HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2015 Pazar - 00:34

Türkiye seçimini yaptı: Başkanlığa hayır, koalisyon senaryoları masada!

2015 genel seçimlerinde 13 yıllık gelenek yıkıldı ve AK Parti kurulduğundan bu yana ilk kez tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşamadı. Sandığa barajı aşarak tüm dengeleri alt üst eden HDP damga vururken, başkanlık sistemi tartışmaları son buldu.

Türkiye seçimini yaptı: Başkanlığa hayır, koalisyon senaryoları masada!

EGEDESONSÖZ -  Türkiye tarihi bir seçimi geride bıraktı.

46 milyon 716 bin 723 vatandaş 25.dönem milletvekilleri seçmek için sandığa giderken geçerli 45 milyon 353 bin 707 oy 13 yıllık bir geleneği yıktı. AK Parti kurulduğundan bu yana ilk kez tek başına iktidar olamadı, sandığa barajı yüzde 13’lük oranla geçen HDP damga vurdu. Seçimin bir diğer kazananı ise oyunu artıran MHP oldu.

Sonuçlar AK Parti’nin oy kaybettiğini, CHP'nin yerinde saydığını ortaya koydu, partilerin vaatleri göz önüne alındığında başkanlık sistemi tartışmaları da oluşan sandalye sayısıyla kapanmış oldu.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

MASADA KOALİSYON SENARYOLARI... TIKLAYINIZ...

BAŞKANLIĞA HAYIR!

Seçim kampanyasında Başkanlık sistemini savunan sadece AK Parti olmuştu. Diğer üç parti, bu sisteme kesinlikle karşı olduklarını ifade etmişlerdi. Başkanlık sistemine geçilmesi için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor.
 
Anayasaya göre, anayasa değişikliklerinin referanduma sunulabilmesi için en az 330 ile 367 arası bir oyla TBMM’de kabul edilmesi gerekiyor. Bu oy aralığında kabul edilen düzenlemeleri, Cumhurbaşkanı ya referanduma sunuyor ya da Meclis’e iade ediyor. Meclis’in yeniden aynı aralıkta bir oyla anayasa değişikliğini kabul etmesi halinde ise düzenleme zorunlu olarak Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülüyor. Anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmeden yürürlüğe girebilmesi için, 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı, düzenlemeyi referanduma götürebiliyor ya da onaylayarak yürürlüğe girmesine karar verebiliyor. Açılan sandıkların ortaya koyduğu mevcut tabloda, Başkanlık sistemi için anayasa değişikliği mümkün görünmüyor.
 
SEÇİM SİSTEMİ BU KEZ HDP'YE YARADI
2011 seçimlerinde AKP, seçim sistemi dolayısıyla en yüksek oyu alan parti olarak, sistemden en çok yararlanan parti olmuştu.  2015 seçimlerinde ise, sistem yüzde 10 barajını  geçen HDP'ye yarayacak. Mevcut sonuçlara göre, HDP'nin yüzde 12'den biraz fazla oy alması bekleniyor.  Yüzde 10 barajını aşarak, parlamentoya girmeye hak kazanması beklenen dört parti arasında, seçim sisteminden en çok HDP yararlanacak; aldığı oy oranına göre en fazla milletvekilini HDP çıkaracak. Yaklaşık yüzde 12'den fazla oy alması beklenen HDP'nin 70'in üzerinde 80'e yakın vekil çıkarması bekleniyor.  Oysa yüzde 16'dan fazla oy alması beklenen MHP'nin vekil sayısı ya 80 olacak ya da 80'in biraz üzerinde. Yani aralarında yüzde 4'e yakın oy farkı olan iki partinin TBMM'ye taşıyacağı vekil sayısı hemen hemen eşit olacak. HDP'nin aldığı yüzdenin iki katından fazla oy alan, yüzde 25'ler civarında oy alan CHP ise, oy oranı HDP'nin iki katı olmasına rağmen, vekil sayısı HDP'nin iki katını bulmuyor. CHP'nin 130 ila 135 arasında vekil çıkarması bekleniyor.
 
AKP KAYBETTİ, CHP AYNI, MHP VE HDP KAZANDI
Seçim sonuçları, kazanan iki partinin MHP ve HDP olduğunu gösteriyor. CHP'nin oy oranı bir önceki 2011 seçimlerine göre aynı kalırken, AKP çok büyük oranda oy kaybetti. Seçim sonuçlarına göre; AKP, 2011 seçimlerinde oyların yüzde 49.95'ini almıştı. Oysa 2015 7 Haziran seçimlerinde, sandıkların yaklaşık yüzde 80'i açıldığında AKP'nin oyu yüzde 41'in altında, yüzde 40 civarında görünüyor. 
 
CHP YERİNDE SAYDI
CHP, bir önceki seçimlerle kıyaslandığında, çok farklı bir sonuç almadı. 2011'de CHP'nin oy oranı 25.94 olmuştu. Bu seçimlerde de, CHP'nin oy oranının yine yüzde 25'lerde olacağını gösteriyor.
 
MHP OY ARTTIRDI
 
MHP, bir önceki seçimlere oylarını yüzde 5'e yakın arttırdı. MHP, 2011'de oyların yüzde 12.98'ini almıştı. Bu seçimde ise, MHP oylarını yüzde 16'nın üzerine çıkardı
 
HDP BARAJI GEÇTİ
2015 genel seçimlerinin en büyük galibi ise HDP oldu. HDP parti olarak girdiği ilk seçimde barajı aştı, yüzde 12'den fazla oy aldı. 2011 seçimlerinde BDP geleneğinden gelen siyasetçiler, bağımsız aday olarak seçim yarışına girmişlerdi.

 
Dikili Belediye Başkanı Tosun yoğun bakımda
 
AK Partili Ceyhun: İzmir'de ciddi yenilgi aldık
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Haziran 2015 Pazartesi 02:12

sn.ümit yaldız ve gönül soyoğul un yazılarını merakla bekliyorum :))

Yorumu oyla      14      5  
muhalif 8 Haziran 2015 Pazartesi 02:10

8 haziran sabahına, içimiz rahat olarak giriyoruz. türkiye başardı AKP. vesayetine "dur" dedi.tabi bunda HDP.nin barajı geçmesinin büyük payı var.AKP. üzerine hesap yapanlar kaybetmiştir.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Davutoğlu: AK Parti bu seçimin galibidir
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimin sonuçlanmasının ardından AKP Genel Merkezi'nde ...
Bedri Serter’den son açıklama: İnşallah 7-7 göndereceğiz
CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter sandıklarının tamamına yakının açılmasının ...
İzmir’de bir ilk: Çadırdan parlamentoya!
CHP’nin İzmir 1.Bölge 5.Sıradan aday gösterdiği Özcan Purçu Türkiye’nin ...
 
Maden faciasının yaşandığı Soma'da kim birinci çıktı?
13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve tüm Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ...
İzmir cemaatin adayına kaç oy verdi?
17-25 Aralık operasyonları sonrası AK Parti’den istifa ederek bağımsız ...
Flaş! AK Parti’de sessizlik bozuldu: Delican’dan ilk mesajlar
AK Parti İzmir’de sonuçların açıklanmasının ardından başlayan sessizlik ...
 
İşte İzmir’in seçimi: Kim kazandı/kaybetti, kimler seçildi?
Türkiye tarihi bir seçimi geride bırakırken İzmir’de beklenildiği üzere ...
CHP İzmir’de ‘yeni vekillerden’ ilk tepkiler
İl Başkanı Bedri Serter ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ...
Demirtaş'tan 'zafer' konuşması: Muazzam bir başarı!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim sonuçlarını partisinin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva