HABERLER>EKONOMİ
5 Aralık 2015 Cumartesi - 12:07

Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!

İzmir’de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyular, Alsancak, Bayraklı ve Karşıyaka'da da yeni AVM yatırımları, ilk harç için gün sayıyor. Teknoloji marketleri de birçok noktada hizmet veriyor. Her birinde en az 50 farklı sektörden mağazanın bulunduğu AVM'lere karşı ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ise zor durumda kaldı.

Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!

İzmir'de 15 günde açılan iki büyük AVM ile sayı 22'ye ulaştı. Balçova'da; Agora, Özdilek, Palmiye, Novada Outlet, Asmaçatı, Kipa, Koçtaş, Bornova'da; Point, Forum Bornova, Park Bornova Outlet, Kipa, Koçtaş, İKEA, Karşıyaka'da; Mavibahçe, Ege Park, Koçtaş, Gaziemir'de; Optimum, Kipa, Karabağlar'da; İzmir Burda, Çiğli'de; Kipa, Konak'ta; Konak Pier, İzmir Park bulunuyor. Ayrıca Alsancak'ta Tariş Genel Müdürlüğü'nün yerine, Karşıyaka'da binası yıkılan CarrefourSA'nın yerine, Bayraklı'da ikiz tünellerin çıkışına, Üçkuyular'da pazaryerine yapılacak yeni AVM'ler ilk harç için gün sayılıyor. AVM'lerin yanı sıra teknoloji marketler her gün yeni bir şube açıyor. Teknosa, Vatan, Darty, Media Markt, Gold, Bimeks'in de aralarında bulunduğu teknoloji marketleri İzmir'in birçok noktasında hizmet veriyor.


 
"BU KADAR ARTIŞ BENİ ENDİŞELENDİRİYOR"
Park Bornova Outlet Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, AVM'lerin bu kadar hızlı yayılmasından endişelendiğini belirterek, İzmir'in de AVM'lerin yana yana açıldığı İstanbul ve Ankara gibi olmasından korktuğunu ifade etti. Öztezel, şöyle konuştu:
"İstihdam olarak doğru bir adım olarak düşünüyordum. Şimdi beni endişendiriyor, ürküyorum. İzmir'i herkes bilir. İzmir, giyimine özen gösteren, modayı takip eden, çarşıya önem veren, alışverişten hoşlanan bir kent. Ancak halkımızı bu kadar AVM'lerin içine kısıtlamaktan ne kazanacağız bilmiyorum. Saygı duyuyorum, ticaret yapılıyor hepsine başarı diliyorum. Ancak bu denendi. İstanbul ve Ankara'da yan yana AVM'ler açıldı. İzmir bu iki büyük şehrin akıbetine uğramasın. Anadolu'da 24 kentte AVM yok. Neden bu üç büyük şehir üzerinde bu kadar duruluyor? Yatırım noktasında da daha dikkatli olunmalı. Cirolar artıyor ama karlar düşüyor. Çünkü masraf çok. Biraz daha mütevazı olmamız gerekir. Yeniliklere çok açık biri olsam da biraz daha sadelikten yanayım ve bunu savunuyorum."
 
"MAHALLE BAKKALINA DÖNDÜK"
İzmir'de 30 yıldan bu yana 'Kibarım Marketleri'ni işleten Murat Gin, sektörün daraldığını cazibesini yitirdiğini anlatırken "Bunda hem AVM'lerin hem de pazar yerlerindeki kayıtdışı satışların etkisi var. Benim bin 500 metrekare marketlerim mahalle bakkalına döndü. Bu sektör geçmiş yıllarda cazibe merkeziydi, ancak şimdi herkes kaçıyor. Bizim de inşaat yatırımlarımız gündemde" dedi. 
 
Üçkuyular'da 25 yıldan bu yana beyaz eşya, elektronik ürünler, cep telefonu satan Engin Soy, tekonolji marketlerinin artmasıyla çok zor durumda kaldıklarını belirterek, "Çok olumsuz etkilendik. Teknoloji marketleri sermaye güçleri nedeniyle alımlarını toplu yapıyorlar. Karlılıklarını çok gözetmiyorlar. Büyük güç oldukları için fabrikadan özel ürün temin edebiliyorlar. Pazar günü ve gece geç saatlere kadar açıklar. Promosyonlarla halkı alışverişe yönlendiriyorlar. Biz güçsüz kalıyoruz. Geçmiş yıllarda daha karlı ve kazançlı işler yapıyorduk maalesef şu anda günü kurtarıyoruz. Yatırım gücümüz zayıflıyor" dedi.
 
"ESNAFIN YAŞAM HAKKI YOK"
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, bir AVM'de 50 farklı sektörden mağaza bulunduğuna dikkat çekerek, esnafın çok mağdur olduğunu belirtti. İzmir'in her yanının AVM kuşatması altında olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:
"Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'u kısa adı AVM Yasası'nı ihtiyaca cevap veremese de, ayakkabıdan tekstile, mobilyadan gıdaya 50'nin üzerinde sektörde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlara yaşam hakkı vermeyen haksız rekabet ortamının giderilmesine ilişkin önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Ancak bu yasa çalışma saatlerinin uzunluğunu ve şehir içinde AVM açılmasını önleyemedi. İzmir'in kuzey, batı, doğu ve güney noktalarından dört girişi AVM'lerle kuşatılmış durumda. Şehir merkezinde yeni AVM'ler için çalışma yapılıyor. Üçkuyular'da yapılacak İstinye Park benzeri AVM, getireceği yükle o hattaki trafiği kilitleyecektir. Mavişehir'de açılan Mavibahçe AVM özellikle hafta sonları Bostanlı-Karşıyaka İskele hattında trafiği adım atılmaz hale getiriyor. Alsancak Tariş Genel Müdürlüğü'nün yerine yapılması planlanan AVM'nin trafiği ve ticari potansiyeli son derece olumsuz şekilde etkileyeceği, kent dokusunu bozacağı biliniyor."
 
OTOYOL KENARINA AVM'YE TEPKİ
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir'de otoyol kenarına AVM yatırımlarının da arttığını belirterek, İzmir'de otobanların iki yanına da AVM açıldığına dikkat çekerken şöyle konuştu:
"Balçova'da 200'e yakın dükkanı bünyesinde barındıran Novada Outlet'in ardından, şimdi de Bayraklı ikiz tünellerinin yanında yeni bir outlet AVM planlanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yap-işlet-devret yöntemiyle buraları veriyor. Bu AVM'lerin kent merkezine yakın noktalarda konuşlandırılmasını doğru bulmuyoruz. Çeşme-İzmir arasında kent merkezinden uzak bir noktada yapılsa olumlu bakarız, ancak bunlar kent merkezine çok yakın merkezden de sürekli ring araçlar var. Esnafı çok mağdur ediyor." (dha)

 
Çıray Kuran kursunda yangın faciasını Meclis’e taşıdı
 
Flaş! Kar maskeli 2 kişi kuyumcuyu basıp rehin aldı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
burda? 8 Aralık 2015 Salı 21:25

Karabağlar'daki Burda AVM kapatılalı 1 yılı geçti, yeride açılan belediye binası hizmete gireli de 3-4 ay oldu. Ayrıca Koçtaş için AVM denmesi de çok tuhaf olmuş. O zaman bütün süpermarketler ve yapı marketler AVM sayılmalı. Biraz haber yapmadan önce araştırsanız diyorum?

Yorumu oyla      11      5  
izmirli 6 Aralık 2015 Pazar 14:36

40 tl lik ayakkabıya 340 çekip tutturduguna satmaktır esnaflık kemeraltında...gelinlik damatlık ayrı girmedim daha onlara..iyi esnaf yok denecek kadar azdır

Yorumu oyla      13      6  
Süleyman 6 Aralık 2015 Pazar 13:52

AVM demek fakir sevmemek, zengin sevmek demektir...AVM demek, pazarlık güzelliğini tarihe gömmektir...AVM demek kredi kartı demek, bankalara ait olmak demektir...Esnaf peki nasıl...çok övündüğümüz Kemeraltı'nda tipe göre fiyat veriyorlar...ana caddeleri sahte ürüncüler sarmış durumda...esnafın mağdur olduğu doğrudur...ama çoğu mağduriyeti, dürüst olmayan esnaf yüzünden yaşıyorlar...keşke dürüstlerinin sayısı üçkağıtçıların sayısına yaklaşsa bari...AVM zaten bizim gibi geri kalmış/bırakılmış toplumların afyonu gibi bir şeydir...

Yorumu oyla      13      7  
egeden 6 Aralık 2015 Pazar 12:18

Artık bunların devri geçti boşa konuşuyorlar. Bunlar hep " nerede o eski bayramlar " diyenler. Ben AVM ye karşı değilim yeterki forum gibi,MAvibahçe gibi,Point gibi(üstü açılır kapanır) üstü açık nefes alınabilen avm ler yapsınlar. izmire renk katıyorlar. 40 yılda bir de tadıyor olsak "big chefs" gibi markalar geliyor. İzmire uygun yapıldıkları sürece hepsi yararlı.

Yorumu oyla      15      7  
İzmirli 6 Aralık 2015 Pazar 07:39

Sayın Başkan yıllardır 3 alıp 10 sattınız köşeyi döndünüz şimdi vatandaş ucuza alıyor diye mi bu cabanız

Yorumu oyla      15      7  
ilhan 6 Aralık 2015 Pazar 00:32

avmye gidiyorum otopark var neyin ne kadar oldugu belli kazık yemezsin kar kış kıyamet sıcak yok napalım peki delik deşil yollarda mı yuruyelim bebek arabasıyla bir yuruyun bakalım kemeraltında karşıyaka çarşısında göztepede yuruyebilecekmisiniz esnaf kardeşlerimizin tezgahları copleri var heryer avm olsun arkadas arz talep meselesi

Yorumu oyla      17      8  
halk 6 Aralık 2015 Pazar 00:29

ucuzu nerde bulursam ordan alırım arkadaş bugune kadar esnaf benimi düşündü ben düşüneyim

Yorumu oyla      16      7  
yılmaz 6 Aralık 2015 Pazar 00:28

avm demek vergi demek sigortalı çalışan demek..

Yorumu oyla      16      6  
volkan 5 Aralık 2015 Cumartesi 16:27

kar meselesi değil yurtdışına çıkın bakın herkes caddede kımse avmde değil. .kuralsızlık dizboyu merkez içine avm olmaz..hem trafik hem esnaf için kötü

Yorumu oyla      18      9  
ESNAFIN BAŞKANI 5 Aralık 2015 Cumartesi 14:34

esnafın Başkanına bak hele sen kendi dükkanın nerde? Söyle senden gelip alışveriş edelim...Çağın gereğine rekabet edecekse eğer esnaf önce kendi evinin önünü süpürecek,kısacası senin gibi esnaf olmayan başkanlarını değiştirerek başlayacak kendini yenilemeye sayın zekeriya mutlu...

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Limon Ruslara ambargoda geri adım attırdı!
Türkiye'ye karşı yaptırım kararları alan Rusya'nın, ambargo konulan yaş ...
Kredi derecelendirme devi Türkiye notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi ...
Bakanlıktan İzmir vizesi: RES şehre iniyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul merkezli Çapar Elektrik Üretim ...
 
İEF’de İran pavyonu açılacak
İran’da fuar şirketi sahibi olan işadamları, İzmir Ticaret Odası'nı (İTO) ...
Enerjide yeni oyunlar: Eğer gazı kesersek...
Ankara-Moskova hattında gerilen ilişkiler, doğalgaz ihtiyacında Rusya’ya ...
İzmir’de işçilerden tiyatrolu asgari ücret talebi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tiyatro gösterisiyle, ...
 
Çeşme’deki o araziye Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı da talip!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belediye baypas edilerek imarı ...
Gözde Grubu yılı 4 yeni projeyle kapatıyor
Sağlık ve inşaat alanındaki projeleriyle yatırımlarını sürdüren Gözde ...
Kasım raporu açıklandı, enflasyon yine zirve yaptı
Kasım ayında TÜFE yüzde 0,67 arttı. Yıllık TÜFE ise 11 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,10 oldu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva