HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Haziran 2011 Pazar - 10:11

Gençliğin dünü bugünü masaya yatırıldı

Konak Belediyesi ve Ulusal Eğitim Derneği’nin birlikte gerçekleştirdiği ‘Gençliğin Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu bir panel düzenlendi.

Gençliğin dünü bugünü masaya yatırıldı

İZMİR - Panel öncesi, Marksist-Leninist Türk devrimcisi olarak bilinen ve 68 kuşağının sembolü haline gelen Deniz Gezmiş’in asılmadan önceki son görüntüleri gösterildi, ölmeden önce yazdığı mektup ise barkovizyondan seslendirildi.
 
21. ve 22. Dönem Balıkesir Milletvekili Tamer Kanber’in oturum başkanlığını yaptığı panele; Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan, Eğitimci-Tarihçi Aytekin Sözen ve Türkiye Gençlik Birliği Başkanı İlker Yücel konuşmacı olarak katıldı. Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nden gerçekleştirilen panelde, 1700’lü yıllarda başlayan gençlik ayaklanmalarının günümüze kadar gelişi tarihsel çizgi içinde masaya yatırıldı.  
 
Osmanlı Dönemi’ndeki gençlik hareketlerini ele alan Tarihçi-Yazar Aytekin Sözen, İlk gençlik ayaklanmasının Kanuni Dönemi’nde 1550’li yıllarda medreselerdeki öğrenciler tarafından başlatıldığını, 1590’larda da tekrarlandığını anlatan Sözen, “1700’lü yıllarda, Celali ayaklanması oldu, bütün gençler öldürüldü. 1800’lerde hiç ayaklanma yok. 19. YY’da Avrupa’daki gelişmelerle Osmanlı’da açılan batı tarzı okullarda okuyan öğrenciler arasında hareketlenmeler başladı. Buna Jön Türk Hareketleri denir. 1876, sosyalizmin, liberalizmin tartışıldığı yıllar. Milliyetçiliğin dünyaya yayıldığı yıllar. Gençler meşrutiyeti savunuyor. Abdülaziz’i tahttan indirerek, yerine 5. Murat’ı geçiriyorlar fakat beş ay sonra yerine 2. Abdülhamit’i geçiriyorlar.Abdülhamit, tahta geçene kadar devrimci bir rol oynayan Jön Türkler’i desteklemiş, tahta geçince onları ezmiş. 1876 sonrası gençler tekrar ayaklanmış. Bu kez liseli gençler de ayaklanmalara katılmış. ‘Devrim Derneği’ni kurmuşlar. Yani gençler Osmanlı’dan beri hareket içinde. Çeşitli dernekler, gruplar kurmuşlar” dedi.
 
Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan, Türkiye gibi ulusal kurtuluş savaşı veren ve devrimler yapan ülkelerde benzer şeyler yaşandığına dikkat çekerek, “Bağımsız Türkiye’nin kurtuluşunu gençlere borçluyuz. Kurtuluş Savaşı’ndaki askerlerin çoğu gençti, asker yaşı 15’e kadar iniyordu. İzmir’in işgali sırasında İstanbul’da çeşitli mitingler düzenleniyor, gençler Amerikan Mandası’na karşı, tam bağımsızlığı savunuyorlar. Türk gençleri 1912 Balkan Savaşı’ndan bu yana savunmayı öğrendiler” diye konuştu.

Gençleri temsil eden Türkiye Gençlik Birliği Başkanı İlker Yücel ise, gençlerin her zaman örgütlü mücadele verdiğini belirterek, “1870’li yıllarda II. Abdülhamit’in istibdat’ına (baskısına) karşı hürriyet mücadelesi verilmiştir. O dönemde gençler baskıya, emperyalizme karşı. Türkiye’deki hareketlere baktığımızda kamuculuk ve milliyetçilik üzerine olduğunu görüyoruz. 68’lerde de sosyalizmi öne çıkaran Deniz Gezmiş var. Maceracılıktan uzak bir gençlik mücadelesi gözleniyor. Günümüzde de gençlerde geleceksizlik ve bağımsızlık bilinci çok yüksek” dedi. Yücel, Türkiye’nin Atatürkçü gençliğini temsil ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:“YGS eylemleri yapan gençler tam bağımsızlık sloganları atıyor. 50 yıldır Atatürk öğretilmiyor. Türkiye’yi tarikatlar sardı. Gençler hep Atatürk’e sarılmıştır. Cumhuriyet mitinglerinde gençler hep ön plandaydı yine öyle olacak. Türkiye Gençlik Birliği (TGB), ulusal birliğin bozulması planına karşı kurulmuş bir birliktir. Hükümet tarafından izleniyoruz. Bizim eylemlerimizi durdurmaya çalışıyorlar. Üyelerimizin hemen hepsi CHP’lidir. TGB 5 yılda büyük bir kitleye dönüştü. Atatürk devrimlerini kararlılıkla savunmaktayız.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'i fotoğraflarla anlattılar
Konak Belediyesi’nin fotoğraf kursuna katılan öğrenciler Dr. Selahattin ...
Karabağlar da EXPO 2020’ye talip
Urla, Seferihisar, Narlıdere, Gaziemir ve Buca’dan sonra Karabağlar Belediye ...
Sağlığa pedal çevirdiler
Konak Belediyesi ve İzmir Bisiklet Derneği’nin ortak girişimiyle düzenlenen ...
 
Şeref Karayalçın Futbol Turnuvası başladı
Futbolcu adayı çocuklar, Bayraklı Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen ...
Başkanı gördü, 'traş'ı kesti
Başkan’ı görünce, traşı kısa kesti Ürkmez’de vatandaşlarla bir araya gelen ...
Atık yağınızı atmayın!
Konak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yaşar Arslanbuğa’dan atık ...
 
Konak’tan Dünya zirvesine
Konak Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü 13–14 yaş grubu Yıldız Basketbol ...
Konak Kent Konseyi’nde sertifika coşkusu
Kadın meclisinin düzenlediği Kihep, Rusça, İngilizce, İşaret dili, yoga, ...
Karabağlar’ın girişimci kadınları sertifikalarını aldı
Karabağlar Belediyesi’nin, KOSGEB, Bostanlı Rotary Kulubü işbirliğiyle, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva