HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2014 Perşembe - 12:01

EGİKAD Başkanı Elmasoğlu’ndan kadınlara Meclis çağrısı

Betül Elmasoğlu, 2014 yerel seçimlerinde daha çok kadın belediye başkanının olması için çağrıda bulundu. Şimdi aynı çağrıyı 2015 yılındaki genel seçimlerinde de yapıyor.

EGİKAD Başkanı Elmasoğlu’ndan kadınlara Meclis çağrısı

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Betül Elmasoğlu, İzmir iş dünyasının en sıkı sivil toplum örgütçüsü. 2014 yılı Betül Elmasoğlu'nun hem Ege İş Kadınları Derneği'nin (EGİKAD) hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı'nı üstlendiği bir yıl oldu. Elmasoğlu, kadınların toplumda daha etkin olabilmesi için neredeyse 24 saat çaba gösteriyor…
 
Betül Elmasoğlu, 2014 yerel seçimlerinde daha çok kadın belediye başkanının olması için çağrıda bulundu. Elmasoğlu, Şimdi aynı çağrıyı 2015 yılındaki genel seçimlerinde de yapıyor. Kendisinin milletvekili adaylığını düşünüp düşünmediği yönündeki sorumuza da "İnsan böyle bir teklif geldiği zaman değerlendirir. Gerçekten kadınların bir yerlerde olması gerekiyor" diyor.
 


- EGİKAD Başkanlığı görevini 5 ay önce devraldınız. Bu süreçte neler yaptınız?
Bizim en önemli konularımızdan birisi kadınların istihdama kazandırılması. Toplumumuzun yarısı kadın olmasına rağmen çalışma hayatında kadının yeri yüzde 30. Bu oran çok az. Kadınlarımızın ve kızlarımızın eğitimi, çalışma hayatına kazandırılması ve motivasyonu çok önemli. Onlara rol model olmak bizim öncelikli hedefimiz. KOSGEB'in de böyle bir imkanı var. Bu nedenle KOSGEB işbirliği ile 30 kadına girişimcilik eğitimi verdik. Girişimci adaylar sertifika almaya hak kazandı. 4 Haziran'da da tören yapacağız. Kadınlarımız aynı zamannda kermes şeklinde yaptıkları ürünleri sergileyecekler.
 
- Yeni sosyal projeleriniz var mı?
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile bir anlaşma yaptık. Sosyal sorumluluk kapsamında engellilere ebru sanatını öğreteceğiz. Atölye çalışmaları başladı. Engellilere bir sanat öğretmek çok önemli... 14 öğrencimiz var. Yaptıkları ürünleri de yine Deniz Ticaret Odası ile beraber sergilemeyi düşünüyoruz.
 
- EGİKAD'ın üye sayısı artacak mı?
Evet üye sayısını artırıyoruz. 5 ay içinde 10 yeni üyemiz oldu. Toplam üye sayısı 50'ye çıktı. Üye sayımızı artırmak istiyoruz ama bu konuda temkinli gitmek istiyoruz.
 
- TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nun çalışmaları ne boyutta?
Kurulda e-ticaret eğitimi verdik. Kurul üyesi kadınların sanal alanda yaptıkları satışları geliştirmelerini istiyoruz. Kurul maalesef yeterince etkili olamadı. TOBB'dan talebimiz özellikle Türkiye'deki kadın girişimciler kurulunun daha önce olduğu gibi tek çatı altında toplanması. Bir üst kurul oluşturulmalı. Bütün kurullar ayrı ayrı çalışmak yerine ortak toplantılar ve projeler yaparsak, bir elin nesi var iki elin sesi var misali daha çok ses getiririz. Türkiye genelinde uygulanacak projelere imza atabiliriz.
 
- 30 Mart yerel seçimlerinden önce partilere 'daha fazla kadın aday' çağrısı yaptınız. İzmir'de 3 belediyede kadın başkanlar kazandı. Kadın başkanlarla neler yapacaksınız?
Yerel seçimlerde partileri ziyarette bulunduk. Adaylar bize geldi. Bizimle projelerini paylaştılar. Biz de daha fazla kadının belediyelerde başkanlığa aday olması ve belediye meclis üyeliklerine adaylıklarını koymaları gerektiğini anlattık. 3 kadın aday seçimi kazandı. Şimdi Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül ile projeler geliştireceğiz. Proje üretmek ve geliştirmek için belediyelerin desteğine ihtiyacımız var.
 
- Yerel seçimlerde gösterdiğiniz tavrı genel seçimlerde de gösterecek misiniz?
Tabi ki... Biz parti ayrımı yapmıyoruz. 'Neden şu parti, neden bu parti?' deniyor. Ben onu doğru bulmuyorum. Zaten kadını siyasette göremiyoruz. Böyle bir imkan olduğu zaman da kadınların sesini duyurmak için mecliste olması gerektiğine inanıyorum. Elbette aday olacak insanın altyapısının, tecrübesinin, temsil kabiliyetinin, sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkisinin iyi olması gerekiyor. Kısaca hazır olması lazım. Böyle adayları partilerin de gözetmesi gerektiğine inanıyorum.


 
- Sizin gönlünüzden milletvekilliği adaylığı geçiyor mu?
Böyle bir teklif geldiği zaman insan değerlendirir. Gerçekten kadınların bir yerlerde olması gerekiyor. Erkekler koltuklarını bırakmalı artık. Kadınlar iş hayatında, üniversitelerde tuttuğunu koparıyorlar. Gerçekten cam tavan sendromu bize hep engel. Kadınlar iş hayatında bir yere gelebilmek için erkeklerden daha fazla çalışıyor.Kadınlara daha fazla fırsat vermemiz şart.
 
- Sivil toplum örgütlerindeki yoğun mesainiz, işinize engel oluyor mu?
Elmas Lojistik'te oturmuş bir kadromuz, profesyonel yöneticilerimiz var. O bizim için büyük şans. Sivil toplum kuruluşlarındaki görevimin iş hayatına olumlu yansıdığını düşünüyorum. Beni tanıyan, lojistik sektörüyle ilgili bir ihtiyacı olduğu zaman bana danışıyor. Çünkü beni biliyor, bana güveniyor. Ben de elimden geldiği kadar uzman arkadaşlara yönlendirip destek veriyorum.
 
- Lojistik sektörü hangi noktada?
Lojistik Türkiye'nin ve çağın en önemli sektörlerinden biri. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmakiçin dış ticaretin emin eller tarafından yapılması gerekiyor. Lojistik maliyetini aşağıya çeken firmalar kazanacaktır. İş dünyası mutlaka profesyonel kadrosu olan şirketlere yönlenmeli. Biz 1950 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Rahmetli Necdet Elmasoğlu'nun kurduğu Elmas bugün kara nakliyasında marka oldu. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerle çok iyi bağlantılarımız var. Orada merkezlerimiz var.
 
- Elmas Grubu'nda artık üçüncü kuşak yönetimi var. Kızınız da grupta mı?
Kızım şirket dışında. Ben onun aile şirketinde başlaması yerine dışarıda yetişmesi gerektiğini düşündüm. Şu an Yaşar Holding şirketlerinden Viking Kağıt'ta çalışıyor. Önemli olan dışarıda herşeyi görmesi, hayatı tanıması. Fulya da çalışmayı çok seviyor. Sabah 06.00'da kalkıyor. Gece geç saatlerde de geldiği oluyor. Şehir dışına, fuarlara gidiyor. Standlarda duruyor. Bazı gençler var. Ailesi 'yorulma, gel burada çalış, nasıl olsa işler yürüyor' diyor. Ben ona karşıyım. Yarın ne olacağınız belli değil. Ayaklarınız üzerinde durmanız gerekiyor.
 
- Kadına şiddet azalmıyor, artıyor. Sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?
EGİKAD olarak Bez Bebek projesini geliştirdik. 2 yıl boyunca çalıştık. Projede sığınmaevlerinde yaşayan şiddet mağduru kadınlara bez bebek yaptırdık. Onları satarak kazanç sağladılar. Kadına şiddet ve çocuk gelinler kanayan bir yara. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar yetmez. Avrupa Birliği'ne girmeye çalışıyoruz ama kadına şiddet tablosu hiç iyi değil.
 
- Son olarak İzmir ile ilgili düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.
Seçim zamanı projeler çok konuşuldu. AK Parti de CHP de projelerini dile getirdi. Artık o projelerin hayata geçmesini bekliyorum. İzmir daha yaşanır bir kent haline gelsin. Kent sürekli kazılıyor, sürekli inşaat var. Toz toprak içindeyiz. Bu İzmir'in kaderi olmasın.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeybekci İzmir’den seslendi: Faiz çıkışı ve TL yorumu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği ...
Facia emeklilik yaşını indirdi: Madenciler artık…
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından ...
ETİK Başkanı’ndan İzmir çağrısı: Çatışmayı durdurun!
ETİK Başkanı İşler İzmir’de yerel idare ile merkezi idare arasındaki krizin ...
 
İzmir'de 55 işçi sendikalı diye işten atıldı!
Kemalpaşa’da Genel Maden İş Sendikasına üye oldukları iddiasıyla işten ...
İzmir’in malları topuna Demirtaş da girdi: Sümerbank’ı…
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Halkapınar'daki 160 dönümlük ...
İş dünyasına büyük müjde: Seçim affı geliyor
Hükümetin 2015 genel seçimleri öncesinde temmuz ayında vergi ve sigorta ...
 
Yeni düzenleme: İşten çıkarılan çalışana kötü haber
Milyonlarca işçinin, patron karşısında hakkını araması zorlaşacak. Dava ...
Deniz dostlarına anlamlı plaket
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. ...
TÜGİAD Levent Ürkmez’i ağırladı
İzmir’in gerek iş dünyasında, gerekse de spor ve sivil toplum hayatında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva