HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2012 Çarşamba - 16:04

Dünyanın en değerli 19. markasıyız

Türkiye, 487 milyar dolar marka değeri ile dünyanın en değerli 19. ülke markası oldu. Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, "Avrupa ülkelerinin son iki yıldır yaşadığı krizler bizi bu yerde tutuyor. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konumunu sürdürülebilir hale getirebilmesi için bazı temel stratejiler geliştirmesi lazım" diye konuştu.

Dünyanın en değerli 19. markasıyız

İSTANBUL - Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in yaptığı ''Marka Ülkeler'' araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye, 487 milyar dolar marka değeri ile dünyanın en değerli 19. ülke markası oldu.

Ülkelerin yatırım, turizm, ürünler ve yetenek olmak üzere dört ana kritere göre değerlendirildiği araştırmada Türkiye'nin marka değeri 487 milyar dolar olarak hesaplandı.

Marka değerini bir yılda 114 milyar dolar artıran Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm ülkeler arasında 19. sırada yer aldı.

Bir televizyon yayınına katılan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

"Türkiye bir ürün olsaydı en değerli 19. ürün olurdu" demek mi bu araştırma? Markalaşma adına hep daha iyi olsun istiyoruz ama dışarıda algı hep daha kötüymüş gibi. Nasıl yorumlamak lazım? Birinci Amerika, İkinci Çin...
 
Bu çalışmayı biz iki paydaşla yürütüyoruz. Birincisi, Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerinden yararlanıyoruz. İkincisi de, dünya rekabet yıllığını yayınlayan IMD ile yürütüyoruz. Dolayısıyla burada küresel rekabet açısından ülkelerin konumu, ikincisi dört ana başlık altında bir yatırımları içeride nasıl teşvik ettikleri, dışarıdan nasıl doğrudan yatırım cezp ettikleri. İkincisi turizm ana başlığı altında nasıl kendi vatandaşlarını iç turizme yöneltebildikleri. Bir veride dışarıdan ziyaretçi cezp etme kabiliyetleri. Üç, ürün ve hizmetler başlığı. Burada da kendi ürünlerini kendi vatandaşlarının kullanmasına nasıl teşvik ettikleri ya da ihracat ürün ve hizmetlerinin nasıl desteklediği. Dördüncüsü de yetenekler konusunda, fikir ve kabiliyet sahibi insanların göçünü nasıl önledikleri ya da fikir ve kabiliyet sahibi insanlara ülkeyi nasıl cezp edebildikleri. Ekonomik büyüklükler tabi ki bunun üzerinde etkili oldu. Dolayısıyla Türkiye 19. sırada yerini korudu bu sene.

Listede Çin ikinci sırada. Türkiye'de ve kendi etrafımızda da algı Çin ürünüyse bir ağız kıvrılıyor ama marka değerinde en iyi ikinci ülke.
Bir örnek vereyim, dünya çizgi film piyasasında Şanghay çok önemli. Yeni gemicilik hizmetleri kümeleri oluşturma konusunda çok başarılı. O dört ana başlık altındaki segmentler konusunda ülkeler çok ciddi çalışmalar yapıyor. Nasıl buraya geldiler dediğimiz zaman altlarında bir neden var.

Türkiye'nin sırası değişmiyor, en iyi büyüyen ülkeler arasındayız ama o marka değerinde sırayı değiştiremiyoruz anladığım kadarıyla.
Rakiplerimizin belirli bir kesikliği nedeniyle de biz bu yere gelmiş olabiliriz. Avrupa ülkelerinin son iki yıldır yaşadığı krizler bizi bu yerde tutuyor şu anda. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konumunu sürdürülebilir hale getirebilmesi için bazı temel stratejiler geliştirmesi lazım. Dört ana başlığı bir bütün olarak gören fotoğrafı masaya koyması lazım. Bizim dış ticaretimizi olumsuz etkileyen ikame ürünlerin aynı kalitede içeride üretilmesi. İki, dışarıdan doğrudan yatırım cezp edilme becerimizi arttırmamız. Bizim yurttaşlarımızın yurtdışına çıkarak değil yurtiçini değerlendirmesi. İngiltere’nin Holiday at Home diye uyguladığı çok başarılı bir program var. Ama bunlar hep fiyat odaklı olmamalı. Mesela, Türkiye bu yıl ziyaretçi azalmasından şikayetçi. Kendi rakip bulduğu ülkelerde fiyat kırılınca Türkiye'ye gelen ziyaretçiler rakip ülkelere gitmeye başlar. Fiyat endeksli bir ülke olmamamız lazım. Ülkede üretilen ürün ve hizmetlerin değerlendirilmesi. Kendi vatandaşının bu ürün ve hizmetleri güvenerek kullanıyor olması gerek. Bunda da Fransa çok iyi bir başarı hikayesi. Yetenek konusunda da mevcut beyin göçünü önlemek yetenek ve kabiliyet sahibi insanları da bu ülkeye cezp edebilmek.(ntv)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AVM tartışması: Günay’dan esnafı rahatlatan açıklama
Kurvaziyer zirvesi için kente gelen Bakan Ertuğrul Günay esnafın içini ...
Apartmanlara her ay 10 bin lira ceza geliyor!
Yeni çıkan bir yasa ile; apartmanlara hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma ...
Kurvaziyer turizminin kalbi İzmir’de atıyor…
“Seatrade Türk Kurvaziyer Forumu” Swiss Otel’de düzenlenen toplantıyla ...
 
İzmir’de dev zirve: Kurvaziyer limanları birleşiyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde bir araya gelen Türkiye kruvaziyer ...
Yorgancılar: İhracatçılarımız mucize gerçekleştirdi
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: ''Geleneksel pazarlarda daralmanın ...
Enflasyon Haziran ayında ‘yere çakıldı’
Tüketici enflasyonu Haziran ayında piyasa beklentilerinin de üzerinde ...
 
Ödemişli kadınlara ‘Japon’ piyangosu
Japon yazar İkumi Nonaka’nın tanıttığı iğne ve tığ oyaları için Japon ...
İzmirli işadamlarının Kosova çıkarması
İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu başkanlığında İzmirli ...
‘Türkiye deniz uçağıyla Avrupa’ya bağlanacak’
Seabird Hava Yolları'nın başlattığı İstanbul Haliç- Çeşme Alaçatı deniz ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva