HABERLER>EKONOMİ
27 Ekim 2016 Perşembe - 10:27

ESİAD'ta AB zirvesi: 'Uzman'dan önemli mesajlar

ESİAD, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin güncel konularını tartışmak üzere AB Uzmanı Can Baydarol’u konuk etti. AB vizesinin Türkiye'nin kendi kendine koydurduğunu söyleyen Baydarol, "Yurt dışına kimse kaçmasın diye Kenan Evren bunu istedi. O günden beri de devam ediyor" diye konuştu.

ESİAD ta AB zirvesi:  Uzman dan önemli mesajlar

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Sanayici ve İşadamları Derneği(ESİAD), Avrupa Birliği Bilgi Merkezi toplantılarında Avrupa Birliği Uzmanı Can Baydarol’u konuk etti. 

Toplantıda ekonomik ve parasal politika faslı ile Gümrük Birliği’nin derinleştirilmesi gibi  konular masaya yatırıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, toplumun değişik kesimleriyle değişik konularla bir araya gelmeye devam ettiğini söyledi.



Gündeme dair önemli bilgilerin bu toplantılar aracılığıyla aktarıldığın söyleyen Güçlü, “Bilindiği üzere AB ile ülkemiz arasında ilginç ve karmaşık bir süreç yaşanıyor. Bugün de bu ilişkinin ekonomik boyutunu ele alacağız” dedi.

AB’YE KÜSMEK TÜRKİYE’YE KÜSMEKTİR 
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkinin sürmesi gerektiğini belirten Can Baydarol, "Ne kadar kötü olursa olsun sürmeli. Tam üyelik için çaba göstermeliyiz ama bir de gerçeklerimiz var. Bugün Türkiye ekonomisinden bahsedersek, Avrupa'nın en yoğun ve istikrarlı pazarı Türkiye. Bu pazara aslında yabancı üreticilerin de ağırlıklı olduğu sektörler ihracat yapıyor. O nedenle biz Avrupa'ya küstük oynamıyoruz diyemeyiz. Zira AB'ye küsmek demek doğrudan kendimize yani Türkiye’ye küsmektir. Tam üye olana kadar da bu iniş ve çıkışlar sürecek" dedi. 

FANTEZİ BAŞLIĞI 
17 maddenin fantezi başlığı olduğunu anlatan Baydarol, "AB ters doğumlu. Normalde önce devlet kurulup sonra parayı ortaya koymak gerekirdi. Ama AB’nin kuruluşunda önce para çıkarıldı gerisini zamana bıraktılar. Bu açıdan ters bir doğum yaşandı. Yunanistan sisteme girince anında 3A kredi değerlendirilmesine girdi. Çünkü Euro bölgesindeydi. Faizsiz aldığı borçları geriye ödeyemeyince bugünkü duruma düştü. 17. faslın açılması ile para ve mali politikalar daha yakından izlenebilecek ve ülkemize dair doneler elde edilecek" ifadelerini kullandı. 



VİZEYİ 80 DARBESİNDE KENDİMİZ KOYDURDUK
Vizeyi Kenan Evren'in koydurduğunu anlatan Can Baydarol, "AB vizesi konusunda ise 10 milyon pasaportun 4 milyonu haç ve umre için verilmiş. 5 milyonu ise alınmış ama kullanılmamış. Sadece 1 milyon yurt dışında kullanılmış. Ama vizeyi 12 Eylül 1980 darbesiyle koydurtan biziz. Yurtdışına kimse kaçmasın diye Kenan Evren bunu istedi. O günden beri de devam ediyor. Bu hukuki olarak katma protokolüne ve Ankara Antlaşmasına da aykırı. Vizenin kalkması turistik dolaşım içindir. Bunun sonucunda üst gelir gurubundakiler hafta sonu tatili için Bodrum’a mı Venedik’e mi gidelim, Venedik’in makarnası daha güzel hem daha ucuza gelir gidip yiyelim diyecek. Yani buradan yine AB kazanacak" şeklinde konuştu. 

800 EURO ZARARLA İŞE BAŞLIYORUZ
Kota uygulamasının ihracatta problemler yarattığını aktaran Baydarol, "Şu an da 20 bin TIR çalışıyor. Her birinde 2 şoför var. Bunlar da en fazla 6 ay çalışabiliyor. Yani 80 bin TIR şoförü gerekiyor ama bu kadar TIR şoförümüz yok. Uluslararası Nakliyeciler Derneği bu kota meselesini çözmek için uğraşıyor. Macaristan’dan geçiş ücreti ise 495 euro. Bu para nakliyecilere ve oradan sanayiciye yansıyor bu da rekabeti engelliyor. İşte biz bu tür haksız engellemelerle karşı karşıyayız. Yani AB üyesi bir ülkenin TIR'ına karşı 800 euro zararla işe başlıyoruz. Gümrük Birliği bu tür haksız noktalarla bizi karşı karşıya bıraktı" dedi. 

SERTİFİKALI MÜHENDİSLER BİZİM MÜHENDİSLERİMİZİ KOVAR
2017 yılında tarım ürünlerinin Gümrük Birliği’ne dahil edilmesi ve kamu kurumları ihalelerine yurtdışı firmaların da katılabilmesinin hedeflendiğini anlatan Can Baydarol şöyle konuştu:
"Bu konuda hükümet, Ekonomi Bakanlığına onay verdi. Bu ilişki hizmet sektörünü de etkileyecek. Mühendislik doktor hemşire gibi o hizmet için diploması alanların da diplomalarını karşılıklı olarak tanınması da söz konusu olabilecek. Ama bizim mühendisimiz gidip Almanya'da çalışabilir mi hayır. Endişem; eğer biz eğitim sistemimizi buna uyarlayamazsak yurtdışındaki sertifikalı mühendisler bizim mühendislerimizi  kendi ülkemizden kovalar. Kamu ihalelerinin karşılıklı serbestleştirilmesinde ise biz o kadar şeffaflaşmayı sevmiyoruz. Çünkü açılan her ihalede, ihale kanunu değişiyor. Yani önümüzdeki yıl bambaşka bir ekonomi gündemi ile tartışır olacağız. "

 
Vefa İstasyonu: Dostları Muzaffer İzgü'yü anlattı
 
Konak'ın dört bir yanı ay-yıldızla donatılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli otomobilin ilk modeli belli oluyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü "Önümüzdeki günlerde ilk yerli ...
Ve asgari ücretlilere vergi desteği Meclisten geçti
Vergi dilimi nedeniyle ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler ...
Kültürpark topuna Demirtaş da girdi: Yeşil istiyorlarsa…
İTO Başkanı Demirtaş yeni projeye destek mesajı verirken, STK’lara yüklendi. ...
 
İzmir Kuyumcular Odası Ankara’da savunma verdi!
Rekabet Kurulunca, rekabeti ihlal ettiği iddiasıyla haklarında soruşturma ...
Dev holdingden Karşıyaka’daki maden için yeni hamle: Ruhsatı FETÖ iptal etti!
Metro Holding, ruhsatı iptal edilen Karşıyaka’daki altın madeni için yeniden ...
Bakan Albayrak'tan 'Türk Akımı' açıklaması
Enerji Bakanı Albayrak, ''Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının ...
 
Torbalı'da sanayi zirvesi: İki başkan ne mesaj verdi?
TTO’nun düzenlediği toplantıda konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar “İzmir, ...
Altın fiyatları yükselişe geçti
Altının gram fiyatı yüzde 0,2 yükselişle 126 liranın üzerine çıktı. Kapalıçarşı'da ...
İZBAN’da toplu sözleşme krizi: Kapıda grev var!
Her gün yüz binlerce İzmirli’yi taşıyan İZBAN’da toplu iş sözleşmesi krizi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva