HABERLER>POLİTİKA
8 Haziran 2015 Pazartesi - 11:21

CHP İzmir’de ‘yeni vekillerden’ ilk tepkiler

İl Başkanı Bedri Serter ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ardından sandıktan vekil çıkan isimler de açıklamalarda bulundu.

CHP İzmir’de ‘yeni vekillerden’ ilk tepkiler

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ – CHP İl Örgütü’nde açıklamaların peşi sıra…

İl Başkanı Bedri Serter ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ardından bu kez sandıktan vekil çıkan isimler konuştu.

İşte o açıklamalar:


 
SELİN SAYEK BÖKE: Tam sonuçlar çıkmadan değerlendirmek istemiyorum: Meclise girmekten heyecan duyuyorum. Çalışmalarımız devam edecek. Heyecanla çalıştık böyle devam edecek. Genel başkan değerlendirmesinden sonra paylaşacağım.


 
ÖZCAN PURÇU: Biraz karışık bir meclis bekliyor biliyorsunuz. Koalisyon olma ihtimali çok yüksek şu an itibariyle. Bu bağlamda epey kavgalar çıkacak gibi görünüyor. Tartışmaların yoğun olacağı bir süreç bizi bekliyor. İnşallah bunu gönül arzu etmez ama görüntü o. İnşallah istikrarlı bir dönem geçiririz. Diye düşünüyorum Türkiye açısında. Kimseyi ayırt etmeden herkesin temsilcisiyim. Demokrasi açısından önemli bir adım atıldı. Hem Türkiye açısından hem Avrupa’da çok fazla yankı bulacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz Roman vatandaşlarımızın Türkiye’de hiçbir temsilcisi yoktu. İnşallah resmi olarak bundan sonra temsilcileri olacak. Onların da sorunları sıkıntıları gündemde olacak.  Renkli bir meclis olacağı görünüyor. Biz tabandan geldik. Tabanın da tüm düşüncesi ve inisiyatifini yansıtacağız. Tabandan kopmamız mümkün değil. Hayırlı olsun. Tüm halkımıza. Üzülmek istemiyorum . Şu meclis sürecini hayırlısıyla geçiririz. Siyasi ve ekonomik istikrar açısında hayırlısı olsun. Siyasi süreçler insanları etkiliyor. Halkımıza hayırlı olsun.


 
TACETTİN BAYIR: Ön seçimden ikinci çıkmış bir isim olarak örgütüme borcum var. Örgütümü orada doğru temsil edeceğimi düşünüyorum. Bir ayağımız burada bir ayağımız Ankara’da olacak. Kimse bizden sakin sesiz bir vekil olmayı beklemesin. Sıradan bir milletvekili olmayacağım kesin. İzmirlilerin orada gözü kulağı sesi olacağım. Ulaşılabilir bir vekil olacağım sözünü vermiştik böyle devam edecek.  Daha iyi bir sonuç beklediğimi itiraf etmeliyim. Bana göre partililerimiz yine barış ve kardeşlik sevdasına bir yüzde 4-5 civarındaki oyu HDP’ye kaydırmış gibi görünüyor. 2011’de MHP’ye kayması gibi. Bundan sonrası için aynı sistemde doğruları söyleyeceğiz. Onlar gibi devlet imkanlarını kullanmayacağız. Önümüzdeki süreç te siyaset daha hareketli ve canlı olacak gibi görünüyor.


 
KAMİL OKYAY SINDIR: Bu seçim gerek ülke gerek İzmir özelinde tek başına iktidarın önüne geçen bir süreçte oldu. İzmir​'​de CHP MHP ve HDP oy oranlarını arttırdı. Milletvekili sayısı itibariyle İzmir’de kaybeden AK Parti oldu. Ülke Genelinde İktidarı tek başına alma olasılıkları yok. Göründüğü kadarıyla halkın talebi koalisyondur. Uzlaşmacı farklı kültür ve düşüncelerin ortak anlayışıyla oluşan bir koalisyon görünmektedir.



ALİ YİĞİT:  Şuan AKP tek başına iktidar olamıyor. Önümüzdeki süreç neyi gösterecek bilmiyorum ama İzmir'de oyumuzu biz arttırdık. Türkiye​  genelinde aradığımız oyu bulamadık​. İzmir'de de aslında aradığımız oyu bulamadık. Çok daha fazla milletvekili bekliyorduk. Demek ki bir yerde bir hata yaptık. Ner​e​de yanlış yaptığımızı düşünerek tekrar yolumuza devam edeceğiz. Seçim çalışmalarında doğru yöntemler uyguladık. Aslında kendimizi mi yoksa partimizi mi tam anlatamadık bilemiyorum. Genel başkanımız da biz de çok çalıştık.  İzmir’de oyumuzu arttırmamıza rağmen Türkiye genelinde arttıramamamıza üzülüyoruz. Aslında biz iktidarı bekliyorduk. Yine de belli mi olur belki hükümeti biz kurarız.  Yolumuza devam ederiz. Ben Ticaret odasında meclis üyesiyim Ticaret odası büyükşehir ve Ankara arasında köprü olmak için gece gündüz çalışacağım. İzmir’in işlerini orada halletmeye çalışacağım. İzmir’i layık olduğu yere getirmeye çalışacağım İzmir sınırlandırılan bir ildi bundan sonra o cezalandırma olmayacak. Bunu çok çalışarak telafi edeceğiz. Telefonlarımız sürekli açık. Ulaşılabilir bir vekil olacağız.



ZEYNEP ALTIOK AKATLI: CHP İzmir’de başarılı bir seçim süreci geçirdi. HDP’nin de barajı aşmasıyla renkli bir meclis bizi bekliyor. Herkesin eşit temsil edildiği özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir Türkiye için çalışacağız. İzmir’den milletvekili olmanın bir kadın olarak 1’inci sıraya konmanın onurunu yaşıyorum. Şimdiye kadar 1’inci sıraya konulan kadın olmanın ötesinde bana verilen 1’inci sıra eşit yurttaşlığın adalet ve barışın mücadelesiydi.  Çok büyük bir sorumluluk taşıyorum. Sonuna kadar da yerine getirmek için çalışacağım. Kadının yaşam alanında var olabilmesi ve siyasette var olması için  çaba göstereceğim. Ancak sadece kadın milletvekilleri kadınların hakkına sahip çıkar gibi bir bakış var. Bunu da kırmamız gerekiyor. Kadın haklarına sadece kadınların sahip çıkması gerekmiyor. Bu bakış açısı ataerkil aklın yanlışlarından biri. Erkeklerin de kadın haklarına sahip çıktığı bir Türkiye hayal ediyoruz. Daha da başarılı olabilirdik. İktidarın tüm gücünü seçimleri manipüle etmek için kullandığı bir dönemde olduğumuz için CHP bu dönemki çalışmalarının  hakkı olan oy oranına ulaşamadı. Vicdan ve insanlık göz önünde bulundurulduğunda bundan daha fazla alabilirdi.



MUSA ÇAM:
25'incisi yapılan seçimlerin başarı geti​​rmesini diliyorum. Sandığa giden tüm seçmenlere teşekkür ediyorum. Sonuçlara saygı gösterilmelidir. Bu seçimin mağlubu AKP’dir. Çünkü üç genel seçim üç yerel referandum kazanan AKP ve genel başkanı ve cumhurbaşkanı bu seçimlerde sokağa çıkıp aleni şekilde kampanya yürütmesine rağmen seçmeni desteğini geçmiş seçimlere göre yüzde 41'lere düşürdü. 259'a düştü AKP’nin milletvekili. AKP seçimin kaybedeni oldu. CHP'nin başarılı olduğunu iddia etmek kafamızı kuma gömmektir. Bizde bu seçimlerde çok iyi bir kampanya yaptık. Seçim bildirgemizde tüm toplum katmanlarını koyduk. Ama beklentim yüzde 30 barajına ulaşmak idi. Çünkü sokakta ve seçim bölgemde ilgi ve alakayı çok gördüm. CHP'ye oy vermeyen seçmen kitlesinde sıcaklığı gördüm. Ama demek ki yine bir yerlerde bir eksikliğimiz ve güven sorunumuz var ki bu seçimlerde o psikolojik sınır olan yüzde 30'a yaklaşamadık. Bunu başarı olarak görmek mümkün değil. İzmir’de ise 3 puan artış söz konusu. Yüzde 46'ya yükseldik. Milletvekili sayımızda bir artış yok. Bir vekil kaybettik sanırım. Buradaki sorun şu; MHP oyunu artırdı. HDP iki milletvekili çıkardı. 2014 yerel seçimlerine göre kaybettiğimiz 8 ilçeden 6'sında birinci olduk. 30 ilçenin 28'inde birinci iki ilçesinde de kafa kafaya olduk Kiraz ve Kemalpaşa. Yerel seçime göre başarılıyız. Önümüzdeki süreçte yanlışlarımızı ve eksiklerimizi irdeleyeceğiz. Neden psikolojik sınırı aşamadığımızın neden ve niçinlerini araştıracağız. Önümüzdeki sürece hazırlanacağız. ​



MUSTAFA BALBAY: İki gün öncesinden değerlendirmem olmuştu.  Bu seçimlerin ilk kaybedeni ortaya çıkmıştır, Recep Tayyip Erdoğan’dır demiştim. Şimdi tablo gerçekten odur. Bir numaralı kaybeden Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan seçmene dedi ki; ‘Ey seçmen parlamenter sistem tıkandı, seçmen hayır tıkanmadı tıkanan siz ve AKP’dir’ dedi. Erdoğan ‘başkanlık istiyorum ustalaştım’ dedi. Toplum da, ‘hayır sen ustalaşmadın sen kenara çekil haddini bilmedin’ dedi. ‘Sen cumhurbaşkanlığını yap’ dedi. Erdoğan 400 milletvekili istiyorum olmazsa 330’da yeter’ dedi seçmen de değil 400, 300 bile fazla’ dedi. Tablo budur.  Bu tabloda başkanlık hayali bitmiştir. Cumhurbaşkanı pozisyonu toplumsal olarak bitmiştir. Erdoğan artık AKP genel başkanından sorumlu bir cumhurbaşkanıdır. AKP hükümeti bitmiştir. Davutoğlu’nun balkon değil merdiven önü konuşması yapması gereklidir. Tek başına ak dönemi bitmiştir. Sofraya bir parti daha gelmiştir; HDP… HDP’nin Türkiye partisi olma projesi tutmuştur. HDP büyük illerde hitap edecek yüzde 10 barajını aşmıştır. Güneydoğu oylarındaki blok başarıyı arttırmıştır. Büyük kentlerde geçmiş seçimlerde AKP’ye oy veren Kürt oylarını almıştır. Az bir miktar CHP’den oy almıştır. Yüzde 6 olan doğal oyunu ikiye katlamıştır. MHP’de yerel seçimlerdekinden daha fazla bir başarı elde etmiştir. Bu seçimde CHP’nin hedefi iktidardı. CHP bu seçimlere kendi değerlerinin üzerine iyi hazırlanmış ekonomik vaatlerle geldi. Bu vaatlerin karşılığı bu değildi. 11 milyon emeklinin milyonlarca asgari ücretlinin, köylünün CHP’nin vaatlerine daha somut karşılık vereceğini düşünmüştük ama vermedi CHP’yi kendi gücünde tuttu. Demokrasilerde halka kızılmaz. Biz uyandırmaya çalıştık ama uyanmadı denmez. Umduğunuzun altında oy almışsanız daha yüksek oy almayı ararsınız. İzmir’i karış karış dolaştım vicdanım rahat. Daha mı çalışsaydık demedim. Ama kalbine gidecek yolu bulmalıyız. İzmir’de gücümüzü koruduk. Şimdi daha artırmak Türkiye’yi İzmir gibi yapmak sorumluluğundayız. CHP’de bu kadrolar var. Yüzde 25 oy oranı son çeyrek yüzyılda iktidarı elde etmiş sol partiler için önemlidir. Ecevit yüzde 22 ile başbakan olmuştur. Erdal İnönü 1991’de yüzde 21’le başbakan yardımcısı olmuştur. Erbakan yüzde 25’le başbakan olmuştur. Siyasi yelpaze genişlediğinde bu bant başbakanlığa bile karşılık gelmektedir. AKP dayatmalarıyla mücadele ettik. AKP’yi yendik. Daha iyi bir yere gelebildik bu olmadı. CHP AKP’yi yenmiştir. Tek başına iktidarın sona ermesinde en büyük güç CHP olmuştur. Ama en az yüzde 30 bandını hak ediyorduk.
 
PARLAMENTER SİSTEMİN ZAFERİDİR
Şimdi CHP Türkiye’nin yeni bir hükümetle yola devamında nerede duracak? CHP’nin başrolü oynayacağı seçenekler vardır. CHP’nin başrolü oynamayacağı AKP’nin diğer partilerle atacağı adımlarda yeni çözümler önereceği yollar da olacaktır. CHP’de her zaman ortak akıl kazanmıştır. Geçmişte çok partili yaşama geçildikten sonra zaman zaman parlamentoda çok az milletvekili sayısına ulaşmıştır. Şu anki tablo parlamenter sistemin zaferidir. Bizim özlemimizdi. Demokrasinin güçlenmesinde önemli bir payımız oldu. 4-5 gün içinde 8 seçenek aklıma geldi. CHP kadroları umutsuzluğa, hayal kırıklığına kapılmasınlar. Hangi koşullarda çalıştığımız ortada.  Erdoğan 100 saat konuştuğu medyada CHP 15 dakika konuşmuştur. Bunu bir sığınma değil gerçek olarak söylüyorum. CHP sigortadır. Rakamsal gücünü aşan bir direnç ve sigorta gücü vardır.
 
VAATLER VURGUSU
Vaatler CHP’den daha çok oy almıştır. Seçim sürecini, belirlemiştir. CHP neyi öne çıkardıysa o tartışılmıştır. Biz halkın gündemini öne çıkarttık. CHP vaatleri yüzde yüz oy almıştır. Kim gelirse gelsin siz evet demiştiniz diyeceğiz. Ücretleri söyledik. MHP bizde aynısını düşünüyoruz dedi. HDP biraz daha yüksek söyledi. AKP önce kaynak dedi sonra doğruladı. Taşeron işçilerle ilgili, ‘vallahi Temmuz’da biz de yapacaktık’ dedi. Masada en kolay tartışmaya girecek parti biziz.
 

 
Demirtaş'tan 'zafer' konuşması: Muazzam bir başarı!
 
İşte İzmir’in seçimi: Kim kazandı/kaybetti, kimler seçildi?
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aysel 9 Haziran 2015 Salı 10:47

izmir adayları uygun değildi.Genel Başkanın katıldığın bir seçimde 2011 sonuçları gibi 6+6 oldu.Başarısızlık.

Yorumu oyla      11      6  
hüseyin özer 9 Haziran 2015 Salı 08:28

mustafa balbay kimdir ne yapmıştır izmir ile ilgili çalışmaları varmı bilen varsa anlatsın kimin kontenjanından milletvekili olmuştur hapis yatan herkez millet veklii olacaksa ondan daha yüksak ceza alan ve mahkum edilen 100 lerce hatta binlerce izmir evladı var

Yorumu oyla      12      5  
HİKMET TEKCAN 8 Haziran 2015 Pazartesi 11:55

erol uzuna sonuna kadar katılıyorum teşkilatların yarından önce yeni kayıtlarla teşkilatların yenilenmesi gerekir

Yorumu oyla      12      6  
HİKMET TEKCAN 8 Haziran 2015 Pazartesi 11:33

erol uzuna sonuna kadar katılıyorum teşkilatların yarından önce yeni kayıtlarla teşkilatların yenilenmesi gerekir

Yorumu oyla      12      6  
8 Haziran 2015 Pazartesi 11:33

Ili ve il yöneticilerini tebrik etmek gerekir çok başarılılar çünkü ekipsel çalıştılar görgütsel çalışmadıkları için ya ya ya şaşa şa bizim il çok yaşa

Yorumu oyla      14      7  
B.A.L. 8 Haziran 2015 Pazartesi 11:01

Keşke ülkemizin tüm milletvekilleri Kamil Okyay Sındır seviyesinde olsa. Ülke kısa zamanda her açıdan ayağa kalkardı- Bazı insanlarımız milletvekili adaylarını kendilerine yakın olanlardan istiyorlar- Halbuki önce vatanımız-

Yorumu oyla      25      9  
Erol uzun 8 Haziran 2015 Pazartesi 00:17

chp onsecimi basarisiz olmustur, onsecimde secilen adaylar chp orgutunden onay almis fakat halktan oy alamamistir bunun en iyi ornegi bornovada kamil sindir partinin oylarini yukseltememis aksine dusurmustur. Partinin acilen uye kayitlarini sifirlayip yeniden kayit altina almasi lazimdir. Chp orgutu halk demek olmadiginin orgutun belli bir etnisite ve mezhebe ait oldugu ortaya cikmistir.

Yorumu oyla      23      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş'tan 'zafer' konuşması: Muazzam bir başarı!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim sonuçlarını partisinin ...
Kılıçdaroğlu'ndan flaş istifa açıklaması
7 Haziran Genel Seçim sonuçlarının CHP’deki karşılığını CHP Genel Başkanı ...
Flaş! İzmir’de ilçe sandık raporu: Nerede/kim kazandı?
İzmir’de 30 ilçeden 2015 genel seçim sonuçları…
 
Flaş! Başkan Kocaoğlu'ndan sandığa bakış
Sandıkların büyük çoğunluğunun sayılması sonrası CHP İl Başkanı Bedri ...
AK Parti İzmir’de sessiz bekleyiş: Bakan gidiyor
AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda seçim sonuçlarını takip eden ve basın ...
Dış basından seçim sonuçlarına ilk yorum
Türkiye'deki seçim sonuçlarını uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor.
 
Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama tweetle geldi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Hükümetten ilk açıklama Arınç'tan geldi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Arınç, "Üzgünüm" dedi.
Davutoğlu ilk mesajı otobüsten verdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da seçim otobüsünden vatandaşlara seslendi.
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva