HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Nisan 2013 Pazartesi - 16:18

Firmadan o iddiaya yanıt: İzmir’in suyuna asit mi karışıyor?

CHP Manisa Milletvekili Ören’in Meta Madencilik’e ait Nikel Madeni Tesisi’nin İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Gördes Barajı’nı tehdit ettiğini söyleyerek suya asit karıştığını ileri sürdüğü açıklamaya şirketten yanıt geldi. Firma, inşaatı devam etmekte olan tesiste şu an 1 gram bile sülfürik asit olmadığını açıkladı.

Firmadan o iddiaya yanıt: İzmir’in suyuna asit mi karışıyor?

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ – CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in açıklamaları sonrası İzmir 2009 yerel seçimleri öncesinde yaşanan arsenik paniğine benzer bir korku yaşadı. 

- CHP'li Vekil'den şok iddia: İzmir'in suyuna asit karışıyor...

CHP’li Ören Manisa’nın Akhisar ve Gördes ilçeleri ile Balıkesir’in Sırdırgı ilçesi sınırlarında yer alan Meta Madencilik’e ait Nikel Madeni Tesisi’nin İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Gördes Barajı’nı tehdit ettiğini söylemiş, “Tesiste nikel çıkarmak için kurulan havuzlardaki sülfürik asit suya karışıyor. Dağın tepesinde olan tesis İzmir için çok ciddi tehlikeli. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuşacağım. Açılan davalar ve yargı süreci var. Belediye bu işe müdahil olsun” demişti.
     
Bu açıklama sonrası madenin aldığı ÇED onayına açılan iptal davasına İZSU’nun da müdahil edilmesi ve TMMOB’un İzmir Şubesi’nden gelen ‘İddialar dikkate alınmalı’ açıklaması kentte o sorunun yüksek sesle sorulmasına yol açtı: İzmir’in suyuna asit mi karışıyor?

İşte bu gelişmelerin ardından beklenen açıklama geldi. Egedesonsöz’e yazılı bir açıklama gönderen Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., CHP’li Ören’in iddialarını yalanlarken, inşaatı devam etmekte olan tesiste şu an 1 gram bile sülfürik asit olmadığını bildirdi. Firma Ören’in yetersiz araştırma sonucu İzmir halkını korkuya sevk ettiğini ayrıca Büyükşehir Belediyesi ile İZSU’yu da zan altında bıraktığını vurguladı.

İŞTE FİRMADAN GELEN AÇIKLAMA
23.Nisan.20213 tarihli EGEDE SON SÖZ isimli haber sitesinde, Sn. Fatih YAPAR’ın haberinde yer alan “İzmir’in Suyuna Asit Karışıyor” iddiasını ortaya atan CHP Manisa Milletvekili Sayın Hasan Ören, bazı çevrelerin gerçek dışı iddialarını birazcık araştırmış olsaydı, bu talihsiz açıklamayı yapmazdı.
 
META Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak, kurduğumuz nikel tesisi, dünyanın en ileri teknolojisine sahip ve çevre ile uyumlu kapalı devre çalışan bir sistemdir. İnşaatı devam etmekte olan tesiste şu an 1 gram bile sülfürik asit yoktur. Sülfürik asit hiçbir şekilde havuzlarda bulunmayacak, kapalı çelik tanklarda depolanacaktır.



Proje kapsamında;
• Evsel atıklar dâhil, hiçbir atık dışarı deşarj edilmeyecektir.
• ÇED sürecindeki tüm değerlendirmeler, Avrupa Birliği normlarında yapılmıştır.
• Tesisteki işlem sonrası kalan bakiye asit içermediği gibi, tamamen zararsız atık olmasına rağmen, tam sızdırmaz bir atık barajında depolanacaktır.
• Tesis ve maden işletmesi, Gördes Barajı Su Toplama Havzası uzak koruma sınırının da dışındadır.
• İzmir’e su sağlayan Gördes Barajı Su Toplama Havzasına katı-sıvı hiçbir atık, deşarj bırakılması söz konusu değildir.
 
Sayın Vekil, kendi danışmanına sorsa veya T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projemiz için alınan ÇED onayının kapsamını istese, çok kolaylıkla bu bilgilere ulaşabilirdi.
 
Aslında belli çevrelerin gerçek dışı beyanlarını biraz hassasiyetle araştırsa; bu kişilerin ideolojik olarak tüm madenciliğe karşı çıktığını, toplumsal, hukuksal ve bilimsel zeminde görüşleri kabul görmediği için çevre olgusunun arkasına saklanarak, gerçek dışı beyanlarla İZSU’yu konuya müdahil etmeye çalıştıklarını kolaylıkla anlayabilir, hatta bu çevrelerin Gördes Barajı Su Toplama Havzasındaki tarım arazilerinde gübre kullanabilmek için, İZSU Su Havzası Koruma Yönetmeliğinin ilgili maddesini iptal ettirmek üzere İZSU’ya dava açtıklarını öğrenebilirdi.
 
Bu araştırmaları yapmadan, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan Sayın Ören, açıklamalarıyla İzmir halkını korku ve paniğe sevk etmekle kalmamış, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’yu haksız yere töhmet altında bırakarak, ülkemize en ileri teknolojiyi getiren firmamız hakkında da haksızlık düzeyinde bir açıklama yapmıştır.

Sonuç olarak; böylesi teknolojik ve büyük bir yatırımla ilgili ciddi bir araştırmaya dayanmadan yapılmış ve milletvekili sorumluluğundaki bir kişiden beklenmeyecek derecede talihsiz bir açıklamadır. İzmir’in suyuna hiçbir şekilde asit ve benzeri zararlı bir maddenin karışması söz konusu değildir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SUYUMUZ TEMİZ 30 Nisan 2013 Salı 12:52

SAÇMA SAÇMA YORUMLAR YAPACAĞINIZA ÇEŞMENİZDEN AKAN SUYU ANALİZE GÖNDERİN DE GÖRÜN BEN GÖNDERDİM HAZIR SULARDAN BİLE DAHA SAĞLIKLI SULARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İÇEBİLİRSİNİZ.

Yorumu oyla      12      7  
Ertuğrul Özkan 30 Nisan 2013 Salı 07:37

Siz o firmanın ..Evet baraja asit karışıyor maalesef ...diyeceğini mi sanmıştınız yoksa ? Çok safsınız.

Yorumu oyla      15      6  
Orhan Yılmaz 29 Nisan 2013 Pazartesi 18:10

İzsu dev bir kuruluş ama nedense görevini tam yapmıyor.Bir işe başlıyor ve denetimsizlikten yarım bırakılıyor.Özdere sokaklarında su çalışmaları yapıldı gezin bakın birçok iş yarım bırakıldı.2216 ve 2216/1 sokaklarda borular açıkta yollar gelişigüzel yapıldı.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Miniklerden Gaziemir’e hüzünlü veda
16. Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan konuk çocuklar Gaziemir’den ...
Büyükşehir’de uzay çağı! Başkan o astronotu ağırladı
NASA’nın ‘Apollo 16’ programında 1972 yılında Ay’a giden astronot Charles ...
Karşıyakalı gençler KARGEM’li olmak için yarıştı
Karşıyaka Belediyesi’nin “Eğitimde Fırsat Eşitliği” projesinin başarılı ...
 
CHP'li kadınlardan 'Kadın dostu' Çalkaya'ya plaket
CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, ilk plaketlerini “Kadın Dostu Başkan” ...
İZSU 40 milyonluk yatırımla 900 km şebeke döşüyor
Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in 18 farklı ilçesindeki 40 milyon liralık ...
Belenbaşı Organik pazarına kavuştu
Buca Belediyesi’nce projelendirilen ve İzmir İl Özel İdare ile birlikte ...
 
"Tatar Ramazan turizmi geliştirecek"
Çekimleri Ödemiş ve çevresinde yapılan ‘Tatar Ramazan’ dizisinin ilk bölümümü ...
İzmir'in 'Köy Meclis'i Seferihisar'da kuruldu!
Ocak 2013’te Seferihisar’daki dokuz köyün başlattığı “Geleceğin Köyleri ...
'Bozkır'ın Tezenesi'nin heykeli dikildi
Halk ozanı Neşet Ertaş, yaşamının son yıllarını geçirdiği Karabağlar'da ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva