HABERLER>GÜNCEL
17 Temmuz 2023 Pazartesi - 09:12

Fokların yuvasındaki demir kazığa itiraz!

Egedesonsöz’ün gündeme getirdiği Karaburun Mordoğan’daki Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına dikilen demir iskelelerle ilgili bakanlıklara dilekçe veren Sualtı Araştırmaları Derneği uluslararası sözleşmelere aykırı yapılaşmanın kaldırılmasını talep etti.

Fokların yuvasındaki demir kazığa itiraz!

EGEDESONSÖZ – Nesli tehlike altında olan deniz ve kıyı canlıları ile kıyısal habitatlar üzerine çalışma yapan Sualtı Araştırmaları Derneği, Karaburun’daki Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına çakılan demir iskele ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dilekçe vererek kaldırılmasını istedi. 

FOKLARIN YUVASINA DEMİR KAZIK!

Dilekçede söz konusu yapılaşmanın 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası Basel Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtildi. Bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunun ifade edildiği dilekçede bu bölgelere müdahalenin yasak olduğu vurgulandı.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Sualtı Araştırmaları Derneği nesli tehlike altında olan deniz ve kıyı canlıları ile kıyısal habitatlar üzerine uzun yıllara dayanan araştırma ve koruma çalışmalarını aktif bir şekilde gerçekleştirmektedir.

İzmir, Karaburun, Mordoğan Ayıbalığı (Ardıç) mevki İzmir Körfezi'ndeki en önemli fok yaşam alanlarından biri olup, bölgede yaşayan yerel temsilcilerimizden gelen bilgi ve görsel belgelerden de anlaşılacağı gibi bahse konu kıyıda bir takım yapılaşmaların ve kıyı yapısını değiştirecek nitelikte müdahalelerin yapıldığı anlaşılmaktadır. Ek-l'de yer alan görsellerden de görüleceği üzere sahil şeridi ve hatta kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kaldığı görülen yapılaşmanın 3621 sayılı Kıyı Kanunu 4. 5. ve 6. maddelerine aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Ayrıca 1984'de taraf olduğumuz uluslararası Bern Sözleşmesi gereği nesli tehlike altında olan canlılar yaşam alanları ile birlikte korunmaları taahhüt altındadır.

Mordoğan Ardıç mevki ve Ayıbalığı kayalık kıyıları Türkiye'nin Önemli Fok Alanları arasında olup, "Foça-Karaburun bölgesi Türkiye'deki Öncelikli 5 Akdeniz Foku Yaşam Alanı arasına alınmıştır. Ayrıca, 2012 yılında onaylanarak 2013 yılında hayata geçen "Akdeniz Fokunun Türkiye'de Korunması Ulusal Stratejik Eylem Planı'nda (Ek-3) sınırları açıkça belirtilmiştir. Planın 13. sayfasında İzmir İli sınırları içinde "Planda belirlenmiş Önemli Akdeniz Foku Kıyı Alanları" ve 17. ile 26. sayfalar arasında ise "Türe Yönelik Tehditler" (özellikle Habitat Tahribatı ve Foklara Yavruladıkları Mağaralarda Verilen Rahatsızlıklar) ayrıntılandırılmıştır.

Öte yandan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'in 8. maddesi ve 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin 17. maddesinde nesli dünya çapında tehlike altındaki fokların yaşadıkları mağaralarda dalış yapmanın ve mağaralara her türlü girişin yasaklanmış olduğu kesin bir dille belirtilmektedir. Bölgede Akdeniz foklarının yaşadıkları Ardıç burnu ve civarındaki kıyılarda yer alan denizden girişli mağaralar ve kovuklarda Akdeniz foklarının yaşadığı ve yavruladıkları bilinmektedir (Bakınız Ek-2, Ek-3, Ek-4, Ek-6 ve Ek-7).

Ek-5 de sunulan ve Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK-MAM tarafından düzenlenen III. Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu Düzenleme Komitesi tarafından kabul edilen Kongre Bildirisinde de vurgulandığı üzere, ülkemiz kıyılarında özellikle belli başlı kıyı alanlarında Akdeniz foklarının yaşadıkları mağaralarda mevzuata aykırı insan baskılarına yönelik süreçler ayrıntılı aktarılmıştır.

Tüm bu bilgilendirmeler çerçevesinde, konunun yerinde incelenmesi, söz konusu iskele ve çelik konstrüksiyon kıyı yapısının izinlerinin kontrolü ve başkaca mevzuata aykırılık konularının belirlenmesi, yukarıda ayrıntılarıyla arz ve izah edilen ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeye aykırı kıyı yapılaşmasının ortadan kaldırılması ile inceleme sonuçlarından tarafımıza bilgi verilmesi hususlarında bilgilerinizi ve gereğini arz ederiz.

 
Menderes'te yaz okullarına büyük ilgi!
 
Berberlerin Kalbi İzmir’de atacak…
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erkan Hancı 17 Temmuz 2023 Pazartesi 10:50

Bu ne rezalet! Yetkililerden de kim izin verdiyse ve kim görmezden geldiyse haklarında dava açılsın. Onların yanlışları veya iltimasları yüzünden biz ve garip canlılar niye ceza görüyor?

Yorumu oyla      4      3  
ST 17 Temmuz 2023 Pazartesi 09:53

Halkın ücretsiz yararlandığı ve fokların yaşam alanı olan bir yere halk giremesin, foklar yaşamasın diye yapılan metal bir tesis, izin verenler ne yaptıklarının farkında mı acaba?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteoroloji uyardı: Sıcaklıklar pik yapacak!
Dünya Meteoroloji Örgütü, aşırı sıcakların 2 hafta daha süreceğini duyurdu. ...
İzmir'in yangın raporu... 1 günde 4 felaket!
İzmir ve Manisa'da bugün birçok ilçede çıkan 9 orman ve çalı yangını, ...
İzmir'de minik Deniz'in acı sonu... Düğüne ateş düştü!
Torbalı ilçesinde, kır düğün salonunda duvar yıkılması sonucu 1 çocuk ...
 
Göç İdaresi'nden göçmen sayısı açıklaması!
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki ...
Thodex vurgununda ceza açıklandı!
THODEX'İN kurucusu Faruk Fatih Özer'in Vergi Denetim Kurulu'na istenen ...
Gölette facia... En acı kurtarış!
İstanbul Silivri'de, serinlemek için gölete giren yabancı uyruklu 3 çocuktan ...
 
Erdoğan'dan şehit ailesine taziye!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane'de motosikletin çarpması ...
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen ...
Depo alev alev yandı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, bir marketin deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva