HABERLER>SOSYAL MEDYA
28 Ocak 2015 Çarşamba - 22:05

Facebook alışkanlıkları beyinde iz bırakıyor

Yeni bir araştırma, Facebook bağımlılarının sosyal ağdaki eylemlerinin beyinde belirgin izler oluşturduğunu, bunun da davranışlarda kontrol zorluğu yarattığını ortaya koydu.

Facebook alışkanlıkları beyinde iz bırakıyor

Bilim insanları, Facebook'ta sıkça yapılan davranışların beyinde tespit edilebilen izler oluşturduğunu belirledi. Bir kedi videosunu beğenmek veya lise arkadaşlarınızın profillerinde gizlice gezinmek gibi 'dürtülerin', uyuşturucu bağımlılarında görülenlere benzer beyin faaliyetlerini tetiklediği belirtildi.

Dürtüleriyle hareket ederek Facebook'ta gezinen kullanıcılarının bu davranışı kontrol eden beyin bölgelerinin, uyuşturucu bağımlılarına kıyasla normal çalıştığı belirtildi.
California State Üniversitesi'nden psikolog Ofir Turel'in başını çektiği araştırmada, Facebook kullanıcılarının sosyal ağ ile bağlantılı pozitif dürtülere cevap vermeye duyarlı hale gelmiş olabileceği ifade edildi. Livescience sitesine açıklama yapan Turel, "Facebook bağımlıları davranışlarını kontrol edebiliyor. Ancak dürtülerle doğan davranışlarını kontrol edecek motivasyonları bulunmuyor. Bunun nedeni de sonuçların kötü olacağına inanmamaları" ifadesini kullandı.

'FIRSATI KAÇIRMA KORKUSU'
Facebook hakkında geçmişte yapılan birçok araştırma, sosyal ağın insanlar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, hatta depresyona girmelerine neden olabildiğini göstermişti.
Facebook'un neden olduğu etkilerden biri de 'fırsatı kaçırma korkusu' olarak tanımlanan FOMO. Bu durum, arkadaşlarınızın bir partide çekilen fotoğraflarını veya yedikleri güzel bir yemeğin görüntüsünü paylaşmaları gibi durumlarda beliriyor. Araştırmacılar, son yıllarda giderek artan 'Facebook bağımlılığının', istenmese bile sürekli ne olup bittiğini kontrol etmek olduğunu ifade etti.

TRAFİK IŞIKLARI DAHA ÖNEMSİZ
Yapılan deneyde, 20 üniversite öğrencisine Facebook kullanımı ile bağlantılı soruların yer aldığı anket verildi. Ardından Facebook logoları ve trafik işaretleri gösterilen deneklerin beyin faaliyeti manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemiyle  gözlemlendi. Öğrencilere bu esnada fotoğrafları gördüklerinde önlerindeki tuşa basmaları veya basmamaları söylendi.
Deneyde, denekler Facebook fotoğraflarına çok daha fazla ve hızlı bir şekilde bastı. Sonuçlar, Facebook işaretlerinin trafik işaretlerine kıyasla beyinde çok daha dürtü yaratan bir etkisi olduğunu gösterdi.

Turel ortaya çıkan sonuca bakıldığında, Facebook bağımlısı bir insanın trafikte ilerlerken yol işaretlerine değil, gelen Facebook mesajına daha fazla dikkat edeceğini söyledi.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKLİ
Araştırmacılar, Psychological Reports: Disability and Trauma dergisinde yayımlanan çalışmanın küçük bir homojen grup üzerinde yapıldığını ve daha fazla gözlemin gerektiğini belirtti.

Facebook araştırmacısı Nir Ayal ise sosyal ağın insanları dört ana faktörle kendisine çektiğini belirtti. Bunlar yalnızlık, stres veya sıkıntıyı temsil eden dürtü; Facebook'a girmek gibi bir aksiyon; haber akışında eğlenceli içerikler bulmak gibi beklenmedik veya değişen bir ödül; fotoğraf paylaşmak veya birisinin fotoğrafını beğenmek gibi yatırım olarak ifade edildi.
Ayal, Facebook'un kancasından kurtulmak için site bloklama gibi önlemler kullanılabileceğini belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Google eşcinsel kullanıcılarını kızdırdı
Goolge Translate'te eşcinsel kelimesinin başka dillere çevrildiğinde argo ...
Pirate Bay geri dönüyor
İsveç polisinin düzenlediği baskın sonucunda kapanan torrent devi Pirate ...
İnternetin en kötü şifreleri açıklandı
Hemen herkes sık sık "Şifrem neydi unuttum" yakınmasını kendi kendisine ...
 
Twitter’a yeni özellik: Sen yokken
Twitter'ın 'sen yokken' isimli yeni özelliği kullanımda. Yeni servis, ...
Je suis Charlie Twitter'a damga vurdu
Twitter'dan yapılan açıklamada eylemin gerçekleşmesinin ardından bugüne ...
Anonymous'tan Charlie Hebdo operasyonu
Küresel siber korsanlık örgütü Anonymous, Charlie Hebdo'ya gerçekleştirilen ...
 
Bu mail'i sakın açmayın!
Tüm dünyada etkili olan CryptoLocker adlı trojen'den sonra yeni bir tehdit ...
Yapay zeka Youtube ile test ediliyor
“Derin öğrenme” adı verilen bir yapay zekaya sahip olan robot, video, ...
Twitter Youtube'a rakip oluyor
Twitter'ın ipuçlarını 2014'te verdiği ve YouTube'a rakip olması planlanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva