HABERLER>EKONOMİ
26 Ekim 2016 Çarşamba - 12:33

Bakan Albayrak'tan 'Türk Akımı' açıklaması

Enerji Bakanı Albayrak, ''Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının akıbetiyle ilişkili bir husus. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz'' dedi.

Bakan Albayrak tan  Türk Akımı  açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Albayrak, "Tuz Gölü depolama tesisinde 2017 Ocak ayından itibaren cavernlere sırasıyla gaz basmaya başlayacağız" dedi.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Türkiye'de yerli ve yenilenebilir kaynaklar üzerinde ciddi bir potansiyel var. Yüzer LNG terminal, kış öncesi devreye girecek. Türkiye'nin arz güvenliğiyle ilgili alternatif kaynakları çeşitlendirmesi lazım. Türkiye olası enerji sıkıntılarına hazırlıklı olmalı. Kaynak çeşitliliğine yönelik adımlar atılıyor. Tuz Gölü'nde depolamaya dayalı çalışmamız var. Bunun da bu kış devreye alınması için çalışıyoruz. Tuz Gölü depolama tesisinde 2017 Ocak ayından itibaren cavernlere sırasıyla gaz basmaya başlayacağız. Aliağa'daki santralin kapasitesinin artırılması bu kış devreye girecek.

Dünya Enerji Kongresi belki de son dönemde Türkiye açısından çok başarılı bir program oldu. Bugüne kadar yapılan enerji kongrelerinin yanında sektörün farklı alanların paydaşların katıldığı diğerlerinin katılım gösteremediği bir görünüm çizerken bu kongrede gaz piyasası petrol piyasası, nükleer piyasası, elektrik piyasasından birçok paydaş ve üst düzey yöneticileri katılırken 2016 yılındaki enerji politikalarının çok yoğun bir şekilde müzakere edildiği yoğun bir kongre oldu. Ben o açıdan Türkiye açısından çok önemli katkıları olduğunu düşünüyorum.

İSRAİL İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİ
İsrail ile de Haziran ayındaki gelişmelerden sonra normalleşmeye dayalı ilk görüşmemizi yaptık. Türkiye İsrail özelinde değil tüm bu bölge üzerindeki herhangi bir projeye bakış açısını üç ana kriterde değerlendiriyor. Biz diyoruz ki herhangi bir proje varsa masada bunun üç tane ana noktası var. Bir; bu projenin paydaşlara kazan kazan çerçevesinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine ciddi anlamda bir katkısı olması lazım. Üçüncüsü ise bölgenin ve küresel çerçevedeki barış ve huzuruna katkıda bulunması lazım.
Doğu Akdeniz gazı sadece Türkiye için değil bölge ve Avrupa içinde çok önemli bir alternatif. Bu çerçeveye uydurduğumuz durumda Doğu Akdeniz'de gelişecek projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Teknik düzeyde görüşmeler başladı. Önümüzdeki dönemde gelişmelere şahit olacağız.

Gazze'ye elektrik sağlanması için teknik ekipler çalışmalara başladı. Doğu Akdeniz gazı Avrupa için de önemli. İletim, sistem alt yapısı anlamında ciddi eksiklikler var. Yaşanabilecek her türlü olumsuzluğa dayalı en makul çalışmalar içerisindeyiz. Konun birçok farklı ayağı var. Bu çerçevede tüm bunları bugünkü ihtiyaçlar çerçevesine çalışıyoruz. İnşallah en yakın dönemde olumlu çalışmalar atacağımıza inanıyorum.

''TÜRK AKIMI'' PROJESİ
Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının akıbetiyle ilişkili bir husus. Türk Akımı, Türkiye'nin özellikle Batı hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz.

NÜKLEER ENERJİ
Nükleer enerji Türkiye'nin 60 yıllık rüyası ve hayali. Nükleer enerji Türkiye'nin 1956 yılında Sayın Menderes ile başladığı bir yolculuk. Nasip çerçevesi içerisinde bakıldığı vakit AK Parti iktidarı döneminde Cumhurbaşkanımızın 2007, 2008, 2009'da yoğun bir diplomasi ile bir noktaya getirmesi ve bu çerçevede talep arz dengesinde strateji ve kritik adımlar ile birlikte Rusya ile başlayan bir yolculuğun ikincisinde ciddi bir gelişmeye dayalı Japon ve Fransız ortaklığında ve bugün üçüncü ile ilgili görüştüğümüzde Türkiye'nin artık nükleer enerji piyasasında önemli bir pazar, sadece pazar değil aynı zamanda yerli üretim açısından alternatif bir oyuncu olması potansiyeli ile yeni bir sayfa açıldı.

Akkuyu açısından bakınca projenin bölge ve Türkiye açısından önemli bir yatırıma dönüşmesi açısından önemli. Türkiye ve Rusya ilişkilerinde önemli olacağını düşünerek adım attık. Önümüzdeki dönemde resmi adımlar atılacaktır. Türkiye nadir ülkelerden biri. Bu teknolojiye biz en yeni teknoloji ile yapalım diyoruz. Ermenistan'a bakınca 40 yıllık bir nükleer santralden bahsediyoruz. Ciddi sorunlar yaratabilecek bir santral bu. Biz en yeni teknoloji ile yapalım istiyoruz. Enerjideki kaynak çeşitlendirilmesi açısından bundan vazgeçemeyiz. Bununla yürüyüşümüze devam edeceğiz. Rusya'ya önemli bir görev düşüyor.

Bizim de bilgimiz dahilinde gerçekleşiyor. Biz burada yatırımcı değiliz. 20 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. 10 yıllık bir yolculuk 2023 yılında ilk reaktörün devreye alınması için adım atmaya çalışıyoruz.

Rusya da adımlar atıyor. 3. nükleerle ilgili bir çalışma devam ediyor. Kafamızın estiği yere inşa edemeyiz. Birçok farklı element var. 17 nokta var. Bu çerçevede son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem yatırımcıya yönelik 2017'de en geç adımımızı atacağız. Hali hazırda çalışmalarımızı başlattık. Şu an biz çalışmalara başladık. Yeri konusunda son aşamaya geldik. Her şeyi çok hızlı yapalım diye bakmamak lazım. Ama çok yoğun mesai ortaya koyarak bu anlamda bu sektörde önemli bir yatırımcı olarak adımları atmamız lazım.''

 
'Askeri casusluk' davasında beraat kararına onama talebi
 
Çavuşoğlu noktayı koydu: Gideceğiz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'da sanayi zirvesi: İki başkan ne mesaj verdi?
TTO’nun düzenlediği toplantıda konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar “İzmir, ...
Altın fiyatları yükselişe geçti
Altının gram fiyatı yüzde 0,2 yükselişle 126 liranın üzerine çıktı. Kapalıçarşı'da ...
İZBAN’da toplu sözleşme krizi: Kapıda grev var!
Her gün yüz binlerce İzmirli’yi taşıyan İZBAN’da toplu iş sözleşmesi krizi ...
 
İzmir’in gözde semtinde ‘altın okul arazisi’ icradan satılık!
İzmir’in gözde semtlerinden Mavişehir’de 17 dönümlük okul arazisi icradan satışa çıkarıldı.
2017’de başlıyor: Dalgalı maaş dönemi!
25 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren zorunlu bireysel ...
İTB’den ‘havza’ çağrısı: Düzeltmeler hızlıca yapılsın  
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, ...
 
DTO'dan kruvaziyerde kararlılık mesajı!
İzmir turizmi sezonu 1 kruvaziyer gemisiyle kapattı. Önümüzdeki dönemlerde ...
Flaş! Borcu olanlara müjde: İşte yeni tarih
Başbakan Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının ...
Kamuya binlerce kişi alınacak: İşte aranan şartlar
Sağlık Bakanlığı lise, yüksekokul ve üniversite mezunu 5 bin sağlık personeli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva