HABERLER>EKONOMİ
16 Kasım 2017 Perşembe - 08:47

Ege Üniversitesi'nden öneri... Bu proje hayata geçerse akaryakıta para vermeyeceğiz

Elektrikli otomobil üretiminin konuşulduğu Türkiye’de, Ege Üniversitesi Ege MYO(Meslek Yüksek Okulu) Otomotiv Teknolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demir “Başta İzmir olmak üzere Ege bölgesi elektrikli otomobil üretimi için biçilmiş kaftandır” dedi.

Ege Üniversitesi nden öneri... Bu proje hayata geçerse akaryakıta para vermeyeceğiz

EGEDESONSÖZ- Türkiye’de elektrikli yerli otomobil üretimine ilişkin yaşanan gelişmeler Ege Bölgesi’ni işaret ederken dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısı üzerine İzmirli işadamları ve sanayiciler bir araya geldi. Projeye ev sahipliği yapmak istediklerini, başta İzmir olmak üzere Ege bölgesinin uygun bir yer olduğunu kamuoyuna açıkladı. Sermaye ve bölge açısından yeterli olduğu ancak teknik altyapı açısında da mümkün olup olamayacağı konusunu Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü Öğretim Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Bülent Demir’e sorduk.

“EGE BÖLGESİ BİÇİLMEZ KAFTAN”
Ege Bölgesi ve İzmir’in elektrikli otomobil üretiminde sermaye açısından yeterli olduğunu değerlendiren Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Bülent Demir, bölgenin söz konusu proje için biçilmiş kaftan olduğunu ifade etti. Bülent Demir “İzmir başta olmak üzere Ege bölgesi yerli elektrikli otomotiv üretimi açısından biçilmiş kaftandır. Hem teknik altyapısı, konumu, lojistik imkanları, eleman, gerekli yetişmiş teknik elemanı, bölge iş adamalarının istekliliği, hem de yazılım açısından oldukça uygun bir yerdir” dedi.

“EGE’DE HER ŞEY VAR”
İzmir’de BMC’nin olması, elektrikli araçlarda akünün önemli olduğu ve İnci Akü’nün de bölgede olması, dünyanın pek çok firmasına otomotiv parçası üreten Tirsan, Sarıgözoğlu, Norm Cıvata, Sarıgözoğlu, Beşer balata vb. gibi tüm otomobil için gerekli tüm aksanları üretecek çok değerleri firmaların ve tedarikçilerin bölgede bulunduğunu kaydetti.

Bunların ciddi avantajlar sağladığına dikkat çeken Demir “Günümüzde elektrikli araçlarda en büyük sıkıntı menzil, akü, şarj süresi ve yazılımdır. Günümüzde TESLA dışında mezil 250-300 km civarındadır. TESLA’da menzil 900 km civarındadır. Şarj süreleri Yüksek Voltajda % 80 şarj doluluk oranında 30 dakikalara düşmüş durumdadır. Bölgemizde İnci Akü gibi gerekli aküyü üretebilecek firmalar bulunuyor. Bu büyük bir avantajdır. BMC’nin geçmiş tecrübesi ve tedarikçi ağı, çok büyük bir tecrübedir. Türkiye kullandığı petrolün yaklaşık  % 93’ü ithal ediyor. Bu kadar dışa bağımlı bir ülkede elektrikli otomobil üretimi kaçınılmazdır. Elektrik ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları ile (Güneş, Rüzgar, Biokütle HES vs) üretilebilecek yüksek potansiyeli bulunmaktadır. Hem elektrikli araçlar daha hafif, daha az bakım, daha az ARGE (Araştırma Geliştirme) (özellikle motor açısından) gerektiriyor, çevreye duyarlı, hem daha hafif bir araç elde ediyorsunuz. Tork avantajından dolayı Şanzıman ihtiyacı en az düzeyde oluyor, çok sayıda avantajı var. Bugün elektrikli otomobilin tüm parçaları ege bölgesinde üretilebilecek düzeydedir. İzmir ve Ege Bölgesi en ideal bölgedir” şeklinde konuştu.

BENZİN-MOTORİN YERİNE GÜNEŞ ENERJİSİ
Ege Bölgesi’nin elektrikli otomobil üretimine büyük ihtiyacı olduğuna hatırlatan akademisyen Demir, yakıtta dışa bağımlılığın sürdürülebilir olmadığını, buna karşın elektrikli araçların yakıt açısından da oldukça ekonomik olduğunu kaydetti.

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Demir “Yakıt olarak benzin ve Motorin ile çalışan motorlara göre elektrikli araçlar oldukça ekonomik. Şehir içi - şehir dışı yakıt/enerji farkını göz önünde bulundurduğumuzda, dizel araçlar 100 kilometrede ortalama 4-5 litre yakıyor. Bugün 5 TL’nin üzerinde,  benzin litresi de 5,5 TL civarı olarak düşündüğümüzde, elektrikli otomobiller 100 km’de yaklaşık 15 kW/h enerji tüketimi ile en az % 50 oranında daha tasarrufludur. Bunların yanı sıra oldukça önemli bir konu da dışa bağımlılıktır. Elektrikli otomobil üretimi ile dışa bağımlılığı da azaltmış oluyorsunuz. Türkiye elektrik konusunda dışa bağımlı bir ülke değil, elektrik enerjisini farklı yolardan elde edebileceğiniz gibi güneşten de kolaylıkla elde edebilirsiniz” biçiminde ifade etti. Ayrıca “Türkiye’de satılan otomobillerin yaklaşık % 80’i ithal araçlardır. Devletin de vereceği teşviklerle ve fiyat avantajı ile yerli otomobile talep artacağı gibi ithali de azalacaktır” dedi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Bu pazar fiyatlarıyla 'diyet yap' daha iyi
 
Aydın'da talihsiz ölüm... Kahvenin tuvaletinde...
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mld 17 Kasım 2017 Cuma 10:27

Dünyamızın geleceği için elektrikli araçlar çok yerinde bir yatırım.Fakat iş ucuz enerjiye gelince türkiye için değişen birşey olmayacak..elektrikli araçlara extra vergi, elektrik fiyatlarına extra zamlar sizin cebinizden yine aynı para çıkacak.Devlet akaryakıttan aldığı yüksek vergiden vazgeçmiyor, elektirkli araçlarla kaybettiği vergiyi yine alternatif enerjiden sağlayacaktır.

Yorumu oyla      11      5  
izmirli 16 Kasım 2017 Perşembe 21:08

Bence en ideal yer İzmir'in Kınık ilçesidir.

Yorumu oyla      11      5  
Pause 16 Kasım 2017 Perşembe 11:36

Bende akaryakıtlı 20 milyon aracın elektriğe dönüştüren (LPG dönüşümü gibi) bir projesi var gibi anladım.Bu işin ülkemizde vatandaşa yansıması 2030 dan önce mümkün görünmüyor.

Yorumu oyla      12      6  
sezarın hakkı sezara 16 Kasım 2017 Perşembe 11:05

Elektirikli araçlar gözümüze güzel geliyor,ekonomik geliyor fakat bu ülke elektrikli araçlara geçiş yaptıgı takdirde.çok geçmeden dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyor oluruz. Elektrik ten ÖTV alırler. yani 15 senede akp yönetiminden bir şey öğrendiysem bunu kesinlikle yaparlar.

Yorumu oyla      15      5  
Atilla Kamar 16 Kasım 2017 Perşembe 11:01

Elektrik ile çalışacak araba uzun süredir takibimde ve arzu ediyorum. Ancak araçların menzili çok kısa 70- 80 km. kadar. Daha uzak gidebilecek olanlar ise 150.000 üzerinde satılıyor. Ayrıca şarj işi de problem. Şimdilik uygulama sorunlu... Özellikle şarj ve menzil sorunu halledilmeli.

Yorumu oyla      13      5  
Hadi ya 16 Kasım 2017 Perşembe 09:49

Akaryakıta vermeyeceğiz.Elektriğe vereceğiz.Birazda elektrik şirketleri kazansın...

Yorumu oyla      15      5  
Işık Dikicigil 16 Kasım 2017 Perşembe 09:16

GÜZEL PROJE.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Bu pazar fiyatlarıyla 'diyet yap' daha iyi
Mehmet KARABEL yazdı... Bu pazar fiyatlarıyla 'diyet yap' daha iyi
Sürpriz karar! 104 restoranıyla satıldı...
Türkiye'de bir çok yatırımı olan ve son olarak geçen Temmuz ayında Netlog ...
Bergama yerli otomobile talip
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, yerli otomobil ...
 
Doğa Derneği'nden Körfez Geçiş Projesi'ne tepki
Doğa Derneği, Körfez Geçiş Projesi'nde yer alan köprünün flamingolara ...
İzmirli müteahhitlerden 'anormal zam'a tepki... Hükümete kritik çağrı!
Son bir yılda yüzde 153 oranında artan inşaat demir fiyatları müteahhitleri ...
Bakan'dan cam filmiyle ilgili flaş açıklama
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, cam filmi yasağını kaldıracak ...
 
Ege'de zirve: Türk ürünleri Litvanya yolcusu
Türk ihraç ürünleri Baltık ülkesi Litvanya'nın market raflarını süslemeye ...
İnciraltı Platformu'ndan Körfez Geçiş ve planlama çağrısı!
İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, ...
Akaryakıt fiyatları uçtu! İzmir'de taksi ve dolmuşlara zam gelecek mi?
Benzin, mazot ve LPG’ye gelen son zamlarla beraber gözler İzmir'deki taksi ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva