HABERLER>EKONOMİ
15 Kasım 2017 Çarşamba - 16:30

İzmirli müteahhitlerden 'anormal zam'a tepki... Hükümete kritik çağrı!

Son bir yılda yüzde 153 oranında artan inşaat demir fiyatları müteahhitleri zor durumda bırakırken sektör temsilcileri hükümete çağrıda bulundu.

İzmirli müteahhitlerden  anormal zam a tepki... Hükümete kritik çağrı!

EGEDESONSÖZ-  İnşaatın ana malzemesi olan demir fiyatlarını hızla artması inşaat sektörünü zor durumda bıraktığı ifade ediliyor. Bir yıl içerisinde demir fiyatlarına yüzde 153 oranında artış göstermesi, sektör temsilcilerinin hükümeti söz konusu demir artışlarına müdahale etmesi yönünde çağrıya zorladı.

Sektörün önde gelen isimleri olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı, İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu, Egedesonsöz'e açıklamalarda bulundu.

“BU DÖNEMDE YAPILAMAMALI”
Geçtiğimiz 2016 yılında bin 300 TL’ye satılırken bugün ise demirin ton fiyatı 2 bin 500 TL’yi geçtiği ifade eden Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 2017 yılı Şubat ayında Devlet Bakanı Nihat Zeybekçi ile konuyu görüştüklerini, gümrük vergisinin yüzde 30’dan yüzde 10’a çekilmesine rağmen demir fiyatlarının sürekli artmasından şikâyetçi olduklarını söyledi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Nasır “Şubat ayında Bakanımız Nihat Zeybekçi ile görüşüp konuyu ilettik. Gümrük vergisi yüzde 30’dan yüzde 10 çekmişti ancak demir fiyatları düşmedi aksine yükseldi. İşi yavaşlatmaya kadar düşündük ancak taahhütlü işleri olan arkadaşlar zor durumda kalacağı için yapamadık. İş buraya kadar geldi. Demir fiyatlarına sürekli yapılan zam sosyal bilince pek uygun değil. Dolar’ın Euro’nun bunca yükseldiği bir ortamda, ekonomin bunca hassas olduğu bir dönemde demir fiyatlarının yüzde 153 oranındaki bu artış doğru değil” dedi.

DEMİRDEKİ ZAM GEREKÇESİ HURDA
Demir satıcılarının yurtdışı ve yurt içindeki hurda fiyatlarının arttığını gerekçe göstererek zam yaptıklarını ancak bunun doğru olmadığını ileri süren Başkan Nasır “Geçtiğimiz dönem hurda satışlarını gerekçe gösteriyordu demir satıcıları, biz de yurt dışı hurda fiyatlarının o dönemde artmadığını önlerine koyduk. Ancak çözüm olmadı. Demir fiyatlarındaki artış maliyetlere yansıyor doğal olarak, konut satışına ve vatandaşa yansıyor” şeklinde konuştu.

Spekülatif bir artışın olduğunu söyleyen Nasır “Piyasada spekülatif bir artış var. Normalin çok üstünde bir fiyat artışı var. Hükümete Şubat ayında yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. İlgili Bakanlıklarımız zamma karşı acilen bir önlem almasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Necip Nasır, demir fiyatlarının artmaması, uzun vadede kontrol altına alınabilmesi için hükümetin demir madenlerini çıkarılması konusunda teşvik edici olması gerektiğini ifade etti.

“DEVLETE İŞ DÜŞÜYOR”
Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı, İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu da konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kazançoğlu “Son bir yılda enflasyon artışı yüzde 10.60 civarlarında iken demir zam artışı % 153 oranında artmış. Bu artış normal değil hükümetin bu artışa karşılık bir önlem alması gerekiyor. Serbest piyasa koşullarında biz bir çözüm bulamıyoruz sektör olarak. Burada uygun olmayan bu artışı durdurmak devlete düşüyor” şeklinde ifade etti.

 
Bakan'dan cam filmiyle ilgili flaş açıklama
 
CHP Ödemiş'te ilk aday Birlik... 2019 mesajları...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SON KALE 15 Kasım 2017 Çarşamba 20:52

AKARYAKIT ZAMLARI SAĞANAK GİBİ. ENFLASYON. İŞSİZLİK VS EKONOMİ DUYMUYORDU.ZAM GELEN ÜRÜNÜN FİYATINI DÜŞÜRMEK İÇİN HER SEFERİNDE GÜMRÜK DUVARINI İNDİRDİLER YİNE ÇÖZÜM OLMADI. EN GÜVENİLEN EKONOMİ AYAĞI İNŞAATTI ARTIK ONLARDA İSYAN ETTİĞİNE GÖRE 2019 DA İKTİDAR SANA HAYAL AK PARTİ.KİMSEYİ SUÇLAMA KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM ŞARKISINI SÖYLE.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan'dan cam filmiyle ilgili flaş açıklama
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, cam filmi yasağını kaldıracak ...
Ege'de zirve: Türk ürünleri Litvanya yolcusu
Türk ihraç ürünleri Baltık ülkesi Litvanya'nın market raflarını süslemeye ...
İnciraltı Platformu'ndan Körfez Geçiş ve planlama çağrısı!
İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, ...
 
Akaryakıt fiyatları uçtu! İzmir'de taksi ve dolmuşlara zam gelecek mi?
Benzin, mazot ve LPG’ye gelen son zamlarla beraber gözler İzmir'deki taksi ...
TÜGİAD Ege Şube Başkanı Yavaş: Ege, Türkiye’ye örnek olmalı
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ...
İzmir'de nakliyecilerden akaryakıt zamlarına tepki
İzmir Kara Nakliyecileri Derneği Başkanı Adnan Çetin, üst üste gelen akaryakıt ...
 
Flaş! İşsizlik rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos dönemi işsizlik verilerini açıkladı. ...
Dolar hareketlendi, Euro yine rekorda!
Euro yeni güne Türk Lirası karşısında rekorunu tazeleyerek başlarken, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Sizin köfteniz sakın eşek etinden olmasın?
Mehmet KARABEL yazdı... Sizin köfteniz sakın eşek etinden olmasın?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva