HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Haziran 2012 Perşembe - 09:08

Fitch’ten Büyükşehir’e 5.onay

Büyükşehir Belediyesi, Fitch Ratings’in verdiği “BB+/AA durağan” olan kredi notunu korumayı başardı. Değerlendirmede, Büyükşehir’in Hazine borçlarını 2012 yılında tümüyle ödeyecek olmasının etkisi görüldü. İzmir‘in aldığı “AA durağan” notu, çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisi anlamına geliyor.

Fitch’ten Büyükşehir’e 5.onay

İZMİR - Dünyanın en saygın kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch Ratings tarafından beşinci kez değerlendirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, “BB+ durağan” olan kredi notunu korumayı başardı. Aralarında Japonya ve İspanya’nın da bulunduğu birçok ülkede not düşürmeye giden Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “BB+ durağan” görünümlü kredi notu ile “AA durağan” görünümlü ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken, İzmir’in şeffaf ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdüğü belirtti.
 
Ünlü derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in 19 Haziran 2012 tarihinde yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine Müsteşarlığı’na 2007 yılında 1 milyar 457 milyon TL olan borç yükümlülüğünün, 2011 yılı sonunda 177 milyon 700 bin TL’ye düşmesi ve 2012 yılı sonunda da tümüyle ödenecek olmasının, değerlendirmede etkili olduğu ifade edildi. Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yapılan değerlendirmeler içinde 2011 yılında en iyi bütçe performansına imza attığı ve borçlanma öncesi bütçe fazlasının toplam gelire oranının 11,5 seviyesinde olduğu belirtildi. 
 
Fitch Ratings’in raporunda, Türkiye nüfusunun yaklaşık %5’ini barındıran ve bölgenin merkezi olan İzmir’in çeşitlenmiş ekonomik yapısıyla milli gelirin %8’ine, vergi gelirlerinin %10’una ve ihracatın %6’sına katkıda bulunduğu, ülke ortalamasının üstünde olan refah ve büyüme göstergeleriyle güçlü bir sosyo ekonomik yapıya sahip olduğu bilgileri de yer aldı.
 
“BELEDİYE’NİN YÖNETİMİ BAŞARILI”
Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği harcamalarda en büyük payın kentsel dönüşüm ve toplu taşıma sistemlerine ayrıldığı belirtildi. Borç geri ödemeleri hariç olmak üzere; sermaye harcamalarının toplam giderlerin %50’sini oluşturmaya devam edeceği, yatırım harcamalarının ise belediyenin başarılı yönetimiyle İzmir’in bütçesi içinde yönetilebilir olduğu kaydedildi. Fitch uzmanları, İZBAN’ın yüksek kapasiteyle faaliyet göstermeye başlamasıyla bilet gelirlerinin artarak belediyeye güçlü bir katkı sağlamasının beklendiğini ifade etti. Raporda, geliştirilmiş bütçe gerçekleşmeleriyle disiplinli faaliyet giderlerinin Büyükşehir Belediyesi’ne faaliyet marjlarını yönetmekte daha fazla esneklik sağladığı açıklandı. Açıklamada ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin zorunlu harcamalar payını önceden tanımlanmış seviyelerde tutmayı başardığı ve yatırımları fonlama kabiliyetini elinde bulundurduğu; 2009 yılından bu yana ulusal çapta mali yönden alınan tedbirlere paralel olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öngörülen gelirlerini de % 97 oranında gerçekleştirmeyi başardığı da kaydedildi.
 
ULAŞIMIN ALTI ÇİZİLDİ
Fitch değerlendirmesinde, trafiğin büyük bölümünün İzmir Körfezi’nin yakınında olduğu göz önüne alınarak Büyükşehir Belediyesi’nin deniz taşımacılığını diğer taşımacılık kollarına alternatif olarak getirmeyi amaçladığı ve bu amaçları karşılayacak olan modern vapurların alımı ve yeni vapurlara uyumlu yeni iskelelerin yapımı için düğmeye bastığı yönündeki başlıklar öne çıkıyor Söz konusu vapur projeleri için tüm otoritelerden gerekli onayların alındığı, proje finansmanı için Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası çok taraflı kredi kuruluşlarıyla görüşme halinde olduğu bildirildi. Raporda, yakın zamanda yenilenen banliyö tren hattıyla yeni tramvay hatlarının bağlantısının sağlanacağı ve hattın kentin en yoğun nüfus bölgelerini birbirine bağlanmasının planlandığı ifade edildi. Söz konusu tramvay projesinin gerçekleşmesi için Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı’nın onayının beklendiği üzerinde de duruldu.
 
NOTLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Fitch Raitings’in İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği “BB+ durağan” notu, bu kategorideki kurum ve menkul kıymetlerin piyasa tarafından asgari düzeyde spekülatif özelliklere sahip sayıldığını ve zamanla ekonomideki olumsuz gelişmelerden etkilenebileceğini gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı “AA durağan” ulusal kredi notu ise çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisini göstermenin yanı sıra, ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılama kapasitesinin çok güçlü olduğu anlamına da geliyor.
 
Derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara, mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN TUFAN 22 Haziran 2012 Cuma 09:08

BELEDİYELERDE İZMİR ÖRNEĞİ GİBİ KAYNAKLAR YERİNDE KULLANILIRSA BORÇ ÖDEYEREK DE BAŞARI SAĞLANIR. CHP FARKI BURADA.

Yorumu oyla      11      5  
ŞEHİRDEKİ YABANCI 21 Haziran 2012 Perşembe 21:48

BU ÜLKE İKİ AZİZDEN ÖZÜR DİLEYECEK ER VEYA GEÇ

Yorumu oyla      13      5  
ahmet k 21 Haziran 2012 Perşembe 13:30

AZİZ BAŞKAN belediyecilik kursu versin :D

Yorumu oyla      18      6  
mehmet eriş 21 Haziran 2012 Perşembe 12:05

Aziz başkan ;yaptıklarıyla İzmir i nereye taşıdığını tüm dünya görüyor ve notunuda veriyor.Vergi vermede 3,hizmet alma payında ise 71 sırada.Ankara 5milyar borç batağında ama maliye onu görmüyorbile .İzmir le gurur duyuyoruz.

Yorumu oyla      21      6  
itfaiyeci hakan 21 Haziran 2012 Perşembe 11:20

İZMİRİN GURURU AZİZ KOCAOĞLU.İŞTE BAŞKAN İŞTE HİZMET.İZMİR AZİZDİR AZİZ KALACAK..

Yorumu oyla      26      6  
turabi 21 Haziran 2012 Perşembe 10:28

belediye iyi yönetilmiyor diyenlere kapak olsun.

Yorumu oyla      30      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meis adasına ilk ulaşan Aliağalı Bahadır oldu
Antalya’nın Kaş ilçesinde hafta sonu bu yıl 15’incisi düzenlenen Likya ...
İzmir’in yeni fuar alanına itirazlara ret!
Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de kuracağı, Ermit Mühendislik’in 259 ...
Gaziemir’de asfalt seferberliği
İzmir’in en hızlı gelişen ve nüfusuna her yıl yaklaşık 10 bin kişi eklenen ...
 
Fransız sanatçıların gözüyle Gediz Deltası
Karşıyaka Belediyesi Doğa Derneği işbirliğiyle Fransız fotoğraf sanatçıları ...
Karaburun en güzel kara keçisini seçiyor
Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri ...
Bornova'nın genç kaşif sayısı 5 bin oldu
Genç Kaşifler Bilim Merkezi’nde üç aydır eğitim gören 350 öğrenci mezun ...
 
Anadolu Caddesi’ne 4 üst geçit daha geliyor
Büyükşehir Belediyesi; Girne Kavşağı, Karşıyaka Devlet Hastanesi önü, ...
Bergama'nın asansörleri uzmanlara emanet
Bergama Belediyesi asansörlerin yıllık kontrolleriyle ilgili bir protokol imzaladı.
Minik Defne'de Avrupa'yı dize getirdi şampiyon oldu
Konak Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Satranç sporcusu 2012 yılı 9 Yaş ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva