HABERLER>GÜNCEL
20 Temmuz 2015 Pazartesi - 09:41

Flaş! İzmir’de kent kart krizinde yargıdan bomba karar

Ankara İdare Mahkemesi, günde 1.5 milyon İzmirlinin kullandığı toplu taşıma sistemi ile ilgili kritik bir karar verdi. İdare Mahkemesi, elektronik kart ihalesini yeni kazanan firma ile ilgili açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında ‘İhale, işi bilmeyen firmaya verildi. Telafisi güç zararlar doğabilir’ vurgusu öne çıktı. Bu kararla birlikte, 40 milyon liralık ihale ile ilgili sözleşme iptali gündeme gelebilir.

Flaş! İzmir’de kent kart krizinde yargıdan bomba karar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü, kent içi toplu ulaşım ile ilgili geçtiğimiz ocak ayında bir ihale yaptı. İhaleye iki firma teklif verdi. Teklif sahiplerinden biri 1999’dan beri ESHOT’un yaptığı ihaleleri kazanan Kent Kart Ege Elektronik San. Ve Tic. A.Ş., diğeri ise Kartek Kart ve Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş. oldu.
 
İTİRAZLARDA SONUÇ ALAMADI
Yapılan ihaleyi Kartek A.Ş. şirketi kazandı. İhaleyi kaybeden Kent Kart A.Ş. tarafı başlangıçta ESHOT’a daha sonra Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itirazlarda bulundu. Şirketin itiraz başvurularında iki konu öne çıktı. Bunlardan ilki, ihaleyi kazanan Kartek A.Ş.’nin iş deneyiminin yetersiz olduğu, ikincisi ise kamu zararına sebep olunacağı iddiasıydı. Her iki kurumdan da ret yanıtı alan Kent Kart, yürütmenin durdurulması talebi ile idare mahkemesine dava başvurusu yaptı.
 
‘KAMU ZARARI OLUŞUR’
Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde KİK’e karşı açılan davaya ESHOT da müdahil oldu. Kent Kart tarafı dava başvuru dilekçelerinde de aynı iddialara yer verdi. “Her idari karar kamu yararına uygun olmak zorunda” denilen dilekçede, ihaleyi alan firmanın, ihaleye konu işlerin üstesinde gelecek bir deneyiminin olmadığı ileri sürüldü. Dilekçede ayrıca ihalenin Kartek’e verilmesi halinde kamu zararı oluşacağı iddia edildi. Dilekçede, kendilerinin bayilere verdiği komisyon oranının daha yüksek olduğu, ayrıca işletim maliyetlerinin ise daha düşük olduğu savunuldu.
 
KİK: KARAR HUKUKA UYGUN
Davalı durumdaki KİK ise geçtiğimiz 25 Mayıs günü mahkemeye sunduğu savunmada, açılan davanın reddini istedi. KİK tarafı, ‘Alınan kurul kararı hukuka ve mevzuata uygun... Davanın reddi gerekir. Hukuka aykırı bir durum yok ve davacının da telafisi güç zararı doğmaz’ yönünde bir savunma yaptı.
 
‘O TEKLİF DEĞERLENDİRME DIŞI BIRAKILMALIYDI’
İdare mahkemesi ise tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını geçtiğimiz 3 Temmuz’da verdi. Mahkeme, iş deneyimi yeterli değil denilen Kartek A.Ş.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine hükmetti.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre mahkeme oybirliği ile aldığı kararda, davacı şirketin yaptığı şikâyet başvurusu için verilen ret kararı için “Hukuka uyarlık bulunmamaktadır” dedi. Kararın devamında “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilir” denilerek yürütmenin durdurulması istendi.
 


GÜNDE 1.5 MİLYON KİŞİ KULLANIYOR
İzmir genelinde günde ortalama 1.5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Kent genelinde 1900 otobüs taşıma yapıyor. Otobüslerin yanı sıra metro, banliyö hatları ile birlikte deniz ulaşımında kullanılmak üzere günde 300 bin kartın dolumu yapılıyor. Söz konusu taşıma araçlarında kurulu bulunan cihaz sayısı ise 3 bin 852. (Hürriyet)

 
Geleceğin modacıları İEÜ'de yetişiyor
 
Kılıçdaroğlu AK Parti’yle koalisyon şartını açıkladı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emre 30 Eylül 2015 Çarşamba 13:39

1999 yılında kimsede kentkart yoktu ve sistem sıfırdan yapıldı ama 2014 yılında 1 buçuk milyon izmirlide kent kart vardı ve sistem değişikliğine gidildiğinde bu hatalar meydana geldi biraz kafamızı yoralım beyin bedava

Yorumu oyla      11      5  
20 Temmuz 2015 Pazartesi 17:38

1999 yılında kentkart işi aldığında hangi tecrübesi varmış?

Yorumu oyla      11      8  
Dikilili 20 Temmuz 2015 Pazartesi 13:22

Ben bayramın birinci günü Dikiliye gittim. ESHOT sitesinde saat 7,20 de servis vardı. Gittiğimizde olmadığı söylendi. Saat 10'a koymuşlar. Herkesi dolmuşlara yönlendirdiler. Ben o gün tam 30 TL zarar ettim. Yani Kocaoğlu ikibuçuk aydan beri bir servis saatlerini oturtamadı. Bu kadar beceriksiz başkan olmaz. Müdürlerini hiç mi denetlemiyorsun. Hala BEN PERSONELİME SÖZ SÖYLETMEM mantığında mısın? hala böyleysen hergün Dikiliye gidenler senin kulaklarını çınlatırlar. Bir daha Dikilililerden oy nasıl alacağız? yazık....

Yorumu oyla      20      10  
TC misafir 20 Temmuz 2015 Pazartesi 11:24

İbrahim isimli arkadaş daha hala devam eden eksiklik ve sorunları dile getirmiş, ücretsiz aktarmaya kalan dakika görünmüyor, ücretsiz binişlerde ise bakiyeyi göstermiyor ve ne yazık ki kartı sisteme önceden tanımlatmış olmama rağmen bayramda yine hata verdi. Duraklardaki otobüslerin geliş süresi uzun zamandır birçok durakta yok ve hatta aynı sorun izban duraklarında da mevcut saatler bile yanlış bunlarla ilgilenen bir görevli yok mu?

Yorumu oyla      24      10  
20 Temmuz 2015 Pazartesi 11:17

KİK ihale doğru yapılmıştır diyor mahkeme hayır... Mümkünse kentkart bu şehre bir daha gelmesin.

Yorumu oyla      20      17  
20 Temmuz 2015 Pazartesi 10:31

Türkiyeyi de böyle yöneteceğiz denilen İzmirde durum bu.

Yorumu oyla      27      20  
ÖNDER BATURLAR 20 Temmuz 2015 Pazartesi 10:25

Kızımın öğrenci kartı için 3 kere eshot merkezine gittim,hala öğrenci kartlarını düzeltemiyorlar,kızımın kartı tam ücret basıyor.

Yorumu oyla      29      13  
ibrahim 20 Temmuz 2015 Pazartesi 09:59

isabetli olmuş.birinin bu işe dur demesi gerekiyordu.aradan 50 gün geçmiş hala tam anlamıyla çalışmayan bir sistem var.defalarca kartım sıfırlandı.değişen bir şey olmadı.sanki tüm eshot zararını benden çıkarıyor hissine sahibim.90 dk işlemiyor ve işi gücü bırak eshot kart müdürlüğüne git diyorlar.sanki kabahatli benmişim gibi.eski düzeni tekrar görmek istiyoruz.seyyar bayiler çalışmıyor,bakiye görüntüleme,durak bilgilendirme gibi hizmetler devre dışı.kaç dk kaldı göremiyorsunuz.tam bir karşama ve çözüleceğini de sanmıyorum.

Yorumu oyla      36      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleceğin modacıları İEÜ'de yetişiyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), geleceğin moda tasarımcılarına ev sahipliği ...
Ciğerlerimiz yandı: 1250 hektar orman kül oldu
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde ve Mersin'de meydana gelen yangınlarda toplam ...
Beyoğlu'nda sabaha karşı dehşet: 5 yaralı
İstiklal Caddesi’nde bir kişi tartıştığı grubun üzerine tabancayla ateş ...
 
İzmir'de uyuşturucu operasyonu: Orman zehir tarlası olmuş!
İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde ormanlık alana ekili 2 bin kök hintkeneviri ...
İzmir'de koca dehşeti: 10 günlük eşini...
İzmir Bayraklı’da geçen ay taksi şoförü 28 yaşındaki Savaş K. ile kaçarak ...
TSK: Suriye sınırında 514 kişi yakaladı
Genelkurmay Başkanlığı kaçak yollarla Türkiye’ye ve Suriye’ye geçmeye ...
 
Meteoroloji'den kritik uyarı: Afrika sıcakları geliyor!
Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle hafta başından itibaren ...
İzmirli dışarıda yemeyi seviyor!
İzmir'de yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 57'si yeni açılan ...
Ayvalık'tan Midilli'ye her gün 300 mülteci!
BM verilerine göre, Türkiye üzerinden sadece mayıs ayında 7 bin 200 Suriye, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva