HABERLER>SAĞLIK
19 Ekim 2017 Perşembe - 11:10

Ege Üniversitesi'nden Türkiye'de ilk!

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2011 yılından bu yana devam eden 'Sürdürülebilir Yeşil Kampüs' çalışmaları çerçevesinde, üniversitenin karbon ayak izi çıkarıldı.

Ege Üniversitesi nden Türkiye de ilk!

Karbon salınımı, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınmanın ana sebeplerinden birini oluşturuyor. Artan nüfus, buna paralel olarak büyüyen üretim ve işletme kapasitelerine bağlı olarak yükselen karbon salınımının kontrol altına alınması, çevre ve sürdürülebilirlik adına hayati bir önem taşıyor.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2011 yılında başlatılan 'Sürdürülebilir Yeşil Kampüs' çalışmalarında, çevresel ayak izinin azaltılması ve daha sürdürülebilir seçeneklerin belirlenmesi konusunda önemli bir aşamaya geldi.

'Sürdürülebilir Yeşil Üniversite Stratejik Planı' çerçevesinde devam eden Yeşil Üniversite Yönetimi, Sürdürülebilir Su Kullanımı (Su Ayak İzinin Azaltılması), Sürdürülebilir Atık Yönetimi (Sıfır Atık), Yeşil Yapılanma, Çevre Dostu Ulaşım Sistemi, İklim Değişimi ile Mücadele ve Uyum başlıklarında çalışmalar devam ederken Sürdürülebilir Enerji Yönetimi (Karbon Ayak İzinin Azaltılması) başlığı çerçevesinde Ege Üniversitesi'nin karbon ayak izi çıkarıldı. Türkiye'nin ilk kurumsal Karbon Ayak İzi raporu olma özelliği taşıyan çalışma kapsamında Ege Üniversitesi'nin tüm birimleri ve hastanesi yer aldı.

HEDEF, KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASI
Karbon ayak izi, kurumların veya kişilerin, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarı anlamına geliyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, yapılan çalışmanın amacını şöyle açıkladı:

"Ege Üniversitesi'nin çevreye olan baskısının ortaya konması, mevcut durumun belirlenip ileriki dönemlerde daha gerçekçi hedefler belirlenebilmesi amacıyla Karbon Ayak İzi projesi gerçekleştirildi. Temel hedefimiz Ege Üniversitesi karbon ayak izinin azaltılması. Bunu da enerji tüketimi ve kayıplarının azaltılması, enerji kullanımı verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji sistemlerine öncelik verilmesi ve enerji verimi yüksek sistemlere geçilmesi yolu ile yapmayı planlıyoruz."

"ÜNİVERSİTELER ÖNCÜ OLMALI"
Son yıllarda çevresel sorunların etkilerinin daha fazla yaşanması nedeniyle yükseköğretim kurumlarında akademisyenler tarafından sürdürülebilirlik olgusunun dikkatle ele alındığına değinen Prof. Dr. Azbar, "Üniversiteler yüzyıllardır var olan problemlerin çözümünde önderlik eden eğitim ve öğretim merkezleridir. Ege Üniversitesi tehlikeli atıklar ve karbon ayak izi çalışmaları ile örnek ve lider üniversite misyonunu sürdürürken, 'sürdürülebilir kampüs' konusunda, ulusal bağlamda bir farkındalık yaratmak amacı ile ulusal kongre, sempozyum gibi toplantılar düzenleyerek bir ağ oluşumuna öncülük edebilecektir. Oluşturulan ağlar, konunun öneminin vurgulanması, duyurulması ve tanıtılmasını sağlayarak daha güçlü bir altyapı oluşturulmasını sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ POLİTİKASI OLUŞTURULMALI
Analizden elde edilen verileri değerlendiren Prof. Dr. Nuri Azbar, şunları aktardı:

"Veriler değerlendirildiğinde, en büyük sera gazı salınımının enerji satın alımlarından kaynaklandığı görülmektedir. İkinci sırada ise ısıtma amaçlı kullanılan yakıt tüketimi bulunmaktadır. Tüm bu sonuçların üniversitemizi hızlı bir şekilde enerji politikası oluşturması sonucuna götürdüğü düşünülmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının üniversitemiz bünyesinde kullanılmaya başlanması yine bu salımın azaltılması konusunda ele alınmalıdır. Enerjinin verimli kullanımı ve tasarruf konusu da mutlaka ele alınmalıdır. Bu amaçla; personel ve öğrencilerin eğitilmesi, farkındalık yaratılması gerekmektedir. Diğer yandan Üniversitemiz Rektörlüğü'nün Bilimsel Araştırmalar Fonu kapsamında sağladığı desteğin 'TÜBİTAK özel çağrılar' mantığı ile enerji kullanımı konusunda özelleştirilmesi ve ilgili birimlere özel bir destek sağlanması da yenilenebilir enerji, enerji verimliliği gibi konularda projeler yaratılmasına olanak sağlayacaktır."

 
Türkiye'nin konuştuğu cinayette yeni perde... Ülkeden kaçmak istiyormuş...
 
Menemen Belediyespor'dan taraftarlara çağrı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Türkiye O’na hayran gerisi laf-ı güzaf
Mehmet KARABEL yazdı... Türkiye O’na hayran gerisi laf-ı güzaf
Tüp mide ameliyatıyla 55 kilo verdi
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1.5 yıl önce tüp mide ameliyatı ...
İzmir'de skandal: En mutlu günleri kabusa döndü!
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde, geçen 29 Eylül'de normal doğumla dünya gelen ...
 
Canan Karatay'dan korkutan uyarı: Zehirdir!
Prof. Dr. Canan Karatay enerji içecekleriyle ilgili uyarılarda bulundu. ...
Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti... Doktorlar gözlerine inanamadı
Afyonkarahisar'da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran kadının ...
MHP Karşıyaka'dan kanserde farkındalık semineri
MHP Karşıyaka İlçe Teşkilatı Kadın Kolları sosyal ve kültürel etkinliklerine ...
 
Hastane odasında çocukluklarını yaşadılar
İzmir'de hasta çocuklara yardım eli uzatarak, onların yüzünü güldürmeyi ...
Kanser ilacı karaborsa oldu! 20 katına satıyorlar!
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Bali, meme kanseri tedavisinde ve ...
3 bin Karşıyakalıya sağlık eğitimi!
Karşıyaka Belediyesi, sene başından bu yana sürdürdüğü eğitim seminerleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva