HABERLER>POLİTİKA
28 Mayıs 2015 Perşembe - 11:27

Erdoğan'ı sahaya indiren iki önemli gelişme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'nin seçim kampanyasına el atmasının altından partinin anketlerde ilk kez yüzde 40'ın altını görmesi ve teşkilatın morallerinin bozuk olduğunu gösteren saha raporu çıktı. AKP'lilere göre Erdoğan'ın devreye girmesiyle oylarında 2-3 puanlık bir artış yaşandı. AKP, 7 Haziran için yeni hedefini yüzde 45 oy ve HDP'nin baraj altında kalması olarak belirledi.

Erdoğan ı sahaya indiren iki önemli gelişme

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Seçim meydanlarında rehavet var” diyerek AKP kampanyasına el atmasının altından, AKP teşkilatında morallerin bozuk olduğuna ilişkin saha raporu ve partinin anketlerde ilk kez yüzde 40’ın altını görmesi çıktı. Partide artık yüzde 50 oranlarını telaffuz eden kalmazken yüzde 41-43 bandında olduğunu tespit eden AKP, 7 Haziran hedefini yüzde 45 oy ve HDP’nin baraj altında kalması olarak belirledi.
 
Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, muhalefetin şimşeklerini üzerine çeken Erdoğan’ın günde birkaç mitingle kampanya yürütmesi, AKP kulislerinde de en hararetli tartışma konusu. Erdoğan’ın “Anayasayı ihlal” eleştirilerine aldırmaksızın tüm ağırlığıyla kampanyaya asılmasının iki nedeni bulunuyor.
 
Erdoğan’ı sahaya indiren gelişmenin ilki, partinin düzenli olarak yaptırdığı anketlerde görülen kötü tablo oldu. Muhalefet liderleriyle birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da mitinglere başladıktan sonra gelen anketler, AKP’de alarm zillerini çaldırdı. Parti, kendi yaptırdığı anketlerde, yüzde 39 oy aldığı 2009’daki yerel seçimlerden sonra ilk kez yüzde 40’ın altına indi. AKP’nin yüzde 39’a düştüğünü gösteren anketler, CHP ve MHP’nin yükselişte olduklarını ama asıl olarak HDP’nin yüzde 10 barajını rahatlıkla aştığını ortaya koydu.
 
Anketler, AKP’nin yeniden tek başına hükümet kurmasının imkânsız olduğunu açıkça ortaya koyunca Erdoğan da kampanyaya el koydu.
 
'COŞKU YARATILAMIYOR'
Anketlere paralel olarak Davutoğlu tarafından yürütülen AKP seçim kampanyasındaki durumu anlatan saha raporu da Erdoğan’ın kampanyaya asılmasının ikinci nedeni oldu. Davutoğlu’nun bir haftalık kampanya performansını değerlendiren raporla Erdoğan’a, “Türkiye genelinde yaygın bir şekilde teşkilat sıkıntılı. Parti teşkilatları ilk kez bir seçimde moral bozukluğu içinde. Başbakan’ın kampanyasıyla, AKP teşkilatlarının alıştığı coşku yeterince yaratılamıyor, taban ve seçmen yeterince toparlanamıyor. Partinin etkinliği ve üstünlüğü sahada yeterince hissettirilemiyor” bilgisi iletildi.
 
HEDEF 45’E GERİLEDİ
Erdoğan’ın günde iki mitingle sahaya inmesinin sonuçları da AKP’de yakından izlenerek değerlendiriliyor. Partide, Erdoğan’ın mitingleriyle oyların partiden gidişini durdurmaya başladığı tespiti yapıldı. AKP’lilere göre Erdoğan, iki haftalık süreçte partiden oyların gidişini durdurdu ve giden oyların yaklaşık yüzde 3’ünü geri döndürdü. AKP’de Erdoğan’ın sahaya inmesinin ardından yapılan anketler çerçevesinde partinin şu andaki oyu için “yüzde 41-43 bandı” tahmini yapılıyor. AKP’de, yakın zamana kadar ağızlardan düşmeyen yüzde 50’lerden söz eden kimse kalmadı. Parti yöneticileri, yeni hedefi “seçimi yüzde 45’le bitirmek” olarak belirledi.
 
Partide şu anda ulaşılabilecek en yüksek oy oranı olarak yüzde 45 görülüyor. AKP’de yüzde 45’i yakalayabilmek amacıyla son haftada Erdoğan’ın kampanyada ağırlığını daha da artırması bekleniyor. AKP’de hedef yalnızca yüzde 45 oy oranına ulaşmakla sınırlı değil. AKP, yüzde 45 oy oranıyla birlikte HDP’nin de mutlaka baraja takılmasını istiyor.
 
ECEVİT'İN YÜZDE 42'SİNDEN SONRA...
CHP ve HDP kulislerinde ise farklı bir seçim tablosu üzerinden analizler yapılıyor. CHP’nin yüzde 28’ler düzeyinde çıkacağı, HDP’nin de barajı aşacağı sonucuna dayandırılan analiz, “Solun bu ülkede yakaladığı en büyük oran Ecevit’in 1977’deki yüzde 42 oy oldu. Şimdi CHP’nin yüzde 30’ları zorladığı, HDP’nin de barajı aştığı bir tabloda yeni parlamentoda sol-sosyal demokrat oylar yüzde 40’lara dayanır. Bu, yeni bir durumdur. Böyle bir parlamento, 4 yıllık sürede yeni tartışmalara, gelişmelere, işbirliklerine zemin sağlar, fırsat yaratır” cümleleriyle özetleniyor.

 
AK Parti adayı Sürekli'ye Nergiz'de büyük ilgi
 
Konut kredisi alacaklar dikkat: Sözleşmede yeni dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arınç: Birinci sözümüz başkanlık değil!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin ...
Baltalimanı'nda iş adamlarıyla sürpriz zirve!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, işadamı Ali Kibar'ın İstanbul Baltalimanı'ndaki ...
Davutoğlu: Kürtlerin baraj sorunu yok
Batman mitinginde konuşan Başbakan Davutoğlu'nun hedefinde HDP vardı: ...
 
Manisa'da pankart krizi: MHP astı polis indirdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Akhisar İlçe Teşkilatı tarafından bir ...
İstanbul Valisi'nden 'Kazlıçeşme' açıklaması
İstanbul Valisi Şahin, HDP'nin Kazlıçeşme'de miting yapma talebine ilişkin ...
Maliye Bakanı Şimşek'in kızı Esma yoğun bakımda
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ikiz kızlarından Azra Esma'nın rahatsızlığı ...
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Görmez'e uçak' açıklaması
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından, Erdoğan'ın 'Diyanet İşleri Başkanı'na ...
CHP'den Erdoğan’ın Aydın mitingine zorla çağrı iddiası!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı ...
Şok suçlamada söz Kürüm’ün! Her şeyi anlattı: İntikam için yapıyor!
Uzundere Rekreasyon Alanı, Heykeltıraş Çiçen’in video mesajıyla yayınladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva