HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2015 Pazar - 01:23

Ege’nin sandık raporu: Kimler vekil seçildi?

2015 Genel Seçimleri’nde Ege’den il il sonuç raporu…

Ege’nin sandık raporu: Kimler vekil seçildi?

Aydın'da CHP 4, AK Parti 2, MHP 1 milletvekili kazandı. Genel seçim sonucunda  CHP 4, AK Parti 2, MHP 1 milletvekili kazandı.
 
2011 seçimlerine kıyasla AK Parti, bir milletvekiliyle güç kaybederken, CHP üç olan vekil sayısına eklediği bir milletvekiliyle 25'inci dönemde kentten birinci parti çıktı.  Yerel seçimlerde büyükşehir statüsüne geçen Aydın'da, yüzde 43'lük oranla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen 'Topuklu Efe' lakaplı CHP'li Özlem Çerçioğlu, yaptığı sosyal belediyecilikle partisini güçlendirerek milletvekili sayısının üçten dörde çıkmasında büyük pay sahibi oldu.  CHP'nin oylarını arttırmasında, çiftçiye mazotu 1.5 liraya verecekleri vaadinin de etkili olduğu kaydedildi.
 
AK PARTİ'DE VEKİL SAYISI 3'TEN 2'YE DÜŞTÜ
CHP'nin aksine AK Parti bu seçimde kan kaybetti. AK Parti'nin üç olan vekil sayısı ikiye düştü. MHP'nin ise bir olan vekil sayısında değişiklik yaşanmadı. AK Parti'nin Aydın'dan doğu kökenli seçmenin ilgisini çekmek için aday gösterdiği Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ise yaptığı çalışmalara rağmen seçilemedi.

25'inci dönemde Aydınlılar CHP'den mevcut vekil Av. Bülent Tezcan, mevcut vekil Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Müteahhit Hüseyin Yıldız ve Av. Fatih Atay'ı; AK Parti Elektrik Mühendisi Mehmet Sadık Atay ve Av. Abdurahman Öz'ü, MHP'de ise mevcut vekillerden işadamı Ali Uzunırmak'ı meclise yolladı.
 
MANİSA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'nın sayımına göre milletvekili sayısı 10'dan 9'a düşürülen Manisa'da Ak Parti 4, CHP 3 ve MHP 2 milletvekili çıkardı.
 
TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 yılı sonuçlarına göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Manisa'nın 10 olan milletvekili sayının 9'a düştüğünü açıkladı. Geçen seçimde AK Parti'nin 5, CHP'nin 3 ve MHP'nin 2 milletvekili gönderdiği kentte, 25'inci dönemde tek kan kaybı 1 milletvekili ile AK Parti'de görüldü. AK Partiden mevcut milletvekilleri iktisatçı Recai Berber, muhasebeci Uğur Aydemir ve Doç. Dr. Selçuk Özdağ ile partinin 4'üncü sırada adayı eski İl Başkanı ekonomist Murat Baybatur; CHP'den mevcut milletvekili eczacı Özgür Özel ile Salihlili Avukat Mazlum Nurlu ve Dr. Yıldız Tur Biçer ile MHP'den mevcut vekil Balıkesir Vergi Dairesi eski Başkanı Erkan Akçay ile önceden DYP'den şansını deneyen eski Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız meclise girmeyi başardı.
 
AK PARTİNİN OYLARI DÜŞTÜ
Kesin olmayan sonuçlara göre; AK Parti bir önceki seçimde aldığı yüzde 46.9 oy oranı 36.91'e düştü. CHP ve MHP'nin oylarını arttırdığı görüldü. CHP yüzde 28.7'lik oy oranı yüzde 29.51'e, MHP yüzde 16.8'lik oy oranı da resmi olmayan sonuçlara göre 23.96'ya çıktı. 2011 seçimlerinde AK Parti birinci olduğu Akhisar, Sarıgöl, Saruhanlı, Alaşehir'de CHP birinci parti çıktı. Öte yandan; yerel seçimlerde MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cengiz Ergün'ün yüzde 40.7'lik aldığı oy oranına rağmen genel seçimlerde partisinin 23.96 oy oranına sahip olması da dikkati çekti.
 
"MANİSALININ İRADESİNE İPOTEK KONULAMAYACAĞINI GÖRDÜ"
Türkiye ve Manisa'da 'Kibir imparatorluğunun' sona erdiğini öne süren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Herkes Manisalı'nın iradesine ipotek konulamayacağını gördü. CHP, yerel seçimlerde almış olduğu oyu telafi etti. 2011 seçimlerindeki oy oranını da geçti. CHP Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldık. Son 3 seçimlere göre oyumuzu yüzde 18'den buralara getirdik. Yine de bu oy oranımızı yeterli görmüyorum. Türkiye'de her şeyi kendine göre dizayn edenler vardı. Büyükşehir Belediye Başkanı 'CHP 1 Milletvekili çıkartır' diyordu. Cumhurbaşkanı ile Büyükşehir Belediye Başkanına, bu seçim bir cevap oldu" dedi.


 
MHP Manisa Milletvekili seçilen Zeynel Balkız da sonuçlarının kendileri için başarı sayılmayacağını belirterek "Daha iyi bir sonuç bekliyorduk. Seçimin değerlendirmesini daha sonra yapacağız" diye konuştu.
 
BALIKESİR
Balıkesir'in TBMM'ye gönderdiği 8 milletvekilinden 3'ünü AK Parti, 3'ünü CHP, 2'sini de MHP kazandı.
 
Seçimin Balıkesir'de kaybedeni AK Parti oldu. Geçen yıl yerel seçimlerden büyük bir başarıyla çıkan AK Parti, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda ilçe belediyesini de kazanmıştı. AK Parti, 2011 genel seçimlerine göre, 1 milletvekilliğini kaybederken, vekil sayısı 4'den 3'e düştü.
 
AK Parti'nin yeni milletvekilleri eski il başkanı avukat Mahmut Poyrazlı, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu, MKYK üyesi Sema Kırcı ve öğretmen kökenli Ali Aydınlıoğlu oldu. Aydınlıoğlu 2'inci kez milletvekili seçilmeyi başardı.
 
CHP 3'Ü KORUDU
Yerel seçimlerde 3'üncü parti olan CHP emanet oyların bir bölümünü geri alarak 3 milletvekilini korudu. Ön seçimler sonucunda ilk 2 sıraya yerleşen müteahhit Mehmet Tüm ve işadamı Ahmet Akın ilk kez milletvekili seçilmenin gururunu yaşadı. 3'üncü sıradaki avukat Namık Havutça ise yeniden milletvekili seçildi. Havutça 2011 seçimlerinde birinci sıradaydı.
 
MHP OYUNU ARTIRDI
MHP ise Balıkesir'deki en karlı parti oldu. MHP geçen seçimde yüzde 13.91 olan oy oranını yüzde 20'inin üzerine çıkardı. Böylece milletvekili sayısı da 1'den 2'ye yükseldi. 
 
2009 - 2014 yıllarında Balıkesir Belediye Başkanlığı yapan öğretmen kökenli İsmail Ok bu kez milletvekili oldu. MHP'nin doktor adayı Recep Çetin ise ikinci sıradan meclise girdi.
 
MUĞLA
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 6 milletvekili gönderen Muğla'da; CHP 3, Ak Parti 2 ve bir MHP'li vekillik kazandı.
 


Muğla'da, seçmenin kararında herhangi bir değişikliğin olmadığı görüldü. Kesin olmayan sandık sonuçlarına göre; CHP yüzde 45.75, Ak Parti yüzde 26.44 ve MHP de yüzde 18.90'lük oy oranına sahip oldu. CHP'den Avukat Akın Üstündağ, mevcut vekil olan emekli savcı Ömer Süha Aldan ile mevcut vekil Dr. Nurettin Demir; Ak Parti'den turizmci işadamı Hasan Özyer ile inşaat mühendisi Hasan Kökten; MHP'den mevcut vekil İzmir eski vali yardımcısı Mehmet Erdoğan meclise girmeyi başardı.
 
DENİZLİ
Denizli'de genel seçimlerde AK Parti ve CHP 3'er, MHP 1 milletvekili çıkardı. AK Parti'nin lokomotif ismi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Delikliçınar Meydanı'nda bu defa zeybek oynayamadı. 2004, 2007, 2009, 2011, 2014'teki genel ve yerel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden partisi zaferle çıktığı için zeybek oynayan Bakan Zeybekci, partisi Denizli'de milletvekili sayısı 3'te kalınca meydana inemeden uçakla Ankara'ya gitti.
 
Denizli'de resmi olmayan sonuçlara göre birinciliğini koruyan AK Parti 3, oylarını arttıran CHP milletvekili sayısını artırarak 3 ve MHP 1 milletvekili çıkardı. Denizli'yi Ankara'da AK Parti'den sanayici Nihat Zeybekci, işletmeci Mehmet Yüksel ve avukat Bilal Uçar, CHP'den inşaat mühendisi Melike Basmacı, avukat Kazım Arslan ve avukat Gülizar Biçer Karaca ile MHP'den ekonomist Emin Haluk Ayhan teslim edecek. Denizli'de 2011 seçimlerinde yüzde 46.6 oy alan ve 7 milletvekilliğinin 4'ünü kazanan AK Parti, Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci'nin yoğun seçim kampanyası ve son hafta gündeme getirdiği ayda 250 lira taksitle 25 bin konut projesinin getirdiği ivmeye rağmen 1 milletvekili kaybetti. AK Parti'nin oyları Denizli'de yüzde 39.7'ye düştü ve milletvekili sayısı 3'e indi.
 
SEÇİMİN KAYBEDENİ NURCAN DALBUDAK OLDU
Oyunu Denizli'de kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, secim sonuçlarını AK Parti İl Başkanlığı'nda oluşturulan Seçim Koordinasyon Merkezi'nde takip etti. Milletvekilleri ve il yöneticileriyle birlikte sonuçları takip eden Bakan Zeybekci, sonuçların şekillenmesinin ardından açıklama yapmadan ayrıldı ve uçakla Ankara'ya gitti. Partililer seçim sonuçlarını üzgün takip ederken, Delikliçınar Meydanı'na bu sabah kutlama kurulan platform da sonuçlar kesinleşmeye başlayınca görevliler tarafından söküldü. AK Parti'nin kadın milletvekili Nurcan Dalbudak, geçen seçim olduğu gibi dördüncü sırada aday gösterildi ancak, bu kez Ankara'ya gidemedi. Denizli'de seçimin en açık kaybedeni Nurcan Dalbudak oldu.
 
CHP'DEN İKİ KADIN
CHP ise, milletvekili sayısını 1 artırarak 3'e çıkardı. 2011 genel seçimlerinde Denizli'de yüzde 31.2 oy alan CHP bu kez oylarını yüzde 4 oranında artırarak 35.2'e yükseltti. Bu artış CHP'ye bir milletvekilliği daha kazandırdı. Milletvekili adayları ve il yöneticileri seçim sonuçlarını Seçim Koordinasyon Merkezi'nde izledi. Sonuçlar geldikçe partililerin yüzü güldü. Partililer birbirlerini kutlarken, Türkiye geneli sonuçlar sevincin coşkulu yaşanmasına engel oldu. CHP, Denizli'nin kadın vekillerini Ankara'ya gönderen isim oldu. Birinci sıra adayı Melike Basmacı ve üçüncü sıra adayı Gülizar Biçer Karaca, Denizli'nin iki kadın milletvekili oldu. Seçim sonuçlarının şekillenmesiyle birlikte büyük sevinç yaşayan Gülizar Biçer Karaca, sevincini partililerle paylaştı. Karaca, "Çok mutluyum. Bu başarıda başka partimizin kadınları olmak üzere herkesin payı var. Gönül isterdi ki, Denizli'deki başarımızı Türkiye geneline yansıtabilseydik. Durmak yok, çok çalışacağız" dedi.
 
MHP, AYHAN'LA DEVAM
MHP ise, oy oranını artırmasına rağmen ikinci milletvekilliğine uzanamadı. 2011 seçimlerinde yüzde 16.9 oy alan MHP, oy oranına yüzde 18.5'e çıkardı. MHP'de Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, üçüncü kez Denizli'den TBMM'ye giden isim oldu. İkinci sıra adayı Cafer Birtük ise, oy artışına rağmen meclis bileti alamadı. Denizli'de saat 20.30 sıralarında başlayan sağanak yağmur da partililerin meydanda seçim coşkusu yaşamasının bir başka engeli oldu. HDP ise Denizli'de yüzde 3.7 oy oranına ulaştı. HDP Denizli'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş'ın aldığı 18 bin 700 oyu yaklaşık 10 bin artırdı. Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi'nin oluşturduğu ittifak ise yüzde 1 oy alabildi.
 
UŞAK
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 3 milletvekili gönderen Uşak'ta, AK Parti, CHP ve MHP birer vekillik çıkardı. Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, önceki seçimde sıfır çeken MHP'nin milletvekili oldu.
 
2011 genel seçimlerinde iki AK Parti ve bir CHP milletvekilini meclise gönderen Uşak'ta; 25'inci dönem seçimlerinde AK Parti bir milletvekilini MHP'ye kaptırdı. Son olarak 1999'da kentten vekil çırakma başarısı gösteren MHP, geçen seçimde yüzde 16.4 olan oy sayısını Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ile birlikte yüzde 29'a yükseltti. AK Parti'den mevcut vekil avukat Mehmet Altay ile CHP'den işadamı Özkan Yalım da kentten 25'inci dönem milletvekili oldu.
 
O ADAY SEÇİLEMEDİ
Son üç dönemdir Uşak'ta iki milletvekili elde eden AK Parti'nin vekil sayısındaki düşüş, ithal adaya bağlandı. Ankara'da yaşayan, Atatürk'ün ölüm yıldönümü 10 Kasım'da bir gazeteye verdiği 'Olmasaydı da olurduk' ilanıyla bazı kesimlerin tepkisi çeken bir derginin imtiyaz sahibi iç mimar Eyüp Gökhan Özekin, seçimden umduğunu bulamamış oldu.
 
KÜTAHYA
Kütahya'da Ak Parti 3, MHP 1 milletvekili çıkardı Ak Parti'den Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ve İshak Gazel; MHP'den ise Alim Işık milletvekili seçildi. (dha)

 
Hangi anket şirketi seçimlerin sonucunu doğru bildi?
 
MHP'li Oktay Vural'dan İzmirliler’e teşekkür
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hangi anket şirketi seçimlerin sonucunu doğru bildi?
7 Haziran 2015 genel seçimleri sona erdi. Seçim gününe kadar bir çok şirket ...
Bahçeli 2 formül verdi, koalisyona kapılara kapadı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonucuna ilişkin açıklamalarda ...
HDP İzmir’de büyük sevinç: Kürkçü’den çarpıcı yorum
Seçim sonuçları en çok merak edilen illerden biri olan İzmir'de tarihinin ...
 
AK Partili Ceyhun: İzmir'de ciddi yenilgi aldık
İşçi Partili merhum Demirtaş Ceyhun'un oğlu Ozan Ceyhun İzmir'den AK Parti ...
Türkiye seçimini yaptı: Başkanlığa hayır, koalisyon senaryoları masada!
2015 genel seçimlerinde 13 yıllık gelenek yıkıldı ve AK Parti kurulduğundan ...
Başbakan Davutoğlu: AK Parti bu seçimin galibidir
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimin sonuçlanmasının ardından AKP Genel Merkezi'nde ...
 
Bedri Serter’den son açıklama: İnşallah 7-7 göndereceğiz
CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter sandıklarının tamamına yakının açılmasının ...
İzmir’de bir ilk: Çadırdan parlamentoya!
CHP’nin İzmir 1.Bölge 5.Sıradan aday gösterdiği Özcan Purçu Türkiye’nin ...
Maden faciasının yaşandığı Soma'da kim birinci çıktı?
13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve tüm Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva