HABERLER>DÜNYADAN
8 Ekim 2012 Pazartesi - 08:25

Hugo Chavez'den bir seçim zaferi daha

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 14 yıldır lideri olduğu Venezuella’da dün gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçiminde sonuçlar belli oldu. Chavez taraftarlarının, ön sonuçların açıklanmasını beklemeden sokaklara döküldüğü seçimde, Chavez oyların yüzde 54'ünü topladı. Chavez, 1998'den bu yana katıldığı devlet başkanlığı seçimlerindeki en düşük oyu aldı.

Hugo Chavez den bir seçim zaferi daha

İSTANBUL - Chavez, 14 yıllık iktidarına karşı en başarılı seçim kampanyalarından birini yürüten 40 yaşındaki Vali Henrique Capriles karşısında verdiği en kritik seçimde galip gelmeyi başardı. Seçim kurumu, Chavez'in oyların yüzde 54'ünü aldığını açıklarken, Capriles yüzde 45 oyda kaldı. Capriles, sonuçların açıklanmasının ardından Chavez'i tebrik etti.
 
Dün akşam yerel saatle 18.00’da (TSİ 00.30) oy verme işleminin sona ermesinin ardından, Chavez taraftarları daha ilk sonuçlar belli olmadan kutlamalara başladı.
 
Chavez’in yardımcıları, devlet başkanının seçim galibiyetini sonuçlar henüz açıklanmadan Twitter’da attıkları mesajlarda kutlarken, çok sayıda destekçisi başkent Caracas başta olmak üzere birçok kentte sokaklara inerek havai fişek fırlattı ve sevinç gösterilerinde bulundu.
Sonuçların açıklanmasından önce yaşanan gelişmeler üzerine, Venezuella’nın merkezindeki Miranda eyaletinin valisi Capriles'in seçim merkezindeki destekçilerinin ise gözyaşlarına boğulduğu ifade edildi.

EN ZORLANDIĞI SEÇİM OLDU
Chavez, Capriles’e karşı aldığı en son seçim zaferinde bugüne kadar girdiği devlet başkanlığı seçimlerinde elde ettiği en düşük oyla karşılaştı.Venezuella’nın lideri, göreve geldiği 1998 yılında yüzde 56, ikinci kez seçildiği 2004’te yüzde 59, 2006’daki erken seçimlerde yüzde 63 oy almıştı. Chavez, dün yapılan seçimde ise oyların yüzde 54.42’sini alırken, rakibi Capriles yüzde 44.97’te kaldı. Seçimde, 19 milyondan seçmenden yüzde 81'inin oy kullandığı ifade edildi.
 
Chavez, ilk seçim mağlubiyetini, 2007’de devlet başkanlığı yarışına süresiz aday olabilmek için gittiği referandumda almıştı. Kaybettiği referanduma rağmen geri adım atmayan Chavez, 2009’da yine aynı maddenin oylandığı referandumda yüzde 56 oy alarak istediği kadar devlet aşkanlığı seçimine katılma hakkı kazandı.
 
Capriles'in destekçileri seçimlerin öncesinde yayılan spekülasyonların etkisinde kalarak gözyaşlarına boğuldu.
 
TWİTTER’DAN KUTLAMA
Venezuella İçişleri Bakanı Tarık el Asimi, henüz hiçbir resmi açıklama yapılmadığı dakikalarda Twitter’dan attığı mesajda, “Mükemmel zafer! Anavatan kazandı” ifadesini kullandı.
 
Venezuella’da Chavez’in göreve gelmesinden bu yana yapılan en kritik seçimlerden birinde, 58 yaşındaki liderin Capriles ile başa baş bir yarış geçireceği öne sürülmüştü. Oy sayımının yapılmaya başlandığı birçok seçim noktasındaki sonuçlar iki adayın başa baş olduğu belirtilmişti.
 
Güney Amerika’nın en büyük petrol ihracatçısı olan Venezuella’nın lideri Chavez, altı yıl daha devlet başkanlığı yapacak. Chavez, oylamanın ardından seçim merkezinden yaptığı açıklamada, “Herkesten sakin ve sabırlı olmalarını istiyorum... Kimse tahriklere gelmemeli, şiddete başvurmamalı. Sonuçları beklemeliyiz” demişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“TBMM Kürtler için önemli bir fırsat”
Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ...
Almanya'da polis vahşeti!
Almanya'da polisin gözaltına aldığı bir kişiye uyguladığı şiddet tartışma ...
Chavez 'iç savaş'la korkutuyor!
Venezuela'da halk bugün sandık başına gidiyor. Chavez'in 14 yıldır iktidarda ...
 
“Karşılıklı top atışları savaş çıkarır!”
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Türkiye ile Suriye arasında süregelen ...
Bu bakterinin dışkısı 24 ayar altın
Amerikalı bilim adamları, kimyasal maddeyi som altına çeviren bir bakteri buldu.
New York’u timsahlar bastı!
ABD’nin New York kentindeki bir alışveriş merkezinin otoparkına girenler ...
 
Suriye yönetiminden ‘10 km kararı’
Suriye yönetimi tarafından, uçak ve helikopterlere sınıra 10 kilometreden ...
Uzay macerası tam 55 yıl önce Sputnik-1 ile başladı
Uzay-havacılık teknolojilerinin bugün geldiği noktaya kadar geçen süreçte ...
“NATO Türkiye'yi savaşta yalnız bıraktı”
Suriye'de 18 aydır devam eden çatışma sürecinde Türkiye defalarca saldırıya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva