HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2020 Cuma - 08:43

İnciraltı'nda 'plan' beklentisi!

Balçova’da 40 yıl önce turizm alanı olarak ilan edilen ancak yasal engeller nedeniyle planlanamadığı için atıl duran 300 bin metrekarelik bölgenin planlarının tamamlanmasının ardından gözler İnciraltı'na çevrildi. İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölgeye dair yeni bir İmar Planı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ise söz konusu bölgenin tarım alanı olduğuna ve yıllardır üretim yapıldığına dikkati çekip, bu şekilde korunması gerektiğini kaydetti.

İnciraltı nda  plan  beklentisi!

Balçova ilçesinde İnciraltı bölgesi 1991 yılında turizm bölgesi ilan edildi. Karar Resmi Gazete'de de yayımlandı. Ancak o günden bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadı. 2 bin 700 hak sahibi, kısmen tarım arazisi, kısmen de SİT alanı olan toplam 5 bin dönümlük arazi üzerinde yıllardır bir çalışma yapamadıklarını ileri sürüp, bölgenin sağlık turizmine açılması için yeniden planlanmasını istedi. İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, yıllardır bölgenin planlanması için mücadele verdiklerini belirtip, "Burada yaşayan beşinci nesil, halen alanın planlanmasını bekliyor. İnciraltı'nın 1991 yılında Resmi Gazete'de turizm bölgesi ilan edilmesiyle birlikte biz toprak sahipleri olarak umutlandık. Artık bölgenin turizme açılacağı beklentisi oluştu. Ancak yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadı" dedi.



'SU TUZLU, YAKINDA AĞAÇLAR BİLE KURUYACAK'
Bölgenin Adnan Menderes Havalimanı'na 22 kilometre mesafede olduğunu ve şehir için ciddi bir değerinin bulunduğunu, ancak kendilerinin arazilere sadece uzaktan baktığına dikkati çeken Karabulut, "Bu durumun artık değişmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şu an buranın planlanması için çalışmalara başladı" dedi.

İmar planlarında bölgenin tarım alanı olarak görüldüğünü, fakat arazilerde kullanılan suda tuz oranının arttığını ve bir süre sonra bölgedeki ağaçların bile kuruyacağını ileri süren Karabulut, "Son yıllarda tuz oranı arttığı için buradaki kuyu sularını kullanamaz olduk. Bölgede şehir şebekesi olmadığı için de bu alanda tarım yapma imkanımız ortadan kalkıyor. İnciraltı toprak sahipleri olarak kesinlikle bu bölgede gökdelen istemiyoruz. Bu bölgenin konut olmasını da istemiyoruz. Kısmi konut alanları olabilir, ama buranın sağlık turizmi odaklı planlanması lazım. Çünkü İzmir'in buna ihtiyacı var. İzmir'in işsizlik sorunu var, tanıtım ihtiyacı var. Burası 2015 ve 2020 EXPO'sunda dünyaya tanıtıldı. Eğer bu bölge planlanırsa, 15 bin kişi istihdam edilecek. Sağlık turizmine açılırsa, en az 100 bin nitelikli turist kazandırılacak. Buranın yatırım değeri en az 7 milyar dolar. Eğer yatırımcı çekebilirsek, en az 10 milyar dolarlık yabancı sermayeyi bu şehre çekme şansımız olacak" diye konuştu.

Karabulut, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Belediye Meclisi üyelerinden de, kendilerine destek vermelerini istedi.



'BURASI TARIM ALANI OLARAK KORUNMALI'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ise, Toprak Koruma Kanunu'na göre bölgenin tarım alanı olduğunu, üzerinde üretim yapıldığını, seracılık faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti. Bu bölgenin kesinlikle amacının dışında kullanılmaması gerektiğini savunan Türk, "Zamanında bağ evi olarak yapılacağı gerekçesiyle inşa edilen evler, villaya dönüştürüldü. Çevresi kentleşmeye açıldı, ama alan tarım bölgesi. Burası tarım alanı olarak kalmalı ve korunmalı. Çünkü burada bir üretim yapılıyor. Bölgenin imara açılması demek, yapılaşmaya açılması anlamına geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarım arazilerinin korunması ve geliştirilmesi yönünde ciddi çalışmaları var. Bu çalışmalarla tezat bir çalışma yapılmamalı" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölgeye dair koruma amaçlı imar planı yapma yönünde çalışmasının bulunduğunu hatırlatan Türk, "Burada daha önce yapılan imar planı, alanın tarım arazi olması nedeniyle mahkeme kararı ile iptal edildi. Yapılacak değişikliklerde bunlar göz önünde bulundurulmalı" diye konuştu.

Suların tuzlu olması nedeniyle artık tarım yapılamayacak noktaya gelindiği iddialarına yanıt veren Türk, şunları söyledi:

"Burası denize yakın bir bölge. Yeraltı su seviyesinin düşmesi, fazla miktarda su tüketimi, doğal olarak suların tuzlanmasına neden oluyor. Ama bu şu demek değil; burası tuzlanıyor, toprak tuzlanıyor. Biz burada tarımı bırakalım. Böyle olmaz. Bu gerekçeler doğru gerekçe değil. Sular tuzlu ama bu önlenebilir. Su kullanımını düzenlenebilir." 

Taraflar şimdi Bakanlık tarafından yapılan planların tamamlanmasını bekliyor. (DHA)

 
ABD'den İran'a yeni yaptırımlar!
 
Ege karla mücadele ediyor: Evleri, arabaları gömdü!
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Defne 11 Ocak 2020 Cumartesi 07:00

Göz önünde, gündemde diye suyu olmayan, toprağından verim alınamayan İnciraltını sözde tarım alanı şeklinde korumaya kalkanlar, menderes, menemen, Kemalpaşa gibi gerçekten suyu ve toprağı verimli olan alanları neden koruyamıyorlar acaba?

Yorumu oyla      4      5  
Uğur 11 Ocak 2020 Cumartesi 06:55

Tevfik bey gelsin bize tarımın nasıl yapılacağını göstersin... Bu suyla bu toprakla...!

Yorumu oyla      4      5  
Brk 10 Ocak 2020 Cuma 19:37

Kardeşim saçma sapan yorumlar yapıp,burası tarım arazisi diyenler,mesajım size,bu saçma msjları yazanlar,orada tarım arazisi üzerinde nargile cafelerde duman tüttürenler,( burada tarım var diyenler,evlerinde saksıda çiçeği olmayan insanlar,emin olun bundan

Yorumu oyla      4      5  
Inciralti planlansin 10 Ocak 2020 Cuma 15:56

Yazın kaç kere sizin tarım yapılsın dediginiz yerlerde kurumuş otlar,tutuştu zor bela söndürüldü.haberiniz var mi acaba.Butun ağaçlar kurudu halkın geliri kesildi.kac kişi seralarını söktü. Kaç kişi nasıl geçiniyor .Atadan kalan topraklarını koruma pahasına ne sıkıntılar çekipde direniyor.haberiniz var mi acaba önünden geçipde uğrayıpda haliniz nedir diye soran yok.anca ahkam kesersiniz.??????.Inciralti kamu malı değil ata dede toprağıdır.herkesin tapulu malıdır.kimse karismasin

Yorumu oyla      4      5  
Hüseyin Güven 10 Ocak 2020 Cuma 13:25

Çekilen çileler bitmeli bir an önce İnciraltı planları yapılmalıdır mağdur olan devletine saygılı vergisini ödeyen İnciraltı halkı oluyor kent kaybediyor planlanirsa kent kalkınmış olur

Yorumu oyla      5      5  
Ayşe Kamalı 10 Ocak 2020 Cuma 12:55

"citizen" rumuzlu değerli yorumcu " 5 nesildir İzmirli ailelerin çabası ile İnciraltı korundu. Bugün burada gökdelen istemiyoruz,şehrin ihtiyacı ve termal kaynaklardan dolayı Sağlık turizmi istiyoruz diyoruz.. Konuyu saptırıp, yıllardır üzerimizden beslenen arsa simsarları gibi yorum yapmışsın. YOKSA SENDE?????

Yorumu oyla      4      5  
Kemal 10 Ocak 2020 Cuma 12:54

Sonunda hepimizin mezarlığı olacak.İnciraltında tarım olur diyenler.Gelsinler yaosınlar bakalım.Olacak mı..! Bir karış toprağı olsa bunu söylemezler.Rus rejiminde bile bu durum yoktur.Yeter artık.Bizim yerimize karar vermesşnler

Yorumu oyla      4      5  
citizen 10 Ocak 2020 Cuma 11:48

Doldurun kardeşim buraları mavişehir gibi 18 katlı binalarla avm yapın ranta açın mağdur kardeşler rahatlasın balcovanın narlıderenin helvasını yeriz hep beraber..

Yorumu oyla      7      6  
Aysel 10 Ocak 2020 Cuma 10:55

İnciraltı halkına yapılan bu işkence bitsin artık..!!

Yorumu oyla      4      5  
Ülker 10 Ocak 2020 Cuma 10:53

Yıllardır anlatıyoruz.Tarım yok diye, neden anlaşılmıyor.Yeter artık ,Yazıktır !!!İzmirin göbeğindeki yerde tarım olurmu?İnciraltı halkına yazıktır.Çilesi ne gün bitecek.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ukrayna uçağını İran mı düşürdü?
İran'ın ABD'ye yönelik misilleme yaptığı gün düşen Ukrayna'ya ait yolcu ...
Balıkçı teknesi ile tanker çarpıştı: 3 kayıp
Karadeniz'de Rumelifeneri açıklarında balıkçı teknesi ile tanker çarpıştı. ...
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk sandığın kadar mı yoksa yandığın kadar mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk sandığın kadar mı yoksa yandığın kadar mı?
 
Yolcunun kek paketinden uyuşturucu çıktı
Adıyaman'da, polis ekiplerince uygulama noktasında durdurulan otobüste, ...
İçişleri Bakanlığı: 5 terörist teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, PKK/KCK terör örgütü mensubu 5 teröristin daha Şırnak ...
Üç araç birbirine girdi! 1'i ağır 6 kişi yaralandı
İzmir'in Bornova ilçesinde 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında ...
 
Anaokulunda skandal görüntüler!
Bilecik’teki özel bir anaokulunda konuşma gecikmesi rahatsızlığı bulunan ...
Erdoğan'dan, 'Gazeteciler Günü' mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz, iletişim teknolojilerindeki ...
İzmir'de yüzlerce şişe ölüm içkisi..!
 İzmir'in Torbalı ilçesinde bir iş yerinde 112 litre kaçak içki ele geçirilirken, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva