HABERLER>GÜNCEL
4 Şubat 2016 Perşembe - 09:38

Halk Sağlığı ekiplerinden Alsancak'ta sigara baskını!

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, emniyet ve belediye ekipleriyle beraber Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde sigara denetimi yaptı. Uyarı afişi olmayan ve kapalı alanda sigara içiren işletmeler ile kapalı alanda sigara içen vatandaşlara ceza kesildi.

Halk Sağlığı ekiplerinden Alsancak ta sigara baskını!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde sigara denetimi yaptı.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, Konak Kaymakamı Mustafa Çek, Konak İlçe Sağlık Müdürü İbrahim Padır, Konak Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Fatma Boya, Konak Emniyet Müdürlüğü ile belediyenin zabıta ekipleri cadde üzerindeki mekanlara girerek ‘kapalı alanda sigara kullanımı’ ile ilgili denetim yaptı.

'Sigara içilmez' uyarı afişinin olmadığı veya görünür yerde olmadığı gerekçesiyle çoğu mekana ceza kesen ekipler, 'kapalı mekan' statüsündeki alanlarda sigara içen vatandaşlara da cezai işlem uyguladı.

Cadde üzerinde 5 ayrı ekip olarak dolaşan emniyet ve belediye ekipleri, uyarı afişi olmayan mekanlara bin 776 TL, 'kapalı mekan' statüsündeki alanlarda sigara içen vatandaşlara ise 105 TL ceza kesti.

UMUYORUM SİGARASIZ GÜNLER HEPİMİZİ BEKLER
Sigara kullanımını azaltmak amacıyla çıkarılan kanunun uygulamasının denetimi için yapılan bir kontrol olduğunu söyleyen İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, konuyla ilgili farkındalığın oluşması için çalıştıklarını vurgulayarak, “4207 sayılı tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından korunma hedefli çıkarılan kanunumuzun gereğini yapmak üzere burada bir araya geldik. Sigara denetimi konusunda vatandaşımızı biraz daha duyarlı hale getirmek, sigara içenleri sigara içmekten uzaklaştırmak, özendirici birtakım davranışları ortadan kaldırmak ve uymayanlara bunun cezasını hatırlatmak için çalışıyoruz. Amacımız sigara kullanımını azaltmak. Bunu inşallah anlatabiliriz, inşallah başarabiliriz. Çok iyi biliyoruz ki ölümlere sebep olan en önemli üç faktörden biri sigara. Sigaranının hayatımızdan uzaklaşması için Sağlık Bakanlığı’nın 2009 yılından itibaren başlattığı kapalı alanlarda sigara denetimi programı var. Bu program çerçevesinde sigara denetimlerini yapıyoruz. Önceki yıl yaklaşık bin kadar tesise ceza uygulamak zorunda kalmışız, 150 bin civarında denetim yapmışız, 300 civarında da vatandaşımıza ceza uygulamak zorunda kalmışız. Biz bunları yapıyor olmaktan mutlu değiliz, ama bu konuda farkındalık oluşturmak ve uymayanları da buna uyulması noktasında uyarılarımızı yapmak durumundayız. Umuyorum sigarasız günler hepimizi bekler” ifadelerini kullandı.

AMAÇ İNSANLARI CEZALANDIRMAK DEĞİL
Amaçlarının insanları cezalandırmak olmadığının altını çizen Konak Kaymakamı Mustafa Çek ise, “İzmir’in 30 ilçesinde de olduğu gibi bugün Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, emniyet ve belediye zabıtamızdan oluşan ekiplerimiz rutin kontrollerini yapacak. Amacımız insanları cezalandırmak değil, aktif içici de olsa pasif içici de olsa tütün mamullerinin zararlarından vatandaşlarımızı korumak. İçen vatandaşlarımıza da emniyet mensupları tarafından kabahatler kanununa göre ceza uygulanıyor, içilen iş yerlerine de mülki amiri olarak bizim onayımızla ceza uygulanıyor. Üçüncü tekerrürde işletme kapatma cezası da uygulanıyor. Maksat cezalandırmak değil, vatandaşımızın sağlığını korumak” diye konuştu.

‘KAPALI ALAN’ SORUNSALI... VATANDAŞLAR TEPKİ VERDİ
Denetim sırasında çalışanlar ‘kapalı alan’dan kastedilenin ne olduğunu tam olarak anlayamadıklarını söylerken, bazı vatandaşlar uygulanan cezai işlemlere tepki gösterdi. Cadde üzerindeki bir mekanın ön tarafında oturan ve sigara içen 3 genç, kendilerine ceza kesen ekiplere oturdukları alanın ‘açık alan’ olduğunu söyleyerek cezai işlem uygulamasına itiraz etti. Gençler, “Burada ‘sigara içilmez’ ibaresi yok. Ben nereden bilebilirim buranın ‘kapalı alan’ olarak değerlendirildiğini? Şimdi bize ceza kesilmesi ne kadar doğru?” ifadelerini kullandı.

‘KAPALI ALAN’ TANIMI
İşletmelerdeki ‘kapalı alan’ konusuyla ilgili ise 2009/12 sayılı Başbakanlık genelgesindeki ‘kapalı alan’ tanımı şu şekilde: “Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler ‘kapalı alan’ olarak değerlendirilecektir.” Tanıma uyan alanlarda tütüm mamülleri tüketimi yasak ve uyarı afişlerinin bulunması zorunluluğu bulunuyor.

2015 YILINDA İŞLETMELERE 145 BİN 748 DENETİM!
İkram sektöründe hizmet veren işletmelere 2015 yılında 146 bin 748 denetim yapılırken, 717 işletmeye toplam 1 milyon 100 bin 313 TL cezai işlem uygulandı. Ayrıca, 2013 yılında yapılan kanun değişikliği ile 1 yıl içinde 4 kez kanun ihlali yapan 14 işletmeye de 10 günden az olmamak üzere kapatma cezası verildi. Öte yandan denetimler sırasında 386 kişiye toplam 38 bin 600 TL para cezası kesildi. 

CEZALAR
Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen cezalar ise şu şekilde; Kapalı alanlarda tütün ürünleri kullanan şahıslara 105 TL; tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atan şahıslara 63 TL; yasal uyarı yazılarını bulundurmayan iş yerlerine bin 766 TL; kapalı alanda tütün mamulleri tüketimine izin veren işletmelere bin 432 TL’den 7 bin 179 TL’ye kadar ceza uygulanıyor.

 
Kılıçdaroğlu'ndan 'Atatürk resmi' mesajları: Nazlıaka için ne dedi?
 
İstanbul'da 3 gecede 3. silahlı saldırı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atilla Kamar 5 Şubat 2016 Cuma 14:55

Bostanlı Hakim evi çevresi, Cengiz Topel Caddesi, Şehitler Bulvarı, Gode Cengiz park civarı ve 1671 sokak (Bostanlı) na da bekleriz. Saat 18.00 Sonrası masalardaki kül tablaları çelişkiyi gösterir.

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 4 Şubat 2016 Perşembe 18:37

En büyük iş işletmeciye düşüyor. Hepsi bir araya gelecek, ortak karar alacak ve taviz vermeyecekler. Bak o zaman kimse sigara içebiliyor mu? Biri kapalı alanda sigaraya izin verse bu yasak uygulanamaz. Çünkü hükümet kanunu çıkartmış. Herkesi de denetleyemezsin.

Yorumu oyla      11      5  
Öner Enes 4 Şubat 2016 Perşembe 09:50

Denetimler artmalı, İzmir'de sigara içmeyen birinin ya da ailenin gidebileceği yer kalmadı neredeyse. İzmir bu konuda çok düşüncesiz davranılır!

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul'da rehine krizi
İstanbul Kartal'da bir kişi, 9 yaşındaki çocuğu bıçakla rehin aldı. Saatler ...
Ankara Üniversitesi'nde 70 akademisyene soruşturma
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine ...
AYM’den 'özel hayatın gizliliği' kararı
Anayasa Mahkemesi, e-posta yazışmaları dikkate alınarak subay sözleşmesi ...
 
Elazığ’da çığ faciası: 3 çocuk öldü
Elazığ’ın Palu İlçesi’nin Kırkbulak Köyü’nde avlanmaya giden yaşları 14-16 ...
Motosikletliyi öldüren emniyet müdürüne beraat!
Trafikte tartıştığı motosikletliyi vuran emniyet müdürü beraat etti.
Usulsüz dinleme sanığı Okan: Önleme dinlemesi yaptık!
İzmir’de, 26 emniyet mensubu hakkında, usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla ...
 
Flaş! Tüpraş Rafinerisi'nde yangın
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan Tüpraş rafinerisinde yangın çıktı. ...
İzmirli kadınlar Umut Nöbeti’nde
Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için Silivri Cezaevi önünde ...
İzmir’de 20 yaşındaki genç canına kıydı!
İzmir’in Tire İlçesi'nde oturan 20 yaşındaki Hüseyin Bağış, babaannesinin ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva