HABERLER>ENERJİ
2 Mayıs 2018 Çarşamba - 11:14

EMO İzmir'den elektriğe zam tepkisi!

İzmir Elektrik Mühendisleri (EMO) Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) açıklanan ve 1 Nisan’dan itibaren geçerli yeni elektrik tarifesiyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını belirtti.

EMO İzmir den elektriğe zam tepkisi!

EMO İzmir Şube Başkanı Uğurlu, elektrik zammıyla ilgili eleştirilerde bulundu. EPDK tarafından açıklanan yeni tarifeyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını belirten Uğurlu, bunun faturalara yansımasını hesapladı. EMO’nun hesaplarına göre, son zamlarla asgari yaşam standartları açısından 4 kişilik ailenin aylık tüketeceği 230 kilowatt saat, faturalara 106 TL olarak yansıyacak. Uğurlu, "Yeni tarife yapısı incelendiğinde, perakende enerji bedelinde yüzde 5,95'lük artışa, dağıtım bedelinde ise yüzde -2,96 düşüşe gidildiği görülmekte. Faturaya eklenen fon ve vergilerin etkisiyle yeni tarife, konutlara yüzde 2.89'luk zam olarak yansıyacak" dedi. Zam yapıldığı gün, dağıtım şirketlerini ilgilendiren toptan enerji tarifesinde ise indirime gidildiğini savunan Uğurlu, Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş.'nin (TETAŞ) teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlara uygulanan tarifede yüzde 21'lik indirimin gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Uğurlu, "Hane halkının faturasına enerji maliyetlerinin yükselmesi gerekçesiyle zam yapılırken, aynı anda kamu şirketi TETAŞ'ın enerji maliyetlerinin düştüğünü iddia etmek izaha muhtaçtır. İki düzenleme birlikte değerlendirildiğinde özel dağıtım şirketlerine kamudan daha ucuza elektrik enerjisi temin etme olanağı sağlanırken diğer taraftan ise yurttaşlara satılacak elektriğe zam yapıldı. Dağıtım şirketlerinin lehine vatandaşın aleyhine yapılan bu düzenlemeyle Aralık 2017 dönemine kıyasla Ocak 2018'de gerçekleşen zamla birlikte 2018'in ilk 4 ayındaki toplam zam oranı yüzde 11.95'e ulaştı" diye konuştu.

'1 TEMMUZ'DA ELEKTRİĞE ZAM VAR'
Elektrik zammına paralel olarak BOTAŞ tarafından elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza da bir önceki aya göre 9.7 oranında zam yapıldığını kaydeden Başkan Uğurlu, elektrik tarifelerinin her 3 ayda bir, önceki 3 ayda oluşan maliyetler dikkate alınarak, yeniden belirlendiğini ve bu hesaplamalar göz önünde bulundurulduğunda 1 Temmuz'da elektriğe yeniden zam yapılacağının öngörülebildiğini söyledi. Uğurlu, "Aylık olarak belirlenen doğalgaz fiyatlarında 1 Temmuz'a kadar yeni bir zam yapılmasa bile bu yüksek zammın, elektrik tarifelerine yansıması kaçınılmazdır. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş) istatistiklerine göre; dışa bağımlı üretim yapısı içinde geçtiğimiz yıl elektrik enerjisinin yüzde 37'si doğalgazdan karşılanmıştır. Yine geçtiğimiz yıl Nisan-Haziran döneminde yılın geri kalanından görece düşük olmakla birlikte elektrik enerjisinin yüzde 33'ü doğalgaz kaynaklıdır. Elektrik üretiminin 3'te 1'lik bölümünde yakıt maliyetinin şimdiden yüzde 9.7 artmış olması, 1 Temmuz 2018'de belirlenecek yeni elektrik tarifesinde beklenin üzerinde, yüzde 3'ten az olmayacak şekilde zam yapılması kaçınılmaz gözükmekte" dedi. (DHA)

 
'İttifaka alerjisi olanlar ittifak yaptı'
 
Debre adı Bornova’da ölümsüzleşti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun'da 4. raunt... Bir iptal davası daha!
Karaburun Yarımadası’nın yarısından fazlasını kaplayan Lodos A.Ş’ye ait ...
İzmir'de doğalgaz abonesi olmayanlara kötü haber!
İzmir Doğalgaz, önünde gaz olduğu halde içinde abone olmayan binaların ...
Avustralyalı şirket Diyarbakır'da petrol buldu
Avustralya merkezli Trans Atlantic Exploration Mediterranean International, ...
 
Sanayicilere kötü haber: Doğalgaza zam!
BOTAŞ, santrallere ve sanayiye sattığı doğalgaz fiyatını 1 Nisan'dan geçerli ...
İzmir'in o ilçesine: Önce kömür sonra termik santral!
Türkiye’nin en zengin işadamları arasında bulunan Hüsnü Özyeğin’in sahibi ...
AYDEM ve Gediz Elektrik'te yeni dönem!
AYDEM ve Gediz, müşterilerine daha hızlı ve kaliteli hizmet sunabilmek ...
 
Türkiye'de ilk olacak... Ege'de deniz ortasına santral
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’ın bu yıl ihalesinin planlandığını ...
Dört yıl aradan sonra rekor artış!
Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı Aralık 2014`ten bu yana ilk ...
Tekstil devi İzmir'e RES yapacak
Akın Holding A.Ş Bergama’da Örlemiş Rüzgar Enerji Santrali kurmak için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva