HABERLER>GÜNCEL
10 Eylül 2021 Cuma - 12:47

İki meslek odası itiraz etti... İzmir’in kalbindeki planlama yargıda!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı Konak 1. Etap Alsancak-Kahramanlar Bölgesi 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’na itirazları kabul görmeyen Mimarlar ve Şehir Plancıları odaları, konuyu mahkemeye taşıdı. İki oda, ortak bir bildiri yayımlayarak, aynı hatada ısrar etmenin, şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürdü.

İki meslek odası itiraz etti... İzmir’in kalbindeki planlama yargıda!

EGEDESONSÖZ – Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı, 19 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında askıya çıkarılan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planına yapılan itirazların uygun görülmemesi nedeniyle, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bir basın açıklaması yayımladı.

Bildiride, yargı kararına rağmen Büyükşehir’in hatada ısrar ettiği, aynı hatada devam edilmesinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu görüşüne yer verildi. İki oda, konuyu yeniden yargıya taşıdıklarını bildirdi.

İTİRAZ GEREKÇELERİNİ TEK TEK SIRALADILAR
Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Plan kararları ile büyük oranda mevcut durumun devamlılığını öngörmesi,Nüfus artışı öngörmesi ve bu nedenle 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planına aykırı olması, planda ayrılan özel sosyal altyapı alanları açısından Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ile planın onaylandığı tarihte yürürlükte olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne aykırı olması, aynı alanda 2018 yılında onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının iptaline yönelik yargı kararının silüet açısından yerine getirilmemiş olması,

Kahramanlar Mahallesinde belirlenen Sağlıklaştırma Alanına ilişkin plan kararları ve plan notları açısından planın kendi içinde çelişkili olması, Ulaşım Ana Planının kent merkezindeki araç trafiğinin azaltılması ve toplu taşımın önceliklendirilmesine yönelik ana kararına aykırı olması, planın hazırlama sürecinde sözlü ve yazılı iletilen görüşlerimizin değerlendirilmemiş olması, plana veri teşkil eden kurum görüşlerinin güncel olmaması, aynı alana ilişkin öncesinde dört ayrı plan onaylanmış olması ve bu planların yargı kararları ile iptal edilmiş olmasına karşın Plan Raporunda birçok maddi hata bulunması, gerekçeleriyle itiraz edilmiştir.

Mimarlar Odası İzmir Şubesinin yapmış olduğu itiraz, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.07.2021 tarih, 753 sayılı kararıyla uygun görülmemiştir.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yapmış olduğu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.07.2021 tarih, 751 sayılı kararı ile kısmen uygun kısmen reddedilmiştir. Söz konusu kararda maddi hatalara ilişkin kısmı uygun görülmüşse de planın esasını etkileyen itirazlar reddedilmiştir.”

ODALARIMIZ, MÜCADELESİNE ISRARLA DEVAM EDECEKTİR
“İzmir Büyükşehir Belediyesinin daha öncesinde onaylanmış planlara ilişkin alınmış yargı kararlarının gereğini yerine getirmediği, yargı kararının kısmen veya yalnızca yüzeyde uygulanmasının kabul edilemeyeceği, son onaylanan planda da idarenin defalarca benzer gerekçelerle iptal edilmiş bir planı ufak değişikliklerle yeniden onaylanmasının hukuka uygun işlem olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinin süreç içerisindeki onca çabasına rağmen aynı hatada devam edilmesi şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına açıkça aykırıdır.  İzmir Büyükşehir Belediyesi bu şekilde devam etmekle kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına engel olmakta, kentin plansız gelişmesinde ısrar etmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesini belirtilen gerekçeler doğrultusunda kamusal sorumluluğunu yerine getirmesi konusunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de mücadelesine ısrarla devam edecek olup yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda konuyu yeniden yargıya taşıdığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla”

 
Akbelen için istifa çağrısı: Zedelenen biz değiliz yargının kendisi!
 
Altay bu hafta Konya deplasmanında
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gecekondu Şehri İzmir 10 Eylül 2021 Cuma 20:55

puhahahaha ... çürük, çakma mimariye sahip, ucube beton yapı yıkılmasın diyenler şehircilik ilkelerinden bahsediyor.

Yorumu oyla      3      3  
komedi 10 Eylül 2021 Cuma 17:13

Bu iş meslek odalarıyla belediyenin bilek güreşine döndü! Eh, bu da Soyer'e ders olsun! Aziz Başkanı anti-demokratik buluyordu, buyursun demokratik olarak çözsün meseleyi! Meslek odaları sürekli aynı hatayı yapıyor, haklı oldukları konularda bile insanların güveni ve desteği kalmadı! AKp milletvekillerinin otomatik el kaldırması gibi bunlar da herşeye hayır demeye başladılar, bindikleri dalları kesiyorlar, güvenilirliklerini yitiriyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 10 Eylül 2021 Cuma 14:51

Belediye binası ucubesi bir an önce yıkılmalı.

Yorumu oyla      4      3  
10 Eylül 2021 Cuma 14:38

ŞU İĞRENÇ GECEKONDULAR YAPILIRKEN NERDEYDİLER

Yorumu oyla      6      3  
muhalif 10 Eylül 2021 Cuma 13:04

İzmir mimarlar odası ile şehir planlamacıları odası itirazları ile ilgili halkın anlayacağı biçimde açıklamaları gerek. "Silüetten" kasıt nedir? bu planda verilen yükseklik nedir?bölgeye Gökdelen izni verildiğini sanmıyorum.Daha önceden verilmiş yükek yapılar emsal teşkil etmekle beraber verilen bzı yeni ruhsatlarda yüksek bina verilmdmiştir. Ancak Kahramanlarda Ege mahallesi kentsel dönüşümü ile Alsancak teel sıgara fbrikası ardası eski tekel depoları ile TRT bölgesindeki arsaların inşaatında yüksek yapı olmamakla birlikte 7-8 katın üzerine çıkılabilir...odalar toplu ulaşım derken, Tramvaya karşı çıktıklarını da hatırlatırım. Belediye doğru karar vermiştir..

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırmızı bültenle aranıyordu: Sınırda yakalandı!
Milli Savunma Bakanlığı, biri kırmızı bültenle aranan DEAŞ terör örgütü ...
Mardin'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi!
Mardin'de bir polisin yaralandığı bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı
Yıkımı süren Buca Cezaevi'nde yangın... Ateşli veda!
İzmir depreminin ardından boşaltılan İzmir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda ...
 
BMGK'ya 'Taliban ile kademeli angajman' mesajı
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ...
İzmir'in kurtuluşuna özel fener alayı düzenlendi
İzmir'in kurtuluşuna özel fener alayı düzenlendi
İzmir'de nefes kesen gösteri!
İzmir'de nefes kesen gösteri!
 
MEB öğretmen atama takvimini yayınladı
MEB tarafından 15 bin öğretmen ataması için yayınlanan takvime göre ön ...
3 saat önce evlendiler, motosiklet kazasında öldüler
Düzce'de, kamyona çarpan motosikletin sürücüsü Rüştü Can Ulcay ile eşi ...
İzmir'de ağaca çarpan motosikletli öldü
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, kontrolden çıkarak ağaca çarpan motosikletin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva