HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2013 Cumartesi - 17:23

Güler açıkladı: Pasaport ve ehliyette yeni dönem

İçişleri Bakanı Muammer Güler, yeni ehliyetlerin 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanacağını söyledi. Güler, pasaportların da bundan sonra emniyet müdürlüklerinden değil, nüfus müdürlüklerinden alınacağını açıkladı.

Güler açıkladı: Pasaport ve ehliyette yeni dönem

ANKARA - İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlığının 2014 yılı bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu.
 
Sürücü belgelerinin uluslararası geçerliliğini sağladıklarını ifade eden Güler, 1 Ocak 2015'ten itibaren yeni ehliyetlerin verilme işlemine başlanacağını bildirdi.
 
Güler, ilk defa sürücü belgesi alanlar için aday sürücü uygulaması getirildiğini, yapılacak değişiklikle, trafikte yayalara ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere verilecek cezaların artırılacağını vurguladı.
 
Bakan Güler, muayenesiz araçlarının satışının engelleneceğini, belirli zamanlarda kış lastiği takmanın zorunlu hale getirileceğini söyledi.
 
PASAPORTTA YENİ DÖNEM
Emniyet tarafından verilen pasaportların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce verileceğini, böylece pasaport işlerinde görevli 3 bin 500 polisin emniyet ve asayişte görevlendirileceğini ifade eden Güler, "Yılda yaklaşık 2.5 milyonun üzerinde düzenlenen araç trafik belgesi kaldırılacak, yerine araç muayene istasyonlarının vermiş olduğu araç muayene raporu yeterli olacak. İkinci el araç alım satımlarında malik dışında başka bir husus değişmiyorsa, vatandaş emniyete gitmeyecek. Araç tesciline ilişkin araç tescil belgesi, satış işleminin yapıldığı noterlikte düzenlenecek. Bu sayede emniyete yılda 4 milyon vatandaş gitmeyecek ve emniyetin bu konudaki işlemlerinde de yüzde 85 azalma olacaktır" diye konuştu.
 
Güler, vatandaşların sürücü kursunu bitirdikten sonra yapılan sınavda başarılı olması halinde, artık sürücü belgesini almak için kurum kurum dolaşmayacağını, sürücü belgesi basılarak adresine gönderileceğini belirterek, "90'a yakın belge artık istenmeyecek" dedi.
 
'SURİYELİLER OY KULLANAMAZ'
Açıklamalardan biri de Suriye'den gelenlerin oy kullanacağı iddialarına ilişkindi.
 
İddiaları yalanlayan İçişleri Bakanı Güler, Suriyelilere asla Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilmediğini bildirerek "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kimse seçimlerde oy kullanamaz" dedi.
 
İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak kolluk personelinin eğitimine büyük önem verdiklerini belirterek, emniyet personelinin yarısının her yıl hizmet içi eğitimden geçtiğini söyledi.
 
'600 BİN SURİYELİ VAR'
Milletvekillerinin Suriye'li sığınmacılar konusunu gündeme getirdiğini belirten Güler, açık kapı politikası gereğince, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeliler Türkiye'nin kapılarını açtıklarını ifade etti. Bunun geçici bir koruma olduğuna dikkati çeken Güler, çadırkentler ve konteyner kentlerde 205 bin 503, kamp dışında ise 400 bin olmak üzere, toplam 600 bin Suriye'nin kaldığını söyledi.
 
Güler, Suriyelilerin Türk vatandaşlığına alınma konusu ile ilgili olarak, şöyle konuştu:
 
"Kanuna göre Suriye'li başka bir yabancının Türk Vatandaşlığı'na alınma başvuru yapma hakkı, istisnalar hariç, kesintisiz olarak 5 yıl Türkiye'de ikamet etme şartına bağlıdır. Suriyelilerin Türk vatandaşlığını kazanmaları ile ilgili özel bir düzenleme yoktur, sadece kanuna göre vatandaş olabilirler. Bugüne kadar Suriye uyruklu yabancılardan Türk vatandaşlığını kazananların sayısı, 1923'ten günümüze kadar 5 bin 730'dur, büyük çoğunluğu da evlenme yoluyla kazanmıştır.
 
Suriyelilere asla Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilmemiştir. (Muhalefetin verildiğini söylemesi üzerine) Onlar sahtedir. Kamplarda kalanlara tanıtım kartı veriliyor. 'Suriyelilere seçimlerde oy hakkı verilecek mi?' diye soruldu. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 11. maddesinde başvuru için aranan şartlar belirtilmiştir. Buna göre, bir yabancının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için kesintisiz 5 yıl oturma şartı vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, ister Suriyeli ister başka bir ülkenin vatandaşı olursa olsun, kimse seçimlerde oy kullanamaz."
 
Güler, 2013'te 45, 2012'de 27, 2011'de 31, 2009'da 3 ve 2008'de 1 Suriyelinin Türk vatandaşlığına alındığını açıkladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anayasa Mahkemesi’nden 5 partiye suç duyurusu
Anayasa Mahkemesi'nin siyasi parti mali denetimlerine ilişkin kararları ...
Fadime Ayvalıtaş’ı oğlunun yanına anneler uğurladı
Gezi Parkı protestolarının ikinci gününde Ümraniye'de eylem yaparken bir ...
İzmir Erdal Eren’i andı: ‘12 Eylül aklanmaz!’
Emek Partisi üyeleri ve Emek Gençlik Grubu Kıbrıs Şehitleri girişinde ...
 
Kar topu öfkesi kurbanı Yusuf karlara gömüldü…
İstanbul’da arkadaşlarıyla oynarken kartopunun isabet ettiği taksinin ...
Orası artık Demokrasi ve Özgürlükler Adası!
27 Mayıs darbesi döneminde Demokrat Parti'lilerin yargılandığı Yassıada'nın ...
Emekli Orgeneral Koman tahliyeden 3 ay sonra vefat etti
28 Şubat davası sanığı, eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman hayatını ...
 
Diyanet cevapladı: İzinsiz müzik ve kitap indirmek caiz mi?
Telif hakları konusunda büyük sıkıntılar yaşayan sanatçılara Diyanet'ten ...
10 bin internet sitesi yasaklandı!
Son dönemlerde hızla artan Türkiye’deki internet trafiğiyle beraber internet ...
‘İzmir’in Çernobil’inde flaş yargı gelişmesi: Soruşturma izni
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin kamu görevlilerine soruşturma yapılmasına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva