu seçim devlet yönetimi seçimi değil hizmet seçimi, hamza dağ a oylarımızı vereceğiz

Yorumu oyla      20      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ...
Bakan Bolat'tan İzmir mesajları: 13 gün sonra zafer telefonu bekliyorum
AK Parti teşkilatına seslenen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Son 13 gün. ...
CHP adayı Tugay'dan ‘resmi tören’ sitemi!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, 18 Mart Şehitleri ...
 
CHP'li Kılıç'tan Tugay'a destek: İzmir'e Ensar’lar, TÜGVA’lar giremeyecek!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “İzmir’e Ensarlar’ı TÜGVA’ları ...
Ümit Özdağ'dan Bahçeli'ye tepki: Kapatın partiyi!
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 14'üncü Olağan Büyük Kurultayı'nda ...
'En güçlü ordular Çanakkale'de hüsrana uğradı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin ...
 
Karaburun'da dostluk rüzgarı!
İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Ümit Özlale, seçim ...
CHP’li Çiçek’ten Menderes’e dokunan projeler
CHP Menderes Belediye Başkan Adayı İlkay Çiçek’in Menderes için planlanan projeleri dikkat çekti.
CHP Konak adayı Mutlu: Kimse mahallesinden ayrılmayacak!
Esnaf ve ev ziyaretlerine devam eden CHP Konak Adayı Mutlu, Gültepeli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva