HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2014 Perşembe - 12:00

Zeybekci İzmir’den seslendi: Faiz çıkışı ve TL yorumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması'nda faizlerin yüksek olduğunu belirterek, geçen yılki faiz oranı olan yüzde 6'yı işaret etti. Zeybekci, "Dünyadaki faiz oranını Türkiye yılsonunda yakalayacak" dedi. Zeybekci, ihracatın artması için Türk Lirası'nın değerinin düşük olmasını savunurken, Türkiye'deki büyüme rakamlarını aşağı çeken uluslararası derecelendirme kuruluşlarına da tepki gösterdi.

Zeybekci İzmir’den seslendi: Faiz çıkışı ve TL yorumu

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı'na yönelik açıklamalarıyla gündeme gelen faiz tartışmasına İzmir'den katıldı. Bakan Zeybekci, enflasyonun neden değil yüksek faizin sonucu olduğunu belirterek, Türkiye'nin rakip ülkelerdeki yatırımcıların muhatap olduğu faiz oranlarını 2014 sonunda yakalayacağını savundu.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Swisssotel Büyük Efes'te düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması'nda konuşan Zeybekci, faiz için yüzde 6 hedefine işaret etti. Zeybekçi, "İnsan neden ateşlenir? Hasta olduğu için. Enflasyon da bir sonuç. Yüzde 9.3'lük bir enflasyon var. Kurdan kaynaklanan kısmı mayıs ayında bitti. Önümüzde enflasyonun maliyet kısmının biri de faiz. Önümüzdeki dönem faizde de beklentiler seviyesinde iyileşmeler olacak. Geçen yılki yüzde 6 faiz oranı hemen gerçekleşmeyecek ama hedefimiz dünya standartlarında faiz. Dünyadaki yatırımcının muhatap olduğu faiz oranlarını 2014 sonunda Türkiye yeniden yakalayacak" dedi.
 
'TL'NİN DEĞERİ DÜŞERSE İYİ OLUR'
Bugün Türk Lirası'nın değerinin doğru olduğunu belirten Zeybekci, doların 2.15-2.20 lira olduğu seviyeyi Türkiye için iyi bulduklarını söyledi. Zeybekci, " 'TL'nin değeri düşerse iyi mi olur kardeşim?' diye sorabilirsiniz. Evet iyi olur. TL'nin değeri yurtdışından gelen sıcak para ile yükselerek faizi desteklememeli. 2023 hedefine yaklaştıkça TL'nin değeri hak ettiği yeri bulacaktır. Bundan iki hafta önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı 'Euro'nun değer kazanmasına müsaade etmeyeceğiz' dedi. Çin, baskılara rağmen Yuan'ın değerini artırmadı. Geçen yıl sonu itibariyle dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. 1.5-2 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi olacak" diye konuştu.
 
'BÜYÜMEYİ AŞAĞI ÇEKENLERE İTİBAR ETMEYİN'
Zeybekci, uluslararası derecelendirme kuruluşlarına da tepki göstererek, şunları söyledi. "Türkiye'nin büyümesini aşağı yönde revize ediyoruz diyenlere itibar etmeyin. Türkiye'nin yaşadığı tüm ekonomik gelişmelerde aktör olarak bulunan biri olarak ve elimdeki rakamlara dayanarak söylüyorum ki 2014 ilk çeyrek büyümesi 2013 son çeyrek büyümesinden çok daha iyi olacak. İhracatımızın artması da, 2014 ilk çeyrekte dış ticaret açığında daralmaya yol açtı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74 seviyesine geldi. Cari açıkta yüzde 30 seviyesinde iyileşme yaşandı. 2014 hedefi 50 milyar dolarlık cari açık. Türkiye bunun altında rakamla yılı tamamlayacak."


 
'HALİÇ'TEN GEMİ İNDİRMEK DE İNOVASYON'
Bilgisayarı görmeden, hayal ederek öğrendiklerini belirten Zeybekci, "İnovasyon insan zorlanır, hayal kurarsa, bu fikir ticari ve sosyal kullanıma dönüşürse ortaya çıkar. Yunus'un dediği gibi hiç kimsenin bulmadığı gevheri bulmak lazım... Mevlana 'bugün yeni şeyler söylemek lazım' diyor. Bizim ecdadımız neler yaptı? Boğazdan Haliç'e gemileri yürütmek de bir inovasyondu. Dünyada ilk havan topunu bulmak, Uluğ Reis, Piri Reis bir inovasyondu. Bu köylü millet bir amelenin çocuğunu okuttu. Türkiye'nin ve dünyanın en iyi üniversitelerine gitme imkanı sağladı. Babası ve Mevlana'nın söylediği işlerden yola çıkarak 16 kişi ile işini kurdu. Bugün işyerimizde 820 arkadaşımız çalışıyor. Biz emanetçisiyiz, o fabrikalar millete aittir. Her şey hayal kurmakla başlar" dedi.
 
'İZMİR BAŞKENT OLSUN'
Türkiye'nin 2023'te Avrupa'nın 3. büyük, dünyanın 10. büyük ekonomisi olacağını dile getiren Zeybekci, bunun yeni keşiflerle olacağını söyledi. Zeybekci, şöyle konuştu: "İzmir Ege'nin başkenti olacak. İzmir illaki Ege'nin başkenti projesinde Denizli'den İzmir'e bu vadiyi tek bir vadi gibi projelendirecek. 1 saatte Denizli'den İzmir Basmane'ye gelinecek."
 
'YENİ YOL AÇARIZ'
Türk ekonomisinin Orta Gelir Tuzağı'na düşmeyeceğini ancak daha ileri ileri gitmek için yeni şeyler yapmak gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "O yeni şeyler de AR-GE, inovasyon, tasarım, yeni ufuklar. Hükümet ve bakanlık olarak ar-ge diyoruz, başka bir şey demiyoruz. Kaynak konusunda kapıları sonuna kadar açıyoruz. Yeter ki yeni talep gelsin, biz kaynağını yaratırız. Bir yol bulamazsak merak etmeyin yeni bir yol açarız" dedi.
 
YENİLİKÇİ BELEDİYE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, teknoloji üreten bir Türkiye'nin yenilikçi belediyesi olma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Yatırım ve projelerinde İzmir'i nasıl bir tasarım ve yenilik kenti yapabiliriz sorusuna yanıt aradıklarını belirten Kocaoğlu, "Kıyı tasarımından tarihe, ulaşımdan çevreye, belediye hizmetlerinden istihdama kadar her alanda yenilikçi ve katılımcılık ilkesiyle oluşturduğumuz projeleri hayata geçiriyoruz. Akdeniz Akademisi kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. İlk tasarım forumunu İzmir'de gerçekleştirdik. Hedeflerimiz arasında Uluslararası Akdeniz Tasarım Fuarı geliştirmek ve tasarım araştırmaları laboratuarını hayata geçiriyoruz. Çocukları ve gençleri tasarım kavramı ile tanıştırmak için atölye programları düzenliyoruz. Yeni yolcu gemilerimiz Türk denizcilik sektöründe yeni bir çığır açtı. Karbon kompozitten üretilen yolcu gemileri körfezde hizmete girdi. Bu gemiler ilk defa bu boyutta tasarlanmış yolcu gemileridir. Bir yerli firmamız almıştır. Türk tersaneciliğine çok büyük katkıda bulunduk" dedi.


Çamur çürütme ve kurutma tesisinin çevre konusunda yenilikçi hamlelerden birisi olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "Tarımda, istenirse çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanabiliyoruz. Menderes ve 9 ilçede solar çamur kurutma tesisi kuruyoruz. Eski un fabrikasına yeni işleve kazandırarak, burayı kent kolejine dönüştürüyoruz. 90 dakika ulaşım ile İzmir'de bir yeniliği gerçekleştirdik. Teknoloji üreten bir Türkiye'nin yenilikçi belediyesi olma yolunda ilerliyoruz" diye konuştu.
 
HEDEF 30 MİLYAR DOLAR
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İnovasyon ateşini İzmir'de yakıyoruz. Anadolu'daki sanayicilerimize, üniversitelerimize önderlik etmek için sizinle beraberiz. İhracatın geleceğini inovasyonda görüyoruz. İhracatta katma değeri artırmak zorundayız. İzmir'in ihracatı 10 milyar dolar. 30 milyar dolara çıkarma potansiyeli var. İlk bin ihracatçı listesinde 70 İzmirli firma var. Daha fazla firmayı bu listede görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, inovasyon kültürünü yaymaya devam edeceklerini belirterek, "Anadolu'ya açılma kararı aldık. İzmir'in inovasyon heyecanı bizi mutlu etti. Artık sektörünüz ve büyüklüğünüz ne olursa olsun inovasyon kaçınılmaz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Facia emeklilik yaşını indirdi: Madenciler artık…
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından ...
ETİK Başkanı’ndan İzmir çağrısı: Çatışmayı durdurun!
ETİK Başkanı İşler İzmir’de yerel idare ile merkezi idare arasındaki krizin ...
İzmir'de 55 işçi sendikalı diye işten atıldı!
Kemalpaşa’da Genel Maden İş Sendikasına üye oldukları iddiasıyla işten ...
 
İzmir’in malları topuna Demirtaş da girdi: Sümerbank’ı…
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Halkapınar'daki 160 dönümlük ...
İş dünyasına büyük müjde: Seçim affı geliyor
Hükümetin 2015 genel seçimleri öncesinde temmuz ayında vergi ve sigorta ...
Yeni düzenleme: İşten çıkarılan çalışana kötü haber
Milyonlarca işçinin, patron karşısında hakkını araması zorlaşacak. Dava ...
 
Deniz dostlarına anlamlı plaket
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. ...
TÜGİAD Levent Ürkmez’i ağırladı
İzmir’in gerek iş dünyasında, gerekse de spor ve sivil toplum hayatında ...
FY'den 28'inci yıla özel coşkulu kutlama
Art-Deco tarzındaki tasarımlarıyla sektörde 28'inci yılını kutlayan FY, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva