HABERLER>GÜNCEL
1 Mayıs 2015 Cuma - 10:44

Gündoğdu’da işçinin emekçinin bayramı!

İzmir’deki Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları büyük coşkuya sahne oldu. 3 koldan Gündoğdu Meydanı’na akın eden kitle Suavi konseriyle coştu.

Gündoğdu’da işçinin emekçinin bayramı!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de ve dünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanıyor… Kutlamalar için Türkiye'nin pek çok şehrinde, meydan ve işyerlerinde miting ve gösteriler düzenlendi.
 
İzmir’de kutlamaların adres Gündoğdu Meydanı’ydı… Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve sol partiler 3 koldan alana akın etti. Yürüyüş sırasında marşlar söylendi, halaylar çekildi, sloganlarla hükümet protesto edildi.



NELER YAŞANDI?
- DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları, sol partiler, öğrenci konfederasyonları ve işçiler Basmane Meydanı’nda bir araya geldi.
 
- On binlerce işçi halay, ıslık ve sloganlarla Lozan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitle Lozan yolundan Gündoğdu Meydanı’na doğru ilerledi.



- CHP de kortejde! İşçilerin Gündoğdu yürüyüşene CHP İl Başkanı Bedri Serter, milletvekilleri ve milletvekili adayları da katıldı. CHP'liler kol kola girerek kortejdeki yerini aldı.



- Gruplar 3 koldan alana girmeye başladı… Meydana açılan her noktada geniş güvenlik önlemleri var. Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar arama noktalarında hazır bekletildi. Alana ilk olarak TÜRK-İŞ korteji giriş yaptı...



- TÜRK-İŞ'in ardından DİSK'e bağlı sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de alana giriş yaptı. On binler Gündoğdu Meydanı'nı doldurdu. Meydanda işçi marşları çalınıyor, halaylar çekiliyor...



- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da alana gelerek 1 Mayıs coşkusuna ortak oldu.



ARAMA ARBEDESİ
- Gündoğdu’nun Orduevi tarafındaki girişinde arbede yaşandı. HDP’li grup arama yapılmasını kabul etmeyince ikiye bölündü. Polis set çekti ve bazı HDP’liler alanın dışında kaldı. Yaşanan arbede sonrası giriş-çıkışlar kapatıldı. Polis arbede sırasında gaz da kullandı. Yaşanan olay sırasında polis ve HDP’lilerden yaralananlar oldu.
 
- Kutlama yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin işçilerin taleplerini sıralayan ortak metni okundu. Metnin ana maddeleri işçi katliamları, grev gaspları, kadın cinayetlerine hayır demek için, gerici ırkçı eğitime karşı, bilimsel ve laik eğitim oldu. Sahneden İstanbul’a da selam gönderildi, Taksim için sloganlar atıldı.



- 1 Mayıs kutlamalarında Gündoğdu sahnesine Suavi çıktı… Sanatçı alandaki on binleri şarkılar ve marşlarla coşturdu.


- FOTO GALERİ: İZMİR'DE 1 MAYIS...

SOMALI AİLELER DE GELDİ

İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarının en önemli konukları ise, Soma'da can veren 301 işçinin aileleri oldu. İşçi aileleri, 'Soma'yı unutmadık, Unutturmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız' yazılı pankart taşıdı. Ailelerin üzerinde, yargılama sırasında giydikleri, önlerinde hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarının yanı sıra '301' ve 'Burada' yazılı, arkasında ise, 'unutma unutturma' yazılı tişörtlerin bulunduğu gözlendi.
 
5 BİN POLİS ÖNLEM ALDI
Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı'nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile resmi giyimli polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi. Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeyi tercih etti. Sadece sivil polisler, kortejlere yakın olarak yürüdü. Bunun yanı sıra, olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise, kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polis yerden 3G ile havadan ise helikopterden alınan görüntüler canlı yayında, valilik binasında vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletildi. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetildi. Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı'na bağlı ekipler de, denizde önlemler aldı. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamındaki merkezde yine görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 1 Mayıs 2015 Cuma 16:52

birileri gündoğdu meydanındaki 1 mayıs kutlamalarından rahatsız oldu mu acaba? mesela EGİAD....

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 Mayıs'ta polis ablukası: İstanbul'da son durum
Türkiye ve dünyada 1 Mayıs işçi bayramı kutlanıyor... Ülkenin gözü İstanbul’da… ...
TEOG’da iyi okul için en az 230 net!
TEOG sınavları maratonu sona erdi. 1.3 milyon 8'inci sınıf öğrencisi için ...
Ünlü firmadan İnciraltı arsa sahiplerine: Planı yaparız, hasılatı paylaşalım!
Türkiye’nin en büyük konut şirketlerinden birisi olan Sinpaş Gayrimenkul ...
 
Bıçaklı saldırgan denizde yakalandı!
Konak’ta tartışmada 25 yaşındaki Murat Yıldırım'ı sırtından bıçaklayan ...
Taksim ve Beşiktaş'a özel uçakla polis akını!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamalara izin verilmeyen Taksim ...
ABD'li diplomatlardan Gökçek'e gönderme: Hepimiz sarışınız
Amerika'nın Ankara Büyükelçisi John Bass Instagram hesabından 'sarı ...
 
İYTE ve İKHB arasında bilim protokolü
İzmir Yüksek Teknoloji Entitüsü (İYTE) tarafından geliştirilen EKG ve ...
KPSS soruşturmasında 6 tutuklama
Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin ...
Denizdeki turuncu tabaka ‘kırmızı gelgit' çıktı
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, denizin, kıyı kesimlerinde turuncu renk alması, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva