HABERLER>EKONOMİ
23 Şubat 2016 Salı - 17:47

DTO Başkanı Davutoğlu-Çipras zirvesinin tarihini açıkladı

Ege kıyılarında yaşanan mülteci dramına çözüm arayışı için Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Çipras'ın İzmir’de gerçekleştirecekleri zirvenin tarihini DTO Başkanı Öztürk açıkladı. ‘Selanik-İzmir hattı Projesi’nin de görüşüleceği zirve 8-9 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

DTO Başkanı Davutoğlu-Çipras zirvesinin tarihini açıkladı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Şubat ayı meclis toplantısı, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Erkayıran, Çeşme’de atık Efes Antik kenti projesi hakkında bilgi verdi. 

DÜNYADA TEK OLACAK
Açılışta konuşan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, 27 Temmuz’da göreve başladığını ve ilçede turizmin geliştirilmesi için çalışmalara ağırlık verdiklerin söyledi. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ve İzmir Valiliği ile birlikte Çeşme Su Altı Efes Antik Kenti İmitasyonu ve Heykel Sergisi projesi sunumla anlatan Kaymakam Erkayıran, “Taklit olmayan bize özgü bir şey yapmak için çıktık ve Efes’i denize batırma fikri ortaya çıktı. Antik kenti denize indirdiğimizde böyle bir şey dünyada tek olacak. Yabancı dalış turizminin merkezi haline gelebiliriz” diye konuştu.

Proje içinde Efes Antik Kenti’nin sütun ve heykellerinden en önemlilerinin birer kopyasının yapılacağını açıklayan Erkayıran, Poseidon, Meryem Ana, Akdeniz Foku gibi heykellerin de burada sergilenebileceğini söyledi.

DTO KİRALAYIP, İŞLETECEK
Toplam yatırım maliyetinin yaklaşık 1 milyon TL’yi bulacağını açıklayan Erkayıran benzer bir konseptin Meksika’da Cancun Müzesi olduğunu söyledi. Söz konusu dalış alanını Deniz Ticaret Odası’na kiralanacağını vurgulayan Erkayıran, “Tıpkı balık çiftliklerinin kiralaması gibi yerin üstünü ve altını kiralayacağız. Orayı çevreleyip, dalış yapanlardan gelir elde edilecek. Elde edilecek gelirle birkaç yıl sonra yeni projeler hazırlanabilir. 20 metre çapta ve 5 metre boyunda antik tiyatro da yapıp indireceğiz. Bu alanlar aynı zamanda balıkların yumurtlayıp çoğalacağı bir alan olacak” ifadelerini kullandı.

LİMANLAR VE KÖRFEZ ÇED’İ
Meclis gündeminde konuşmasını yapan DTO Başkanı Yusuf Öztürk, konuşmasına Ankara’da gerçekleşen bombalı terör saldırısını kınayarak başladı. Açıklamasında dünya piyasalarındaki Çin tehdidini değerlendiren Öztürk, Baltık Kuru Yük Endeksi’nin Şubat ayı rakamları ile en alt seviyeye indiğini söyledi ve İzmir’in limanlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın attığı adımları ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Körfez ÇED Raporu için yaptığı Ankara zirvesini değerlendirdi.

Öztürk, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bakanlık bürokratlarının vizyonu bize cesaret ve şevk veriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Özkan Poyraz, 12 Şubat'ta Aliağa'da düzenlenen toplantıda, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın 6 ay içinde ihale edileceğini, Çandarlı ve Nemrut'taki limanların demiryolu bağlantıları için kısa sürede ihaleye çıkılacağını açıkladı. Demiryolu ve karayolu yatırımları, “Büyük İzmir Limanı” dediğimiz İzmir, Aliağa ve Çandarlı'yı Ankara üzerinden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'na, dolayısıyla tarihi İpekyolu üzerinden Çin’e bağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yine bu ay Ankara’ya giderek, Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı ile İzmir Körfezi ÇED sürecini konuştu. İzmir Alsancak Limanı'nın kaderini tayin edecek tarama projesi için ÇED onayı alınıp, bir an önce yatırımların başlamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇANDARLI’YA SERBEST TİCARET BÖLGESİ
İhale sürecine giren Çandarlı Limanı’nın yol haritası için öneride bulunan Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın yap-işlet-devret modeliyle ihale hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde, bu bölgenin çok amaçlı limanlar ve kıyı tesisleri bölgesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge, konteyner terminali, aktarma ve tedarik üssü, bakım ve onarım tersaneciliği işlevlerini karma şeklinde yapabilecek niteliktedir. Aliağa'nın endüstri ve enerji bölgesi olma özelliğinden de istifade ederek, Kuzey Ege Çandarlı Limanı bölgesini serbest ticaret bölgesi olarak değerlendirebiliriz” dedi.

UMARIZ NEFES ALDIRIR
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı turizm eylem planını değerlendiren Öztürk, “Bu yıl ülkemiz turizmini zor bir sezon bekliyor. Hükümet bu konuda dün çok önemli bir adım attı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Eylem Planı’nda turizm sektörüne, özellikle deniz turizmine önemli destekler var. Turist getiren A Grubu seyahat acentelerine uçuş başı destek ve kredi kullanma imkanı getiriliyor. Kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri gibi deniz turizm tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme desteklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi faydalanabilecekler. Umarız bu destekler, ülkemize yılda 7 milyar dolar döviz kazandıran deniz turizmi sektörüne bir nebze de olsa nefes aldırır” diye konuştu.

DENİZ TURİZMİ ÇALIŞTAYI
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile beraber gerçekleştirilen Selanik zirvesine katılan Yusuf Öztürk, Ropax gemilerinin iki kent arasında seferlere başlaması konusunda açıklama yaptı 28 Mart'ta ‘Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi Çalıştayı’nın düzenleneceğini söyleyen Öztürk, “Çalıştayda marina işletmeciliği, yat işletmeciliği, kruvaziyer gemi ve turistik liman işletmeciliği, feribot işletmeciliği alanında grup çalışması yapılacak” dedi.

ÇİPRAS’IN İZMİR PROGRAMI
Başkan Öztürk, İzmir ve Yunanistan kıyılarında artarak devam eden mülteci ölümlerini durdurmak için Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir’e yapacağı ziyaretin tarihini açıkladı. Mülteci sorunu, ticari ilişkiler, Selanik-İzmir hattı projesi hakkında İzmir’de yapılacak zirve, 8–9 Mart tarihlerinde düzenlenecek.

TEZHİP VE MİNYATÜR SERGİSİ
Öte yandan toplantı öncesi İzmirli Tezhip ve Minyatür Sanatçısı İlknur Güçlü'nün sergisi DTO’da sanat severlerle buluştu. ‘Gelenekselin ışığında özgün tasarımlarla’ 25 yıldır bu sanatı icra ettiğini ifade eden Güçlü'nün sergisinde; büyük boyutlu tezhip ve minyatür levhalarının açılışı gerçekleştirildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran tarafından açılan sergide 23 adet eser, 29 Şubat'a kadar DTO Sergi Salonu’nda olacak.

 
Batık İmar Bankası davasında mahkemeden rekor rakam!
 
Belediyenin işten çıkardığı işçi açlık grevine başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Batık İmar Bankası davasında mahkemeden rekor rakam!
Batık İmar Bankası ile ilgili davada rekor bir rakam çıktı. Mahkeme Yavuz ...
Benzine 5 kuruşluk zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
Ürünlerden plastik çıktı, ünlü marka milyonlarca ürünü geri çağırdı!
Çikolata devi Mars, Mars ve Snickers markalı ürünleriyle birlikte Almanya’da ...
 
Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı
Piyasaların bugün merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, ...
Türkiye’nin ilk yerli yemek kartı İzmir’den yola çıktı!
Türkiye’de yabancı firmaların elinde olan yemek kartı uygulamasında ilk ...
Bakanlık ‘İzmirli’ tanınmış firmanın yetkisini geri aldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İzmir’in tanınmış ...
 
Türkiye'nin IMF'de oy gücü yükseldi
Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde oy gücünün 18 Şubat ...
Benzine indirim geldi
Bu gece yarınsından itibaren benzinin litre fiyatında 5 kuruşluk indirim yapıldı.
Egeli turizmciler ‘eylem planı’na ne tepki verdi?
Başbakan Davutoğlu’nun turizmde krizlere önlem için açıkladığı 2016 eylem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva