HABERLER>POLİTİKA
22 Mart 2024 Cuma - 09:18

Gündem körfez geçişi... CHP adayı Tugay'dan Dağ'a 6 kritik soru!

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, AK Parti’nin İzmir’de vadettiği köprü ve tüpten oluşan Körfez Geçişi Projesi’ni eleştirdi. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’a, “Geçmediğimiz köprüye, kullanmadığımız tünele, gitmediğimiz otoyola, uçmadığımız havalimanına her yıl milyarlarca dolar akıtıyoruz. En iyimser tahminle 2 milyar dolara (66 milyar TL) mal olması beklenen bu tüp geçiş ve köprü projesinin finansman modeli ne olacak? Geçiş garantili yeni bir kara delik ile mi karşı karşıya kalacağız?” diye sordu.

Gündem körfez geçişi... CHP adayı Tugay dan Dağ a 6 kritik soru!

EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay'dan rakibi Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ'a vaatleri arasında İzmir Körfez Geçiş Projesi ile ilgili sorular sordu.

Sorularını 6 başlıkta sıralayan CHP Büyükşehir Adayı Tugay “Benim isteğim, hamaset ve değil, bilimsel veriler ışığında İzmir’imizin aklına ve kamu vicdanına seslenmek… Araştıralım, öğrenelim, “gereklidir” ya da “gerekli değildir”  sorusunu ondan sonra yanıtlayalım…” dedi.

Tugay’ın paylaşımı şu şekilde:

İkinci Çevreyolu ile ilgili sorularımı dün hemşehrilerim ile paylaşmışken, İzmir Körfez Geçişi ile ilgili aklımıza takılan soruları da Sayın AKP Genel Başkan yardımcısı İzmir adayımız Hamza Dağ’a sormak istiyorum:

1- Geçmediğimiz köprüye, kullanmadığımız tünele, gitmediğimiz otoyola, uçmadığımız havalimanına her yıl milyarlarca dolar akıtıyoruz En iyimser tahminle 2 milyar dolara (66 Milyar TL) mal olması beklenen bu tüp geçiş ve/ veya köprü projesinin finansman modeli ne olacak? Geçiş garantili yeni bir kara delik ile mi karşı karşıya kalacağız?

2- Bu proje bugün Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılmış ve karşımızda duruyor olsa, tek yön geçiş ücreti en iyimser tahminle 20 Euro civarında (Bugünkü kur ile yaklaşık 700 TL) olacak. Bu ücretin tümünü araç sahipleri mi verecek? Şayet vermeyecekse, devletin Hazine’sinden araç başına ne kadarlık finansman sağlanacak? Emeklisine vereceği bayram ikramiyesindeki 1000 TL’lik artışı bile mesele yapan Hükümetimiz, bu kaynağı nereden karşılayacak?

3- Projenin bugün kent içinde yaşanan trafik sıkışıklığına “SOMUT VE ÖLÇÜLEBİLİR” etkisi ne olacak? İzmir’in Balçova ve Narlıdere’den başlayarak yarımada aksından Çiğli istikametine bir günde kaç aracın geçiş yaptığını biliyor muyuz?

4- İzmir’in proje ihalesine çıkılmayı bekleyen raylı sistem sistem projeleri varken ve bu projeler kentin Ulaşım Master Planı’nda tanımlanmışken (Örnek Otogar-Halkapınar ve Karabağlar-Gaziemir metro projeleri), kimin kullanacağı bile belli olmayan bir tüp geçit projesine milletin 66 milyar TL’sini akıtmaktaki neden-sonuç ilişkisini nasıl açıklayacağız?

5- Henüz fizibilitesi dahi yapılmamış, 13 sene önceki resimlerin tekrar tekrar İzmirliler’e gösterildiği, köprü mü tüp tünel mi olacağı bile henüz belli olmayan bu projenin, İzmir Körfezi’nde bulunan fay hatlarından ne derecede etkileneceği belli mi? Bu yönde bir bilimsel araştırma yapıldı mı?

6- Şayet bu proje köprü ve tünel olarak projelendirilecekse kentin en önemli değerleri arasında yer alan İzmir Limanı’na girişi çıkış yapan gemilerin geçişini ne ölçüde etkileyeceği ve hepsinden önemlisi Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde olan körfezin kuzey aksında açılması planlanan sirkülasyon kanalına nasıl etki edeceği biliniyor mu?

Benim isteğim, hamaset ve değil, bilimsel veriler ışığında İzmir’imizin aklına ve kamu vicdanına seslenmek…

Araştıralım, öğrenelim, “gereklidir” ya da “gerekli değildir”  sorusunu ondan sonra yanıtlayalım…

 
Valilik duyurdu: İki ilde eğitime 'kar' engeli!
 
Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balkanlı 22 Mart 2024 Cuma 16:47

Yahu 20 yıldan beri Yap işlet Modelini eleştiriyorsunuuz, Ancak iktidar yapıyor. 20 yıldan beri başka illerde yapılanları izmirlilerde ödüyor.Bırakın şimdide İzmirde yapsınlar herkes ödesin. İzmir kazansın. Bırakalım projeleri izmirde yapsınlar. 5 yıl sonra onlara oy etmayız. olur biter.

Yorumu oyla      1      4  
Atış serbest 22 Mart 2024 Cuma 16:37

YID modelinin olçülemeyen faydasından bahsetmiş yorumcu.Bir de kendi yandaşlarının propaganda söyleminden rakamlar vermiş.Külliyen yalan ve yanlış.Ben sadece verili bir küçük not vereceğim gerisi daha da korkunç.Çanakkale köprüsü ,yapım maliyeti 1 milyar 750 milyon euro,devlete teslim süresi 11 yıl.günlük 45 bin araç garantisi verilmiş.Geçen araç sayısı ortalama 6 bin ücret 12 euro devlet 15 euro dan verecek 45 bin araçtan 15 euro dan 11 senede müteahhite 2,7 milyar euro ödenecek.yapım bedelinden 1 milyar euro fazla ödenecek.Kim ödeyecek HALK geçse de geçmese de diye bahsedilen budur.Üretime katkısı ölçülemez ama çok fazla değildir.Avrupaya ihracatta yolu biraz kısaltmıştır.Feribot fiyatı geçiş ücretinin üçte ikisidir.

Yorumu oyla      3      0  
Mahir 22 Mart 2024 Cuma 16:30

Sözde doğrucu 20 yılda YİD yatırımlarının iki katı özelleştirme geliri var.

Yorumu oyla      1      0  
Doğrucu Davut. 22 Mart 2024 Cuma 15:56

YİD MODELİNİN EKONOMİYE KATKISI Son 20 yılda Türkiye'de ulaştırma ve haberleşme alanlarında yapılan YİD modelli yatırımların toplam değeri: 37,5 Milyar Dolar Milli Gelire katkısı: 395 Milyar dolar Üretime katkısı: 838 milyar dolar İstihdama katkısı:1 milyon kişi

Yorumu oyla      1      4  
Red Kit 22 Mart 2024 Cuma 15:55

15 bin kişilik Alsancak stadını ancak 4 yılın sonunda bitirenler mi körfez geçiş projesi yapacak?Adamların aklı fikri kara taşımacılığında metro hatlarından bahseden yok.

Yorumu oyla      5      0  
Uğur 22 Mart 2024 Cuma 15:36

Çok başarısız bir ana muhalefetimiz var Allah yardımcımız olsun. İstemezük demekten başka bir şey bilmiyorlar, sen çalış proje üret de o değil bu şekilde olmalı de ama maalesef bu liyakat yok.

Yorumu oyla      4      6  
izmir 22 Mart 2024 Cuma 14:14

daha şimdiden istemezükçü zihniyet hortladı.. chp den hizmet gelmez. her hizmete karşılar. kendileri beceriksizler ve liyakatsızlar. olan biz izmir li vatandaşlara oluyor

Yorumu oyla      2      11  
Gürkan 22 Mart 2024 Cuma 14:09

4'üncü sorudaki Karabağlar-Gaziemir Metrosu denmiş ancak bu proje Menderes-Gaziemir-Karabağlar Metro projesidir. Hattın Halkapınar kısmı da olumsuz görüş sebebiyle şu an için iptal edilmiş görünüyor. Cemil Bey neden iptal oldu, ben de bunun cevabını bekliyorum.

Yorumu oyla      1      1  
haydar haydar 22 Mart 2024 Cuma 13:59

adamın projesi yok bugüne kadar bir sürü projeyi başarmış ve yeni öneriler sunanı eleştiriyor. sizlere kalsa boğaz köprüsü de yapılmamalıydı. istemezükçü chp zihniyetine son.

Yorumu oyla      1      9  
Bu mantık çok yanlış 22 Mart 2024 Cuma 12:58

Tünelden siz de geçiyorsunuz:Böyle mantık olur mu Kevser hanım.Orada eleştirilen YİD modeliyle beşli çeteyi zengin edip bizim paralarımızı har vurup harman savurmak.Yapılacak bir iş için önce doğru dürüst keşif çıkarılır.Normal ihale ile açık olarak şeffaf yaptırılır.Bunu oradan nemalanan müteahhitlerin savunmasını anlıyorum da bize sürekli zam vergi olarak döndüğüne göre sizin anlamamınızı doğrusu yadırgıyorum

Yorumu oyla      6      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yağmur gibi adam alıyor, kasayı bitirmek istiyor'... Bornova karıştı!
CHP’nin Bornova Belediye Başkan Adayı Ömer Eşki geçtiğimiz günlerde katıldığı ...
Tunç'tan Genç Kart Karabağlar vaadi!
AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç vatandaşlarla ...
Ablası konuştu: Mal varlığında eksik bile var!
Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Turgut ...
 
Zan'ın adaylığını çeken TİP'ten 'Hatay' kararı
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan'ın adaylığından desteğini ...
Mahalleye sokmadılar... Ödemiş'te seçim gerginliği!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde Cumhur İttifakı'nın adayı Ali Hadim'in Kaymakçı ...
Dağ'dan balıkçı halini yenileme sözü!
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, "Adaylar ...
 
Özel, İstanbul ve Ankara anketlerini açıkladı
Yerel seçimlere sayılı günler kala CHP lideri Özgür Özel, İstanbul ve ...
CHP adayı Tugay'dan iftar programında birlik mesajları!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Karabağlar'da ...
Dağ'dan 'logo' eleştirilerine yanıt: Derdim 4,5 milyon İzmirliye hizmet!
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir adayı Hamza Dağ, kampanyasında AK Parti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva