HABERLER>SAĞLIK
31 Temmuz 2013 Çarşamba - 13:54

ESAFED şimdi de Malili doktorları eğitecek

Türkiye’nin ve İzmir’in tıpta eğitim üssü haline gelen Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) Afrika’ya yönelik eğitim hamlesine Mali Cumhuriyeti’ni de kattı.

ESAFED şimdi de Malili doktorları eğitecek

İZMİR - ESAFED Yönetim Kurulu üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, Mali Cumhuriyeti’nin tek tıp fakültesi ve bağlı hastanesi olan Bamako (U.S.T.T-B) Üniversitesi’nin talebi doğrultusunda harekete geçtiklerini ifade etti. Haziran ayında Mali Cumhuriyeti’n den iki bakan ve Bamako Üniversitesi rektörü ESAFED’i ziyaret etmişler ve taleplerini yazılı ve sözlü olarak iletmişlerdi.
 
Mali Cumhuriyeti’nin iç karışıklık ve fakirlikle mücadele ettiğini ve sağlık sisteminin çok kötü durumda olduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, buna ilave olarak ülkedeki doktorların tecrübe yetersizliği ve eğitim verebilecek birikimlerinin olmaması v.b. sebeplerle talebe olumlu yaklaştıklarını söyledi. Doç. Dr. Kaya, “Öncelikli olarak çok az sayıda bulunan branş doktorlarının bilgi ve tecrübelerini artırarak nitelikli sağlık hizmetlerini vermelerini sağlamak, bu birikimleri ile ‘eğitici’ noktasına getirmek maksadıyla bu proje planlanmıştır” diye konuştu.
 
Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya’nın verdiği bilgilere göre 15 Temmuz’da başlayan proje 27 Eylül tarihine kadar toplam 75 günlük bir süreyi kapsıyor. İlk etapta 10 doktorun eğitimi planlanırken, eğitim Sağlık Bakanlığı’nın onay vermiş olduğu hastanelerde ve üniversite hastanelerinde yapılacak. Eğitimler teorik ve pratik olarak gerçekleştirilecek. Gelen sağlık personelinin sadece Fransızca bilmesi nedeniyle, Türkiye’de Fransızca bilen hekim sayısının az olması dikkate alınarak tıbbi tercümanlar kullanılarak eğitim verilecek. Eğitimlerin İzmir Şifa Üniversitesi Hastaneleri, İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde rotasyonla verilmesi hedeflendi. ESAFED programın takibini ve eğitimin seyrini izleyecek. Her katılımcıya eğitimi boyunca kendisinden sorumlu olacak bir mentor hoca verilmesi planlandı. Böylelikle katılımcının bilgi seviyesi ilk bir haftada anlaşılacak ve eğitimin kalan kısmı buna göre mentor hoca tarafından planlanacak. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya’nın yaptığı projede Prof. Dr. Mustafa Cirit, Doç. Dr. Erol Ünlüer, Doç. Dr. Şükran Köse’de görev alan diğer isimler. Kursiyerlerin kalacak yerleri, eğitim materyalleri, kıyafet gibi ihtiyaçları ESAFED tarafından karşılanacak. Projeye ESAFED’in yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) destek veriyor.
 
ESAFED daha önce de Somali Temel Tıp Becerileri Eğitimi (26 kişi), Somali Güvenli Annelik ve NRP Eğitici Eğitimi (17 kişi), Sudan Göz Eğitimi (7 kişi) Yemen Sağlık Yönetimi ve Hastane İşletmeciliği Eğitimi (18 kişi), Mısır Kapalı Cerrahi Eğitimi (VATS) (1 kişi) olmak üzere Türkiye’ye 69 kişi getirmiş ve eğitimlerini başarıyla gerçekleştirerek ülkelerine göndermişti.
 
MALİ CUMHURİYETİ DEMOGRAFİK VERİLERİ
Mali Cumhuriyeti dünyanın en fakir toplumları arasında yer almakta ve bu nedenle yoksulluk, yetersiz hijyen ve aşılamaya bağlı sağlık sorunları ile yüzleşmekte. Sağlık ve kalkınma indikatörleri dünyanın en kötüleri arasında yer almakta. Nüfusun yalnızca yüzde 65’inin güvenli suya erişebildiği ve yalnız yüzde 69’unun kısmi hijyen şartlarına sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeterli ve modern hijyen şartlarına yalnızca yüzde 8’lik bir popülasyon ulaşabilmekte. 2001 yılı verilerine göre devlet nüfusun yalnız yüzde 6.8’ine hizmet verebilmekte ve Mali’de kişi başı sağlığa ayrılan para yalnızca 4 doları bulmakta. 100 bin kişiye 5 doktor ve 100 bin kişiye 24 hastane yatağı düşen ülkede malarya, hepatit, kolera, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar çok yaygın. Kızamık gibi aşıyla önlenebilecek hastalıklar ve yetersiz beslenmeye bağlı hastalıklar çocuklar arasında çok yaygın.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO uyardı: İnşaat demirinden diş protezi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis üyesi ve İNOVİZ İzmir Sağlık Kümelenmesi ...
İzmir’de organ bağışına matruşkalı çağrı!
İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı bilincini artırmak için çalışma başlattı. ...
SES’ten yeni bir ‘nöbet skandalı’ çıkışı
SES İzmir Şubesi raporlu olan doktorlara hastanelerin acil servislerinde ...
 
İzmir’in plajları A kalite çıktı
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, kentte denize girilmeye uygun olan 88 plajda ...
Uzun boylu kadınlarda kanser riski artıyor
ABD'deki Albert-Einstein Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, her 10 ...
Güneş gözlüğünde 'sertifika' uyarısı
Kula Devlet Hastanesi Göz Doktoru Ömer Kartı, göz alerjisinden korunmak ...
 
Aile hekimlerinden nöbet isyanı!
Aile hekimleri, zorunlu hallerde hastanelerin acil servislerinde nöbet ...
Bakanlık taklit ve tağşiş yapan 41 firmayı ifşa etti!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığını tespit ...
Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor
Denizli Devlet Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Mehmet ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva